Jenny Häggblom

2014-04-29
20:29:06

Exam dags...

Imorgon är det mid-course exam, 1 timme closed book. Jag kan ingenting, börjar få smått panik nu. Imorgon väntar förutom tenta även en laboration samt ett besök till vårdcentralen. Ska även genomföra min nya rehab på gymmet under morgonkvisten! 


2014-04-27
16:09:58

Söndag 27 april - ålandsresan
Jag hade det bra hemma på ön, men det är skönare att komma hem efter en resa. Igår när jag landade här hemma efter flyg, båt, buss m.m. så gick verkligen luften ur mig. Jag var helt färdig igårkväll. Somnade nästan ovaggad... 
 
Tyvärr vaknade jag å andra sidan halv 6 imorse (kom fram till att det ju faktiskt är en tidsomställning mellan Åland och Svergie - även om den aldrig påverkat mig förut...). 
 
I tisdags kom jag hem, mamma mötte mig på båten - viket var en överraskning utav dess like! Jag trodde jag skulle få slå ihjäl 2,5 timme själv men jag fick sällskap så det kändes bra! Kul att ha mamma där! Sen när vi kom fram så for vi till Koppargrytan och käkade middag. Jag trodde att mamma skulle ha lagat käk tills dess att jag kom, men i och med att hon var på båten så blev det utekäk istället. Kvällen spenderades hemma hos mamma med massage och tv. 
 
Onsdagen var inte som vi planerat. Vi gick en långpromenad på morgonen men mamma vaknade med nackspärr och promenaden förvärrade hennes nacke så hon blev totalt orörlig och stel. Varje rörelse var en smärta, dels för henne men även för mig som bara kunde titta på. Jag hade ju dessutom min rygg så vi var båda två handikappade, men jag rörligare av oss två. Den dagen gjorde vi inte mycket mera, eller ja, jag var till sjukhuset för kontroll och samtal. Där kunde vi konstatera att jag är ännu närmare friskförklaring samt att jag ökat 1,2 kg sen senast jag var hemma (dvs slutet av februari). Kvällen blev vi båda hemma hos mamma. 
 
Under torsdagen gick jag ensam på en promenad runt Strandnäs och under eftermiddagen så åkte jag ut till pappa med hjälp av mormor. Jag vågade inte köra själv, då jag fortfarande har ont när jag sitter ner. Hos pappa grillade vi och jag lattjade lite med Kattja (till den mån ryggen tillät). 
 
Fredagen åkte pappa på golfresa till Svergie och jag hamnade som hundvakt åt Kattja. Jag gick ensam på en promenad i skogen i Eckerö och Kattja fick vara hemma i hundgården, min rygg pallade inte ha henne i koppel. Sen försökte jag plugga lite samt leka lite med hunden. Momme kom på besök under eftermiddagen och jag besökte Johanna (som var sjukskriven). Mamma kunde köra och kom ut till pappas hus under senare delen av eftermiddagen och stannade med mig och hunden under kväll/natt. 
 
Lördag morgon skjutsade mamma mig till hamnen i Mariehamn. Sen var det resa hela dagen lång som väntade för min del. Båt, buss, buss, flyg, buss och till sist tåg. Kom hem halv 5 och hämtade kinamat till middag. Njöt av bara den! Jag firade nämligen att mitt slutarbete i golfprogrammet är Väl Godkänt! Idag så har jag publicerat det officiellt, men först skall en nämnd godkänna den. Kommer länka den här när allt är klart sen! Det lovar jag! 
 
Nu lyssnar jag på fotboll genom radion och skall snart lägga mig ner och kolla på tv (Franzen styr upp - tv3), innan jag skall käka lite idag igen. Har tvättat och gymmat lite lätt under dagen. Har även studerat lite grann. Nu är det först och främst dusch och tv som gäller, samt en omgång rehab under kvällen! Trevlig Ålands flaggas dag! 

2014-04-26
19:22:06

Bildbomb från resan
Tänkte bildbooma nu, är hemma och äntligen kan jag pusta ut efter en lång dag! Skönt att ha sina egna saker runtomkring mig, och mina proteinpulver!!! 
 
 
Har busat lite med denna tok under 2 dagar, men ryggen kände att det inte var så bra jobbat... Blev på mina villkor denna gång. 
 
 
Promenad i Eckerö, besökte Hugos plats och tänkte/reflekterade över livet lite. RIP vännen!
 
 
Också var jag påväg hem igen. Hem till min vardag, från båten (Viking Line) imorse
 
 
Fick flyga med NationalSporten-planet mellan Bromma och Landvetter! 
 
 
Stockholm, nr 1...
 
 
...nr 2...
 
 
... och nummer 3! 
 
 
Och så en Selfie från planet!
 
 
Ovanför Göteborg och där ute ligger ett nästan stilla Kattegatt/Nordsjön! 
 
 
En bild från Varbergs-strand, mycket folk på den relativt lilla stranden, tyvärr syns de inte (tåget körde för snabbt så jag hann inte med...). Vackert! 
 
 
En avslutande bild från ett varmt och skönt Halmstad, där nu äppelträden slagit ut (under de dagar jag vart hemma!). Försommaren är HÄR!

2014-04-24
19:45:33

Hundpromenad ikväll



En promenad med pappa och Kattja ikväll blev det. Imorgon är jag hundvakt åt sötnosen! :) ska bli intressant att se hur ryggen mår efter det sen, har en känsla av att det inte är optimalt... 

2014-04-23
20:41:06

Flyg hem och en överraskning!


Har kommit hem igår med flyg från Halmstad. Mamma mötte mig på båten vilket förvånade mig, det överraskade mig mycket, men också en positiv överraskning! 

2014-04-21
09:07:18

Lite funderingar på ditten och datten….
Har igårkväll och idag morgon haft lite funderingar på ditten och datten.. Jag kommer idag att gå igenom mina funderingar och lite fakta angående dessa funderingar. Det jag kommer att ta upp är följande: 
 
- skräpmat på fotbollsmatcher
- lumbago 
 
Vi börjar som listan säger, med skräpmaten på fotbollsmatcher. Jag var ju på fotboll igår och jag observerade en massa personer som gick där, det var ändå drygt 5000 pers där så jag såg en och annan person. Hemmaklacken var brevid mig och där var det ett och annat troget fan som anslöt sig innan matchen började. Det är oavsett en magnifik känsla att gå på Allsvenska matcher, även om HBK är ett relativt litet lag och har en liten arena (jämför Örjans Vall - max 15 500 pers och Djurgården Tele2 Arena - 30 000-40 000 pers). Men det ungår inte att samma skitmat säljs oberoede vilken arena du är på, det är samma koncept på alla platser där fotboll spelas. Det är bira, korv, chips, popcorn, hamburgare, glass, läsk och andra sötsaker. 
 
Jag har med tanke på denna skräp, räknat ut lite på kaloriinnehåll och fettmängd i denna mat. Det är ganska intressant hur mycket det verkligen finns i respektive mat. Jag har även räknat lite på hur mycket viktökning detta är (förutsatt att man äter "normalt" utöver detta, alltså att detta är ett tillskott i den dagliga menyn). Följ med på en resa i skräpmatens tecken: 
 
 
Popcorn. Säljs ofta i 3 olika storlekar 70 gram (290 kcal, 10.15 g fett), 155 gram (642 kcal, 22.48 g fett) och 285 gram (1180 kcal, 41.32 g fett). Detta är exklusive eventuellt extra salt eller smör på varje storlek och portion.
 
 
Korv med bröd (inkl. ketchup och senap) väger omkring 100 gram/styck och innehåller således omrking 255 kcal och 14.1 gram fett/styck. 
 
 
Starköl med rostade och saltade jordnötter, en klassiker både på fotbollsarenor och barer. En riktig fett och kaloribomb som man inte tänker på. Flytande kalorier är en stor risk som man inte har kontroll över då det är så enkelt att "bara" svälja. En starköl på 5,6 % (33 cl) innehåller 643.5 kcal och 0.0 gram fett. Jordnötterna däremot innehåller (för 1 portion, dvs 50 gram) 300 kcal och 24.5 g fett. 
 
Bara för att reflektera även över chips och hamburgare som är vanligt förekommande på fotbollsmatcher: Chips (40 gram) innehåller 210.4 kcal och 12.9 g fett. En hamburgare med saltgurka och ost innehåller 594 kcal och 22.7 g fett. 
 
Om vi rent hypotetiskt räknar med att en person går på alla hemma matcher under en säsong, dvs 15 stycken. Och på dessa matcher äter denna personen 1 hamburgare, 1 starköl samt en glass (Magnum Classic) varje gång. Det blir då 15 stycken hamburgare (15 x 594 kcal), 15 stycken starköl (15 x 643.5 kcal) och 15 glassar (15 x 260 kcal). Detta blir totalt sett 8910 + 9652.5 + 3900 = 22 462.5 kcal per år (580.5 kcal från fett). Räknar vi inte in, för att underlätta det hela, ingen motion eller inget minskat matintag utöver detta under dagarna. Så ger detta en viktökning på 22.5 kilogram per år (uträknat bakvägen från att gå ner 0,5 kg/dag vilket motsvarar ca 500 kcal). Detta är extremt mycket vikt om man inte tänker på vad man sätter i sig. 
 
Vad kan man göra åt detta problem då? Jo, börja sälja mera nyttiga produkter som t.ex. smoothies, frukt, rustika baguetter med grönsaker och pastasallader. Det tar inte mycket mera tid att göra färdigt dessa produkter innan grindarna öppnar till arenan. Det är relativt enkla medel som krävs, samtidigt som man då tar hänsyn till befolkningens hälsa, och dessutom sina egna skattepengar. Vården av feta ökar vilket innebär att våra skattepengar går till sjukvården i större utsträckning. 
 
Så för att konkludera denna första tanke: Tänk på vad du äter när du är på match och överväg vikten av om det verkligen är värt att stoppa i sig alla dessa kalorier. Unnar jag mig själv detta, är det gott och mår jag bra av att ha ätit detta? 
 
 
Så, för att lämna denna del och gå in på punkt nummer två på min lista, nämligen Lumbago. Lumbago (eller ryggskott) som det kallas hos gemene man, är en skada i främst ländryggen. Det drabbar många personer varje år och är en mjukdelsskada i vävnaderna runtomkring ryggraden. Strukturerna runtomkring ryggraden har rikligt med nerver. En skada eller en irritation i detta område kan innebära att ett smärttillstånd utveklas till ett ryggskott. Enligt studier så har man sett att idrotter med tung ryggbelastning oftare får ryggskott än andra. 
 
De symptom som uppstår vid ryggskott. Ett ryggskott kommer ofta av ett tungt lyft, en häftig vridning eller vid en stunds stående i lätt framåtlutat ställning. Smärtan förekommer i ländryggen, men strålar inte ut i benet. På grund av muskelsmärtan och stelheten i musklerna runtomkring upplevs en ökad stelhet i ländryggen. 
 
Den typ av behandling som rekommenderas är vila, lätt rörelseträning och ev inflammationshämmande medel som kan lindra de flesta symptomen. Så länge som smärtan pågår så bör den aktive avstå från idrottsträning. Ett successivt stegrat rehabprogram med rörlighets-, balans-, koordinations- och styrketräning under smärtperioden kan vara av värde. Rehabträningen kan påbörjas omedelbart, om ej nervfunktion är nedsatt samt om röntgen inte visar något onormalt. 
 
Prognosen för ett Lumbago är god. Uppföljande undersökningar är viktiga. En skada i disken kan utvecklas under lång tid, trots att en tidig röntgenundersökning inte visar något anmärkningsvärt så kan disken vara skadad. Om besvären inte avtar relativt snabbt, är det viktigt att göra en ny och fördjupad undersökning. 
 
 
Det är i detta område som ett lumbago (ryggskott) ofta förekommer. 
 
För att relatera ovanstående information till min rygg så känner jag igen mig i alla delar av symptomen. Jag har en ökad stelhet i området, har ibland en utstrålning i ben och bäcken i och för sig, jag känner också att ena sidans muskler är mycket mer strama och spända än andra sidans muskler. Jag fick också smärtan från ett marklyft vilket ju innebär en framåtlutad position med ett tungt lyft och detta kombinerat med att jag gjorde mitt 4e set i övningen och 3 repetition i denna övning. Så jag hade redan befunnit mig i en framåtlutad position under flera repetitioner vilket ju är ett kriterium för att drabbas av ryggskott. 
 
Faktan som jag tagit del av kommer från nedanstående litteratur/källor: 
Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas (slv.se/ldb)
GB Glass (gb.se)
Thomeé, R., Swärd, L., & Karlsson, J. (2011). Nya Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering. Stockholm: SISU Idrottsböcker. 
 
Idag så kommer jag mestadels vara hemma, men jag skall försöka komma ut i solen en sväng genom en cykeltur (om smärtan tillåter). Jag skall även en sväng och rehaba på gymmet efter lunch när de öppnar. Just nu tvättar jag kläder inför morgondagens hemresa till ön. I kväll är det troligen sista ishockeyfinal-matchen mellan Skelefteå och Färjestad i Karlstad. Skall försöka se på den matchen sen i eftermiddag/kväll. Skall även packa lite kläder och saker som skall med till Åland. Imorgon tar jag flyget upp och kommer hem under eftermiddag/kväll om allt går som det skall! 

2014-04-20
18:45:37

Söndag 20 april
Har kollat in HBK-Helsingborg idag, och vi fick med oss 3 exremt viktiga poäng från den matchen. Resultaten skrevs till 2-1. Nu har vi inkasserat vår första vinst i årets Allsvenska! 
 
Har även genomfört alla 3 rehabpass, varav ett var på gymmet. Sen cyklade jag via Östra Stranden hem, men det ångrade jag sen. Fick så ont i min rygg. :)
 
Nu skall jag lägga mig golvet för att räta ut ryggen... God kväll! 

2014-04-19
19:07:26

Fin dag - vädermässigt
Började dagen med att vakna, och kunde i och med att jag klev upp ur sängen känna ryggen hugga till. Kändes även när jag vaknade men tydligast blev det vid uppstigandet.. Okej, bara att börja dagen ändå. Det är inte värt att gå tillbaka och sova bort hela dagen, det vinner jag ingenting på, lika bra att facea smärtan och gå vidare. Skulle jag gå tillbaka och sova så ger jag upp kampen om att vinna tillbaka min rygg, kliva upp och ta smärta och känslor är det bästa som kan hända - hur mycket det än tar emot emellanåt. Jag skall vinna över smärtan och jag gör det jag kan varje dag för att komma tillbaka till den nivå jag var på och ha möjlighet att bli ännu starkare i bålen! Jag skall vinna! 
 
Efter gymmet, och därmed också första rehab-passet, lagade jag lunch här hemma. Sen tog jag mig ut på en promenad, jag gick ner till Östra stranden för en solskenspromenix. Det var skönt ute och även skönt att gå i egen takt, med hänsyn till ryggen. Det är inte power-walk som gäller, nejdå... En lugn och skön promenad. Tog lite bilder på det fina vädret där nere: 
 
 
 
 
 
 
Det är även tivoli i stan så jag gick en sväng via det - var färdig på ca 3 minuter. Vann en fisk-nalle, men inte åkattraktioner för min del! Dels blir jag så lätt åksjuk, och sen ryggen förstås. Men det var en och annan som åkte och hade kul. När jag kom hem så käkade jag mitt första riktiga påskägg, alltså ett kokt ägg samt grekisk yoghurt med musli. Gott. 
 
Nu har jag just intagit min egen lilla påskmiddag, bestående av pepparbiff, ugnsrostade rotsaker samt sallad! Det var gott och nu är jag mätt. Under sena eftermiddagen så har jag även tittat på ishockey-finalen, ställningen just nu SAIK-FBK 8-1... Mitt färjestadshjärta är krossat. Hoppas HBK spelar bättre imorgon hemma mot Helsingborg! 
 
Glad Påsk alla läsare! :) 

2014-04-18
17:32:37

Påskäggets skillnader
Idag är en mörk dag, om man skall se till historien - "för att känna historiens vingslag". Idag var ju den dag som Jesus korsfästes. Men det är något som jag inte förstår, som jag troligen skrev om även ifjol. Varför skall alla som man möter/pratar med säga Glad Påsk idag? Som sagt, det är inte en så väldigt glad dag, om man skall se tillbaka i tiden. Jag anser väl att det är bättre imorgon då i så fall. Så jag kommer säga de två orden imorgon. Punkt slut. 
 
Men för att lyfta fram påskens frestelser lite, under denna högtid är det mängder av godis som säljs i butiker. Det är ägg som skall fyllas, hittas och ätas upp. Jag säger det idag ur ett hälsoperspektiv - men att notera är att jag som liten såg fram emot en godishelg där man fick leta upp ägget på påskdagens morgon och sedan smaska i sig allt sött. Idag däremot, ser jag inte så positivt på hela jippot. Det är sött, sliskigt, förstör tänderna, hälsan m.m. 
 
Vilket ägg väljer du?
 
Jag vet i alla fall vilket ägg jag väljer idag, och det mycket tack vare den kunskap som jag besitter idag - som jag inte hade då när jag var ung. Dessutom så har jag under min uppväxt och tonåren fått en distans till godisäggs-letandet då jag vart på träningsresor och läger runt om i världen under just påsken. I och med detta så har jag inte kunnat leta upp ägget hemma och smaska i mig sötsaker, nej jag har istället fått en slant av mamma/pappa som jag haft som fickpeng under resan och som troligt gått till golfbollar, mat (på restaurang/butik), bettning eller liknande. 
 
Detta är en tid då vi testas, skall vi unna oss lite smågodis under påsken, eller skall vi hålla oss till det som vi dagligen håller oss till. Detta är svårt för många då frestelserna är så många, men det är just detta som kan stärka dig i dina val om du väljer rätt. För mig, är det ett val att inte äta - även om jag har hemma, jag ser framåt och ställer mig frågan - är det värt att äta? Vad vinner jag på det? Är det gott? Njuter jag? Hjälper det mig att nå mitt mål? 
 
Gör ett val - välj med hjärtat! Gör det du känner för, inte det andra vill att du skall göra!

2014-04-17
19:47:29

Alla känslor på en och samma dag
Det här har vart en lång dag. En dag med smärtor, irritation, besvikelse, trötthet, skratt, glädje och allting blandat med ett positivt hopp om framtiden! 

Vaknade med sjuka smärtor i ryggen imorse, trodde inte jag skulle ta mig upp i morse men jag kom upp, gick däremot inte och la mig igen! Skola sen mellan 8-15, över lunchen körde jag rehab på gymmet. Efter skolan sen så drog jag ner till biltema för att införskaffa i den cykel som jag skulle ha och inte den cykel jag fick igår. Det blev lite fel. All ilska kom där, när jag med min rygg måste montera cykeln helt själv. Det får jag sota för ikväll och antagligen imorgon. Tur att jag är ledig hela helgen! 


Bara måste stanna och ta bild på skylten! :) 

Nu är det hockey för hela kvällen så golvet är min vän och buranan min brother from another mother. Glad påsk på er! 

2014-04-16
20:52:52

Abstinens
I just want to get back in business again!!




2014-04-15
17:20:27

Egen lösning på problemet
Idag har verkligen vart en upp och ner dag i ryggens status. Imorse kändes det bra, även om jag inte sovit bra. Men så kom jag till skolan och skulle gå upp en ynka trappa till klassrummet, och i den trappan högg det till vilket då innebar att smärtan kom och jag fick nöja mig med att stå under 105 minuters föreläsning. Sen hem efter det och köra första omgången rehab på golvet. Det följdes av lunch, men det tog ont att sitta. Efter lunch valde jag att lägga mig på mage på golvet, det tog ont. Sen testade jag stå, det tog ont. Jahapp.... :( 
 
Under eftermiddagens föreläsning har jag blandat mellan att sitta och stå, det känns sådär nu om jag skall vara ärlig. Men skall ta en Burana så får vi se om det lättar så jag kan sitta/ligga/stå och se på hockey under kvällen. SM final 1:7 i hockeyn!!! 
 
Min egen lösning på problemet med att behöva avlasta ryggen, dvs stå istället för att sitta ner: 
 
 
I don´t often eat pancakes, but when I do - I do! Gott ;)
Nu skall jag räkna lite och sen käka, kvällen tillbringas hemma med en omgång rehab till och sen sömn! 

2014-04-15
07:24:17

Ryggens skick just nu:
En kort uppdatering angående ryggen! 
 
Igår var jag till sjukgymnasten här nere för ett akut besök och förhoppningsvis en fastställd diagnos. Anna gjorde rörelser, kände och klämde samt bad mig genomföra olika saker för att diagnostisera min rygg. Till slut kom hon fram till att jag har en lumbago (ryggskott) och en inflammerad disk i nivå L5. I bilden nedan är området inringat: 
 
 
Hoppas ni får en underbar tisdag, själv skall jag börja förbereda mig för 2 timmar biomekanikföreläsning! 

2014-04-13
12:05:01

Vi är på botten och det kan bara gå bättre nu!
Oj vilket dygn jag haft, allt mellan himmel och jord har skett. Både bra och mindre bra saker. Vi kan ju börja där allting börjar - nämligen igår morse på gymmet. 
 
Körde ett vanligt benpass, men det var ju max så det betyder att jag la på en del belastning på olika övningar - där jag vet att jag klarar av att maxa. Men där finns vissa övningar, som jag inte kan, pga olika omständigheter, maxa på samma sätt. Jag började med stötar, den övningen som är en kombination mellan en frivändning och sen ett efterföljande press (ovan huvud). Stöt är en komplex övning som kräver en del från bålen, benen, armar, axlar och helheten tillsammans. Det är inte en muskel som inte aktiveras vid den här övningen. Så jag lassade på först på min vanliga "comfort zone" belastning, dvs 35 kilo. Sen lassade jag på successivt och hamnade till slut på 45 kilo, mitt förra max. Det kändes lätt så jag testade att förbättra siffrorna lite. Hamnade på 46,5 kilo. Jag var nöjd med ett och dessutom så fick jag med det på film! 
 
 
 
Sen gick jag på knäböjen och det gick smärtfritt. Men sen, sen var det inte smärtfritt mera. Jag valde in i det sista vilken typ av marklyft jag ville köra, de jag valde mellan var sumomarklyft (bred stans och smalt grepp), djupa knäböj (ståendes på en plint/stepbräda) och vanliga marklyft. Jag är van med alla tre former av marklyft så på det sättet var det inget nytt jag gav mig in på. Jag valde vanliga marklyft. Sen visste jag inte mitt max så jag testade mig fram och började på lätt vikt (för mina mått mätt). Sen testade jag mig fram och i mitt 4 set så var det över. Då var olyckan framme. Jag skulle lyfta och på min tredje repetition i setet så knäppte det till i ländryggen. Jag fick ont och valde att bryta övningen. Dirket så töjde jag ut ryggen och det lättade lite. Jag höll mig igång sen resten av passet och körde lite övningar för att hålla igång och inte stelna till, allt för att jag helst skulle ta mig hem för egen maskin. 
 
 
 
När jag var klar så tog jag mig hem och käkade och stelnade till ordentligt. Lade mig i psoas-ställning på golvet för att minimera belastningen för ryggen, samtidigt började jag ta smärtstillande preparat för att minska smärtan. Jag skulle ju jobba 4 timmar senare, provjobba. Jag satt här hemma under eftermiddagen och kollade på innebandyfinalerna från Malmö Arena och tog det jäkligt lugnt. Sen var det dags att börja ta sig mot Tylösand för provjobb - med den ömmande ryggen. Jag visste inte hur det skulle gå, om det ens skulle gå, och vad som skulle hända på jobbet. 
 
Väl där så stod det rätt så klart att jag skulle hjälpa till att servera på en supé och konsert inne på Hotel Tylösand. Det var en stor tillställning på 450 pers som skulle utfodras och underhållas av självaste Bo Kaspers Orkester. Det var mycket nya intryck samtidigt som jag skulle klara av att jobba och hantera smärtan från ryggen. Mycket att ta in på en och samma gång. Dessutom var det ju inte för fast anställning och en rutin, nej det var ju ett provjobb så man ville göra ett gott intryck. Det var en krävande kväll! 
 
Men det kändes bra och det gick över min förväntan. Jag förstod det som att mina handledare var nöjda så nu får jag hålla alla tummar jag kan för att jag skall få jobbet. Men det var en av de svåraste kvällarna att börja, det intygade flera ur personalen. Att ha en sådan tillställning är ovanligt och jäkligt krävande. Personalen tycker det är svårt att hantera situationen vilket ju också gör det svårare för min del att klara av jobbet. Men jag hoppas jag gjorde ett och annat intryck på personalen! 
 
 
 
Ni får ursäkta ljuset i bilderna, det tog i smyg och jag kunde ju inte ställa mig och börja fotografera från olika vinklar, det vågade jag inte göra. Men det som inte syns, som jag skulle vilja haft med är att utanför fönstret ligger ett böljande Kattegatt och Tylön, samt en surfare på vågorna som körde fram och tillbaka. Otroligt fin inramning för de 450 gästerna som dessutom senare skulle få se på Bo Kaspers Orkester. Jag kan ju meddela att man blev lite star-struck när vi fixade innan supén, då stod nämligen självaste Bo Kaspers och soundcheckade. :) 
 
Jag kom hem lite före 23 igår kväll med en sjukligt ömmande rygg. Jag käkade lite och sen kröp jag till kojs för att försöka sova lite trots ryggen. Imorse vaknade jag alldeles för tidigt, halv 7 men innan dess så hade jag vaknat av att jag skrattat till och legat på sida - ingen bra kombination för ryggen. Sen så blev jag hungrig och måste äta, kan inte sova hungrig längre. 
 
Idag så har jag egentligen bara snackat med sjuklingarna där hemma, det är nämligen inte bara jag som är sjuk/trasig just nu. Brorsan käkar mediciner för magen, Pappa har fått blodtrycksmediciner, mormor är förkyld och till råga på allt så hamnade brorsans sambo in på akut blindtarm igår kväll. Det är som att allting bara kan bli bättre från detta - vi är alla på botten och nu kan det vara gå uppför härifrån! 
 
Ha en finfin söndag - själv skall jag pallra mig till butiken och sen blir det hemma och plugga för min del. Men först av allt, reprisen från Gladiatorerna från igår! 

2014-04-11
18:45:42

11 april 2014
Idag har det vart full rulle kan man säga! Det har inte vart många lugna stunder som jag tagit del av, det är först nu som jag kan "slappna av" och då kommer hockey (Färjestad- Växjö) semifinal 6 (3-2 till FBK i matcher och kan avgöras ikväll). Spännande! 
 
Tänkte visa en bild om vad min eftermiddag bestått av, nämligen biomekanik. Det är inte så svårt (skall jag säga) som det ser ut, när man väl kommit på knepet! Hitta nycklarna och det går bra! 
 
 
Gymmade under morgontimmarna, sen var det SI möte på schemat. Efter det så var det stadsbesök på agendan. Kaffe hemma efter det innan jag satte mig ner med ovanstående tal att beräkna. När jag var klar så började jag med nästa och sen var det dags att sluta, jag skulle måsta börja laga mat så det var bra med en paus i själva pluggandet. Nu blir det uppehåll till imorgon, sen fortsätter jag där jag slutade. 
 
Men det första jag skall göra imorgon är först och främst att försöka sova, sen träna och sen plugga under eftermiddagstimmarna innan det bär iväg på provjobb. ;) 
 
Ha en finfin fredagkväll! :)

2014-04-10
19:35:57

En produktjämförelse och ett citat
Hade lite tråkigt häromkvällen, då satt jag och jämförde två stycken produkter från leveratörens egna uppgifter om produkten. Det var vår lärare som sa att där var en skillnad, så jag - nyfiken som jag är, tog och luskade lite mera i samma ämne och kom fram till följande skillnader i innehållsförteckningen:
 
 
Kelda matlagningsgrädde 15 % fetthalt:
Näringsvärden per 100 gram: 
160 kcal 
15 g fett
 -varav mättat fett 9,6 g
4,2 g kolhydrater
 -varav sockerarter 4,2
 
Ingredienser:
Grädde, stabiliseringsmedel (karragenan).
 
Milda matlagningsgrädde 15 % fetthalt:
Näringsvärde per 100 gram: 
150 kcal
15 g fett
 -mättat 5 g
 -enkelomättat 7 g
 -fleromättat 3 g
2,5 g kolhydrater
 -varav sockerarter 1,5 g
 
Ingredienser: 
Vatten, skummjölk, kärnmjölk, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel (metylcellulosa, xantangummi), emulgeringsmedel (polysorbat 60), socker, arom, salt, färgämne (betakaroten). 
 
Man kan som slutsats fråga sig vilken produkt som verkligen är bättre än den andra - eller det är rätt så uppenbart när det kommer till ingredienslistan va? När det kommer till näringsvärdet kan man hålla diskussioner men som sagt, när det rör ingredienslistan så är det för min del rätt så klart vilken jag väljer! #cleaneating
 
Ett citat idag också: 
Idag kommer det från Homer Rice (f 1926 i USA) som är en gammal amerikansk fotbollsspelare, coach och college athlete administratior. Det lyder: 
"You can motivate by fear, and you can motivate by reward. But those two methods are only temporary. The only lasting thing is self motivation."

2014-04-09
18:48:54

Snatch på pers
Idag har vart en sån dag som jag på förhand trodde att skulle gå snabbt, men att hela dagen skulle bestå av studier och träning var väl inte min plan direkt. 
 
Träning till att börja med, maxstyrka för benen var det idag som väntade. Jag började som vanligt men jag lyfter mera och tyngre vikter med färre repetitioner. När jag körde rycken/snatch så ökade jag även på den lite. Det slutade med att jag hamnade på 28 kg upp på raka armar, det är jag nöjd med, det trodde jag inte att jag skulle fixa. Dessutom i 6 repetitioner i rad! 
 
 
Sen kom jag hem efter passet och jag satte mig ner och började studera direkt. Ingen tid att förspilla när jag hade planerat att grupparbeta med Sandra under eftermiddagen. Men det slutade med att det inte blev något grupparbete och jag fortsatte plugga här hemma. Jag var klar, eller ja så när som på en uppgift, när klockan var 16.30. Så från 10-16.30 med lunchpaus var min onsdag. Non-stop. Nu är huvudet ganska tungt måste jag erkänna! 
 
Vi har en läxa till imorgon, men jag klarar bara av 50 % av den uppgiften. Det harmar samtidigt som det är okej, jag är inte så bra på matte och är ganska ringrostig gällande räkning. Senast jag räknade ordentligt var i USA och dessförinnan så var det i gymnasiet, så det är ok att inte vara varm i kläderna anser jag. 
 
Imorgon är det återigen skola mellan 8-15, jag har förberett mig med käk och grejer samt studerat klart för idag. Så nu kan den dagen komma också, även om det blir en lång dag. Sen är det ingen skola (förutom valbart SI möte på fredag) förrän tisdag nästa vecka. 
 
Tjing tjing!

2014-04-08
18:43:38

Skola och ett väl valt citat
Kom hem för ca 1 timme sedan, men jag har ändå hunnit med att käka, diska och duscha. Så jag är effektiv även om det inte går så mycket tid ibland, och ibland är jag som många andra och drar ut på allting. Det är lite beroende på humör och motivation...
 
Hade skola mellan 8-15 idag. Först 2 timmar med Biomekanik, det var inte lätt men intressant. Det var någon sten som föll på plats under föreläsningen i alla fall. Skall fortsätta plugga och göra hemläxa imorgon så då borde de sista bitarna falla på plats. Sen hade vi 4 timmar med Tillämpad nutrition, där så gick vi igenom olika informations-hämtningsmodeller och sen fick vi testa på varandra. Jag fick Emmelie som min testperson och vi hade ett bra samtal, kändes som jag fick säga mycket som jag aldrig sagt till någon. Dessutom var det najs att snacka med en som också haft matproblem, så hon förstår exakt vad man säger! Det är nästan få förunnat att känna det och uppleva. Sista timmen blev sen lite kortare så vi slutade faktiskt före 15 men nästan. 
 
Jag gymmade med Anna under senare delen av eftermiddagen, hon hängde med på mitt pass! Extremt roligt att ha sällskap när man tränar! ;) Vi fick ett bra pass och som sagt, jag kom hem lite efter 17. 
 
Nu har jag tryck i mej #gainz (dvs mat) och nu skall jag softa i soffan och läsa lite inför arbete imorgon. Jag och Sandra har ett arbete under nutritionskursen så vi skulle sätta oss ner imorgon och börja så smått. :) Skall bli väldigt roligt och lärorikt! 
 
Hey ho - here we go! 
 
Tänkte dela med mig av ett citat idag. Det är från en amerikans surfare som heter Laird Hamilton (f. 2/3 1962, i USA):
Make sure your worst enemy doesn´t live between your own two ears.
 
 
 

2014-04-07
19:11:14

2 x träning idag
Har tränat två pass idag, först ett konditionspass som jag skrev om imorse. Under eftermiddagen så var jag ner till gymmet för att köra ett andra pass med fokus på corestyrka och stabilitet i samma område. Det gick bra och jag kände god kontakt med musklerna under hela passet, det var kanske inte det jobbigaste men det var effektivt. 1 timme effektiv styrka för core:n är tillräckligt! 

Imorgon är det skola igen, föreläsning mellan 8-15 för att vara exakt. Har lagat lunchlåda för att ta med till skolan. Först två timmar med biomekanik och sen 4 timmar nutrition. Kommer nog lära mig mycket under dessa timmar. På torsdag är det sen en liknande dag. Men skillnaden mellan tis och Tors den här veckan är att jag imorgon skall gymma efter skolan. Första passet i maxperioden kommer imorgon, det innebär tunga lyft och färre repetitioner. Nu är det 2 veckor med max och sen 3 veckor hypertrofi innan det är maxtester igen! Börjar bli laddad för det nu! 

2014-04-07
10:17:22

59:59 min
Kom just hem från en långlänk ute i det "murriga" vädret. Blev en rätt lång länk, fast jag inte skulle springa den sträcka jag sprang, enligt kartan så sprang jag ner på Ljungbyvägen emn jag skulle sprungit på Prästvägen istället, men det är lätt att titta på kartan såhär i efterhand. Kvarteren där är inte min bakficka så det får duga liksom! :) Blev i alla fall 9,83 km och det tog 59:59. 
 
Jag återkommer ikväll med mera om dagen och träningen, det väntar ett pass till fast då inne på gymmet. Ett pass med mage och rygg som fokuspunkt. Det skall bli najs! Skall även en sväng via butiken och köpa mjölk! 
Ching ching! ;)

2014-04-05
19:12:51

Ingen vanlig lördag - min födelsedag! <3
Idag är det inte en vanlig lördag, det är nämligen lördagen den 5 april och för min del så innebär det att jag fyller år! Idag, för 23 år sedan, kom jag till världen i närvaro av familjen hemma på Åland. Idag 23 år senare sitter jag ensam i Halmstad, rik på en mängd erfarenheter, kunskap och minnen! 
 
Jag har haft en bra dag idag. Jag började med att konstatera att solen lyste så fint på himlen så jag bara måste ta en bild på den, otroligt fina färger! :) Sedan fortsatte dagen med träning på gymmet, ett bra och givande benpass där jag verkligen fick ut alla mina krafter, var blöt som en sjöbjörn när jag var klar! 
 
Efter lunch så köpte jag mig en bukett blommor, fina påsk-gula färger som lyser upp min bänk här hemma! Doftar färska och nya blommor här i lägenheten just nu! Sen, dagen till ära, så bjöd Pressbyrån på gratis glass runt om i Sverige, så jag fick mig en Champagne-glass! Sen så fick jag njuta av en chokladkladdkaka och jordgubbar till eftermiddagens fika, otroligt gott - och nyttig! ;) 
 
Sen, i dubbel bemärkelse, invigdes kvällen med grillpremiär på balkongen och nu sitter jag och njuter av livet, av mig själv. Idag är en dag som jag är stolt över mig själv, för ett par år sedan så trodde jag att jag inte skulle få uppleva min tid som ung vuxen. Jag tvivlade på mig själv och trodde inte jag skulle överleva sjukdomen jag då hamnat i. Idag, sitter jag här, har avnjutit en kaka och extremt god mat under hela dagen! Jag kan inte vara annat än stolt! Nästa år, skall jag sitta här och vara ännu mera stolt över mig själv! 
 
Ett år äldre = ett år klokare, mer erfaren och fantastisk! 
 
Tack för alla gratulationer på sociala medier och via telefonen! Kramar <3

2014-04-04
14:19:50

Fetma och övervikt i Sverige
Jag har tagit del av forskning och statistik från Statistiska Centralbyrån i Sverige. Denna statistik och forskning gäller övervikt och fetma i Sverige och en utveckling från slutet av 1980-talet till tidigt 2010-tal. Det är relativt skrämmande siffror som jag kan konstatera och som ni här nedan skall få ta del av. Men för att börja med så skall vi definiera vad övervikt och fetma är. 
 
Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) så är fetma och övervikt definierat som en onormal eller överdriven fett-anhopning som bidrar med risker för hälsan för denne. Ett vanligt mått för övervikt och fetma är body mass index (BMI), vilket är en persons vikt (i kilogram) delat på personens längd (i meter) upphöjt i 2. En person med ett BMI över 25 är enligt WHO klassad som överviktig, och en person med ett BMI på 30 eller mera, är klassad som fet enligt WHO. 
 
Innan vi går in på mera statistik och grafer så skall jag redogöra för en artikel som heter "Var tionde svensk är fet" och är publicerad genom tidskriften Välfärd och SCB.se. Under perioden 1980-1981 till 2004-2005 så fördubblandes andelen fetma från ca 5 % till ca 10 %, vilket i siffror innebar ca 700 000 personer i åldrarna 16-84 år hade fetma av olika grad i Sverige. 
 
Skillnaden mellan män och kvinnor är ganska liten om man jämför befolkningen som helhet, men om man bryter ner i ålderskategorier så skiljer det mellan dem. T.ex. ökade fetman som mest bland unga kvinnor och var då nästan lika vanlig som bland unga män. Kvinnor och män blir feta på olika sätt. Män får oftare bukfetma, vilket innebär större risk för sjukdom, än kvinnor vars fetma oftare lägger sig kring stussen. 
 
Andelen övervikiga är betydligt högre än andelen feta. Övervikt är också vanligare bland män än kvinnor, om man utgår från BMI måtten. 2004-2005 var ca hälften av männen överviktiga eller feta i olika grad, motsvarande andel för kvinnor var en dryg tredjedel. I små och glesbefolkade orter är det vanligare med övervikt och fetma enligt rapporten. Andelen feta där är nästan dubbelt så stor som i storstäder. 
 
Nu går vi in på statistiken som är hämtad från SCB.se. I figuren nedan så kan ni se hur BMI utvecklat sig i Sverige i olika åldersklasser samt för samtliga över 16 år. Man kan enkelt se att andelen feta och överviktiga stiger under hela perioden, med ett enda undantag och det är män 40-49 år som minskat BMI i genomsnitt mellan år 2008-2009 och år 2010-2011, men det handlar om 0,3 så det är ingen stor säkning av medeltalet. 
 
Enligt WHOs definition av övervikt och fetma så kan man utläsa genom statistiken att andelen överviktiga generellt sett är extremt ökande. Från att 1988-1989 legat på försvarbara 32,4% så har det stigit till att 2012 ligga på 47,1%. 
 
 
Vad kan man dra för slutsatser från denna statistik då? Jo att andelen feta och överviktiga ökar i samhället i stort. Varför? Min teori är det ökade utbudet av snabbmat, ökade prestationskraven på individen (gällande bl.a. jobb, familj och personligt) och den minskade tidsbristen, för att nämna bara några faktorer. Alla dessa hänger också mer eller mindre ihop. 
 
T.ex. så skall en kvinna prestera sitt yttersta på arbetet, ofta datorarbete (dvs stillasittande), hon skall också helst jobba lite extra för att dra in mera stålar då hon tjänar mindre än motsvarande män gör. När hon jobbat klart så kommer prestationsångesten över henne, hon inser genom sociala medier att hon måste träna för att få behålla hälsan, men hon hinner inte för barnen skall plockas upp från dagis, hon måste hinna handla och helst leka med barnen en stund innan de är för trötta på kvällen. Under tiden som hon yrar runt med detta så skall hon helst instagramma och facebooka lite samt chatta med kompisar. När hon påväg hem inser att hon var för stressad i butiken och glömde köpa bröd så väljer hon att återvända och köpa brödet, nu försvinner det mera tid och ungarna är trötta och hungriga, hon måste utfodra de annars blivande djuren i baksätet. Enda sättet att få dem lugna är att svänga in via en snabbmatsrestaurang och köpa en meny till varje person, inklusive henne själv. Hon kommer hem med två mätta och trötta barn, som hon inte hunnit leka med, men som ändå vill leka lite och vips är klockan läggdags för barnen. Men nu har gymmet stängt och det enda hon kan göra är att träna hemma, men soffan lockar och hon väljer den istället. Efter några timmar framför tvn så går hon och lägger sig och vaknar sedan dagen efter och den dagen följer samma upplägg som föregående. 
 
Tiden räcker inte till för alla krav och måsten, vi skall hinna med så mycket så att det som är mest vitalt, nämligen oss själva, blir lidande för samhället. Vi skall göra mer än vi behöver och egentligen vill för att vi skall passa in i normen och standarden för samhället, och då blir kroppen och knoppen lidande. Detta är min teori för varför samhället och fetman är så pass dominant som den är. 
 
Min enda dröm är att vi alla skall minska ner på kraven och sätta oss själva i centrum för det vi vill göra, ta hand om oss och njuta av att leva livet. Vi har ändå bara ett liv så varför inte ta hand om det för? 

2014-04-03
20:18:33

Våren är kommen
Våren är här nu, det känns bra! 

2014-04-02
15:56:50

Nytt pers och läxa
Har sovit okej under natten, men vaknade lite för tidigt för att det skulle vara okej, men över det hela taget så var det ok. I och med den tidiga uppstigningen idag så tog jag mig till gymmet ganska tidigt. Jag började värma redan kl 7.27 (för att vara exakt). Sen fick jag ett mycket bra och intensivt pass för benen idag! Jag är riktigt nöjd, speciellt med tanke på hur jäkla trött jag var i musklerna när det var klart och när jag fick se min tröja (som inte var torr) när jag kom hem så var jag ännu mera nöjd! :) 
 
Jag testade en ny sak, men det tack vare en annan sak (som jag kommer till lite senare). Det som jag testade var att behålla strikta vilopauser mellan alla set, ibland kan det bli 25 sek och ibland 2 minuter annars, så idag höll jag det till strikt 35-40 sekunder. Detta bidrog till en mycket högre intensitet i passet, mycket högre fokus, högre utmaningsgrad, och en ökad muskeltrötthet över hela passet. Normalt sett brukar jag bli trött i speciellt ryggen, under sista setet i näst sista övningen, men idag var jag trött här redan efter övning 3 (och då hade jag 5 kvar efter den). Så det var en betydligt högre belastning, även om jag behöll samma vikter som förra veckan, så det kändes skönt! Kan rekommenderas att ni testar det någon gång, och då får man inte tumma på tiden. Det enda som fick ta lite tid, och då snackar vi kanske 1-2 minuter, var att byta övning och då även vikter på stången. Jag tog även en lite längre paus mellan var 3e övning, t.ex. fyllde jag på vatten och torkade svetten under denna paus. Jag har inte vart så varm under ett pass som idag, så det var grymt skönt att känna på det också! 
 
Under passet så skulle jag även testa på att maxa mina marklyft, precis som jag gjorde tidigare i vintras då jag tog 90 kg. Nu var målet satt till 95 och jag kände mig taggad men lite trött. Jag började att lyfta på lätta vikter, som t.ex. 40 följt av 60, 70, 80 och sen så testade jag på 90 (1RM), när jag klarat det igen så testade jag direkt på 95 kg. Jag fixade det, men det kändes som ryggen tappades under lyftet så jag provade, efter en kortare paus, igen och då fixade jag det bättre. Så nu är mitt nya max 95 kg i marklyftet! Det är jag nöjd med, om 6 veckor så skall jag maxa allting jag tränat på och kontrollera mina mål, och då är mitt mål i marken att fixa 100 kg. Som det känns nu så fixar jag det, men fokus kommer att ligga på teknik och tunga vikter för att träna upp att inte tappa ryggen igen! Nu kommer snart 2 veckor av maximal styrka för min del så under dessa två veckor kommer jag verkligen testa kroppen. Efter det så är det inte mera max, bara hypertrofi, så det innebär att jag nu kan "kolla" var jag står! Skall bli spännande att jämföra med tidigare max-period också! 
 
 
Jag var typ helt slut vid den här bilden, men det syns inte så tydligt. Närbild och det skulle synas! 
 
Anledningen till varför jag strik kollade klockan var för att jag gör en hemläxa. Läxan består inte av att lära mig klockan dock, hoppas jag kan den hyfsat, utan att anteckna exakt vad jag gör var 5 minut under 24 timmar. Så det innebär att jag går runt med ett papper och en penna, och fyller i en blankett (som den nedan) med vilken intensitet jag gör och vad jag gör samt hur länge jag håller på. Det är ganska frustrerande att behöva kolla hur mycket man faktiskt sitter ner under en dag, men samtidigt så är det ganska intressant att kolla vilken förbrukning jag har under 24 h tid sen. Det som är tanken är nämligen att vi skall kolla hur mycket energi vi gör av med under en dag och på så sätt få ett hum om hur mycket vi faktiskt behöver äta för att kompensera för bortfallet. Men det är frustrerande att behöva vara så låst till ett papper under så pass lång tid. 
 
 
Så här ser den ut, och jag har mycket kvar innan jag är klar med läxan.
 
Som tur är det inte bara jag som behöver göra det, nej det är 29 till som går samma kurs som gör exakt samma sak idag. Anledningen till att vi gör det idag är för att 1) vi skall gå igenom det imorgon och 2) vi fick reda på det igår eftermiddag. Så det blev lite halv panik om man säger så! :) 
Nu skall jag ta det lugnt framför tvn och sen så skall jag börja laga käk så småningom, för min del blir det makaroner och kyckling(bolognese)sås. Skall bli gott, och jag vet redan nu att jag kommer bli mätt, det blir jag alltid när jag äter pasta. Men det är gött att känna mättnad efter många dagar som utsvulten! :) Glädjen som infinner sig när man fått äta idag igen är obeskrivlig måste jag säga, det sjuka med att svälta sig själv är inte roligt... 
 
Så småningom, kanske imorgon eller fredag så kommer det komma en artikelgranskning igen! Det blir en intressant sådan ur hälsoperspektiv och ur gemene mans perspektiv - så håll utkik! 

2014-04-01
18:53:41

Sommartiden ställde till det lite...
Då var man igång igen då. Skolan nalkar nu i typ 10-11 veckor innan sommarlov. Känns både bu och bä. 
 
Det roliga med studierna är att man får lära sig nya saker, träffa vännerna mera kontinuerligt, få en meningsfull sysselsättning och att jag investerar i min framtid. Det tråkga med studierna är...... ingenting vad jag kan komma på faktiskt. Skulle eventuellt vara tentastressen som kan uppstå men som jag inte haft på länge nu. Det är nog allt faktiskt. 
 
Skola mellan 8 och 12 idag, som blev 9-12 då sommartiden spelat oss ett spratt. Vår föreläsare satt nere i Australien och han var inte medveten som våran sommartids-förändring som skedde i helgen, vilket gjorde att han inte var beredd när vi var i skolan. Men till sist, när han trodde att föreläsningen skulle börja (9.15) så började vår föreläsning (som då egentligen hållit på i 1 timme). Så kan det gå ibland. Men det var intressant ändå, lite stressigt att klämma ihop ny kunskap på kortare tid, men annars så! 
 
Tränade under eftermiddagen, först mitt vanliga arm/axel/bröst pass på gymmet och sen rehaben hemma. Nu kör jag rehab varannan dag, vilket gjorde att jag hade träning idag. Återigen på´t på torsdag. Imorgon är det SI-handledning om man vill, men jag känner att jag inte behöver det denna vecka så jag far till gymmet istället... Det är dags för att bocka av nästa mål på min delmåls-lista. Målet är att klara 95 i marken, och med tanke på hur det kändes förra gången jag maxade så skall det bli bra detta! Wish me luck!