Jenny Häggblom

2014-04-21
09:07:18

Lite funderingar på ditten och datten….
Har igårkväll och idag morgon haft lite funderingar på ditten och datten.. Jag kommer idag att gå igenom mina funderingar och lite fakta angående dessa funderingar. Det jag kommer att ta upp är följande: 
 
- skräpmat på fotbollsmatcher
- lumbago 
 
Vi börjar som listan säger, med skräpmaten på fotbollsmatcher. Jag var ju på fotboll igår och jag observerade en massa personer som gick där, det var ändå drygt 5000 pers där så jag såg en och annan person. Hemmaklacken var brevid mig och där var det ett och annat troget fan som anslöt sig innan matchen började. Det är oavsett en magnifik känsla att gå på Allsvenska matcher, även om HBK är ett relativt litet lag och har en liten arena (jämför Örjans Vall - max 15 500 pers och Djurgården Tele2 Arena - 30 000-40 000 pers). Men det ungår inte att samma skitmat säljs oberoede vilken arena du är på, det är samma koncept på alla platser där fotboll spelas. Det är bira, korv, chips, popcorn, hamburgare, glass, läsk och andra sötsaker. 
 
Jag har med tanke på denna skräp, räknat ut lite på kaloriinnehåll och fettmängd i denna mat. Det är ganska intressant hur mycket det verkligen finns i respektive mat. Jag har även räknat lite på hur mycket viktökning detta är (förutsatt att man äter "normalt" utöver detta, alltså att detta är ett tillskott i den dagliga menyn). Följ med på en resa i skräpmatens tecken: 
 
 
Popcorn. Säljs ofta i 3 olika storlekar 70 gram (290 kcal, 10.15 g fett), 155 gram (642 kcal, 22.48 g fett) och 285 gram (1180 kcal, 41.32 g fett). Detta är exklusive eventuellt extra salt eller smör på varje storlek och portion.
 
 
Korv med bröd (inkl. ketchup och senap) väger omkring 100 gram/styck och innehåller således omrking 255 kcal och 14.1 gram fett/styck. 
 
 
Starköl med rostade och saltade jordnötter, en klassiker både på fotbollsarenor och barer. En riktig fett och kaloribomb som man inte tänker på. Flytande kalorier är en stor risk som man inte har kontroll över då det är så enkelt att "bara" svälja. En starköl på 5,6 % (33 cl) innehåller 643.5 kcal och 0.0 gram fett. Jordnötterna däremot innehåller (för 1 portion, dvs 50 gram) 300 kcal och 24.5 g fett. 
 
Bara för att reflektera även över chips och hamburgare som är vanligt förekommande på fotbollsmatcher: Chips (40 gram) innehåller 210.4 kcal och 12.9 g fett. En hamburgare med saltgurka och ost innehåller 594 kcal och 22.7 g fett. 
 
Om vi rent hypotetiskt räknar med att en person går på alla hemma matcher under en säsong, dvs 15 stycken. Och på dessa matcher äter denna personen 1 hamburgare, 1 starköl samt en glass (Magnum Classic) varje gång. Det blir då 15 stycken hamburgare (15 x 594 kcal), 15 stycken starköl (15 x 643.5 kcal) och 15 glassar (15 x 260 kcal). Detta blir totalt sett 8910 + 9652.5 + 3900 = 22 462.5 kcal per år (580.5 kcal från fett). Räknar vi inte in, för att underlätta det hela, ingen motion eller inget minskat matintag utöver detta under dagarna. Så ger detta en viktökning på 22.5 kilogram per år (uträknat bakvägen från att gå ner 0,5 kg/dag vilket motsvarar ca 500 kcal). Detta är extremt mycket vikt om man inte tänker på vad man sätter i sig. 
 
Vad kan man göra åt detta problem då? Jo, börja sälja mera nyttiga produkter som t.ex. smoothies, frukt, rustika baguetter med grönsaker och pastasallader. Det tar inte mycket mera tid att göra färdigt dessa produkter innan grindarna öppnar till arenan. Det är relativt enkla medel som krävs, samtidigt som man då tar hänsyn till befolkningens hälsa, och dessutom sina egna skattepengar. Vården av feta ökar vilket innebär att våra skattepengar går till sjukvården i större utsträckning. 
 
