2014-08-31
21:01:29
Söndag igen. Tiden går fort.
2014-08-30
18:59:04
5e lördagen i Augusti
Har annars chillat idag, Nicho är lite trött efter Nollningsmiddagen igår och efterföljande Kårpub. Själv chillade jag med TVn som sällskap. Vi for en sväng runt stan och ut till Tylösand idag. Jag visade var Halmstad GK ligger, jag visade Tylösands Hotell, Golfarenan samt Per Gessles hus. :) Trevlig dag. Ikväll väntar troligen en film samt även att se Hanna Wiss på Finnkampen längdhoppet. Kul kul! ;)
Ha en gó kväll så hörs vi å-mårron!
2014-08-29
19:57:26
Sista etappen på Nollningsveckan
2014-08-27
20:01:47
Dagens maratonpass
2014-08-26
19:42:52
Ett tråkigt men nödvändigt beslut att meddela
2014-08-24
19:52:18
Stolthet
2014-08-23
21:14:07
En podcast jag rekommenderar
2014-08-22
20:47:44
Taggar
Natt.
2014-08-21
20:58:03
Torsdag 21 augusti
Efter förmiddagen på berget så kom jag hem, käkade lite och begav mig sedan till gymmet för att köra ett bröstpass. Gjorde även totalt sett 150 chins med assistans. Puh. Middagen intogs hemma med Nicholas (som också bor hos mig), sen var det träning för min del med innebandyn och Nicholas skulle på sin första nollepub (kårpuben). Får se när han kommer hem. Jag har just suttit och planerat lite inför hösten på Aspero, skall på möte med fotbollstränarna imorgon kl 8 och innan dess måste jag lägga ihop något som jag kan delge imorgon. Blev lite stressigt men jag är någorlunda klar just nu, har en skiss i alla fall. Får se vad de säger imorgon.
Nu skall jag snart sova. Får som sagt se om jag vaknar när Nicholas kommer hem. :) God kväller!
2014-08-20
13:45:03
Ålandsbesöket i Augusti 2014
2014-08-18
18:45:42
Pix från senaste dagarna
2014-08-16
19:23:18
Dedication
2014-08-14
20:44:22
Innebandyträning nummer 2
2014-08-12
19:28:02
Högfettdieter och riskerna med denna typ av kost
2014-08-11
12:29:27
Det mest känslosamma här, någonsin.
Istället för att fokusera på träning eller friskvård idag så kommer jag istället ta er med på en resa. Jag kommer ta med er på en av mina allra tyngsta resor i livet, och med resa menar jag fysisk resa (som i semesterresa), en resa som jag aldrig tidigare kunnat sätta ord på. Det är nämligen augusti månad och om exakt 1 vecka så är det exakt 4 år sedan jag satte mig på det där flygplanet med enkelbiljett till, och med destination, USA.
Det visade sig vara en resa som jag, inte bara gjorde för att bli världens bästa golfare, utan det visade sig sedan att det blev mitt livs tyngsta resa där livet omkullkastades (från mina planer då) och en resa som ni redan vet en del om (om inte, läs mina kränkningsinlägg här på bloggen).
Det var som sagt augusti, i början av månaden och jag började få resnerver så det hette duga. Men jag var tuff och spelade cool, fast jag på insidan var jävligt rädd och nervös för vad som väntade. Jag visste att avresedatum var den 18 och att jag innan dess skulle till Helsingfors för att fixa klart med visumet. Jag började så småningom att packa mina väskor, tog det ganska lugnt så jag inte skulle glömma något viktigt, det var ju inte så enkelt att hämta om man glömt något nämligen.
Den 17 augusti på kvällen så satt jag, Totte och Johanna (min brors sambo) i mitt rum och jag la ner de sista sakerna i min gröna kappsäck. Totte och Johanna var där som stöd då, jag ville verkligen umgås med dem så mycket jag kunde innan jag drog iväg. Jag kommer ihåg att Totte drack mera än 1 öl där och då i mitt rum, jag tror också att han var spänd och nervös inför att lillasyster skulle ut i världen, till en okänd plats. Jag har en bild från den kvällen, något suddig men ändå.
Nu var det sista packat, väskorna stod i hallen och jag hade inget mera att göra den kvällen mer än att umgås de sista timmarna med mamma, pappa, Totte och Johanna. Jag tror, men minns inte riktigt, att även mormor var där en stund (kanske farfar också?!). Jag hade alla de jag älskar närmast mig den kvällen, det var en trygghet. Nu väntade något främmande framför mig.
Den 18 så åkte vi med Tottes Volvo till Sverige, vi klämde in oss alla 5 i bilen och myste på vägen till Arlanda. Det var mysigt. Mamma satt bredvid mig och jag tror vi höll handen flera gånger under resan. Mamma var sjuk just då, sjukskriven, hon hade bara dagarna innan legat på akuten med enorma smärtor i benet. Jag ville inte lämna henne, men jag måste. Det var trångt, det var varmt, men det var värt det!
När vi väl kom till Arlanda så ville jag inte släppa taget om min familj, jag ville inte åka, jag ville verkligen inte lämna dem. Tårarna bara vällde fram ut mina ögon, jag försökte hålla tillbaka men det gick inte, de bara sprutade. När vi stod där vid säkerhetskontrollen så ville jag inte släppa taget om dem, jag ville inte. Jag vet inte, men jag tror jag kramade mamma i flera minuter. Det kändes så. Tårarna sprutade och jag visste att längtan skulle bli enorm. När jag sen kramade pappa, Totte och Johanna, så sprutade tårarna på alla. Jag vet ärligt inte om jag någonsin blivit så tagen av stunden som då, Totte grät, det rörde mig in till själen. Johanna grät, vi kramades. Men jag måste släppa, flyget väntade.
När jag vände ryggen om så knackade mamma mig på axeln, hon sa ”ta det här paketet, och öppna det när du kommer fram, inte före, lova mig det”. Jag lovar mamma, jag lovar. Sen gick jag igenom och tittade bakåt på familjen som stod kvar på samma plats som just, de gick inte, de stod kvar och tittade och grät. Jag gick, med ryggen mot dem igenom säkerhetskontrollen, och när jag klarat av den måste jag gå igenom glasdörrarna in till gaten. Glaset var frostat, det betydde att jag inte kunde se dem mera sen. Jag väntade med att ta de tunga stegen och kollade tillbaka en sista gång. Mamma gjorde ett hjärta med sina händer. Det var det sista jag såg innan dörrarna slog igen.
Jag gick in och grät, jag grät floder. Jag skämdes. Varför skulle jag, som var så tuff, gråta såhär? Skämmas Jenny. Men jag kunde inte hålla tillbaka. När jag kom fram till rätt gate, den avgångsgate som skulle ta mig till flyget som i sin tur skulle ta mig till Amsterdam, så tog jag upp telefon och ringde mamma. Det hade gått max 10 minuter, men jag saknade henne redan. Jag fick höra hennes stämma, och jag märkte att hon fortfarande hade gråten i halsen. Det berörde ännu mera.
På flyget så fortsatte jag gråta. Jag grät mer och mer för varje minut jag kom ifrån mamma och min familj, min tårögda familj som hade stått där vid min sida under de senaste 19 åren. Vi hade aldrig vart ifrån varandra mera än 1 vecka, max 2. Nu skulle vi vara ifrån varandra i minst 4 månader. Det var en hemsk tanke. Jag grät för den tanken också.
Maten på flyget gick absolut inte ner, och ungarna som satt omkring mig med sina föräldrar kollade konstigt. Men jag brydde mig inte, jag försökte hålla masken, jag försökte verkligen. Men det var svårt. Jag landade efter ett par timmar i Amsterdam och jag ringde mamma direkt. Hon svarade, då var de ombord på Eckerö Linjen igen och jag fick höra hennes ljuva stämma. Hon försökte lugna mig, men jag vet inte om hon lyckades. Jag hade en stund på Schipol innan flyget till Atlanta skulle gå. Jag fördrev tiden i butiker. Jag köpte en säsong, säsong 8, av Cityakuten – med holländsk textning. Sen gick jag till gaten, och jag ringde mamma igen. Nu var det svårare att nå henne, men hon var i radioskugga på Ålands Hav.
Innan jag skulle gå ombord och igenom sista gaten i Amsterdam så kollar de alltid igenom väskorna, dvs handbagaget, innan man går ombord på planet. Jag hade inte köpt varken vatten eller mat eftersom jag hade svårt att svälja tack vare alla tårar som fyllde alla kanaler. Men jag hade ju ett paket som jag fått av mamma. Personalen frågade en mängd frågor om allt möjligt och jag fick fylla i papper och sånt, en av frågorna var ”Har du fått någonting inslaget av någon som du inte vet vad innehåller?”. Svaret här var ju JA, eftersom jag hade paketet från mamma som jag inte fick öppna innan jag kom fram. Men jag, rebellisk som jag är, svarade självklart NEJ på frågan. Jag ville inte svika mamma. Jag kom ändå igenom kontrollen och nu var det inte någon återvändo till mammas trygga famn. Planet som stod framför mina ögon skulle ta mig till andra sidan Atlanten och till en ny miljö, en ny vardag, en vardag utan mina föräldrar och barndomshem. Jag grät igen.
På flyget så rann tårarna. I 8 timmar så grät jag okontrollerat, jag visste inte hur jag skulle bete mig. Jag fick ner lite mat, tack vare all energi som gått åt till både tårar och alla känslor som blossat upp under den här dagen. När jag landade så rang jag mamma igen. Nu var jag här. Hon svarade. Det var underbart att höra hennes röst. Hon berättade att resan hem gått bra för dem och undrade hur jag hade det. Jag visste inte.
Jag fick så småningom mitt bagage, 2 väskor och 1 golfbag. Sen gick jag ut i ankommande-terminalen. Där väntade en hel hop med människor. Jag stod i ett hörn och väntade på Coachen som skulle hämta mig. Hon kom sent. Jag var rädd. Jag var väldigt reserverad under hela bilfärden till där jag skulle bo, vilket jag inte visste hur skulle vara (skulle jag få en säng, fanns lakan, kudde, toalett etc.). Coachen tog mig till en liten butik där jag fick köpa på mig förnödenheter så jag skulle klara mig kommande 15 timmar till dess att vi skulle till Walmart dagen efter. Vad skulle jag ha? Musli och yoghurt blev det. Vet inte om jag köpte mera, jo vatten. Sen for vi hem och jag fick installera mig i mitt nya hem, dvs rum. Jag hade säng, toa, ett skrivbord och ett litet kök. Det kändes tryggt. Nu väntade ett samtal jag längtat efter, mamma igen. Jag ringde och väckte henne, det var sent där jag var och tidigt där mamma var. Men inget skulle hindra mig från att ringa, det lovade hon. Hon tröstade mig när jag grät i telefon och sa att jag längtade efter henne. Hon grät också. Vi grät båda två.
Jag öppnade paketet från mamma, jag var framme och jag hade ju lovat att öppna det först nu. När jag öppnade det så grät jag ännu mera. I paketet så fann jag en åländsk flagga och en fotobok som mamma gjort till mig, så jag inte skulle glömma var jag kom ifrån. I den boken fanns bilder på mamma, pappa, Totte och mig, huset, midsommarstången, Ålänningens sång och en karta över Åland. Tillsammans med alla fina bilder så hade mamma skrivit flera fina ord, ord som jag minns än idag. Boken stod på nattduksbordet under hela min resa och jag tittade i den flera gånger per dag de kommande månaderna. Den kvällen, den första i USA, grät jag mig till sömns. Jag trodde inte jag skulle somna, men det gjorde jag. När jag vaknade igen så hade jag just sovit min första natt och nu väntade äventyr som skulle förändra mitt liv framåt. Jag var rädd, extremt rädd. Och jag saknade familjen.
Nu har även ni fått ta del av min värsta resa genom hela mitt liv. Den resa som jag aldrig kommer glömma. Ni har som första personer, kunnat ta del av känslor jag hade under detta långa dygn. När jag skrev det här nu, så tror jag att jag grät exakt lika mycket som jag gjorde under detta dygn. Tårarna rinner i skivande stund på mina kinder och jag minns exakt hur det var. Hoppas ni förstår mina känslor för denna upplevelse. Mina tankar. Mina minnen. Jag glömmer det aldrig och jag kommer alltid älska min familj, nu mera än förut. Jag älskar er.
Kram, er Jenny.
2014-08-09
20:48:57
Belive in yourself - the road that will lead you to your goal
2014-08-08
18:51:50
3 hektiska dagar som nu är över
2014-08-06
21:11:00
Onsdagsträning och promenix till stranden
2014-08-05
14:55:14
Tips för att öka vardagsmotionen
Har du börjat jobba igen? Eller kanske du har småbarn hemma? Kanske du har svårt att få tiden att gå ihop med resten av alla måsten du har? Jag har flertalet tips och råd till hur du kan smyga in träningen i vardagen utan egentligen behöva sätta ner extra tid för det. Ett flertal tips kanske du redan hört, vissa är mera klassiska och andra kanske du inte reflekterat över ännu, men då skall jag hjälpa dig lite på traven. Nu kör vi!
Du kan t.ex.
- välja korg istället för kundvagn i butiken
- bära matkassen från kassan till bilen (eller ännu hellre cykeln)
- ta cykeln istället för bilen på arbete/till skolan om du har mindre än 5 kilometer
- ta trapporna istället för hissen
- på jobbet kan du skriva ut material till en skrivare som står i ett annat utrymme än den vid din arbetsplats
- gå ett varv och hälsa på dina arbetskollegor minst 3 gånger under arbetstid (om möjligt 1 gång i timmen)
- kliva av bussen en hållplats tidigare och gå sista biten
- byta tv kanal genom att byta på tv´n och inte på dosan
- när du lagar mat, ha råvarorna i olika skåp runtom i köket så att du måste röra dig under tiden
- parkera längst bort från dörren
- göra 10 situps medan potatisen kokar
- använda barnen som träningsredskap (ett barn på ryggen och sen gör man knäböj etc.)
- gå en extra sväng varje gång du rastar hunden
- stå istället för att sitta under kafferasten
Som ni märker så kan man göra mycket utan att behöva avsätta extra mycket (om ens någon) tid på träning. Enkla saker som vi alla kan och faktiskt borde implementera i vår vardag, kan man genomföra utan att det tar extra mycket tid. Men sen är jag av den sorten som också tycker att man kan avsätta tid, i alla fall 3 gånger i veckan, till att träna. Om man har tid för att rekreations-surfa när man sitter hemma på kvällen, så kan nog avsätta lite av den tiden till att träna. Att investera i sin egen hälsa är ett av de bästa tipsen man kan få, speciellt i dagens samhälle.
En liten beräkning på hur mycket det kan kosta en om man väljer att inte investera i sin hälsa och om man väljer att göra det:
Om en person väljer att betala för ett gymkort (inkluderat gruppträning) så kommer det i runda slängar ligga runt 380 kronor per månad.
Om samma person inte väljer att investera i ett gymkort och väljer att leva ”otränad” så kan en ryggåkomma som kräver både sjukgymnastik och kiropraktorbehandling att kosta 400 kronor och 450 kronor per gång.
Alltså, genom att investera i ett kort på gym där möjligheterna till träning nästintill är obegränsade eller genom att inte investera i detta, så kan din ekonomi rasa samman och dessutom kan kroppen säga ifrån mycket tidigare än den annars skulle kunna gjort.
Jag hade idag igen, träning med seniorerna när jag jobbade. Det är så roligt att se dem komma lika ivriga till varje träningspass de har. Med seniorer så innebär det inte att de är mellan 60-70 år utan där är även aktiva 80 + åringar som tränar. Jag blir så glad av att se dem må bra när det tränar, det skänker energi till mig! Även om jag är trött så blir jag alltid lite piggare när man får se hur glada de är av att träna och hur bra de mår efteråt när de får sitt nybryggda kaffe! Att lilla jag kan hjälpa dem att må så bra, även i den åldern, det får mig att kunna stå rakryggad och älska mitt jobb!
Så summan av kardemumman, gör lite träning varje dag. Du kan ta till dig tipsen som jag skrev här ovan, eller så kan du komma på egna tips till hur du kan öka din vardagsmotion. Det lilla extra i vardagen kommer att betala sig i slutändan, ”många bäckar små”.
2014-08-04
11:52:03
Chins-splitten klar
2014-08-03
09:29:42
Nyhetsmorgon - ifrågasättning från min sida
Jag satt i morse och tittade på tv4 Nyhetsmorgon, och där var en kvinna som skulle laga nyttiga sallader och dressingar. Det låter ju bra med tanke på att samhället ser ut som det gör, jag gillar verkligen konceptet eftersom befolkningen blir fetare och fetare samt att där ofta är kockar som lagar snabbmat eller mat som inte är väldigt hälsosam alla gånger.
Kvinnan som heter Josefin Jäger, är utnämnd specialist på mat som näringsrik, ekologisk och smakrik mat. Hon lagade i morse sallader med t.ex. quinoa, hampafrön och rotfrukter.
I programmet så hade hon lite annorlunda syn på en del saker som tog min uppmärksamhet som jag måste kolla upp, de gav mig stora funderingar nämligen. En av de saker som hon skippar i kosten är proteinkällor, som fisk, kött, kyckling etc. så hon förlitar sig mycket på vegetariska proteinkällor.
Hon påstod t.ex. att avokado är en bra proteinkälla. Detta fick mig att fundera ett tag. Avokado är ingen bra proteinkälla i sig själv, per 100 gram avokado så förekommer det bara 1,9 gram protein – det är inte en stor mängd. Avokado är en väldigt bra och nyttig fettkälla däremot. I 100 gram avokado så förekommer det 19,6 gram fett, men av detta fett – som kan anses som en relativt hög mängd – är 3,4 gram mättade fettsyror (3,3 är fettsyror 16:0, palmitinsyra), 12,7 gram är enkelomättad fettsyror (11,2 är 18:1 dvs oljesyra), och 2,6 gram fleromättade fettsyror (fettsyra 18:2 dvs omega-6). Så avokado är snarare en bra fettkälla och en mindre bra proteinkälla, men i kombination med andra proteinkällor (bönor, linser, quorn) så får måltiden en bra makronutrient-sammansättning.
En annan sak som hon nämnde är att spenat är farligt att äta stora mängder av. Jag har aldrig hört att spenat är en dålig produkt, men när jag började kolla upp detta så fick jag mig en och annan tankeställare. Men, jag kommer inte sluta äta spenat bara därför. Enligt Livsmedelsverket så har man sett att rå spenat (färsk och fryst), dvs icke tillagad i någon form, innehåller bakterier som bildar sporer. ”Bakterierna kan omvandla det nitrat som finns naturligt i spenat till nitrit. Ibland kan nitrithalten bli hög. Detta innebär ingen risk för vuxna, men kan vara skadligt för små barn eftersom de är mer känsliga”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. De skriver också att om man hettar upp spenaten så dör bakterierna, men om man inte kyler ner spenaten snabbt efter tillagning om man t.ex. skall spara till en matlåda dagen efter, så kan sporerna börja gro igen och bilda bakterier igen. Så rådet är alltså att kyla ner tillagad spenat för att minska risken för att sporerna börjar gro och återbilda bakterierna.
Det var detta som jag fick en funderare på och behövde kolla upp kände jag. Nu är jag lite klokare igen och kan gå vidare genom att veta ännu lite mera! Hoppas ni också lärde er någonting på kuppen!
Imorgon skall jag börja med mitt chins-upplägg mera koncentrerat, med andra ord skall jag börja fokusera på teknik, och relevanta muskelgrupper. Jag är inte riktigt klar med min splitt ännu, men jag känner på mig att det kommer bli svårt att lägga upp en bra splitt för att fixa detta – jag vill göra alla övningar hela tiden! Idag blir det i alla fall en löptur på bandet på jobbet innan passet börjar, sen skall jag också klämma in lite magövningar. Jag skall sätta mig ner nu och inspireras via nätet och via andra medier för att få tips inför min splitt, men till att börja med så skall jag gå ner och skifta tvätten från maskinen till torktumlaren – om hon/han som är före är klar där nere med den. Här är en liten bild från övningsurvalet som kommer ingå i splitten – många övningar är det!
Hoppas ni får en finfin 3 augusti, och att solen skiner på er hela dagen!
// Jenny
2014-08-02
14:00:18
Chins, tekniken och träningen bakom - ej konkreta träningsövningar
Chins är en komplex rörelse där man aktiverar många leder och många muskler på samma gång. Övningen klassas som en helkroppsövning där styrkan och kraften kommer från hela kroppen och inte bara musklerna som arbetar primärt i rörelsen. Bålen, benen och armarna måste vara starka, inte bara ryggen, bröstet och axlarna.
Chins är en teknisk övning, som kräver god kontroll på skulderbladen för att hitta rätt läge innan man kan genomföra sin första chins. Det är därför viktigt att man tränar på rörelsen i kombination med att man tränar upp styrkan i musklerna. Anledningen till att det är viktigt att träna rörelsen är dels för att lära känna den bättre, men också för att musklerna skall lära sig att samarbeta med varandra. Om man avviker från att träna med hjälpmedel (t.ex. gummiband) så kommer man troligen inte att klara av att genomföra en chins eftersom musklerna inte är vana med rörelsen och tekniken.
Funktion i lederna som är huvudsakligen involverade i rörelsen:
Led: |
Funktion: |
Muskler: |
Armbågsled |
Extension, flexion |
Triceps brachii, biceps brachii, brachialis, acroneus |
Axelled |
Extension, flexion, abduktion, adduktion, cirkumduktion |
Rotatorkuffen, pectoralis major, teres major, biceps brachii, triceps brachii, coracobrachialis, subscapularis |
Skuldran |
Elevation, depression, adduktion, abduktion, inåtrotation, utåtrotation |
Trapezius, rhomboideus, levator scapulae, serratus anterior, pectoralis minor |
Vad krävs för att klara en chins?
Styrka i första hand – förstås. Men det är också viktigt som jag nämnde här ovan att ha kontroll på tekniken i övningen. En god rörlighet i axlar och skulderblad är ett måste för att kunna klara av att genomföra uppgiften. Muskelsamarbete är också viktigt, samarbete mellan ryggen, magen, axeln, armen och bröstet.
Träning för att klara en chins
Som jag redan nämnt, träna på chins med hjälp av någonting. Undvik att göra latsdrag eftersom det är en låst övning där du inte kommer att ta hjälp av benen och magen på samma sätt som i en chins. Alla typer av drag är bra annars, rodd för att stärka musklerna mellan skulderbladet (rhomboideus), axelövningar där man jobbar ovanför huvudet och hantelövningar där man jobbar framför kroppen (t.ex. bänkpress). Viktigt är också att tänka på att genomföra negativa reps under träningen, det vill säga att hålla emot på nervägen i en övning (i den excentriska fasen).
Tekniktips för en chins (från Anatomi för Styrke- och fitnessträning av Mark Vella):
Använda långsamma, kontrollerade rörelser och undvik att använda rörelseenergin.
Undvik att dra upp eller dra samman axlarna under övningen. Ut med thorax och pressa tillbaka skulderbladen.
Häng inte i skulderlederna när du befinner dig i bottenläget. Se till att hålla spänningen i leden och i stabilisatormusklerna i ryggen.
Andas in under uppåtfasen.
Rörelseanalys Chins:
Rörelseanalys |
Led 1 |
Led 2 |
Led 3 |
Leder |
Armbåge |
Skuldra |
Skulderblad |
Ledrörelse |
Flexion Extension |
Adduktion, svag extension Abduktion, svag flexion |
Nedåtrotation, adduktion, depression Uppåtrotation, abduktion, elevation |
Mobiliserande muskler |
Biceps brachii, brachialis, brachioradialis |
Latissimus dorsi, teres major, pectoralis major, deltiodeus posterior |
Rhomboideus, trapezius |
2014-08-01
19:23:11
En tänk-om när det kommer till Kräftskivan - ett medvetet val
Idag tänkte jag ta upp ett ganska aktuellt ämne och händelse som sker i dessa augusti-tider. Jag tänkte reflektera lite över den gamla och klassiska, samt fantastiskt goda kräftskivan. Det är kräftpremiär den 8 augusti 2014, så det är verkligen ett aktuellt ämne. Det är många som antingen anordnar eller som går på kräftskiva nu under augusti månad vilket gör ämnet ännu mera relevant.
Jag tänkte bland annat nämna lite vad som brukar finnas på ett bord när det är kräftskiva och hur man bland alla dessa delikatesser skall välja för att inte ”sabba” träningen som man gjort under förhoppningsvis, hela sommaren.
Vad brukar finnas på kräftskivan? Ja, här i Sverige så har jag genom kollegor och internet luskat ut i vad som brukar finnas på bordet. Jag tänkte stapla upp dem i en enda lista här nedan, det blir enklast så:
- Kräftor självfallet!
- Baguette, knäckebröd, kex, smörgåsrån – någon form av bröd i varje fall
- Kryddad ost – långlagrad och smakrik
- Västerbottenpaj – nästan på alla svenskars bord om jag förstått det hela korrekt
- Räkor – även om det är kräftskiva är det vanligt inslag
- Aioli – eller annan dipp för skaldjuren
- Sallad – ibland en matigare variant med pasta/potatis
- Brännvin – kryddat såklart!
- Öl – ingen kräftskiva utan bira!
- Sockerdricka eller läsk – till kidsen
- Potatis – kan förekomma men är inte självklart för alla
- Sill – samma som potatisen
En kräftskiva brukar vara synonymt med en fest, en sensommarfest. Det brukar vara dukat med hattar, bestick, papperstallrikar, lyktor m.m. en hel del attiraljer följer med denna fest. Brännvinet och kräftorna är det som står i centrum när det kommer till innehållet på bordet (det jag nämnt ovan).
Hur skall man då tänka ur hälsosynpunkt? Vad skall man välja? Hur kan man, eller ens kan man, göra bordet näringsrikare och lite mindre flottigt? Det skall vi gå igenom nu, i alla fall mina rekommendationer. Vi skall också gå igenom lite vad olika alternativ innehåller och hur man kan tänka när man står där i butiken och skall förbereda för festen.
Till att börja med så skall vi se på de två huvudingredienserna för en klassisk kräftskiva, kräftorna och brännvinet.
Näringsämne per 100 gram |
% av dagligt intag |
69 kcal |
|
15,6 g protein |
|
0,8 g fett |
|
0,2 g kolhydrater |
|
80,9 g vatten |
|
2,2 g salt |
|
3,63 ug Vitamin B12 |
181 % |
2,06 mg zink |
29 % (kvinnor) och 22 % (män) |
Som ni kan se ovan så är kräftorna per 100 gram ganska kalorifattiga men proteinrika. Kräftor som råvara är inte en dålig produkt, snarare ett av de få på bordet som verkligen är bra. Forstsätt därmed att äta dessa delikatesser!
Näringsämne per 100 gram |
|
226 kcal |
|
32 g alkohol |
|
1,1 g kolhydrater |
1,1 g monosackarider |
0 g protein |
|
0 g fett |
|
66,9 g vatten |
|
Som ni här kan se så är detta väldigt mycket s.k. flytande kalorier. Ofta dricker man mera än en liten snaps under kvällen och därmed så kommer man snabbt upp i mängden om 100 g. En snaps enligt alkoholstiftningen i Sverige motsvarar 4 cl och det motsvarar då 40 gram, alltså räcker det med 2,5 snaps så är man uppe i den här mängden om 226 kalorier. Lätt-druckna kalorier med andra ord!
Näringsämne per 100 gram |
Näringsvärde per portion 45 gram |
288 kcal |
130 kcal |
10,3 g protein |
4,6 g protein |
1,9 g fett |
0,8 g fett |
54,0 g kolhydrater |
24,3 g kolhydrater |
26,2 g vatten |
11,8 g vatten |
När det kommer till tillbehören för kräftkalaset så kommer brödet högt upp på mångas lista, så även på min. Vad skall man då tänka på när det kommer till brödet? Ja, för det första så skulle man kunna välja ett mörkare bröd, ett bröd bakat på fullkornsvetemjöl eller rågsikt. Sen skall man undvika sötade bröd, alltså bröd med sirap eller stora mängder socker i. I tabellen ovan så ser ni näringsvärdet för både 100 gram bröd och 45 gram bröd vilket motsvarar ungefär 1 portion.
Coca-cola |
Näringsvärde per 100 gram |
Coca-Cola Light |
43 |
Kcal |
1 |
0,0 |
Fett (g) |
0,0 |
10,5 |
Kolhydrater (g) |
0,1 |
0,0 |
Protein (g) |
0,1 |
89,4 |
Vatten (g) |
99,8 |
Här ovan ser ni den vanligt förekommande drycken i Sverige eller Finland också, Coca-cola. Som ni kan se så är det mycket mera kolhydrater och kalorier i den originella colan jämfört med Coca-cola light. Så i detta fall så är light versionen mycket bättre än den vanliga colan, fast helst skall man undvika båda. Osötad saft är i så fall mycket bättre, eller vatten som är smaksatt med t.ex. jordgubbar, lime eller citron.
