2014-08-03
09:29:42
Nyhetsmorgon - ifrågasättning från min sida
Jag satt i morse och tittade på tv4 Nyhetsmorgon, och där var en kvinna som skulle laga nyttiga sallader och dressingar. Det låter ju bra med tanke på att samhället ser ut som det gör, jag gillar verkligen konceptet eftersom befolkningen blir fetare och fetare samt att där ofta är kockar som lagar snabbmat eller mat som inte är väldigt hälsosam alla gånger.
Kvinnan som heter Josefin Jäger, är utnämnd specialist på mat som näringsrik, ekologisk och smakrik mat. Hon lagade i morse sallader med t.ex. quinoa, hampafrön och rotfrukter.
I programmet så hade hon lite annorlunda syn på en del saker som tog min uppmärksamhet som jag måste kolla upp, de gav mig stora funderingar nämligen. En av de saker som hon skippar i kosten är proteinkällor, som fisk, kött, kyckling etc. så hon förlitar sig mycket på vegetariska proteinkällor.
Hon påstod t.ex. att avokado är en bra proteinkälla. Detta fick mig att fundera ett tag. Avokado är ingen bra proteinkälla i sig själv, per 100 gram avokado så förekommer det bara 1,9 gram protein – det är inte en stor mängd. Avokado är en väldigt bra och nyttig fettkälla däremot. I 100 gram avokado så förekommer det 19,6 gram fett, men av detta fett – som kan anses som en relativt hög mängd – är 3,4 gram mättade fettsyror (3,3 är fettsyror 16:0, palmitinsyra), 12,7 gram är enkelomättad fettsyror (11,2 är 18:1 dvs oljesyra), och 2,6 gram fleromättade fettsyror (fettsyra 18:2 dvs omega-6). Så avokado är snarare en bra fettkälla och en mindre bra proteinkälla, men i kombination med andra proteinkällor (bönor, linser, quorn) så får måltiden en bra makronutrient-sammansättning.
En annan sak som hon nämnde är att spenat är farligt att äta stora mängder av. Jag har aldrig hört att spenat är en dålig produkt, men när jag började kolla upp detta så fick jag mig en och annan tankeställare. Men, jag kommer inte sluta äta spenat bara därför. Enligt Livsmedelsverket så har man sett att rå spenat (färsk och fryst), dvs icke tillagad i någon form, innehåller bakterier som bildar sporer. ”Bakterierna kan omvandla det nitrat som finns naturligt i spenat till nitrit. Ibland kan nitrithalten bli hög. Detta innebär ingen risk för vuxna, men kan vara skadligt för små barn eftersom de är mer känsliga”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. De skriver också att om man hettar upp spenaten så dör bakterierna, men om man inte kyler ner spenaten snabbt efter tillagning om man t.ex. skall spara till en matlåda dagen efter, så kan sporerna börja gro igen och bilda bakterier igen. Så rådet är alltså att kyla ner tillagad spenat för att minska risken för att sporerna börjar gro och återbilda bakterierna.
Det var detta som jag fick en funderare på och behövde kolla upp kände jag. Nu är jag lite klokare igen och kan gå vidare genom att veta ännu lite mera! Hoppas ni också lärde er någonting på kuppen!
Imorgon skall jag börja med mitt chins-upplägg mera koncentrerat, med andra ord skall jag börja fokusera på teknik, och relevanta muskelgrupper. Jag är inte riktigt klar med min splitt ännu, men jag känner på mig att det kommer bli svårt att lägga upp en bra splitt för att fixa detta – jag vill göra alla övningar hela tiden! Idag blir det i alla fall en löptur på bandet på jobbet innan passet börjar, sen skall jag också klämma in lite magövningar. Jag skall sätta mig ner nu och inspireras via nätet och via andra medier för att få tips inför min splitt, men till att börja med så skall jag gå ner och skifta tvätten från maskinen till torktumlaren – om hon/han som är före är klar där nere med den. Här är en liten bild från övningsurvalet som kommer ingå i splitten – många övningar är det!
Hoppas ni får en finfin 3 augusti, och att solen skiner på er hela dagen!
// Jenny