Så för att konkludera denna första tanke: Tänk på vad du äter när du är på match och överväg vikten av om det verkligen är värt att stoppa i sig alla dessa kalorier. Unnar jag mig själv detta, är det gott och mår jag bra av att ha ätit detta? 
 
 
Så, för att lämna denna del och gå in på punkt nummer två på min lista, nämligen Lumbago. Lumbago (eller ryggskott) som det kallas hos gemene man, är en skada i främst ländryggen. Det drabbar många personer varje år och är en mjukdelsskada i vävnaderna runtomkring ryggraden. Strukturerna runtomkring ryggraden har rikligt med nerver. En skada eller en irritation i detta område kan innebära att ett smärttillstånd utveklas till ett ryggskott. Enligt studier så har man sett att idrotter med tung ryggbelastning oftare får ryggskott än andra. 
 
De symptom som uppstår vid ryggskott. Ett ryggskott kommer ofta av ett tungt lyft, en häftig vridning eller vid en stunds stående i lätt framåtlutat ställning. Smärtan förekommer i ländryggen, men strålar inte ut i benet. På grund av muskelsmärtan och stelheten i musklerna runtomkring upplevs en ökad stelhet i ländryggen. 
 
Den typ av behandling som rekommenderas är vila, lätt rörelseträning och ev inflammationshämmande medel som kan lindra de flesta symptomen. Så länge som smärtan pågår så bör den aktive avstå från idrottsträning. Ett successivt stegrat rehabprogram med rörlighets-, balans-, koordinations- och styrketräning under smärtperioden kan vara av värde. Rehabträningen kan påbörjas omedelbart, om ej nervfunktion är nedsatt samt om röntgen inte visar något onormalt. 
 
Prognosen för ett Lumbago är god. Uppföljande undersökningar är viktiga. En skada i disken kan utvecklas under lång tid, trots att en tidig röntgenundersökning inte visar något anmärkningsvärt så kan disken vara skadad. Om besvären inte avtar relativt snabbt, är det viktigt att göra en ny och fördjupad undersökning. 
 
 
Det är i detta område som ett lumbago (ryggskott) ofta förekommer. 
 
För att relatera ovanstående information till min rygg så känner jag igen mig i alla delar av symptomen. Jag har en ökad stelhet i området, har ibland en utstrålning i ben och bäcken i och för sig, jag känner också att ena sidans muskler är mycket mer strama och spända än andra sidans muskler. Jag fick också smärtan från ett marklyft vilket ju innebär en framåtlutad position med ett tungt lyft och detta kombinerat med att jag gjorde mitt 4e set i övningen och 3 repetition i denna övning. Så jag hade redan befunnit mig i en framåtlutad position under flera repetitioner vilket ju är ett kriterium för att drabbas av ryggskott. 
 
Faktan som jag tagit del av kommer från nedanstående litteratur/källor: 
Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas (slv.se/ldb)
GB Glass (gb.se)
Thomeé, R., Swärd, L., & Karlsson, J. (2011). Nya Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering. Stockholm: SISU Idrottsböcker. 
 
Idag så kommer jag mestadels vara hemma, men jag skall försöka komma ut i solen en sväng genom en cykeltur (om smärtan tillåter). Jag skall även en sväng och rehaba på gymmet efter lunch när de öppnar. Just nu tvättar jag kläder inför morgondagens hemresa till ön. I kväll är det troligen sista ishockeyfinal-matchen mellan Skelefteå och Färjestad i Karlstad. Skall försöka se på den matchen sen i eftermiddag/kväll. Skall även packa lite kläder och saker som skall med till Åland. Imorgon tar jag flyget upp och kommer hem under eftermiddag/kväll om allt går som det skall! 

Kommentar:
#1: MAM

Tack för lektionerna! Snabbmaten ät väl närmaste anhörig till idrotten, konstigt nog!
Jag håller tummarna för att din resa ska gå bra imorgon och att ryggen inte ställer till alltför stort problem. Häng på armarna i landningen så trycks inte kotpelaren ihop. Hoppas piloten är skicklig och kan mjuklanda. Kram:)

2014-04-21 @ 16:46:08
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: