Jenny Häggblom

2014-06-30
14:20:05

En planerad dag som gick i stöpet
Nu när jag är ledig en dag så hade jag tänkt sova läänge i morse, käka en låång frukost och sen pallra mig iväg till gymmet för att träna. Så blev inte direkt dagen. Vaknade sjukt tidigt, var i gymmet kl 7 och somnade (nästan) om kl 9. Hmm... Inte enligt plan. 
 
Idag skulle bli en "samla alla krafter efter 8 dagars jobb"-dag. Vilket det nästan inte blivit, ännu i alla fall. Jag har tränat, även om det var enligt plan, jag har fyllt i en massa blanketter (dvs pappersjobb), jag har städat lägenheten (får man inte dammsuga gymmet - då gör vi det hemma) och jag har jobbat lite med andra småsaker. Men nu tror jag att jag är klar och nu skall jag snart ner på stan en sväng, gå ett varv i friska luften och lämna tillbaka en bok till biblioteket som jag lånat. En dag som inte blev som planerat, i alla fall första halvan, men kvällen är kvar och den skall tillbringas med fotbolls-vm! Men ett plus är att lägenheten är bo-bar igen, den ser någolunda ok ut. Drop - and - go har vart ledordet senaste veckan, vilket gett ett kaos här hemma. Men nu när jag är lite ledig så blir det reda upp oredan. 
 
Skall laga en super-duper-god middag, skall njuta av solen (även om det blåser småspik) och skall bara ta hand om mig själv nu. Jag är värd det. Väldigt värd det. 
 
Ben träningen i morse var ett av de bättre jag någonsin gjort faktiskt. Det var grymt, i dubbel bemärkelse. Under en övning, ett superset, så kunde jag knappt stå upp - det är skönt när det blir så! Körde superset, vilket ger puls och olika övningar i en. Vilan mellan är kort och därför blir det jobbigt, fördelen är att du kan göra flera övningar på kortare/samma tid som färre. 
 
 

2014-06-29
09:28:05

Mörka moln på himlen
Igår när jag kom hem från jobbet så tog jag lite bilder på vägen, bara för att ni skall få se den "otroliga" utsikten från tåget (märk ironin i det...). 
 
 
 
Fina vidder, men igår var det mörka moln på himlen. 
 
Igår var även tors hammare i farten. Det åskade något så införnaliskt! Jag har nästan aldrig vart med om att det smällt så mycket på en och samma gång. När det blekade på himlen så hörde man ett fräsande ljud på samma gång, då är det väldigt nära! Det var obehagligt nära och jobbiga ljud. Men det gick över och solen sken på vägen hem när jag slutade jobba. 
 
Idag är det jobb mellan 15-19 och sen är jag ledig. Jag åker upp med tåget tidigare dock så hinner jag träna ett bra rygg-pass innan jobbet börjar. Ha en finfin sista söndag i juni! 

2014-06-28
18:56:27

Tidig morgon för jobb
Tidig morgon imorse, började jobba kl 9 vilket innebar att jag fick ta tåget som går 8.05 härifrån. Så det blev en tidig lördagsmorgon. Jobbade fram till 12, varpå jag sedan gymmade och sen tog jag mig hemåt för lite energipåfyllnad. Käkade och sen for jag till butiken. 

Kvällen kommer för min del att gå i fotbollens tecken. Imorgon är det jobb igen, men innan dess så gymmar jag. Åker väl 12.05 och kommer hem kl 20.00.  




2014-06-27
13:00:05

En ny övning för bröstmusklerna
Jag tänkte dela med mig av en övning som jag håller på att teknikträna just nu. Jag läste om den på en sajt då jag behövde ny inspiration till flera och alternativa övningar för bröstmusklerna. Den är ganska rolig att göra, men är också lite tricky på samma gång. Det man behöver för att genomföra övningen är ett par hantlar och en bänk samt ett gott humör! ;)
 
 
Detta är utgångspositionen, ligg ner på bänken med hantlarna i handen. Ha en 90 graders flexion i armbågsled och även vinkeln mellan bröstkorg och överarm skall behållas i 90 grader. 
 
 
Håll hantlarna stadigt i händerna och sen kan vi börja övningen. Nu skall du pressa upp hantlarna (som en vanlig hantelpress, eller tänk bänkpress) till rakt sträckta armar. Men, på vägen upp skall du rotera handleden 180 grader så att när du kommer på toppen, istället för handryggen mot ansiktet - har handflatan mot ansiktet...
 
 
 
.. som här! Sen när du återigen går ner, tillbaka till utgångsposition så roterar du tillbaka händerna så att du har handryggen mot ansiktet och handflatan mot benen. 
 
Övningen är, som jag redan nämnde, ganska klurig och jag rekommenderar därför att du börjar med en lättare vikt än du kanske normalt tar. Om du, i vanlig hantelpress tar 12 kg, så bör du nu börja med maximalt 7-8 kg för att känna på och träna in tekniken. Jag har på bilderna 10 kg i händerna och normalt pressar jag 14-15 kg per hand. 
 
Just nu håller jag på och testa på en massa nya övningar. Igår lade jag ihop ett biceps och triceps pass för i dag, vilket jag kl 07.00 imorse körde. Det var ett bra pass, där jag fick kontakt med mina muskler i vissa övningar men inte i alla, så jag kommer fortsätta hitta nya övningar och testa mig fram för att sedan kunna lägga ihop ett bra pass som passar mig och min kropp bäst. Mitt mål är att ha 3-4 program, fördelat på hela kroppen, som jag kan köra när som helst och få bra kontakt med mina muskler. Programmen splittar jag på olika muskelgrupper och redskap, där jag kanske har 1 TRX-program och 3 program som är i gymmet (t.ex. armar, bröst & mage, samt rygg & ben).
 
Nu skall jag så småningom börja göra mig klar för jobbet, börjar idag klockan 15 och jobbar till stängning kl 18. Sen blir det middag i Falkenberg innan jag tar mig hemåt i sakta mak med tåget. Unnar mig själv en middag ute idag då jag jobbat så mycket senaste tiden. Det är skönt att slippa laga mat för en gångs skull. Dessutom är lunchlådan för imorgon redan klar så det behöver jag inte heller fundera på när jag kommer hem i kväll. 
 
Trevlig fredag på er alla - och träna lugnt! <3 

2014-06-26
20:44:12

Torsdag 26 juni
 

2014-06-25
21:01:39

Motivation och inspiration till träning och ett friskare liv
Vad motiverar dig till din träning och vad inspirerar dig i din träning? Det ämnet skall jag beröra idag, som annonserat vart. 
 
För att börja, så måste vi ställa oss några enkla frågor till oss själva. Dessa frågor är inte komplicerade att ställa men kräver kanske, i många fall, rätt så kompicerade svar. 
 
- Varför tränar jag? 
- Vill jag träna?
- Vilket mål har jag med min träning?
- Vill jag träna just det här eller något annat?
 
Om Du kan besvara ovanstående frågor så kan man gå vidare med att försöka lösa knutarna som finns. Om Du inte kan besvara frågorna sakligt och noggrannt så måste Du stanna upp och fundera en extra gång. Svaret på frågan varför kan variera i oändlighet. Det kan vara allt ifrån att gå ner i vikt, spela skadefri idrott, orka i vardagen, lindra stress, prestera i lopp/race, tävla i body building m.m. som ni märker så kan ett svar på "varför" ha extremt många inriktningar. Din inriktning och ditt svar är unikt för Dig, det är Du som skall må bra i ditt val! Därför är det viktigt att Du har ett svar på frågan. 
 
Vill jag träna? Vissa vill, som jag nämnde ovan, tävla i body buildning eller löpning, och då är träning ett måste för att kunna prestera när det väl gäller. En del vill gå ner i vikt, en diet kan hjälpa (det är vad alla dieter påpekar i alla fall, fast faktum kan vara annat), och träning kan "undvikas" i stor mån. Spela skadefri idrott kan man göra, om man inte utsätter sig för t.ex. tacklingar eller häftiga flygturer i alpint/snowboard, biljard är en relativt skadefri idrott. 
 
Den viktigaste punkten av alla är vilket mål Du har med din träning. Din målsättning med din träning sätter avstamp på vilken träning och vilken inriktning Du bör välja för att nå dina mål. Att treva i intet är inte att rekommendera om du verkligen vill få ut dina resultat som du helst vill ha. En målsättning är viktig för att du skall hitta motivation i träningen och även inspiration. Återkommer till det senare. 
 
Att träna en form av träning, kan vara bra men också tråkig. Alla är inte ämnade för gym-träning eller Cross-fit, men alla ÄR ämnade för träning. Det är Du som sätter gränsen för vad du vill göra, vad Du kan göra och hur Du vill lägga upp din träning. Att börja träna i ett gym kan vara bra, men också skadligt då många tror att "gymträning är det enda rätta för mig". Som novis så kanske man inte är så bevandrad i friskvård och därmed också dåligt informerad om vilka idrotter eller motionsformer som kanske passar just han/hon bäst. Det finns en uppsjö med träningsformer som kan passa just Dig, det behöver inte vara det som alla andra på jobbet gör. Gå din egen väg och hitta det som passar Dig, det är Du som äger Din kropp och Din mentala status. Gör inte något som drar ner dig och som gör att du vill lägga ner din satsning på ett friskare/friare/helare liv. 
 
Om du inte har motivation att träna under en period, som både kan vara längre och kortare, så måste man igen ställa sig frågan Varför? Kan Du besvara den frågan, då kan Du börja fundera på t.ex. träningsmetoder/-former, typ av träning, träningskompisar, målsättning eller motivation. T.ex. "jag känner att träningen är tråkig just nu för att jag står stilla på samma belastning hela tiden". I detta fall kan metoden av träning kanske vara rätt, men träningsformen kan vara fel. Med detta menas att styrketräningen kan vara rätt, men att hela tiden köra på 70 % av maximal belastning kan vara orsaken till stagnationen. Istället kanske en variation i belastning vara av värde, att variera från pass till pass (från 50 % ena dagen till 90 % andra och sen 70 % det tredje passet). 
 
Om Du däremot inte kan besvara den frågan så kan hjälp av andra vara att rekommendera. Du kan t.ex. anlita en PT, hänga med en kompis på hans/hennes träning (som kan vara något du inte tidigare testat på), läsa träningstidningar (ex. Runners World, BMX, Body Magazine, Aftonbladet Wellness m.m.) osv. Men det kanske också kan bero på att Du inte har vilat från träningen tillräckligt mycket, en överträning kan ge symptom i tristess gällande motion och friskvård. Att blanda träning, kost och återhämtning är en nyckel till att lyckas hålla en och rolig nivå på träningen. 
 
Kanske finns det en inneboende svårighet till att komma igång att börja träna? Där finns motivation och mål, men att ta sig tiden eller snarare GE sig tiden kan vara svårt. Det kan också, kanske, bero på att där finns en osäkerhet på att "jag lyckas ändå inte nå mina mål, varför börja". En nyckel till att lyckas börja tror jag att ligger i att hitta en morot till att börja träna. Hitta någonting som triggar eller sporrar till träning. Några tips kan vara kompisar och vänner som hänger med och som är på samma/liknande nivå, tidningar och magasin, tv, Facebook, Instagram (t.ex. #jagtogbeslutet, #minresaräknas, #icaniwill, #myway2fitness), personlig träning, inspiratörers föreläsningar eller böcker, föreläsningar samt ett KLART och TYDLIGT definierat och satt mål. 
 
