Jenny Häggblom

2014-03-01
13:05:00

Motivation och målsättningar
Jag tänkte skriva lite om olika saker nu framöver, allt för att kunna hjälpa flera personer att uppnå sina mål. Det kan vara målsättningar som att gå ner i vikt, sluta röka, bli starkare, orka genomföra sitt Vasalopp m.m. oberoende mål så vill jag kunna hjälpa till med vad jag kan. 
 
Som första anhalt i denna serie så kommer jag gå ner i grunden och fokusera på motivation och målsättningar. Något som är viktigt när det kommer till att uppnå sina målsättningar är att ha en motivation till detta. Dessutom är det bra om man känner till de klassiska målsättningsarbetet och hur man bör tänka, detta är viktigt om man vill hålla motivationen till att slutföra sitt arbete. 
 
Motivation
Motivation kan definieras som riktningen och kraften/intensiteten av en persons försök. Där riktningen är det som personen söker, närmar sig eller attraheras av i olika situationer. Kraften/intensiteten kan vara med vilken kraft eller vilka resurser som en person lägger in för att nå målet. 

Motivation delas ofta upp i inre och yttre motivation. Dessa två inriktningar kan definieras som:

Inre motivation

Inre motivation: när det hos individen finns ett inneboende intresse som driver till handling, t.ex. självuppfyllande, kompetens, intresse eller njutning. Kan bestå i att individen vill uppnå kunskap, som att lära sig och förstå nya saker. Personen vill uppnå eller klara av en svår uppgift, eller stimulera, dvs delta för att uppleva glädje, upphetsning, lust eller behag.

Yttre motivation

Yttre motivation: individen tvingas eller via belöning lockas till handling, t.ex. pengar, kroppsideal, utseende m.m. En aktivitet är viktig för personen p.g.a. resultaten snarare än aktiviteten i sig själv, t.ex. en medalj/bevis/diplom efter utfört arbete. Personen kan genomföra en aktivitet med vilja, men aktiviteten i sig är inte rolig. En person är motiverad men styrs av yttre faktorer, t.ex. träna för att imponera på det motsatta könet. Yttre motivation kan också handla om en yttre belöning, som att träna ett lag för att han/hon får betalt för att göra det. 

 

Motivation och träning

Olika typer av fysisk aktivitet attraherar personer med olika typer av motivation. Motiv som njutning och kompetens kan klassas som inre motivation medan motiven som är kroppsrelaterade kan kopplas ihop med yttre motivation.

I en studie gjort på över 300 deltagare så klassificerade man upp deltagandet i två olika grupper, den ena var individuella idrottare/idrotter som t.ex. tennis och segling. Den andra gruppen var aktiviteter som löpning och aerobics, klassades som träning-/fitness aktiviteter. Resultaten av denna studie kunde konstatera att upplevelser som kopplades ihop med idrottare var njutning och kompetens och motsatt var att kroppsrelaterade motiv kopplades ihop med träning och fitness. Studien tog inte hänsyn till faktorer som träningsatmosfär, personliga resultat som uppnåtts eller eventuella skador.

För att vidmakthålla en aktivitet/träningsmetod så är inre motivation värdefull. Många ansluter sig ofta till program för att externa orsaker/anledningar lockar, t.ex. att tappa vikt eller känna sig mera attraktiv.

Inre motivation är en nyckelfaktor till träningsfortsättning då det har förslagits (genom flera studier på området) att spontant nöje av en aktivitet leder till en ökad fortsättning samt till minskad stress och positiva psykiska känslor.

Kvinnor är mer benägna att träna för yttre omständigheter än vad män är. Flera studier visar också att kvinnor är mera oroliga för kroppsidealen och utseende än vad män är. Dock är orsaker som ligger till grund för träning ofta utseende och kroppsrelaterade (d.v.s. yttre motivation) oberoende kön. Mera idrottsrelaterade träningar är dock mindre beroende av yttre motivation.

Generellt sett så ger en högre motivation (oberoende typ) en högre uppgiftsglädje. 

 

Målsättningar

Mål kan definieras som objektiva (fokuserar på att ”uppnå en specifik standard av färdighet till en uppgift, vanligtvis inom en specifik tidsperiod”) och subjektiva (generella påståenden av avsikt, som inte är mätbara eller objektiva, t.ex. jag vill ha roligt, jag vill göra det bra).

Det finns olika typer av mål, resultatmål – fokuserar på tävlingsresultat, som vinst eller medaljer. Prestationsmål – fokuserar på att uppnå en nivå som inte är beroende av andra tävlande, ofta jämförande med tidigare personliga resultat. Processmål – fokuserar på de aktioner som en person måste göra för att prestera bra.

Det finns olika principer för målsättningsarbete, SMARTS:

S – specifika mål. Mål som precist skall indikera vad som skall göras.

M – mätbara. Mål som skall vara kvantifierbara.

A – aktionsorienterade. Målen skall beskriva och indikera vad som skall göras.

R – realistiska. Målen skall vara möjliga att uppnå.

T – tidsspecifika. Målen skall kunna uppnås inom en respektabel tidsram.

S – självbestämda. Målen skall sättas eller ha input från deltagaren.

Om man har satt upp en målsättning som lyder under SMARTS regler så har man alla möjligheter att uppnå sina resultat, men det som krävs är en motivation till att genomföra sina målsättningar. Om en person sätter upp sina mål så har också denna person en ökad möjlighet och chans till att ha inre motivation, detta kommer också, enligt ovanstående forskningsresultat, ha en bra chans till att vidmakthålla sig till sin utövning. 

 
Referenser
Vilkko-Riihelä, A., & Laine, V. (2007). Psykologins grunder 1. Söderströms, Borgå. 
 
Weinberg, R. S., & Gould, D. (2011). Foundations of Sports and Exercise Psychology (5th edition). Human Kinetics, USA. 
 
Holt, N., Bremmer, A., Sutherland, E., Vliek, M., Passer, M., & Smith, R. (2012). Psychology: The Science of MInd and Behaviour. (2nd edition). McGraw-Hill Education, UK. 
 
Ryan, R. M., Frederick, C. M., Lepes, D., Rubio, N., & Sheldon, K. M. (1997). Intrinsic Motivation and Exercise Adherance. International Journal of Sports Psychology, (28), 335-354. 

Kommentar:
#1: MAM

Tack för lektionen! :)

2014-03-01 @ 15:36:52
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: