2014-08-01
19:23:11
En tänk-om när det kommer till Kräftskivan - ett medvetet val
Idag tänkte jag ta upp ett ganska aktuellt ämne och händelse som sker i dessa augusti-tider. Jag tänkte reflektera lite över den gamla och klassiska, samt fantastiskt goda kräftskivan. Det är kräftpremiär den 8 augusti 2014, så det är verkligen ett aktuellt ämne. Det är många som antingen anordnar eller som går på kräftskiva nu under augusti månad vilket gör ämnet ännu mera relevant.
Jag tänkte bland annat nämna lite vad som brukar finnas på ett bord när det är kräftskiva och hur man bland alla dessa delikatesser skall välja för att inte ”sabba” träningen som man gjort under förhoppningsvis, hela sommaren.
Vad brukar finnas på kräftskivan? Ja, här i Sverige så har jag genom kollegor och internet luskat ut i vad som brukar finnas på bordet. Jag tänkte stapla upp dem i en enda lista här nedan, det blir enklast så:
- Kräftor självfallet!
- Baguette, knäckebröd, kex, smörgåsrån – någon form av bröd i varje fall
- Kryddad ost – långlagrad och smakrik
- Västerbottenpaj – nästan på alla svenskars bord om jag förstått det hela korrekt
- Räkor – även om det är kräftskiva är det vanligt inslag
- Aioli – eller annan dipp för skaldjuren
- Sallad – ibland en matigare variant med pasta/potatis
- Brännvin – kryddat såklart!
- Öl – ingen kräftskiva utan bira!
- Sockerdricka eller läsk – till kidsen
- Potatis – kan förekomma men är inte självklart för alla
- Sill – samma som potatisen
En kräftskiva brukar vara synonymt med en fest, en sensommarfest. Det brukar vara dukat med hattar, bestick, papperstallrikar, lyktor m.m. en hel del attiraljer följer med denna fest. Brännvinet och kräftorna är det som står i centrum när det kommer till innehållet på bordet (det jag nämnt ovan).
Hur skall man då tänka ur hälsosynpunkt? Vad skall man välja? Hur kan man, eller ens kan man, göra bordet näringsrikare och lite mindre flottigt? Det skall vi gå igenom nu, i alla fall mina rekommendationer. Vi skall också gå igenom lite vad olika alternativ innehåller och hur man kan tänka när man står där i butiken och skall förbereda för festen.
Till att börja med så skall vi se på de två huvudingredienserna för en klassisk kräftskiva, kräftorna och brännvinet.
Näringsämne per 100 gram |
% av dagligt intag |
69 kcal |
|
15,6 g protein |
|
0,8 g fett |
|
0,2 g kolhydrater |
|
80,9 g vatten |
|
2,2 g salt |
|
3,63 ug Vitamin B12 |
181 % |
2,06 mg zink |
29 % (kvinnor) och 22 % (män) |
Som ni kan se ovan så är kräftorna per 100 gram ganska kalorifattiga men proteinrika. Kräftor som råvara är inte en dålig produkt, snarare ett av de få på bordet som verkligen är bra. Forstsätt därmed att äta dessa delikatesser!
Näringsämne per 100 gram |
|
226 kcal |
|
32 g alkohol |
|
1,1 g kolhydrater |
1,1 g monosackarider |
0 g protein |
|
0 g fett |
|
66,9 g vatten |
|
Som ni här kan se så är detta väldigt mycket s.k. flytande kalorier. Ofta dricker man mera än en liten snaps under kvällen och därmed så kommer man snabbt upp i mängden om 100 g. En snaps enligt alkoholstiftningen i Sverige motsvarar 4 cl och det motsvarar då 40 gram, alltså räcker det med 2,5 snaps så är man uppe i den här mängden om 226 kalorier. Lätt-druckna kalorier med andra ord!
Näringsämne per 100 gram |
Näringsvärde per portion 45 gram |
288 kcal |
130 kcal |
10,3 g protein |
4,6 g protein |
1,9 g fett |
0,8 g fett |
54,0 g kolhydrater |
24,3 g kolhydrater |
26,2 g vatten |
11,8 g vatten |
När det kommer till tillbehören för kräftkalaset så kommer brödet högt upp på mångas lista, så även på min. Vad skall man då tänka på när det kommer till brödet? Ja, för det första så skulle man kunna välja ett mörkare bröd, ett bröd bakat på fullkornsvetemjöl eller rågsikt. Sen skall man undvika sötade bröd, alltså bröd med sirap eller stora mängder socker i. I tabellen ovan så ser ni näringsvärdet för både 100 gram bröd och 45 gram bröd vilket motsvarar ungefär 1 portion.
Coca-cola |
Näringsvärde per 100 gram |
Coca-Cola Light |
43 |
Kcal |
1 |
0,0 |
Fett (g) |
0,0 |
10,5 |
Kolhydrater (g) |
0,1 |
0,0 |
Protein (g) |
0,1 |
89,4 |
Vatten (g) |
99,8 |
Här ovan ser ni den vanligt förekommande drycken i Sverige eller Finland också, Coca-cola. Som ni kan se så är det mycket mera kolhydrater och kalorier i den originella colan jämfört med Coca-cola light. Så i detta fall så är light versionen mycket bättre än den vanliga colan, fast helst skall man undvika båda. Osötad saft är i så fall mycket bättre, eller vatten som är smaksatt med t.ex. jordgubbar, lime eller citron.
Öl pilsner vol. 3,5 % |
Näringsvärde per 100 gram |
Carlsberg Non Alcoholic |
40 |
Kcal |
20 |
0,0 |
Fett (g) |
0,0 |
4,6 |
Kolhydrater (g) |
4,0 |
0,4 |
Protein (g) |
0,5 |
92,0 |
Vatten (g) |
- |
2,8 |
Alkohol (g) |
- |
Ölen är också vanlig att förekomma på bordet under kalaset. Öl är även det en flytande kaloribomb. En vanlig pilsner, som antagligen är ovanligt i dessa kretsar, innehåller per flaska (33 cl) ca 130 kcal. En lika stor flaska men som är alkoholfri, innehåller istället endast 70 kcal. Man kan alltså reducera mängden kalorier på att byta till alkoholfritt alternativ, och som bonus slipper man baksmällan dagen efter och kan träna igen!
Så för att sammanfatta lite här nu då och sammanställa hur man kan tänka om man blir bortbjuden och skall välja från ett dignande bord, eller om man själv skall knåpa ihop en kräftskiva.
Byt från: |
Byt istället till: |
Varför byta eller hur tänka? |
Kräftor |
|
BYT INTE BORT DETTA!!!! |
Baguette |
Rustik baguette |
Fullkorn, råg, osötat m.m. laga helst själv så vet du vad det innehåller, och ät inte så mycket |
Brännvin |
Alkoholfri variant |
Byt helst bort spriten och drick vatten, men om måste så drick en snaps och bit av istället |
Knäckebröd, kex |
Knäckebröd av råg |
Wasa sport, sport + eller liknande, ät helst inte alls kex (mängden blir större än man tror) och om måste så undvik saltade varianter (ex. Tuc) |
Västerbottenpaj |
|
Undvik i mån av möjlighet, väldigt fett och flottigt, om måste så ät bara en liten bit |
Räkor |
|
Behåll dem naturella och ät lite mera! |
Kryddad ost |
Magrare varianter av ost |
Finns många olika varianter på magra men smakrika ostar i disken idag, välj en av dem |
Aioli |
Hemmagjord Aioli |
Gör den själv på turkisk yoghurt eller kvarg istället för gräddfil eller creme fraiche |
Sallad |
Grönsallad |
Byt bort ex. fetaost, pasta, torkade tomater m.m. och satsa på sallad, gurka och tomat, tänk enkelt det är ändå kräftorna som är navet |
Öl |
Alkoholfri öl |
Eller helst av allt – Undvik det! |
Sockerdricka, läsk |
Osötade varianter, light |
Undvik helst och satsa på vatten istället |
Sill |
Sill |
Undvik krämiga sillar (senapsill, västkustsill etc) och välj ex. löksill, dillsill, fransk sill eller laga egen |
Dessertostar |
|
Undvik feta ostar till kräftskivan, ta frukter istället eller håll dig till hårdost som är kryddad |
Efterrättspaj |
Fruktsallad |
Undvik pajer och såser, välj hellre en fräsch fruktsallad som avslutning |
Man kan också tänka på att göra någon aktivitet när man är eller håller en kräftskiva. Till exempel så kan man spela ett parti kubb, eller helst lite mera action som kanske stock-stötning (vilket också är bra generell träning) eller stövelkastning. Det är bara fantasin som sätter gränser till aktiviteten, involvera gärna barnen också, de brukar uppskattas. Viktigast är att komma upp från matbordet och röra på sig, då får man spring i benen, man äter inte mera i ett sträck, och man får gratis motion – toppen!
Så generellt sett kan man alltså tänka på:
- Ät med måtta, vräk inte i dig
- Ät långsamt, då njuter man mera av maten och man äter också mindre för man upptäcker sin mättnad tidigare
- Välj och fokusera på kräftorna, det är de som är huvudingrediensen så ät dem i större utsträckning
- Undvik flytande kalorier såsom brännvinet, ölet och läsken
- Byt ut feta såser som aioli till magrare varianter som du gjort själv, t.ex. basera såsen på yoghurt eller hellre kvarg
- Byt bort krämiga sillar och välj klara sillspad istället
- Fokusera på proteinet i maten, d.v.s. kräftor och räkor, se allt annat som en smaksak
- Tänk på att röra på dig emellanåt, kanske ett parti kubb eller stock-stötning?
Skall skärpa till mej med både mat o dryck