Jag hoppas att du kanske fick ut någonting av detta och att du kanske stannar upp och känner in dig själv en stund. Ge Dig chansen till ett långt och friskt liv! Du är värd det! Du är värd Ditt eget bästa! Du är en stjärna, det måste du få höra många gånger - säg det till dig själv i spegeln varje morgon och kväll. 
 
Ta hand om Dig och må så bra Du kan! 
 
 

2014-06-24
13:12:12

Snabbt och kort idag
Fick lite mera att göra idag så jag hinner tyvärr inte skriva mycket, bara ett fåtal rader. Men imorgon kommer jag tillbaka med ett långt inlägg som spinner vidare på det jag behandlade i gårdagens inlägg.

Kram!

2014-06-23
13:33:42

How bad do you want it? En fundering att ställa sig själv.
Skall strax dra iväg på jobb igen. Jobbar mellan 15-21 idag men jag åker inte tåg utan jag kör, då får jag komma hem lite tidigare, det behövs för jag måste få sova så mycket jag bara kan... Är så trött och hänging hela dagarna så det är inte klokt, funderar på vad det kan vara förutom sömnen (inte maten i alla fall, äter som en häst!).. 
 
Jag har en fundering, och en fråga med för den delen. Vad är det som gör att just Du vill träna? Vad motiverar Dig och varför motiverar det Dig? 
 
För att få ett hållbart koncept som gör att träningen blir av, även om det tar emot en (eller flera) dag(ar), så måste Du identifiera varför Du tränar. Jag har identifierat mina mål och det är min drivkraft till att träna, även om det inte är tråkigt en dag. Idag ville jag ge upp i en övning, men min drivkraft och mina mål gjorde att jag fortsatte och de sista 15 sekunderna gick på will-power. En målsättning som lyder "Jag vill bli starkare och smidigare" är inte tillräckligt konkret för att just Du skall uppnå dina mål. Du vet knappast vad som är starkt nog och smidigt nog, har Du t.ex. vikter eller rörelser är det mera konkret (Jag skall klara 50 kg i knäböj eller Jag skall kunna nudda mina tår med raka ben). Det kan också vara en storlek som man vill komma i igen, t.ex. så kan kvinnor ha som mål att komma i sin bröllopsklänning igen. Män brukar ofta (men inte alltid) vilja ha större biceps och det kan ge ett mål som t.ex. omkrets på överarmen eller jämföra i en tröj-ärm hur mycket mellanrum/luft det är. 
 
Den här videon har jag länkat förut, men jag kan inte mer än att länka den en gång till. Den hjälper mig när jag har en jobbig dag eller känner mig omotiverad till träning. Jag har texten ligga hemma och det händer ibland att jag tittar på den och får krafter till att orka det där lilla extra eller bara att ta mig till träningen! 
 
 
Jag återkommer imorgon med lite mera tankar och funderingar kring hur man motiverar sig bäst och även hur jag gör, lite mera konkret (förhoppningsvis). 

2014-06-21
15:11:53

En liten träningsvideo
 Idag så har jag inte gjort så extremt mycket, men jag har knåpat ihop en liten film från mina träningsvideor som jag haft på datorn ett tag. En del är från tiden innan skadan och en del är faktiskt från igår. Alla videor är inte äldre än februari 2014. Kommentera gärna vad ni tycker sen när ni sett den! :) 
 
 
 
Idag är jag ledig, och jag är helt ledig också. Ingen träning och inga måsten, det enda jag gjort idag är att tvätta i morse och där kommer det att stanna. Imorgon fram till tisdag så jobbar jag kvällar så jag försöker vila upp mig och sova ikapp de timmar jag gått miste om på sista tiden. Blev lite kort om sömn hemma på ön bland annat. Idag klev jag upp halv 10 igen, skönt. Men det skall tilläggas att jag tvättade under tiden så jag var vaken tidigare än så. 
 
Ha det bäst, och snälla, kommentera gärna vad ni tycker om videon här ovan! :) Tack på förhand! 

2014-06-20
18:58:58

Midsommar 2014 i Halmstad
Har vart en lång midsommarafton för min del. Inte med tanke på natten till imorgon utan med tanke på att jag skulle upp tidigt för att ta mig på jobb. Allting kan inte stanna upp bara för att det är midsommar. Upp med tuppen och bila iväg till Falkenberg för ett par timmars jobb. 
 
Efter jobbet så passade jag på att stanna kvar och gymma, körde ett grymt (i dubbel bemärkelse) biceps/triceps pass idag. Sjukt bra tryck i musklerna och bra motivation! Skönt med mijlöombyte dessutom! ;) Efter passet handlade jag på ICA i Falkenberg och sen tog jag mig ner tillbaka till Halmstad. Kom hem lite över 15 idag. 
 
Körde rehaben här hemma när jag kommit hem och nu är det fotboll, så exklusiv midsommar har jag detta år. Första året, som jag kan minnas, som jag "firar" midsommar utanför Åland. Fick till viss del ta del av det svenska midsommarfirandet. Körde förbi en park/gård där det var midsommarfirande som man läst om i sagorna. Där var en maj/midsommarstång, barn hand i hand med vuxna i en ring runt stången och dansandes till små grodorna, flera äppelträd som blommar, vita bänkar och bord med vuxna som sitter i sommarkläder och pratar och tittar på barnen som dansar... Allt detta tog jag del av enbart genom att köra förbi... Inte illa!
 
Min midsommar har sett ut som följer, inte lika glamoröst, men man gör det till vad det är! 
 
 
En solig morgon i alla fall, lite före kl 8 i Halmstad
 
 
4 mils pendel till jobbet, enkel väg. Relativt lugn trafik.
 
 
Biceps och triceps pass, bästa på väldigt länge faktiskt!
 
 
Potatissallad, lax, sill, keso, avokado och en massa annat gott. 
 
GLAD MIDSOMMAR FRÅN MIG TILL DIG! 

2014-06-19
17:02:00

Ben-träning och tur-lig planering
Började dagen med att gymma, mådde illa när jag tog mig ner till gymmet men väl där så försvann illamåendet och jag taggade till för ett grymt benpass! Så jag körde ben idag, kombinerat med mag-övningar. Jag gjorde bl.a. övningar som:
- benpress (single-leg)
- boxjumps
- leg-extensions
- flertalet magövningar i TRX
 
Efter lunch, när jag stod här hemma och väntade på att kaffet skulle bli klart så kunde jag konstatera, och glädjen spred sig också över ansiktet, att Öresundstågen rullade igen! Jag blev så glad! Jag kom också på en sak.. 
 
Jag har haft tur, en himla tur faktiskt. Jag jobbar ju uppe i Falkenberg och det tar ca 15 minuter med tåg från station till station, 40 minuter från dörr till dörr. Senast jag jobbade var den 1 juni, jag kom hem kl 19.30 och tågen satte sig i strejk natten till måndagen den 2 juni kl 03.00. Alltså var jag på rätt sida strejken så att säga. Nu har bolaget strejkat i totalt sett 18 dagar och nu har en lösning nåtts. Idag började tågen rulla igen och nu kommer de förhoppningsvis rulla som sig bör under sommaren och hösten. Imorgon skall jag på jobb igen, och tågen rullar igen, kan inte bli en bättre timing! Jag hade därmed tur, jag var på "rätt sida" av konflikten både innan och nu efter strejken. Men, jag kommer att köra imorgon för jag vet inte om "mitt" tåg rullar på tid och hur det är på midsommarafton så jag kör en gång nu, men på söndag när jag jobbar igen så åker jag tåg som vanligt! 
 
Nu skall jag se på fotboll, som vanligt, och sen skall jag se på fotboll igen... Det är en gyllene tid nu för en fotbollsnörd, sitter här hemma och antecknar samt kollar in i Sportbladets VM-magasin med jämna mellanrum! Prima-ballerina! 
 
 

2014-06-18
15:34:22

Vänskap eller kompisskap
Jag har inte så mycket erfarenhet av det som jag skall skriva om idag, men jag har lärt mig en massa på resans gång. Som liten hade jag vänner, men inte vänner vänner utan bara kompisar. Ni vet sådana kompisar som fanns i klassen, eller en av klasserna runtomkring en. Man kallade dem för "bästa kompisen" eller "bästisen", men i själva verket var det nog inte det. Jag har haft "bästisar", men idag är ingen av dessa mina riktiga vänner. Vi säger hej på gatan och kan småprata en del, men vi ringer inte varandra mitt i veckan och pratar i 10 minuter eller mera. Idag så skall jag alltså beröra vänskapen och kompisar. 
 
Vad är en äkta kompis? Både du och jag har säkert olika definition på vad en äkta kompis är. För mig så är det en person som finns där, som man kan ringa om man får jobbigt, som hör av sig, som hjälper en vid problem, som stöttar i vått och torrt. För mig är alltså en kompis en person som jag kan lita på att finns där för mig, oberoende om jag gör något bra eller dåligt. Vinner jag på lotto så ringer hon/han och gratulerar, eller kör jag rattfull så ringer han/hon och stöttar. Han eller hon bara finns där - no matter what. 
 
 
När jag var liten så hade jag inte sådana kompisar, inte heller i högstadiet fick jag sådana vänner, förutom Sara. Jag hade en riktig vän när jag gick in i gymnasiet - i alla fall vet jag det nu. Innan gymnasiet började så trodde jag att jag hade många vänner, men det visade sig att det inte var fallet. I gymnasiet fick jag däremot flera vänner som jag litade på och som jag hade en god relation till, rättare sagt, jag hade ganska många vänner. Tyvärr spelade jag golf, och detta gjorde att vänskapen blev lidande och jag kunde inte ställa upp så mycket som man (i min mening) borde för sina vänner. 
 
När jag började i USA och när jag sen kom hem därifrån så tappade jag massor av vänner, när jag insjuknade i anorexian så hade jag helt plötsligt en knapp handfull vänner kvar. Men dessa var istället RIKTIGA vänner. Dessa personer, som jag inte tänker nämna vid namn (men ni som vet, ni vet vilka ni är), har stöttat mig genom min resa tillbaka till livet och ni har hjälpt mig otroligt mycket på resan. Ni är oerhört viktiga för mig och i mitt liv, ni anar inte hur tacksam jag är för att ni finns vid min sida. 
 
Idag, efter 3 år från detta, så har jag återigen vänner. Jag kan inte säga att alla dessa är Vänner vänner, men jag vet i alla fall idag vilka som är mina äkta vänner och vilka som bara är kompisar. Bara kompisar är också bra, men det är vännerna som betyder mest - i alla fall för mig. 
 
 
 
Så det jag kan säga, för att knyta ihop säcken, är att ta reda på vilka dina vänner är - det kommer du ha nytta av oberoende vad som händer i livet. Det är jobbigt att, när det kommer till kritan, inte veta vilka som står en nära och vilka som inte gör det, försök därmed ta reda på det så om/när det händer något så vet du exakt hur du står dig i förhållande till just dina vänner! 

2014-06-17
20:10:10

17/6 -14
Idag har jag haft en relativt lugn dag. Har gymmat en sväng och vart till kiropraktor på förmiddagen. Under eftermiddagen blev det en kort promenad via gästhamnen för att kolla in lite båtar, sen dess har jag legat på rygg i soffan. Alltså ryggliggandes sedan kl 15. Är trött som fasiken, imorgon blir det inte väckarklocka! 




2014-06-16
07:12:46

Bildkavalkad från v24
Nu sitter jag på båten på väg hem till mig igen, det skall bli skönt att komma hem till egen vardag, egen säng och egna rutiner. Det är kul att komma hem till Åland, men det är ack så skönt att komma tillbaka till Halmstad igen sen! Jag lever i kappsäck när jag är på Åland, så det blir inte som man är "hemma", det känns mest som man är inkvarterad någonstans för att sova och leva under de dagar som jag är och hälsar på. 
 
Jag lovade bilder från de gångna dagarna, och det kommer nu. Jag kommer beskriva, kanske skriva någon anekdot, under varje bild. Det blir bra det! Enjoy! ;)
 
 
När mamma jobbade så lekte jag, alternativt underhöll, Ture hemma hos mamma. Här fick han tag i mina strumpor och det var tydligen väldigt roligt! Smutsiga strumpor var godare än nytvättade, det blev vi varse båda två! 
 
 
Vi kollade in korpfotboll, Strandnäs Stål spelade mot Sund (?). Tyvärr förlust men hunden tyckte nog det var roligt, han följde med väldigt noga! 
 
 
Mys i soffan, där mamma sov, en morgon. Alla 3 är trötta, det skall vi inte hymla med...
 
 
Middag på Restaurang Nautical. Extremt god mat, varmt och skönt i solen, och trevligt sällskap. Vad mer kan man begära? Kanske att bli mätt på maten.... 
 
 
Promenad med Kattja och Ture. Kattja = den tydligt avlade jakthunden och Ture = en fin herre i slackt koppel. Stor skillnad mellan de två när vi gick på en kort promenad i går. 
 
 
Brorsan med besättning i Signil, hans egen båt. Dags att ro över havet, från Eckerö till Grisslehamn. Stolt syrra som 5 timmar senare fick reda på att han kommit in som 6a i mål! 
 
 
Pappas båt, men med farbror som skeppare. Pappa rodde i en konkurrent i år. Farbror fick forsla denna kajuta över pölen i år med min kusin samt Johanna och Sanna. 
 
 
Det var inte mycket till vind i starten... Rodd?! 
 
 
Ture, här som stålmannen. Han gillar vind i pälsen! Han är bara för rolig alltså! :) 
 
I dag kommer jag hem vid 15-tiden om allt går som det skall, flyger hem via Bromma till Halmstad idag. Billigast och snabbast. Skönt att slippa krångla på tåg och med strejk m.m. Skulle annars kommit hem vid 19-tiden ikväll. Skönt!

2014-06-13
12:49:42

Lurjusen här hemma
Allt är under kontroll här hemma. Just nu ligger jag på mammas soffa och väntar på att hon skall komma hem snart, hon jobbar som vanligt och jag är ledig så det är lite trist att vara själv men det är också sista dagen denna vecka jag är hemma som det är så. Jag har istället sällskap av denna lilla lurjus: 
 
 
Som gillar mina smutsiga strumpor - med anledning så god som något...
 
I helgen är det postrodd, dvs rodd i gamla allmoge-båtar mellan Sverige och Åland (44 km). Min bror skall vara skeppare i hans båt Signil och min farbror skall vara skäppare i pappas båt Facilis. Pappa är bara reserv i år så han skall inte ro, om det inte händer något med någon annan person i besättningen. Mamma och jag skall väl ut ikväll kanske och se på förberedelserna och sen när det är start, vilket sker på den åländska sidan i år (det växlar nämligen sida mellan Sverige och Åland varje år). 
 
Ha det gött så länge! När jag kommer hem igen till mig så kommer det komma en bild-booom här på bloggen! Håll ut, sooner than you think it´s monday again! 

2014-06-11
08:50:11

Åland juni 2014
Åland. Ack mitt sköna Åland! Du visar dig (nästan) alltid från din bästa sida! Solen skiner, det är lagom med vind, det är skönt och jag är ledig! Kan man klaga? Nej, inte nu i alla fall. 
 
Jag kom hem igår, sista båten med VikingLine igår kväll. Det var en lång dag under gårdagen. För att göra en lång resa kort, och därmed bjuda in er till att sluta läsa, så började jag min tripp hemma i Halmstad kl 9.31 och sen slutade den 23.25. Bägge tider var lokal tid. 
 
Tog lite bilder under dagen, från tåget bland annat: 
 
 
En bild från Båstad, det som ses i högerkanten och horisonten är Halmstad! 
 
 
Helsingborg, rälsen gick precis brevid vattnet! Kastades tillbaka till spanska kusten! 
 
 
Och ett självportträtt från båten, i solskenet! 
 
 

2014-06-09
13:58:21

Lurad i butiken!
Jag var just på Willys och handlade veckans +-erbjudanden, eftersom jag skall vara hemma från och med imorgon hela vägen till söndag så passade jag på att bunkra upp och frysa in det som jag behövde eller passade på att handla då det var billigt. Student är student helt enkelt. 
 
Den här veckan på Willys så hade de 3 paket Havrefras/Rågfras för priset av 2. Eftersom jag har Havrefras i min yoghurt varje dag så passade jag på att bunkra helt enkelt. MEN till min förvåning så blev jag överraskad av en falsk marknadsföring på Rågfras-produkten. 
 
 
Vilken av dessa två skulle du köpa när de båda står jämsides med varandra i hyllan? Rågfras original eller Rågfras Sport? Självfallet skulle jag välja sport och det tror jag att 80 % hade gjort. Eftersom produkten hade samma pris så var valet för min del givet! En produkt som har märkningen "Sport" måste ju vara bättre och nyttigare än "Original"?! 
 
Då kanske ni undrar varför jag blev förvånad? Jo, för att när man läste innehållsförteckningen på produkten, så var det EXAKT samma sak! Inte ett gram eller kalori skiljde de två produkterna åt. Inte kolhydrater, inte fett, protein, FULLKORN eller ens kalorier. Det var EXAKT samma produkt men med två skiljda förpackningar! 
 
Skillnaden mellan Havrefras Original och Rågfras Sport i innehåll: 
 
 
Jag köpte inte Rågfras Sport! Sådant lurendrejeri som ovan får man inte syssla med tycker jag! Det är falsk marknadsföring! Antingen säljer man det ena eller det andra! Enkelt. 

2014-06-08
12:35:17

8 juni 2014
Igår hade jag en lugn lördag, även om jag hade söndag i huvudet hela dagen. Det blev så knasigt när vi var lediga och hade helgdag här i Sverige i fredags. Jag tänade i gymmet under förmiddagen, blev ett pass som rörde baksida axlar men även ryggen i större utsträckning, kort och gott baksidan av bålen och bröstet med andra ord. Det gick bra och jag körde till failure, dvs jag körde ett antal repetitioner på en belsatning, säg 40 kg, sen efter sista setet när muskeln är trött så sänkte jag belastningen till ca 20-25 kg och körde direkt tills syran kom, till muskeln inte orkade mera. Det var extremt roligt och det skall jag göra idag igen, jag fick mycket bättre kontakt med musklerna så det kändes bra! 
 
Efter lunch så chillade jag mest, eller jag var ner på stan en sväng och sen hemma och gjorde inte så mycket. Under senare delen av eftermiddagen så var jag ut med Carro på en promenad runt Nissan och Laxön (rutten jag la upp en bild på i senaste inlägget). Sen kom jag hem och grillade kyckling på balkongen och käkade en av de godaste grillade kycklingarna ever! Sjukt gott alltså! :) Kvällen sen tillbringade jag hemma på golvet, lugnt och stilla med ro. Tittade på Gladiatorerna under kvälls-kvisten. 
 
Nu skall jag se klart på dopet från Prinsessan Leonore och sen i eftermiddag skall jag iväg till gymmet och köra ett pass för triceps och biceps. Skall bli skoj och jag är sjukt taggad till att köra ett pass just nu faktiskt! Men först dop och sen skall jag käka lite innan jag drar iväg för ett pass. 
 
Puss & kjam och tack! 

2014-06-07
19:08:35

Promenix

Blev en promenad med Carro idag, gick runt laxön och hem igen. Ny runda för min del, men absolut inte den sista! Jättemysig promenad! 


2014-06-06
11:43:19

Bilder från avslutningen
Nu har jag fått tag i lite bilder från avslutningskvällen i onsdags, det finns även att se flera bilder och en video HÄR
 
 
Matlagning och förberedelser inför middagen
 
 
Fråv vänster: Sofia Grönberg Withmore (programansvarig), Fredrik Wetterstrand (golftränare), Markus Enocksson, Therese Larsson, James Parker (fystränare), Josefin Odenring, Philip Eriksson. På stenen: Emma Westin. Framför stenen: Jenny Häggblom.
 
 
Våra avslutningsmössor! Fråv vänster: Jenny, Therese, Markus, Emma och Philip. Liggandes: Josefin. 
 
 
Sista bilden på gänget som hållt ihop och gått i Golf H11 mellan 2011-2014 i Halmstad! 

2014-06-05
20:59:16

Officiellt!


2014-06-05
13:15:54

Högskoleexamen - check!
Då har jag mitt första högskolepapper på att jag klarat en utbildning! Nu är jag officiellt utskriven från School of Golf! Det känns så bra, så fruktansvärt bra alltså! :) Jag är så glad och lycklig! 
 
Igår var en lång dag, på alla sätt. Men dagen bestod väl främst av gemenskap, eller ja - det var det som var tanken i alla fall. Först skumpa-frulle i Mackans lägenhet, eller skumpa och frukt blev det. Jag drack kaffe eftersom jag inte dricker. Sen så fixade vi och trixade lite smått innan vi stack iväg för att, som det var tänkt, åka gocart. Men det regnade för mycket så det blev inget av det. Istället så for vi ner på stan för att göra en massa saker, t.ex. köpa klänning till Tessan (?). Lunchade gjorde vi på en thai-buffe i stan. Det var gott i alla fall. Sen kom vi ifrån varandra och ingen hörde av sig på 1 timme så jag gick hem...
 
Hemma körde jag ett TRX pass, av en anledning. Sen gjorde jag mig färdig för kvällen som skulle spenderas hemma hos Sofia, dvs en av de programansvariga. Vi lagade middag och sen käkade vi. Maten blev kall och det var svinkallt ute. Jag var frusen. Inte så kul. Sen gjorde vi bort allt det formella, dvs diplom och tal m.m. innan jag drog iväg hemåt. Jag kände att det var bäst så. 
 
För att kort sammanfatta de 3 åren på skolan så kan jag väl kort skriva några rader. Jag skall börja med att tacka ansvariga för programmet, Sofia, James, Rasmus och Fredrik för att ni gör det ni gör för utbildningen. Jag vill också tacka Hans Andersson för att han gör det möjligt för svenska golfare att få denna chans till att plugga och spela i kombination här i Sverige. Jag vill tacka Anna för hjälp med skador och annat dyligt som kan komma upp när det handlar om elitgolf och träning. Jag vill tacka Högskolan i Halmstad för att vi fått ta del av utbildning och lokaler samt kurser. 
 
Jag vill också tacka mina klasskamrater, för att ni stöttat mig genom 3 relativt tuffa år. När jag kom till Halmstad så var jag skör och bräcklig, jag visste inte vem jag var eller ens var jag stod i förhållande till golfen. Genom att komma hit så fick jag en mening med vardagen, en mening med livet och faktiskt en motivation till att klara resan jag hade påbörjat. Jag var tveksam innan men när jag kom hit så blev jag ännu mera klar med att jag skulle klara den. Jag fick bra stöd av klassen, även om det skulle kunna vart annorlunda med en större gemenskap, men samtidigt har sjukdomen återigen påminnt om det osociala den vill ha. 
 
Jag har kämpat mig genom 3 år, det har inte alltid vart enkelt, det har inte alltid vart solsken på himlen. Det har vart blod, svett och tårar. Ett och annat hårstrå har blivit grått och slitet, dussintals med häften har fyllts med anteckningar i iver av kunskap, en och annan peg har gått av, greeener lagats och bollar slits. Vi har alla kämpat, alla på sin kant. Jag har genom den här utbildningen hittat en mening med livet, ett kall, ett intresse och en passion. Utan den här resan så vet jag inte om jag skulle vara där jag är idag, med en plan inför min framtid och mål med livet i stort. Det tackar jag SSoG för! 
 
Det kanske skulle vara vemodigt att sluta skolan, om det inte var för att jag vet vad jag vill, vad jag får och vad som händer den närmaste tiden. Jag har en annan utbildning som jag brinner för, som jag drivs av, som jag älskar mer än något annat just nu. En passion för träning, hälsa och friskvård! Det har jag hittat här under dessa 3 år. Om inte planen skulle vara spikad och jag skulle stå här utan studier, då skulle jag vara mera vemodig än jag är idag. Jag vet vad jag vill och vart jag skall - och - jag är säker på att jag vill dit! 
 
Tack för 3 år i Scandinavian School of Golf och Halmstad, det har vart 3 bra år fylld utav en låång livsresa, en resa jag aldrig kommer glömma! Tack. 
 
 
 

2014-06-03
18:38:28

TRX med Anna både igår och idag
Då var det igång igen, veckan alltså. Den började igår men då verkade det mest som en startsträcka, en sträcka att komma igång efter helgen. Dagen var alltså väldigt lugn. Jag tränade visseligen med Anna på morgonen och sen så var jag en sväng till kiropraktorn. Eftermiddagen spenderades genom att storhandla på ICA och sen var jag hemma och gjorde absolut ingenting resten av dagen. Men det var skönt det med, att bara softa. Samma har jag gjort idag eftermiddag. 
 
Jag träffade Sandra imorse nere hos henne, dvs 2 våningar ner. Vi lade sista handen på grupparbetet i ena kursen vi hade. Sen så lunchade jag hemma i lugn och ro, drack även kaffe. Sen tog jag mig till skolans gym, med paraply i handen för fots tog jag mig ner i lugnan ro. Väl där värmde jag upp lite och sen benpressade jag lite, ville testa och det funkade sådär... Körde även superset med vadpress, som fungerade mycket bättre. 
 
Efter min uppvärmning och Annas rehab så körde vi ett TRX-pass. Hon hade lagt ihop ett pass som var från helvetet själv. Det var så tungt för axlarna så jag trodde inte mina känslor när jag genomförde det. Hon hade också samma brännande känsla i axlarna. Men det var skönt och även om lunchen intogs mer än 1,5 h tidigare så kände både hon och jag hur den åkte hiss i strupen... Då tar man i! Avslutade passet med 6 st 22 sekunders intervaller på cykel innan vi strechade och sen pratade en stund. Skönt att få prata av sig när det tynger en, det är inte så farligt egentligen men det är skönt att bara få snacka! 
 
Chillat sen dess och skall fortsätta med det resten av kvällen. Inga måsten, inga krav, bara en tisdag för mig själv! 
 
En bild från gårdagens TRX-pass! 
 
 

2014-06-02
17:16:40

Koffein och träning
Idag tänkte jag beskriva lite hur koffein påverkar kroppen, dels vad gäller den uppiggande faktorn men även när det kommer till träning. 
 
Koffein är en av de mest använda psykoaktiva substanserna i världen. Koffein förekommer i många olika former, bland annat finns det som bekant koffein i kaffe, te och energidrycker, men även i kakao, godis, läsk och läkemedel som t.ex. smärtstillande, huvudvärkstabletter och förkylningsprodukter. 
 
Mängd koffein i olika drycker.
 
Man har sett i studier, när det kommer till koffeins påverkan på sömn, att i laborationer där personer sovit i laboratorie-miljö har haft en påverkan på vakenheten vid sömnen. Studier har också visat att koffein har en uppiggande- och prestationsförbättrade effekt. 
 
Koffein som intas genom munen, dvs oralt, absorberas snabbt. Inom 30-75 minuter så uppnås topp-nivåer i plasmakoncentrationen. Ungefär 80 % av plasma-koffeinnivåerna är närvarande i hjärnan hos människan. Halveringstiden för en singel-dos koffein är ungefär 3-7 timmar, men med högre nivåer inmundigade så ökar förstås halveringstiden. 
 
Koffeinets huvudsakliga funktion när det kommer till vad det gör med oss, är att det blockerar adenosin-receptorer. I koffeinets centrala effekt, så förekommer det två stycken adenosin receptorer A1 och A2a. A1 receptorer är placerade i hjärnan och inkluderar hippokampus, cerebrala och cerebellar kortex, samt thalamus. A2a receptorer är lokaliserade i striatum, accumbenskärnan, och olfactory tubercle. Men adenosin-receptorer är också förekommande i blodådror, njurar och hjärtat. Adenosine minskar nervsignalerna och inhiberar de mesta av neurotransmitternas utsläpp. En av mekanismerna för adenosins roll i sömnhomeostasen är inhibering av kolineriska neuroner i den basala hjärnan vilken normalt sett producerar uppiggande/arousal. Så adenosin hjälper till att sova och koffeinet blockerar alltså adenosinets sömn-effekter. 
 
När det kommer till energiförbrukning och koffein så finns det ett samband enligt flera studier. En studie kunde se att kroppstemperaturen steg efter det att koffein intagits och blev något annorlunda efter 90 minuter jämfört med kontrollgruppen. Liknande resultat har en studie kommit fram till, men då handla det om den tremogena effekten efter mat. Undersökningen visade att kaffe, intaget efter frukost (dvs en måltid), ökade den termogena effekten av maten. Mera energi gick åt för att smälta maten, precis som i fallet med proteinerna. Så där kunde man också se att koffein, eller kaffet i detta fall, ökade energiförbrukningen. 
 
En tredje studie, vars resultat jag tagit del av, kom fram till att en enskild dosering av 100 mg koffein i tvåtimmarsintervall under 12 timmar gav en total genomsnittlig ökning av 150 kcal hos normalviktiga deltagare (9 st) och 79 kcal hos överviktiga deltagare (9 st). Kaffe kan således öka energiförbrukningen hos personer, men frågan är om man vill inmundiga så mycket kaffe under en dag?
 
När det kommer till styrkeeffekter av koffein så har man nyligen genomfört en studie där man lät 3 grupper konsumera 3 olika doser av koffein 60 minuter innan träning. Doserna var HD, MD och LD dvs 6mg/kg, 4 mg/kg och 2 mg/kg samt man hade en placebogrupp som kontroll. Studien konstruerades så att man genomförde blodtest innan, under och efter träningspasset. Av resultatet att döma, så kunde man se att höga doser av koffein innan träning, gav ökade responser på hormonen testosteron och kortisol. Man kunde också se att höga och måttliga doser av koffein dämpade insulinsvaren i studien. 
 
En lite äldre studie som också hade med styrkeeffekter och koffein-intag att göra. Där konsumerades antingen 5 mg/kg eller en placebo 60 minuter innan en bänkpressträning, där belastningen var 60% av 1RM, med så många repetitioner det behövdes till personen inte klarade mera (dvs failure). Det forskarna kunde se var att koffein förbättrade antal repetitioner till failure, dessa personer hade också högre nivåer av blodlaktat och minskad RPE (ansträngningsgrad) jämfört med placebo. Man kunde också märka att muskelsmärtan efteråt var mindre hos de personerna som konsumerat koffein. 
 
I kombination med träning så borde alltså effekten bli god, både för överviktiga och normalviktiga personer. Kaffe kan alltså öka energiförbrukningen hos en person oberoende vilken viktklass man tillhör. Men med tanke på det som jag skrev överst, så kanske man inte skall inmundiga kaffe så sent på dagen eftersom sömnen kan ta stryk av koffeinet. 

2014-06-01
09:45:09

Personaldag och min resa under 3 olika år
Igår hade vi personaldag och det var väldigt trevligt! :) Jag tog lite bilder, men inte på min personal men på det vi gjorde och var vi var kan jag visa bild på. Så det blir "stillbilder" och inte på personer. 
 
Vi började, trötta och opigga, med att ses på jobbet dvs Motionshuset lite före klockan 8 på morgonen. Det gav mig att kliva upp halv 7. Inte så tidigt för min del egentligen men då det var fest våningen ovanför, det var fest nedanför, det var fest i grupprummet i huset, det var tentafest på en klubb på stan, det var band på Kårpuben, det var också fint väder så människor befann sig i rörelse. Detta pågick under halva natten så jag somnade ganska sent. Därför blev natten ganska kort. 
 
Vi började med ett 60 minuters yogapass på jobbet, ett lugnt och skönt pass där man fick möjlighet att hitta sitt inre lugn. Det var intressant och svårt på samma gång, svårt i den bemärkelsen att man skulle göra en massa rörelser men ändå behålla andningen lugn och avslappnad. Det var en utmaning men jag blev positivt förvånad över träningsformen. Det rekommenderas om du har en stressig vardag och har svårt att hinna med vardagen ibland. Man behöver inte yoga varje dag, inte ens varje vecka, men emellanåt är det skönt att bara komma ner i varv och koppla bort stressen i vardagen. 
 
Sen var det dags för att vara kreativ. Vi delades upp i 3 mindre grupper och fick ett ord som vi skulle måla på en tavla. Det var inte så enkelt men det var roligt! Så här blev vårt resultat av ordet träningsglädje: 
 
 
Sen gick vi iväg och åt lunch till ett ställe som heter Ocean och ligger på stranden i Falkenberg. Det var extremt fint och god mat. Eftermiddagen tillbringades sedan i samma hus och där hade vi informations och diskussions samtal med varandra. Givande och trevligt! :) Sån här utsikt hade vi från lunchen och hela eftermiddagen:
 
 
 
______________________________________________________________________________________________
 
Idag skall jag på jobb, sista dagen i detta 8-dagarspass. Det är jobb mellan 14-19 i eftermiddag, lite synd med tanke på att det är typ världens bästa väder ute och perfekt att ligga på stranden! Men det är kul att jobba och jag är taggad på att jobba idag, efter igår! :) 
 
Jag kollade igår igenom lite bilder på mig och min tid tillbaka några år i tiden. Jag sökte nämligen några bilder men jag hittade några andra. Jag gjorde ett litet "collage" med bilder från samma tid men 3 olika år, nämligen den här tiden i slutet av maj/början av juni. 
 
Det är från studentdimissionen 2011, 2012 och en bild från en dag i skolan 2014. Jag kan se att det är en sjuk skillnad mellan bild 1 och 3 i alla fall! Helt sjuk vilken resa jag gjort och vad sjuk jag var där 2011... VILL INTE TILLBAKA och VILL INTE ATT NÅGON SKALL DRABBAS!