2014-07-18
09:26:40
Matvanor USA vs Sverige - inte förvånande alls
Jag lyssnade återigen på en podcast igår och fick lite inspiration till att ta reda på amerikanska matvanor. Jag har själv bott och levt i USA och känner till matkulturen någotsånär, men jag skall inte säga att jag är expert på området. Därför har jag tagit del av siffror från olika medier i USA och andra källor för att kartlägga den amerikanska matkulturen.
Enligt en artikel i Wall Street Journal från 2005, kartlade man medelintaget av amerikansk mat och matvanor. Där kunde konstateras att 1 % av alla måltider var ätna på fine-dining restaurant, resten kom från medelpris-/familjerestauranger (12 %), från ”vanliga” restauranger (11 %) och från snabbmatsställen (76 %). Den populäraste beställningen innehöll burgare och pommes frites.
Under 2004 så var mat-konsumtionen per person:
- 46 bitar pizza
- 30,2 kg kött
- 39,8 kg kyckling/fågel
- 79,5 liter mjölk
- 14,1 kg ost
- 10,5 kg glass
- 4,2 kg yoghurt
- 5,3 kg choklad
- 11,2 kg smågodis/konfektyrer
- 60,7 kg mjöl
|
USDA´s rekommendationer per person: |
Medelintag per person |
Spannmål |
6-11 port |
6,8 port |
Grönsaker |
3-5 port |
3,0 port |
Frukt |
2-4 port |
1,6 port |
Mejeri |
2-3 port |
1,7 port |
Kött |
5-7 oz. |
5,3 oz. |
Tillsatt socker |
Använd sparsamt |
22,9 teskedar |
Vid beställning från menyn, när amerikaner äter ute så kommer maten innehålla:
- 14 % inkl. hamburgare
- 14 % inkl. fågel
- 14 % inkl. pommes frites
- 10 % inkl. pizza
- 34 % inkl. kolsyrad dryck
- 3,9 % inkl. sallad
Efter en studiejämförelse mellan år 1977 och 2002 så kunde man konstatera att:
1977 så åt 40 % inte snacks, och
2002 så åt bara 10 % inte snacks.
Från en annan källa som är senare uppdaterad än ovanstående fakta så kunde man fastställa att:
- Per timme som går per dag så sjunker hälsosamheten per timme med 1,7 % vilket innebär att man äter den bästa måltiden (ur näringssynpunkt) vid frukost och den sämsta till kvällen.
- 10 miljarder donuts äts varje år i USA
- 20 % av alla amerikanska måltider äts i bilen
- amerikanen spenderar 10 % av sin disponibla inkomst på snabbmat.
För att jämföra med svenskarnas matvanor, om än inte lika detaljerat, men dock. I Sverige så kommer ca 15 % av kaloriintaget från snacks, godis och läsk. Unga dricker ofta mera än 4 liter läsk per vecka.
Över de senaste 20 åren (från 1989) så har mängden grönsaker, rotfrukter, frukt och bär ökat med 30 % hos kvinnor och ca 15 % hos män. Trots den ökade grönsakskonsumtionen så finns det mera övervikta/feta män än normalviktiga i Sverige, siffrorna är lite bättre bland kvinnor. Man kunde också se att låginkomsttagare åt mera vikt-ökande substanser (d.v.s. godis och sötsaker) och mindre grönsaker.
Generellt sett kunde konstateras att:
- 9/10 äter för lite fullkorn
- 8/10 äter för mycket mättat fett
- 4/10 äter för mycket socker
- 7/10 äter för mycket salt