Öl pilsner vol. 3,5 % |
Näringsvärde per 100 gram |
Carlsberg Non Alcoholic |
40 |
Kcal |
20 |
0,0 |
Fett (g) |
0,0 |
4,6 |
Kolhydrater (g) |
4,0 |
0,4 |
Protein (g) |
0,5 |
92,0 |
Vatten (g) |
- |
2,8 |
Alkohol (g) |
- |
Ölen är också vanlig att förekomma på bordet under kalaset. Öl är även det en flytande kaloribomb. En vanlig pilsner, som antagligen är ovanligt i dessa kretsar, innehåller per flaska (33 cl) ca 130 kcal. En lika stor flaska men som är alkoholfri, innehåller istället endast 70 kcal. Man kan alltså reducera mängden kalorier på att byta till alkoholfritt alternativ, och som bonus slipper man baksmällan dagen efter och kan träna igen!
Så för att sammanfatta lite här nu då och sammanställa hur man kan tänka om man blir bortbjuden och skall välja från ett dignande bord, eller om man själv skall knåpa ihop en kräftskiva.
Byt från: |
Byt istället till: |
Varför byta eller hur tänka? |
Kräftor |
|
BYT INTE BORT DETTA!!!! |
Baguette |
Rustik baguette |
Fullkorn, råg, osötat m.m. laga helst själv så vet du vad det innehåller, och ät inte så mycket |
Brännvin |
Alkoholfri variant |
Byt helst bort spriten och drick vatten, men om måste så drick en snaps och bit av istället |
Knäckebröd, kex |
Knäckebröd av råg |
Wasa sport, sport + eller liknande, ät helst inte alls kex (mängden blir större än man tror) och om måste så undvik saltade varianter (ex. Tuc) |
Västerbottenpaj |
|
Undvik i mån av möjlighet, väldigt fett och flottigt, om måste så ät bara en liten bit |
Räkor |
|
Behåll dem naturella och ät lite mera! |
Kryddad ost |
Magrare varianter av ost |
Finns många olika varianter på magra men smakrika ostar i disken idag, välj en av dem |
Aioli |
Hemmagjord Aioli |
Gör den själv på turkisk yoghurt eller kvarg istället för gräddfil eller creme fraiche |
Sallad |
Grönsallad |
Byt bort ex. fetaost, pasta, torkade tomater m.m. och satsa på sallad, gurka och tomat, tänk enkelt det är ändå kräftorna som är navet |
Öl |
Alkoholfri öl |
Eller helst av allt – Undvik det! |
Sockerdricka, läsk |
Osötade varianter, light |
Undvik helst och satsa på vatten istället |
Sill |
Sill |
Undvik krämiga sillar (senapsill, västkustsill etc) och välj ex. löksill, dillsill, fransk sill eller laga egen |
Dessertostar |
|
Undvik feta ostar till kräftskivan, ta frukter istället eller håll dig till hårdost som är kryddad |
Efterrättspaj |
Fruktsallad |
Undvik pajer och såser, välj hellre en fräsch fruktsallad som avslutning |
Man kan också tänka på att göra någon aktivitet när man är eller håller en kräftskiva. Till exempel så kan man spela ett parti kubb, eller helst lite mera action som kanske stock-stötning (vilket också är bra generell träning) eller stövelkastning. Det är bara fantasin som sätter gränser till aktiviteten, involvera gärna barnen också, de brukar uppskattas. Viktigast är att komma upp från matbordet och röra på sig, då får man spring i benen, man äter inte mera i ett sträck, och man får gratis motion – toppen!
Så generellt sett kan man alltså tänka på:
- Ät med måtta, vräk inte i dig
- Ät långsamt, då njuter man mera av maten och man äter också mindre för man upptäcker sin mättnad tidigare
- Välj och fokusera på kräftorna, det är de som är huvudingrediensen så ät dem i större utsträckning
- Undvik flytande kalorier såsom brännvinet, ölet och läsken
- Byt ut feta såser som aioli till magrare varianter som du gjort själv, t.ex. basera såsen på yoghurt eller hellre kvarg
- Byt bort krämiga sillar och välj klara sillspad istället
- Fokusera på proteinet i maten, d.v.s. kräftor och räkor, se allt annat som en smaksak
- Tänk på att röra på dig emellanåt, kanske ett parti kubb eller stock-stötning?