Jenny Häggblom

2015-01-13
09:54:24

20de dag knut - och julen skall ut
Idag är det 20-dag knut - och då skall julen sopas ut! Med kulor och krut. Den ramsan gick jag många år på gatorna i Eckerö och "skrek" för att sopa ut julen i en förklädnad (en gång var jag en isbjörn). Detta är en vanlig tradition i svensk-finland, nämligen att sopa ut julen genom att gå utklädd genom byn och besöka hus för att visa upp sig och få en karamell eller annat gott från de som bor där. 
 
Jag kan idag, se det som ett enormt misslyckande med tanke på nyårslöften etc. att göra på det här sättet. Både för mig som sopar ut julen, men också för alla som jag besöker. Ett av de mest klassiska nyårslöftena, hos både ung som gammal, är att sluta/minska på godisätande. 
 
Att dra ner, eller sluta äta godis helt, kanske man nästan lyckats göra fram till denna dagen. 13 dagar går bra, men sen... Då klär vi på oss, går ut och får mängder med godis av boende i byarna - och dessa boende köper också hem godis enkomst för denna sak. Ibland kommer det flera ungar, ibland färre. Det är inte alltid som godiset hos de boende går åt, och då sitter man där igen med godis - som man skulle sluta äta. Oftast går det ner, fast man lovat att sluta. Och för barnen, som kommer hem med en påse (plastkasse från t.ex. ICA) full med godis, äter såklart upp det som givits dem. Ond cirkel för att verkligen försöka sluta! 
 
Hur kan man då minska på denna förvrängda sak? Mitt tips är att, även om barnen inte uppskattar det (egen erfarenhet), köpa hem mängder med frukt och nötter. Det är bättre näringsammansättning i de sakerna jämfört med gelehallon, sega råttor eller kolor. Men jag håller med om att det är tråkigare att få som barn. Dessutom sitter du med nyttigare saker kvar ifall det skulle vara att inte allt går åt under kvällen.
 
Istället för att uppmuntra barn till att äta godis, så tycker jag det är en fin gest att göra detta. Jag vet att barnen inte uppskattar det, men du som vuxen har ändå ett ansvar över dina barn. Det är du som skall se till att de får en bra uppväxt, en bra grund att stå på och värdesätta sin hälsa redan vid unga år. När barnen är 18 år så är det myndiga och kan själv fatta besluten, men fram tills dess är det du som vuxen som måste se till att barnen får den uppväxt de förtjänar. Du skall leda som ett gott exempel för dina barn. 
 
Samhället blir fetare och fetare, mer och mer stillasittande och konsumtionen av onyttigheter stiger hela tiden. Att göra lite, är att göra något. Föklara gärna för barnen varför du gör på ett visst sätt, de kommer förstå. Barn är smarta! De kommer uppskatta den grund de fått att stå på senare i livet, även om de blir arga för stunden. 
 
Ett litet tips såhär veckorna efter jul, när motivationen normalt börjar tryta och man har väldigt lätt för att slinka tillbaka på gamla mönster och invanda spår. Kämpa emot, våga ta fighten! DU KAN! 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: