Jenny Häggblom

2014-07-28
13:20:02

En liten guide till proteinbars-djungeln
Vad är egentligen en proteinbar? Hur kan man veta om det är en bra bar? 
 
Det finns en djungel med olika typer av proteinbars där ute. Alla av olika märken och förstås, av olika kvalitet. En del är bättre än andra, en del är helt värdelösa. Jag har grottat ner mig lite i denna djungel - av intresse, och tänkte dela med mig av vad jag kommit fram till när det kommer till hur man skall tänka gällande proteinbars. 
 
Till att börja med så måste vi urskilja vad en proteinbar är för något. Enligt den information jag läst på nätet (där alla vet allting), så har jag fått läsa mycket olika informationer. Men det jag kan slå fast är att en proteinbar skall ha en hög andel protein i förhållande till mängden kolhydrater och fett. Enligt Svenskt Kosttillskott så bör en proteinbar innehålla minst 17-18 gram per bar för att få kallas proteinbar. Enligt en sida, som har mycket sämre trovärdighet i min ögon, så läste jag att en bra proteinbar skall innehålla minst 5-6 gram protein. Detta är i mitt tycke då inte någon proteinbar utan en vanlig sötsaks-bar. 
 
Det finns också många olika typer av bars, som riktar sig till olika grupper. En del är så kallade energibars (dvs de innehåller större andel kolhydrater och mindre andel protein), det finns low-carb bars (som innehåller en lägre andel kolhydrater som istället är utbytta mot sockeralkoholer) och det finns diet-bars (som riktar sig till viktminskningsgrupper). 
 
Eftersom det finns så många olika typer av bars där ute på marknaden så måste vi ta oss an och kolla hur man skall gåtillväga för att få tag i den bästa baren för ditt ändamål. Beroende på vilken typ av person du är så har du olika krav på vad en bra bar skall innehålla. Generellt sett kan man, om man vill se det utifrån att välja den bästa proteinbaren, gå enligt denna lista (Bodybuildning.com): 
 
1. Kolla in det totala kaloriinnehållet
Om du vill gå ner i vikt, då skall du självklart välja en bar med ett lågt energiinnehåll. En bar om 400 kcal är kanske inte det mest optimala när det kommer till viktminskning, men om du däremot vill lägga på dig muskler så kan en bar med 400 kcal vara guld värt! Beroende på målsättning så kan en bar vara bra för en person och mindre bra för en annan - ur energisynpunkt. 
 
2. Kontrollera totalt antal kolhydrater
Kolhydrater kan vara snabba och långsamma. De snabba kolhydraterna går snabbt ut i blodet och de långsamma stannar kvar längre och portioneras ut i sakta mak ut i blodet. Om man vill gå ner i vikt så skall man satsa på en bar som innehåller mindre än 30 gram kolhydrater och då gärna en som inte innehåller så mycket "varav sockerarter". Efter träning så kan det dock vara bra med lite högre kolhydratinnehåll eftersom musklerna kräver kolhydrater efter träning för att fylla på med s.k. glykogen (som bildas från sockerarten glukos). Om man inte har möjlighet att äta inom en relativt kort tidsperiod efter träning så kan en bar med lite mera långsamma kolhydrater passa väl in. 
 
3. Kontrollera om det förekommer sockeralkoholer
Sockeralkoholer smakar sött och framställs ur vanligt socker men där en kemisk reaktion reducerar monosackarider genom en tillsats av väteatomer. Sockeralkoholen gör så att blodsockret påverkar lite eller inte alls när det väl kommer in i kroppen, eftersom det absorberas så långsamt. Däremot ackumuleras vätska vilket kan leda till diarré, och/eller upplåst/spänd mage. Ta därför reda på om du först tål sockeralkoholer innan du köper en proteinbar som innehåller dessa. Sockeralkoholerna förekommer oftast i low-carb bars (som inte innehåller så mycket kolhydrater av vanlig form, dvs socker). 
 
