2014-12-06
19:46:20
Julbordets lockelser och fettkällor - tips på vägen
Nu kommer det ett utlovat inlägg. Jag skrev om samma ämne i somras vid ett tillfälle, lagom till midsommar. Jag skrev då om hur man kan och bör välja när det kommer till midsommarbuffén. Nu står vi inför en ny stor högtid, med mycket mat och inte alltid den bästa maten. Inte den mest bantningsvänliga maten och tillbehören.
Julen har mycket att göra med att samlas igen efter en termin av arbete och skola, samlas och äta gott samt njuta i varandras sällskap. Ett ypperligt tillfälle att ta en sk "time-out" i både träning och kost. En time-out som tyvärr brukar hålla i sig så mycket längre än bara över helgerna.
Jag godkänner en time-out för att gymmen, simhallarna eller gruppträningarna tar en paus. Men jag tycker att det är svagt att ta en hel time-out när vi har fina gångstråk och även cykelstråk i naturen. Det är ju inte så att det ligger ca 1 meter snö ute, så man inte kan röra sig ute obehindrat. Nu är det barmark och i värsta fall lite snö, men absolut inte så mycket så att det behöver ställas in träningspass eller promenader.
Tänk så här, att gå ut och gå i 30 minuter i lätt tempo bränner ca 135 kcal. Det är ungefär lika mycket som antingen 6 pepparkakor eller 3 skivor julskinka. Det är inte mycket, men det är i alla fall något! Tänk dig då att gå i 60 minuter per dag - i ett högre tempo!
Nu över till julmaten. Hur skall man tänka och vad skall man undvika på julbordet?
- man kan för det första äta allt, men man skall äta med ett sunt förnuft!
Det jag tycker att man skall undvika är:
- krämiga sillar (inlagda i majonäs osv), janssons frestelse (baserad på grädde och ost), för många köttbullar (smaka gärna, men ät dig inte mätt på dem!), prinskorv, rödbetssallad (med majonäs eller creme fraiche), alkoholhaltiga drycker över lag, julmust, vörtbröd, kola, knäck, pepparkakor, aladin-godis och annat sött.
Det jag tycker man skall prioritera är:
- kokt potatis, sillar i klart spad, knäckebröd, lax, lutfisk, klementiner, brysselkål, julskinka förstås, sillsallad/rödbetssallad utan kräm, julmust light, mineralvatten, osötad glögg, ägghalvor
Hur kan man göra onyttigheter bättre?! går det ens? Lite tips för helgens firanden:
- laga janssons frestelse på mera mjölk och mindre grädde samt magrare ost
- laga köttbullarna på kycklingfärs istället för fläskfärs
- rödbetssallad går att laga utan krämigheten, om så ändå önskas - ha en skål med majonäs brevid till de som vill ha det så
- vörtbrödet går att byta till kavring eller annat osötat bröd, eller byt ut det till knäckebröd med julsmaker
- drick light julmust om du verkligen vill ha must under helgen
- ät mera frukter än godis från sötsaks-bordet, ha som vana att alltid ha apelsin/klementiner hemma
- be dina familjemedlemmar att inte hetsa dig till att agera utan att tänka, låt dig tänka långsiktigt innan agerande
Och sist men inte minst - se till att röra på dig under julhelgen. Ta en promenad eller två, far ut och spring under helgerna, det finns nog en lucka där du kan ta hand om dig själv! Och tänk långsiktigt, det du gör idag - det kommer att vara ett steg närmare ditt mål där borta i framtiden. Om du kliver av banan nu, då kan det helt plötsligt bli svårare att hitta tillbaka till den banan igen när du vill tillbaka. Risken att du får börja om från början är mycket större!
Glad helg! :)
Kommentar:
Kommentera inlägget här:
Bra argument igen! men så svårt att hålla sig till!
Någon har sagt att "man blir inte fet av maten mellan jul och nyår utan av maten mellen nyår och jul". Ligger mycket i det! Promenader, skyltsfönsterhopping och andra sköna uteaktiviteter får kompensera julmatens goda.
Kramar :)