Jenny Häggblom

2014-09-19
19:48:31

Bantning - en jätteindustri (sevärd dokumentär genom länk)
Jag kollade just på en dokumentärfilm från UR.se som jag varmt rekommenderar. Den handlade om Bantningen - en jätteindustri, och hur bantningspreparat & dieter kostar pengar men ändå inte hjälper så mycket som man vill eller ens tror innan man börjar. 
 
Ni kan se på dokumentären här: UR.se Bantning en jätteindustri Ät dig smal
 
Lite utdrag från dokumentären (rekommenderar dock att ni ser den då dessa kan komma lite ur sitt sammanhang samt att det är mycket intressant att se helheten av programmet): 
 
Forskare är eniga, "dieter fungerar inte". Bättre att låta bli att banta, man går bara ner i vikt medan man sedan gåt tillbaka till ursprunget samt att man gärna går upp lite extra. Samtidigt som man gör detta så lägger man ner enorma pengar på viktminskningsprodukter i hopp om att det skal hjälpa en till ett nytt och bättre liv. Jules Hirsch säger i programmet att "allting fungerar ett tag, men efter 6 månader börjar man gå upp igen och efter 2 år så är man tillbaka på ruta 1 igen". Dom beskriver det bra i programmet - hjärnan ställer in sig på svält när man går ner i vikt och den vill kompensera/hitta tillbaka till ursprunget igen vilket gör att man går upp i vikt, tillbaka till ruta 1 samtidigt som kroppen vill ha en buffert då samma sak kan hända igen och lägger därmed på sig lite extra vikt. 
 
Frågan är ju, vilket också togs upp, varför man inte återkallar produker som inte fungerar? Till exempel om en bil inte fungerar när den är ny från butiken så för man ju tillbaka den och säger att den har en defekt. Varför gör man inte samma med bantningsprodukter som inte fungerar kan man tänka sig? Om man nu går upp tillbaka i vikt, varför går man inte till företaget och säger att det inte fungerar? Jo, därför att det är upp till personen själv som vill banta att gå ner i vikt. Inte är det någon annan man kan skylla på för att man inte går ner i vikt. Det är inte mammas/kompisens/flickvännens/grannens/kattens fel att bantningen inte fungerade - det är ditt eget, eftersom du inte har ätit tillräckligt lite/motionerat tillräckligt mycket för att behålla en viktminskning/önskad vikt. Sunt förnuft helt enkelt. 
 
Det togs upp några dieter i programmet också, bland annat benämnde en kvinna att hon testat Mars-dieten (alltså bara äta chokladstången Mars alla dagar), men mest intressant var ändå Dukan Diet och Viktväktarna. 
 
Viktväktarna (VV) grundades år 1961 i Queens i New York (USA) av Jean Nidetch. Forskning har visat att enbart 16 % av alla som påbörjar Viktväktarna (Weightwatchers) behåller vikten efter 5 år. Anledningen, enligt en ekonomi/marknadsansvarig för VV, till att VV är så lönsamma och så stora, är att resterande 84 % testar på nytt och köper konceptet igen (i hopp om att lyckas). 
Dukan Diet grundades istället av en fransman (av Pierre Dukan) på 1970-talet men publicerades först år 2000 genom en bok som sålt enorma massor. Dukan Diet består av en 100 %-ig kost men där 72 % av näringen kommer från protein (kött, fisk, fågel, ägg) och 28 % från grönsaker. Det förekommer inte några kolhydrater i Dukan Diet. 
 
Sammanfattningsvis, vilket också är ganska bra sagt, "Vikten är inte någon indikator för hälsa". Du kan ha ett BMI (body mass index) om 29 och klassas som överviktig men fortfarande ha en god hälsa. För att klargöra detta, man kan behålla och ha en enormt god hälsa och vara vältränad som kraftigare, se bara på t.ex. kulstötare eller kroppsbyggare, och jämför detta med t.ex. fotomodeller eller skådespelare som ser hur fräscha ut som helst men som kanske mår sjukt dåligt. Alltså, vikten är inte det största indikatorn för hälsa - det är helheten som gör det! 

Kommentar:
#1: MAM

Såg faktiskt den där när den gick. Och receptet är fortfarande detsamma; mat i måttlig mängd i kombination med motion! Sant!

2014-09-19 @ 20:06:20
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: