Jenny Häggblom

2015-07-29
07:29:21

Kolhydrater farliga - NEJ, bara en myt!
Det är väldigt implementerat i vårt samhälle att "kolhydrater är farliga för oss", det får oss att gå upp i vikt, sväller oss samt höjer blodsockret extremt mycket. Sanningen är den att => NEJ det är inte sanningen. Kolhydrater är INTE farliga, det är nödvändiga för oss människor! Här nedan kommer de 12 bäst rangordnade produkterna som är innehållsrika på kolhydrater och som samtidigt är BRA för oss människor av olika anledning!
 
1. Quinoa
Innehåller 21,3% kolhydrater
Har ett högt fiberinnehåll
Är en bra proteinkälla (vegetabilisk sådan)
Är glutenfritt
Förbättrar blodsockerkontrollen
 
2. Havregryn
Bästa produkten - ever (!)
Bra källa till vitaminer, mineraler och antioxidanter
Råa havregryn innehåller 66% kolhydrater varav 11% är fibrer
Bra källa till beta-glucan
Innehåller en bra proteinmängd
Sänker kolesterolnivåerna
Sänker blodsockret, speciellt hos diabetiker
 
3. Bovete
Rått bovete innehåller hela 71,5% kolhydrater
Tillagat bovete innehåller ca 20% kolhydrater
Är en bra källa till både mineraler och antioxidanter
Bra för både hjärthälsan samt för blodsockerkontrollen
 
4. Banan
23% kolhydrater, bestående av stärkelse och socker
Gröna bananer har ett högt stärkelseinnehåll
Ju mognare banan, ombildas stärkelsen till socker
Innehåller kalium, vitamin B6 och C-vitamin
Sänker blodtryck (tack vare kalium-halten) samt förbättrar hjärthälsan
Mogna bananer innehåller mycket pektin vilket matar de hälsosamma tarmbakterierna
 
5. Sötpotatis
Tillagade potatisar innehåller 18-21% kolhydrater
Innehåller stärkelse, socker och fibrer
Har stora mängder vitamin A (från beta-karoten), samt vitamin C och kalium
Är rik på antioxidanter
 
6. Rödbeta
8-10% kolhydrater, bestående av socker och fibrer
Består av oorganiska nitrater vilka sänker blodtrycket
Rödbetsjuice innehåller också oorganiska nitrater vilka höjer uthållighets-prestationen
 
7. Apelsiner
11,8% kolhydrater
Bra källa till fibrer
Rika på vitamin C, kalium och vissa B-vitaminer
Innehåller citronsyra
Motverkar och förhindrar njursten
Ökar upptaget av järn i kosten => minska risken för anemi
 
8. Blåbär
Består av vatten och 14,5% kolhydrater
Har ett högt C- & K-vitamin-innehåll, samt en bra källa till mangan
Skyddar kroppen mot oxidativ stress
Förbättrar minnet (speciellt hos äldre)
 
9. Grapefrukt
9% kolhydrater
Ökar viktminskning och minskar insulinpåslaget
Motverkar njursten och sänker kolesterolhalten
Skyddar mot cancer i tarmen
 
10. Äpplen
13-15% kolhydrater
Små mängder av flera olika vitaminer och mineraler
Bra källa till C-vitamin och antioxidanter
Förbättrar blodsockerkontrollen
Minskar risken för hjärtsjukdom och cancer
 
11. Kidneybönor
Kokade kidneybönor innehåller 22,8% kolhydrater
Kolhydraterna består av stärkelse och fibrer
Har ett högt proteininnehåll
Rika på antocyanin och isoflavonoider
Förbättrar blodsockerkontrollen och minskar risken för tarmcancer
Observera att råa kidneybönor är giftiga och måste tillagas noga (!)
 
12. Kikärtor
Tillagade kikärtor innehåller 2704% kolhydrater varav 8% består av fibrer
Är en bra källa till vegetabiliskt protein
Har ett bra järninnehåll, samt även fosfor och B-vitamin
 
Slutsats:
Kolhydrater är INTE farliga - det är bara en myt
De bästa och mest näringsrika produkterna (se ovan) är ofta kolhydratrika
MEN, raffinerade kolhydrater* är inte bra. Är NATURLIGA kolhydrater så mår kroppen bra!
 
*fabrikstillverkade produkter är ofta rika på dåliga kolhydrater, dvs socker, vilka främjar inlagring av fett och även höjer blodsockerhalten. Leta efter produkter med lågt sockerinnehåll som har högt fiber-innehåll för att hitta en bra kolhydratkälla.
 
Källa: Authorithy Nutrition

2015-07-26
08:53:34

7 myter om ohälsosam mat - T-nation artikel översatt objektivt
Kom över en artikel på nätet igårkväll, från T-nation. Den handlade om "7 bad foods that are good for you - the delicious truth about dirty food". Jag tänkte översätta den på ett relativt enkelt sätt för att faktiskt inse att viss skräpmat är ok, i rimliga mängder (!!!). 
 
OBS! 
Observera att denna text är objektivt skriven och att jag INTE satt mina tankar eller funderingar bakom ett enda ord. Jag har skrivit objektvt, baserat på vad artikeln skriver. Så de saker som kan förknippas som mina tankar är i så fall författarens tankar och känslor, inte mina. Författaren i detta fall är TC, okänt vem detta är. 
 
1. Stekt (fried) mat
Vi har blivit lärda att undvka stekt mat. Men sanningen är den, att om maten steks i rätt typ av olja så är det helt ok. 
Oljan kommer att addera kalorier till maten, men samtidigt så kommer flera fettlösliga vitaminer, som A, D, E, & K tillsammans med betakaroten (sötpotatis), lycopene (tomater) och lutein (spenat och kål) behöva fett för att kunna bli absorberade av kroppen. MEN, du måste hålla dig till några riktlinjer! 
T.ex. bör man hålla sig till oljor med hög "rökpunkt", punkten då oljan börjar ryka. Att överhetta oljor är inte hälsosamt då den kemiska kompositionen förändras, så använd oljor som t.ex. oliv-, avokado-, jordnöts-, valnöts-, eller sesamolja. Oljor som smör och kokosolja har en lägre rökpunkt för att användas vid höga temperaturer. 
Vid låga temperaturer så är kokosolja-, smör från gräsbetande kor, eller extra virgin olivolja fritt fram att använda. 
 
=> Fried food behöver inte vara ohälsosamt, så länge som du använder rätt typ av olja eller fett. 
 
2. Transfetter 
Transfetter är förknippade med att bidra till hjärtdöd, gömma sig i halvfabrikat, mikropopcorn, och margarin, färdiga att förkalka våra blodkärl. 
Vad som dock inte är känt är att transfetter också är bra för ditt hjärta, i kombination med att ha fettförbrännande effekter och cancer-fighting egenskaper. En grupp av dessa transfetter är känt som "conjugated linoleic acid" eller CLA. 
CLA finns i många gräsbetande kött och mjölkprodukter, men det tillverkas också i våra egna kroppar i små mängder. Många studier har visat att CLA faktiskt minskar risken för hjärtsjukdom, i kombination med att förbättra eller förebygga typ 2 diabetes (på råttor åtminstonde) och t.o.m. minska tillväxten och metastas-spridningen på tumörer. Studier visar också på att CLA kan minska kroppsett och ev. öka muskelmassan. 
CLA finns i form av kosttillskott, men finns också i riklig mängd hos gräsbetande djurs mjölk och kött, vilka innehåller 3-5 gånger mera CLA än spannmålsbetande djur. 
 
=> Vissa transfetter kan faktiskt förbättra hjärthälsan, och dessutom bidra med "magerhet" och t.o.m. förhindra/besegra cancer. 
 
3. Vitt ris
Hälsosam mat har sin ikon, och det är brunt ris. Brunt ris är förknippat med mycket protein, det har fibrer som gör din avföring "strong and proud". Det höjer inte heller blodsockret lika mycket som vitt ris. Alla dessa aspekter är rätt, men det är detaljer. 
Ja, brunt ris har protein - men animaliskt protein är bättre. Ja, brunt ris har fibrer - men det är bättre att få i sig fibrer från mera näringstäta livsmedel som t.ex. frukt och grönt. Ja, brunt ris höjer inte blodsockret - men det är ingen som äter enbart vitt ris på samma gång, utan vitt ris äts tillsammans med kött eller grönsaker, eller lite olja, vilket alla förbättrar stigningen av blodsockret. 
Men det är fytinsyran som gör brunt ris problematiskt, det är detta som ger riset dess färg och finns i skalet. Fytinsyra inhiberar enzymer som vi behöver för att bryta ner och processa maten. Detta resulterar i att många av de näringsämnen vi äter blir otillgängliga för nedbrytning. Det är därför bättre med vitt ris, speciellt för idrottare. 
 
