2014-09-05
11:48:22
Ett tips vid restaurangbesök
Tänkte idag skriva lite om några konkreta tips man kan tänka på, speciellt om man går på ett diet eller vill minska i vikt, när man går ut och äter på restaurang. Om man vill minska i vikt, så är det A och O vad och hur mycket man stoppar i sig under en dag. Ideén med att minska i vikt är att man skall äta mindre än vad man gör av med under en dag. Generellt sett brukar man säga att 500-1000 kcal per dag ger en viktminskning om 1-2 pounds (0,5-1 kg) per vecka.
Att äta hemma och ha en bättre översikt över kosten är alltid att föredra, men ibland kan man inte äta hemma eller så har man ingen möjlighet till att få med sig en matlåda till jobbet/skolan, då är det bra att veta vad man kan välja på istället. Att äta ute brukar ha sina fördelar (slipper disken, behöver inte laga maten etc.) men det har också sina nackdelar (vet inte tillagning och ingredienser, har 0 koll på energimängd etc.). För att hjälpa er på traven lite när det kommer till några riktlinjer och tips när det kommer till restaurangbesök så kommer de nedan i en liten lista:
- undvik friterad mat (mycket fett och extra tomma kalorier)
- undvik gräddiga och feta såser (bearnaise, gräddsås, aioli) och välj hellre klara såser (rödvinsreduktion osv)
- begär, så långt det är möjligt, extra grönsaker - t.ex. istället för en sås
- beställ hellre från en meny än att välja buffé (du äter inte mera än du kan då)
- om du äter buffé - ät långsamt och njut av maten, ta en mindre tallrik än normalt
- ät på bättre restauranger, snabbmaten är "bättre" där
- lägg ner en slant extra på bra mat, du får igen det senare
- väl hellre kokt/stekt potatis framför gratäng eller pommes
- välj hellre renare kött än t.ex. korv och fläsk
- tänk på vad du dricker till maten - flytande kalorier är en stor bov i dramat
- undvik efterrätter
Hur kan man då tänka? Jo, jag tycker att man kan tänka såhär - som en klient sagt en gång: Jag ville ha en hamburgare när vi gick ut och åt, och jag ville helst ha två öl under kvällen. Då fick jag fundera på hur jag skulle göra, jag ville ha både ölen och burgaren - men jag ville också inte öka i vikt utan hålla viktnedgången intakt. Jag bestämde mig för att välja hamburgaren och ölen samt valde bort pommes frites och bad istället om en sallad. På det sättet så fick jag det jag ville av de saker jag ville - utan att äta för mycket kalorier.
Alltså, det handlar om att ge och ta. Vill jag ha en extra kaka - är jag då berädd att kanske skippa någonting för att behålla balansen på kalorierna utan att öka vikten? Det är så man bör tänka om man vill ha livets goda.
Det var alles för idag, på återhörande snart igen! nu
Kommentera inlägget här: