2015-03-01
08:35:32
Aspartam - artificiellt sötningsmedel?
Aspartam är ett vanligt förekommande sötningsmedel i våra livsmedel. Det har debatterats ofta och mycket om vare sig det är bra eller dåligt, beroendeframkallande eller inte etc. I det här inlägget skall jag försöka ge en så klar bild som möjligt av aspartam samt försöka finna evidens för om det är bra eller dåligt.
Vad är aspartam?
Aspartam (E951) är ett syntetiskt sötningsmedel som är i princip kalorifritt . Det är ungefär 100-200 gånger sötare än socker vilket gör att det används i mycket mindre mängd än vad rent socker gör, detta gör att det blir i princip kalorifritt i produkterna. Annars innehåller aspartam lika mycket kalorier per 100 gram som vanligt strösocker, det vill säga ca 4 kcal/gram.
Aspartam består av en dipeptid, eller två aminosyror, nämligen fenylalanin och asparginsyra. Fenylalanin och asparginsyra är två essentiella aminosyror som kroppen behöver varje dag. Fenylalanin (phenylalanine) är en prekursa/förlöpare till aminosyran tyrosin, vilket innebär att det är en förlöpare till dopamin, norepinefrin, noradrenalin och adrenalin. Fenylalanin bidrar också till att dämpa aptiten, bidra till normal funktion av sköldkörteln och friska blodkärl, stödjer normal leverfunktion samt kontroll av allergier. I och med att fenylalanin är en essentiell aminosyra så måste vi få i oss den varje dag för att överleva och du kan få i dig det genom bl.a. korv, kalkon, mjölk, yoghurt, keso, ägg och avokado.
Det är inte svårt att få i sig fenylalanin. Varje dag äter genomsnittssvensken ca 2-4 gram fenylalanin, och äter man extra protein (t.ex. vid träning) så kommer man ligga något högre än det. Genom lightprodukter, så får medelsvensken i sig omkring 1,5 mg fenylalanin per dag. En storkonsument får i sig omkring 5-7,5 mg per dag från lightprodukter – dvs mindre än 1 procent av rekommendationen. Genom 100 gram kyckling får vi i oss hela 250 mg fenylalanin och ett glas mjölk innehåller 180 mg. Den andra delen som aspartam består av är asparginsyra. Det är också en aminosyra som du dagligen stoppar i dig genom kosten.
Rädd för aspartam?
Det finns enligt tranastyrka.se ingen anledning att vara rädd för aspartam. En studie 1987 som genomfördes för att se om aspartam kan bidra till huvudvärk, kunde konstatera att 35 % av de som fick aspartam liknande en mängd om 4 liter läsk, faktiskt fick huvudvärk. Men å andra sidan skall det tilläggas att de som fick en placebo istället, där 45 % sa att de fick huvudvärk ger en indikation på att de som undersöktes i studien var en bunt med känsliga personer.
En annan studie med 108 deltagare gavs hälften aspartam som motsvarade 10 liter lightläsk varje dag under 6 månader och andra hälften placebo. Efter 6 månader så kunde man inte se någon signifikant skillnad mellan dessa två grupper.
Enligt examine.com, en sajt som är som ett uppslagsverk när det kommer till vad vi stoppar i oss, skriver att aspartam är överdrivet sagt att vara farligt. Även om det är sött så finns det inte substans för att det skulle öka aptiten, det skulle faktiskt kunna minska aptiten då aminosyrorna som aspartam består av har den funktionen. Det finns också evidens för att aspartam inte försämrar fettminskning, vilket gör att man faktiskt kan dricka lightprodukter även vid viktminskning av fett.
Summering
Det finns således inte någon större risk med att dricka lightprodukter eller aspartam i synnerhet. Det består av två naturligt förekommande ämnen som i sin tur till hälften essentiella för människan och behövs för att överleva. Fenylalanin och asparginsyra blir tillsammans sötare än socker, men är i sig inte alls farliga utan nödvändiga. Mängden aspartam som vi får i oss genom sötande produkter är således mindre än den mängd vi får i oss genom födan i stort. Men det finns dock ingen anledning till att börja överkonsumera lightprodukter enbart för att aspartam inte är farligt, lightprodukter består av flera kemikalier än bara aspartam. Men i det stora hela så är det inte farligt eller på något sätt hälsovådligt att inta drycker eller produkter sötade med aspartam.
___
Vill ni läsa mera om aspartam så kan jag rekomendera följande länkar: