Jenny Häggblom

2014-07-15
13:22:17

Kompressionskläder, vad och varför?
Idag tänkte jag lite kort beröra området kompressionskläder. Kompressionskläder är kläder som komprimerar muskler och leder på olika delar av kroppen, beroende på var man bär dem. De vanligaste är att man bär kompressionskläder på ben och över anklar. Man vet att kompressionskläder använts, speciellt på benen (vaden, ankeln och låren) under 50 år i medicinskt syfte för att förbättra venöst återflöde från benen tillbaka till hjärtat. 
 
Företagen som ligger bakom den nya trenden, t.ex. 2XU, Skins m.fl, säger att kompressionskläderna hjälper till med: 
- ökad/förbättrad återhämtning
- ökad power
- förbättrad prestation i flertalet idrotter. 
 
Forskning som gjorts på området, med atleter som subjekt, visar att kläderna kan ha en viss effekt genom att öka laktat-bortförseln, minska vibrationen och dessutom genom att ge vissa psykologiska faktorer. Vilka psykologiska faktorer framgår dock inte. Med alla forskningsresultat, som inte är väldigt många, visar på att kompressionskläder kan ge en prestationsförbättring och en skademinskning under träning som framkallar högra blodlaktatnivåer eller explosiva rörelser. 
 
Det som är viktigt när det kommer till att få en uttalad effekt av dessa kläder, är att de har rätt tryck på rätt ställe. De gamla medicinska kompressionsstrumporna behövde ha ett tryck på mellan 20-40 mmHg för att en effekt kunde konstateras. Man har sett i forskning från 1980 att ett minimumtryck av 18 mmHg över ankeln och 8 mmHg över mitten av låret, krävs för att effekt genom bl.a. att öka det venösa återflödet. 
 
Ingen forskning har kommit upp med negativa effekter av kompressionskläder vad gäller prestation eller perception av smärta, och därför kan man konstatera att kompressionskläder kan användas som ett hjälpmedel för flera olika idrottare i flera olika idrotter. 
 
De potetiella fördelar som kompressionskläder kan ha, kan sammanfattas i denna lista: 
- öka blodcirkulationen i perifera delar, t.ex. ben & arm
- minska blodlaktat-koncentration under maximalt påfrestande träning
- öka uppvärmningen genom att öka hudtemperaturen
- öka vertikal hopphöjd
- förbättra kontinuerlig/efterföljande hopp-power
- minska muskelvibrationer vid markkontakt
- öka kraften som genereras genom leder, förbättra prestation och minska risken för skada
- öka återhämtningen efter stenhård fysisk träning, genom att hjälpa till att forsla bort blodlaktat
- minska effekten av träningsvärken DOMS (delayed onset muscle soreness - som uppkommer senare och kan hålla i sig i 3-4 dagar)
- öka den positiva känslan som uppstår både under - och efter stenhård träning.
 
För att sammanfatta det som berörts ovan, så kan kompressionskläder hjälpa till med flera endrogena effekter hos flera typer av idrotter och idrottare. Men, man måste ta hänsyn till vilken typ av kompressionskläder man införskaffar då man bör kontrollera och säkerställa att kläderna ger ett bra tryck för att hjälpa till med det venösa återflödet. 
 
 

Kommentar:
#1: Lynn

Tack! Nu vet jag varför man ska ha kompressionsstrumpor under löpning. Själv tror jag att jag fortsätter med vanliga strumpor :)

2014-07-17 @ 20:26:09
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: