Nu har jag valt att jämföra två olika bröd, från samma tillverkare. Jag har valt att jämföra Reissumies två olika bröd, som båda framställs som nyttiga i reklamen - men som skiljer en del i innehåll.
Det två bröden som jag valt att jämföra är Reissumies Tosi Tumma och Reissumies Original. Båda två är från tillverkaren Oululainen, och finns på marknaden i Finland - tyvärr ej i Sverige.
När det kommer till marknadföringen på deras hemsida så skriver de (fritt översatt från finska) såhär om det två bröden:
Tosi Tumma - "Ett mörkt bröd med mjuk smak från malt och rökarom. Näringsrik och utan tillsatser. Ytan av brödet är smyckat med svarta och vita vallmofrön. Smakar utsökt! Bakat i Uleåborg."
Original - "Packa med en ordentlig lunch. Ett paket om 12 st räcker hela kvällen och under den långa resan. Naturlig energ och kraft i råg. Andra är skapade att köra. Bakat i Lahtis."
Baserat på ovanstående beskrivning från hemsidan så är det ganska klart att Tosi Tumma låter smakfullt och gott i mina öron. Men, där finns förstås en liten "catch". När jag jämfört näringsinnehåll och ingredienser så faller mitt val på Reissumies Original. Jag skall nu gå igenom varför och förklara så bra och tydligt som möjligt.
Näringsinnehåll och ingredienser:
Som ni kan se så skiljer det sig markant i innehållsförteckningen (dvs antal saker som ingår i produkten). Tosi Tumma innehåller flera ingredienser än Original, varav sirap och rökarom är två ingredienser. Som man kan se så återspeglar detta sig i näringsinnehållet också, speciellt när man ser på kolhydrat och fetthalten i produkterna.
I Tosi Tumma så förekommer det 37 gram kolhydrater, vilket är 2 gram mindre än i Originalet - men! - där finns en hake. Om man ser på "varav sockerarter" så är det mycket mera socker (raffinerat socker) i Tosi Tumma (8,1g) än i Original (2,8g). Sockerarterna är ofta en beskrivning av det vita, raffinerade sockret som vi har hemma för att t.ex. baka med. Sirapen i Tosi Tumma drar troligen upp halten sockerarter i brödet, och då även energiinnehållet i brödet. Original är inte sötat alls, medan Tosi Tumma har sirapen i brödet som gör det sötare.
När det kommer till fetthalten i brödet, så är det mindre fett i Original än vad det är i Tosi Tumma, men andelen mättat fett är detsamma i de båda bröden. Kollar vi in andelen proteiner, så innehåller Tosi Tumma 1,4 gram mera (per 100 gram), men skillnaden är så pass liten så att den inte är signifikant - detsamma gäller salthalten.
Det som jag anser vara mest signifikant, förutom sockerhalten och fetthalten, är procenten fullkornsråg. I Tosi Tumma så marknadsförs en 65%-ig halt av fullkornsråg, medan det i Original marknadsförs som en 74%-ig halt av fullkornsråg. Spännande.
Slutsats och rekommendationer:
MIn slutsats, baserat på jämförelsen, är att Original är bättre för gemene man som vill ha ett nyttigt bröd med högre mättnadsgrad jämfört med Tosi Tumma som har kvalifikationer till att höja blodsockerhalten i blodet snabbare och därför rekommenderas detta inte som bröd till t.ex. frukost. Däremot kan jag ev. rekommendera Tosi Tumma som ett bröd man kan äta efter träning, om man vill ha ett större mål mat (innan man kommer hem och kan laga viligt käk), då det innehåller både hyfsad mägd protein och även snabbare kolhydrater som går ut i blodet och höjer blodsockernivån snabbare än Original. Men (!!), jag skulle helst rekommendera en banan eller en frukt med fruktsocker istället för detta bröd!
Så, slutsatsen/konklusionen av detta är att marknaden lurar oss igen en gång. Oululainen vill förvilla oss om att deras mörkaste bröd är nyttigast, smakrikast och utan tillsatser - när min jämförelse visar på motsatsen. Lita alltså inte till 100 % på marknadsföringen, utan kolla helst ingredienslistan i produkten du köper och jämför den med andra varianter av liknande bröd - för att inte luras av företagets marknadsföring eller reklamen.
Observera! Jag har själv inte ätit Tosi Tumma, men jag har kollat på det många gånger i butiken men valt Original. I fortsättningen kommer jag att fortsätta köpa Original.
Ha!! Lurendrejeri!! Jag har heller inte smakat det mörkare brödet och nu kan jag låta bli! Det sägs ju att vi äter med ögat och då vill man ju tro att ett mörkt alternativ ska vara mycket bättre för vår hälsa.
Håller med dig - vi måste bli bättre på att kolla innehåll och att bojkotta dåliga produkter!
Kramar :)