4. Kontrollera ingredienslistan
Ta alltid för vana att kontrollera ingredienslistan när du köper en produkt - oberoende vad det är. Ju kortare lista, desto renare produkt. Om du finner ett ämne som kallas för High-fructose corn syrup - undvik den produkten. Om ingrediensen förekommer längre ner på listan så innehåller produkten bara en liten mängd av ämnet - ju tidigare på listan, desto större andel i produkten. Förekommer ämnet på plats 1-3 - lägg tillbaka i hyllan igen!
 
5. Kontrollera fettmängden 
Sikta på en låg fettmängd i produkten. Kort och gott. 
 
6. Kolla upp förhållandet mellan kolhydrater och proteiner
För att vara en bra proteinbar så bör mängden protein vara hög jämfört med mängden kolhydrater. Ett idealt förhållande mellan dessa är 2:1 (protein:kolhydrater), en bra bar kan också ha förhållande 1:1. Lägg dock tillbaka produkten om förhållandet är 1:2 - då kan en kex choklad vara bra istället. 
 
Jag har ju även grottat ner mig i lite av de olika produkter som jag har hemma i mina gömmor. Jag har delvis en viktminskningsbar, en low-card bar, en proteinbar och en bar utan tillsatt socker. För att jämföra dessa så har jag till min hjäp tagit en kex choklad. 
 
 
Vi börjar med Nutriletts bar. En bar som anses vara en viktminskningsprodukt och måltidsersättare. I innehållsförteckningen så förekommer det många ingredienser som ni kan se. Däremot är proteinmängden bra, hela 18 gram. Däremot är proteinkällorna i texten inte så bra. Mjölkprotein är den första ingrediensen som behandlar protein och kommer först på rad 3. I mitt tycke - ingen bra proteinbar. Bör undvikas av alla, även de som vill gå ner i vikt! 
 
En lågkolhydrat bar, low-carb bar. Som ni ser är mängden kolhydrater reducerad jämfört med Nutriletts bar. Mängen protein är också högre. Här kommer i alla fall en proteinkälla som nummer 1 på listan vilket gör detta till en bättre bar. Det är inte den mest optimala kanske, men rent proteinmässigt är den helt klart godkänd. I förhållande protein och kalorier är det även då en succé! 
 
En bar som säljs som en proteinbar. Är ganska liten, dvs 50 gram och innehåller därmed en ganska hög kalorimängd samt en dåligt proteinmängd. Förhållandet kolhydrat och protein är inte otimalt här. Rekommenderas ej! 
 
En "utan tillsatt socker" bar. En bar med ett förhållande mellan kolhydrat och protein med 1:1 vilket anses godkänt. Mängden fett är relativt hög (jämfört med de övriga produkterna). Mängden socker är däremot väldigt låg vilket är bra. Helt godkänd bar, sånär som på proteinförhållandet. 
 
Och till sist en kex choklad från Cloetta. Innehåller inte så mycket protein (men enligt den icke-vetenskapliga källan så anses den nästan vara bra...). Innehåller helt klart ett uruselt förhållande mellan kolhydrat och protein. Vill man ha snabba kolhydrater så är detta att rekommendera, speciellt efter t.ex. en uthållighetsidrott. Däremot innehåller kex chokladen en kortare ingredienslista än viktminskningsbaren - är det ett tecken på något kanske?
 
Så för att sammanfatta detta. Kontrollera baren du tänkte köpa noga, innehåller den bra protein (vassle, kasein, soja), är den bra för mina mål och min målsättning, och hur är förhållande mellan kolhydrater och protein. 
 
Själv äter jag proteinbars ganska ofta och jag köper faktist So-lo carb varianten, dels har den ett bra pris och sedan så innehåller den det som jag gillar (i stor utsträckning), men framför allt så gillar jag smaken och mängden protein som den innehåller. Jag har testat många men detta är min favorit, och jag köper nästan alltid en låda i gånger eftesom det är billigare än att köpa styckevis. En annan favorit för mig är den här Core Protein bar från Svenskt kosttillskott, en bra källa till protein och himmelskt god! Dessutom har den ett bra pris, både stycke mässigt och paketmässigt. 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: