Jenny Häggblom

2015-08-29
07:04:07

Pure Swedish Whey
Igår fick jag hem min senaste beställning från MMSports (mmsports.se). Den innehöll bl.a. kreatin och kasein, men också nyheten Pure Swedish Whey med smak av mjölkchoklad. Smakade den i morse till frukost och den var god. När jag öppnade förpackningen så doftade det underbart gott av mjölkchoklad, spänningen var olidlig till att få ta första klunken av shaken (blandad med mjölk). När väl första klunken var tagen så var jag lite besviken, men sen kom det i eftersmaken! Den var supergod! :) Mycket nyttigare än "riktig" mjölkchoklad och fett mycket godare också! 
 
Mitt betyg på Pure Swedish Whey blir därmed + + + + + /5 
 
 Supergod vassle, med smak av mjölkchoklad! 
 
I jämförelse med riktig mjölkchoklad så är näringsvärdet också mycket bättre (per portion)! 
Vassle (33g): 129 kcal, 2,4 g fett, 2,6 g kolhydrater och 24 g protein
Marabou (50g): 272,5 kcal, 16 g fett, 29,5 g kolhydrater och 2,35 g protein.  
 
IN OCH KÖP VETTJA!!! 

2015-08-20
18:59:33

Bilder veckan som varit






Senaste dagarna har jag haft besök av mamma. Hon och Nicholas dök upp i måndags kväll och hon stannade tills i förmiddags. Vi har bl.a. Hunnit med kräftskiva, strandhäng, shopping och egentid. Jag jobbade några timmar i tisdags och mamma fotade lite när jag var i aktion så att säga. 

Har fått mängder med beröm för mitt arbete, vilket glödhet mig. Min klienter går bra framåt, uppskattar min personlighet och pratar gott om mig. Jag har tex en kund som är återställd från ett diskbråck. Hon är så tacksam för mina gärningar, och jag är tacksam för att få ynnesten att jobba med henne. 


Vill du också ha min hjälp och vill samarbeta? Kontakta då mig (uppgifter finns på bilden ovan)! 

// Jenny 

2015-08-09
12:28:54

7 vanliga kost och träningsmyter

I det här inlägget skall jag så klart och tydligt som möjligt redogöra för 7 stycken myter som man ofta stöter på i träningskretsar. Jag vet inte hur många gånger jag svarat på frågor angående dessa så jag kände att det var hög tid att skriva ner dem en gång för alla. Ingenting är taget ur luften och det finns referenser på allt som står här nedan. Ta god tid och läs igenom det noga, det kommer du ha nytta av! 

1)   ”Kolhydrater är farligt, man blir tjock”

Nej. Hjärnan står för 25 % av vårt energibehov per dag (Hardy et al., 2015) och den behöver glukos för att fungera optimalt. Glukos kommer från kolhydrater och är en monosackarid. Vi behöver, enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna omkring 40-55 % kolhydrater från kosten varje dag (NNR, 2013). Kolhydrater i form av fibrer, långsamma kolhydrater och stärkelse är 3 olika typer som kroppen behöver. Fibrer behövs för att tarmen skall fungera bra. Långsamma kolhydrater pyttsas ut i kroppen i små mängder åt gången vilket gör att blodsockret hålls på en stabil nivå över en längre tid. Långsamma kolhydrater finns t.ex. i havregryn, mörkt (osötat) bröd och fiberpasta. Stärkelse finns det gott om i vegetabiliska produkter, en av de mest stärkelserika produkterna är omogna bananer. Ju mognare en banan blir desto mera socker kommer den att innehålla. En mognare banan har en högre mängd snabba kolhydrater än vad en omogen/grönare banan har.

 

 Välj rätt kolhydrater och ät rimliga mängder

2)   ”Konditionsträning förbränner mest fett”

I en studie av Trapp et al. (2008) undersökte man effekten av hög-intensiv intervallträning (HIIT) jämfört med ”stady state”-träning (SST) under 15 veckor. Träningen genomfördes med HIIT under 20 minuter 3 gånger i veckan och SST genomfördes på 60 % av VO2max under 20-40 minuter 3 gånger i veckan. HIIT-gruppen tappade i snitt 1,4 kg ”trunk-fat” jämfört med SST som ökade i snitt 0,1 kg i samma. Dock minskade båda typer av träning en sänkt faste-insulin nivå.

När man jämfört konditionsträning och styrketräning så har man sett att båda typer bränner fett, men att konditionsträningen också förbränner muskelmassa. Styrketräningen bygger däremot muskelmassa och bryter inte ner den på samma sätt som konditionsträningen gör. I den studien (Geliebter et al., 1997) så kunde man se att konditionsträningen brände i snitt 7,2 kg fett medan styrketräningen brände 6,7 kg fett (ingen signifikant skillnad mellan grupperna). Gällande fettfri massa (muskelmassa) så tappade konditionsträningen 2,3 kg muskler och styrketräningen 1,1 kg vilket gav en signifikant skillnad på P=0,04. Alltså är styrketräning att rekommendera när man vill förbränna fett till skillnad från konditionsträning som också förbränner muskelmassa i större utsträckning.

 

3)   ”Att träna före frukost kickar igång en effektivare fettförbränning”

Där går faktiskt forskningen isär. En del påstår att en powerwalk innan frukost gör så att kroppen skiftar till att bränna mera fett under dagen medan annan forskning tyder på att det inte gör någon skillnad. Anledningen till att man tror detta är att kroppen över natten tömmer sina glykogenförråd för att mata hjärnan och kroppen med glukos, så att man på morgonen är tom på glykogen (nästan) och på så sätt tar energi från sina fettdepåer i kroppen (Schoenfeld, 2014).

Paoli et al. (2011) kunde i sin studie se att träning efter frukost (över längre tid) var mera effektivt än att träna fastande när det kommer till att gå ner i vikt genom en ökad metabolism. Schoenfeld (2011) kunde också se i sin artikel att träning på en tom mage, med tomma glykogenförråd, ökar proteinnedbrytningen i kroppen. Denna effekt är inte eftersträvande hos personer som har i uppgift att bygga muskler och öka i styrka.

2014 genomfördes en studie av Schoenfeld som undersökte skillnaden i kroppskomposition efter konditionsträning i antingen fastande eller icke-fastande läge. Man kunde se i hans studie att det inte var någon skillnad i kroppskomposition efter studien hos de bägge grupperna. Alltså kunde man inte se någon fördel med att träna före frukost när det kommer till fettförbränning. Observera att jämförelsegruppen i denna studie gick på en lågkaloridiet (alltså viktnedgångs-diet).

 

4)   ”Kolesterol i ägg är farligt för kroppen”.

Det har under en längre tid vart allmänt känt att ägg är farligt för att det innehåller så mycket kolesterol, speciellt äggulan. Men en studie från Gray & Griffin (2009) visar att ägg är en god källa till mycket olika näringsämnen. Ägg innehåller varken mycket energi eller mättade fettsyror. Ägg är visserligen rika på kolesterol (ca 225 mg per ägg) men den totala mängden fett och mättade fettsyror är låg, 44 % enkelomättat och 11 % fleromättat fett. Ägg är också en lågenergikälla, cirka 80 kcal per ägg. Ägg är en bra källa till högkvalitativt protein, vilket ökar mättnadsgraden enligt flertalet studier. I en studie som Gray & Griffin refererar till har undersökt skillnaden i kolesterolhalten av en diet med och utan ägg. I den studien kunde man se att kolesterolhalten höjdes mindre hos dem som åt ägg än dem som inte åt ägg. Cirka 1 av 500 i Storbritannien är känsliga för kolesterol och större mängder ägg och är hänvisade till att dra ner konsumtionen till 2-3 per vecka, för övriga personer 499/500 så är det nästintill ofarligt att äta ägg varje dag. Men man skall komma ihåg att inte överdosera mängden bara för att. Lagom är gott nog.

 

5)   ”Fett gör mig fet”

Ja och nej. Rätt typ av fett gör dig inte fet, men fel typ gör dig det. Äter du t.ex. nötter och avokado i rimliga mängder så kommer du hålla ett bra fettintag och det kommer inte att göra dig fet. Däremot så kommer transfetter, härdade fetter och fett i kombination med snabba kolhydrater (t.ex. chips och smågodis) att lagras in mycket snabbare i kroppen. Faktum är att fettrekommendationerna ligger omkring 25 % av dagligt energiintag (NNR, 2013). Fett som rekommenderas är enkelomättat och fleromättat fett, t.ex. innehåller nötter (per 100g) 33 gram enkelomättat fett medan potatischips (per 100g) innehåller motsvarande 15 gram enkelomättat fett. Vad blir man mest mätt av, 100 g mandel eller chips? Så ät rätt typ av fett (avokado, nötter, lax, makrill, ål etc.) i rimliga mängder så förstör det inte din kroppskomposition och dina fettdepåer.

 Vad väljer du?

 

6)   ”Choklad är ofarligt”

Choklad i måttlig mängd är ofarligt. En studie gjord år 2001 visade att kakao och choklad i kombination, sänkte risken för hjärtkärlsjukdomar genom att sänka LDL (low-density lipoprotein) halten samt genom att öka HDL (high-density lipoprotein) och serumhalten av antioxidanter i blodet (serum). Men, det skall också tilläggas att detta hjälper bäst om man också äter frukt och grönt som redan är rika på antioxidanter. Forskarna varnar dock för stora mängder choklad i kosten och rekommenderar en balanserad diet. En kosthållning som innehåller frukt, grönt, magert kött, fettreducerade mjölkprodukter, fisk och fågel (Wan et al., 2001). Observera också att i kosthållningen i studien så ingick 22 gram kakao (rent) och 16 gram choklad varje dag i 4 veckor. Studien var en s.k. ”cross-over design” vilket innebär att båda grupper (med två veckor emellan för rening) fick testa på denna diet.

Choklad i sig är egentligen inte så farligt, så länge som det innehåller en hög halt kakao. Choklad är också ett högenergi-livsmedel vilket gör att man måste vara försiktig med sitt intag om man har som mål att gå ner i vikt, 100 gram choklad innehåller i runda slängar 500 kcal (vilket motsvarar ca 25 % av dagsbehovet för en kvinna på 35 år, 165 cm lång och väger 65 kg som också har ett stillasittande arbete). 100 gram choklad av en kakaohalt om 70-85 % innehåller faktiskt; 11 gram fibrer, 67 % av dagsbehovet för järn, 58 % av magnesium, 80 % av koppar och 98 % av mangan. Men det innehåller som sagt var en hel del kalorier och en hel hög med socker. Rekommendationerna när man skall inhandla, om man skall köpa choklad lyder dock, köp högkvalitativ choklad med 70 % eller högre kakaohalt och som dessutom är organisk (ca 30 kr/100 gram) (Authority nutrition, 2015). Vanlig mjölkchoklad per 100 gram kostar i runda slängar 10 kr.

 

 

7)   ”Man blir tjock av frukt”

Svaret är Nej. Man blir inte tjock av frukt, så länge som man äter rimliga mängder. NNR 2012 rekommenderar 0,5 kg frukt och grönt om dagen. 0,5 kg är lika mycket som 5 bananer, 4 äpplen eller 10 tomater om dagen (enligt livsmedelsverket). Fruktoset i sig är inte farligt, men i form av ”high-fructose corn syrup” (HFCS) är det desto värre. HFCS finns i diverse produkter, såsom flingor, kakor, läsk etc. och har en koppling till ökat blodtryck (Celep et al., 2015).

Frukt i sin rena form, alltså i form av hela äpplen, bananer, mandariner, aprikoser eller ananaser är helt ofarliga. T.ex. innehåller 1 äpple omkring 13 gram fruktos och 90 kcal, däremot innehåller t.ex. en coca-cola ca 65 gram glukos (hälften fruktos) och 240 kcal. Fruktos i processad form är farlig, men i sin rena form är den helt ofarlig. För att få i sig omkring samma mängd fruktos som 1 Coca-cola så måste du alltså äta 3 äpplen. Vad blir du mest mätt av, 1 cola eller 3 äpplen?

Välj således produkter som är hälsosammare, nyttigare och som har relevanta mängder näring. 1 juice, t.ex. Brämhults färskpressade apelsinjuice (Brämhults, 2015), innehåller 9 gram sockerarter per deciliter. 2 glas á 2 dl per dag ger då 36 gram socker och 12 gram fruktos. 1 apelsin á 125 gram (normalstor) innehåller 3,38 gram fruktos (Livsmedelsverket, 2015). Mättnadsgrad igen?

 

 

 

Referenser:

Authurity Nutrition (2015). 7 proven health benefits of dark chocolate. Hämtad från http://authoritynutrition.com/7-health-benefits-dark-chocolate/ den 9 augusti 2015.

 

Brämhults (2015). Hämtat från http://www.bramhults.se/frukt/juicer/#nypressade-apelsiner den 9 augusti 2015.

 

Celep et al. (2015). Fructose Metabolism and Health Risks. Journal of Obesity and Weight loss Therapy, 5(1).

 

Geliebter et al. (1997). Effects of Strength and Aerobic Training on Body Composition, Resting Metabolic Rate, and Peak Oxygen Consumption in Obese Dieting Subjects. American Journal of Clinical Nutrition, 66, 557-663.

 

Gray & Griffin (2009). Eggs and Dietary Cholesterol – dispelling the myth. Nutrition Bulletin, 34, 66-70.

 

Hardy et al. (2015). The Importance of Dietary Carbohydrate in Human Evolution. The Quartely Review of Biology, 90(3), 251-268.

 

Nordiska Näringsrekommendationer 2012 – rekommendationer om näring och fysisk aktivitet (2013). Nordiska Ministerrådet.

 

Livsmedelsverket (2015). Sök näringsinnehåll, hämtat från http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall/ den 9 augusti 2015.

 

Paoli et al. (2011). Exercising Fasting or Fed to Enhance Fat Loss? Influence of Food Intake on Respiratory Ratio and Excess Postexercise Oxygen Consumption After a Bout of Endurance Training. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 21, 48-54.

 

Schoenfeld (2011). Does Cardio After an Overnight Fast Maximize Fat Loss? Strength and Conditioning Journal, 33(1), 23-25.

 

Trapp et al. (2008). The Effects of High-Intensity Intermittent Exercise Training on Fat Loss and Fasting Insulin Levels of Young Women. International Journal of Obesity, 32, 684-691. 

 

Wan et al. (2001). Effects of cacao powder and dark chocolate on LDL oxidative susceptibility and prostaglandin concentrations in humans. American Journal of Clinical Nutrition, 74, 596-602. 


2015-08-07
07:49:28

Hjälp på traven (!?)
Just de senaste dagarna så har jag jobbat lite med uppsatsen. Jag har nämligen 1 vecka på mig nu innan det är dags för inlämning igen, och mina handledare kommer tillbaka från semestern på måndag.... Jag känner mig lite lagom stressad sådär, men det går säkert bra. Jag har haft både familj och vänner och läst igenom den och det känns bättre denna gång än föregående gång! 
 
Skall jobba en del idag, först har jag en PT-klient kl 9 och sen nästa 15.30, efter det så stänger jag gymmet/receptionen så jag slutar 20.15-ish. I morgon jobbar jag igen stängning i receptionen (då kl 16.00). 
 
Jag funderar på att skriva lite myter här och ta hål på dem på samma gång. Kan det vara intressant? Vilken typ av myter (område) önskas i så fall? Är det träning/kost/annat som önskas?? Tänkte rikta in mig på ett område i så fall, men jag vet inte vilket (alltså kost eller träning). Kommentera gärna så hjälper ni mig på traven lite :) 
 
Träningen löper annars på bra. Jag hade problem med ryggen i förra veckan men denna vecka har jag kört på för fullt och det känns super. Kroppen är trött, precis på rätt sätt, så det är underbart! Förra måndagen började min satsning på allvar mot Fitness Five och Rep Power, så nu är det fullt-ös-medvetslös som gäller! 
 
// Jenny

2015-08-02
08:40:59

Socker och rekommendationer
Det förekommer mycket debatt om socker-gränsen. Hur mycket socker ska vi egentligen få i oss per dag, vad är en rimlig gräns att sätta? Skall vi ha en socker-skatt (dvs beskatta socker-rika livsmedel extra)? Hur skall vi se till att få i oss minimalt med socker utan att överstiga gränsen? 
 
För att ens börja någonstans - för det är svårt att veta hur man skall dra ner på sockret om man inte vet hur mycket socker som är gränsen - så kommer jag skriva lite bakgrundsfakta angående sockergränsen. Sen kommer jag gå in lite på nyare forskning och ungdomar och socker för att till sist sedan landa i livsmedel som innehåller dolt socker. 
 
Rekommendationer
Världshäsloorganisationen (WHO) rekomenderar att mindre än 10% av rekomenderat dagligt intag (RDI) får komma från socker*. Det var år 1989 som WHO satte denna rekommendation och ett framtida mål (från 2015) är att komma under 5% av RDI i sockerintag. 
 
*socker i detta fall definieras som "free sugars", dvs monosackarider & disackarider tillsatta i produkter av tillverkaren, kocken eller konsumenten, samt naturligt socker i honung, sirap, fruktjuices och fruktjuicekoncentrat. 
 
Ungdomar och socker
18,7% av totalt kaloriintag för 2-18 åriga ungdomar kom från drycker, enligt Watowicz, Anderson, Kaye & Taylor (2015). 60% av totalt RDi av tillsatt socker (dvs WHOs rekomendation om 10% av RDI) kom från drycker. Medelantalet kalorier från drycker i de olika testgrupperna var 359. 
 
Konkretisera RDI
För att göra det än mer överskådligt så har jag beräknat RDI-gränsen hos en "normal" kvinna som har ett energibehov på 2000 kcal. 
 
WHOs gräns på 10% av RDI beryder att kvinnan i detta fall får äta 200 kcal från socker per dag. Vad är då 200 kcal och varför är det så lätt att överstiga? 
 
200 kcal socker är lika med 1/2 dl strösocker eller 50 gram strösocker. 50 gram socker i sockerbitar är 16,67 stycken. 
 
Hur kommer man då så lätt upp i denna mängd socker per dag? Var finns det socker? "Jag lägger inte socker i maten och jag äter hemlagad mat hela tiden". Jo, det finns många sockerfällor, t.ex. 
 
 
Som ni själva ser så finns det en del socker i vanliga livsmedel som vi äter relativt regelbundet. Tänk er själva er 15-åring som äter fruktyoghurt (2dl) med Kellogs frosties (1dl) till frukost, dricker 1/2 liter Cola påväg hem från skolan och trycker i sig en Risifrutti till mellanmål. Vips så har den personen fått i sig 40 sockerbitar (!!) under en dag! 
 
Tänk er själva sedan att WHO gärna till dra ner sockergränsen till 5% av RDI (!). Detta skulle motsvara 1/4 dl eller 25 gram socker per dag. I runda slängar betyder det att 2dl fruktyoghurt innehåller mera socker än vad som rekomenderas på 1 hel dag! 
 
Observera också att 50 gram socker, eller 1/2 dl socker, är ungefär vad en 1/5 kladdkaka innehåller! Plus att den innehåller fett i höga mängder vilket i kombination med socker inte är optimalt. Fett och socker hjälper varandra att lagras i fettväven som det farliga fettet! 
 
Slutsats
För att överhuvudtaget minska på sockermängden för att ens komma i närheten av 5% av RDI så måste vi lära oss äta och dricka bättre produkter. Vi måste lära oss laga maten från grunden, undvika sötsaker och socker i största allmänhet, vi måste också minska på att äta ute och köpa halvfabrikat! Frukt, grönt och naturliga produkter är det vi mår bäst av! 
 
Källor till faktan ovan: 
WHO (2015) Guidelines: sugars intake for adults and children 
Watowicz RP, Anderson SE, Kaye GL, Taylor CA. Energy Contribution of Beverages in US Childern by Age, Weight and Consumer Status. Child. Obes 2015 (ahead of print). 
Livsmedelsverket (2015)