=> Många av näringsämnena i brunt ris är ej tillgängliga pga fytinsyra (phytic acid). Vitt ris är därmed ett bättre val.
 
4. Ketchup
Ketchup har sedan 80-talet förknippats med ohälsosam mat, och stämpeln har vart svår att få bort. Men ketchup som inte är sötat med t.ex. fruktos eller tillsatt socker, är faktiskt ganska bra käk. 
Lycopene är en antioxidant som är ca 100 gånger mer kraftfull än vitamin E och finns i tomater och andra röda frukt- och grönsaker. Tyvärr är lycopene inte så väl absorberad om den inte är tillagad, och det är därför som processad mat som t.ex. ketchup är de mest biotillgängliga källorna till lycopene. 
Lycopene är inblandade i att minska risken för stroke, hjärtsjukdom, diabetes, osteoporos, manlig infertilitet och prostatacancer. Så kolla efter ketchup som innehåller tomater, vinäger, salt och kryddor och använd det frikostigt på din mat. 
 
=> Ketchup, så länge den inte är sötad med fruktos eller socker, så är det en bra källa till lycopene. 
 
5. Bacon 
Bacon är ett av de mest onda produkterna av alla tider. När man steker det så dränks pannan i fett som sipprar ut från produkten. Fett som inmundigas och som sätter sig på väggarna i din aorta. 
Men när man ser på livsmedel som är inre organ, så är det viktiga för människan. Inre organ och vissa kryddor, nötter och frön. Människan väljer dock att äta kryddorna för att få i sig de viktiga näringsämnena. 
Bacon innehåller fett, men det har visat sig att det är fett som är hälsosamma mättade fetter och enkelomättade fetter som mest innehåller oljesyra (den typen som även finns i olivolja). Den enda haken är att du bör kolla efter bacon som kommer från grisar som fått betat på ängar och inte gisar som växt upp på "kemisk väg". 
 
=> Mycket av fettet i bacon är enkelomättat fett, känt som fytinsyra, samma typ som finns i olivolja. 
 
6. Potatis 
Potatis har blivit anklagat för att vara förknippat med övervikt, med att förklara det med en stor ökning i blodsocker. Men det är mängder med andra livsmedel som också ökar blodsockret mera än potatis men som inte är förknippade med övervikt. Men tyvärr är det ofta så med forskning, de vägrar att kolla på helheten. När det väl hittat något som stuckit ut så dras alla potatisprodukter över samma kam och förknippas på samma sätt, såväl pommes frites och chips. Inte undra på att övervikt förknippas med potatis! 
Men i mer strukturerade studier så har man inte funnit samband mellan potatis och övervikt, eller sjukdomar för den delen. Potatis är faktiskt en bra produkt, dvs om du kokar eller bakar den (tom steker den i bra oljor och doppar med sockerfri ketchup). 
Potatis innehåller en del kartenoider och flavonoider samt en riklig mängd vitaminer. Det finns ingen anledning till att skippa dem på din tallrik. 
 
 
7. Öl
Öl är ofta ansett som den osofistikerade, och ouppfostrade brodern av vin. Men det har visat sig att vin inte har samma mängder av hälsofördelar som öl har. 
Okej, vin innehåller polyfenoler som är påstådda att ha hjärt-skyddande effekter, men det har också öl. Den enda skillnaden är att öls polyfenoler kommer från humle istället från druvor. 
Vin har också påståtts att minska risken för blodproppar, men det är troligen bara alkoholen som gör det. 
Sett till individuella näringsämnen, så har öl mera niacin, B5, B12, folat, selen, och kisel medans vin har mera kalcium, järn, magnesium, kalium, zink och mangan. 
Öl har mindre kalorier, men det är mestadels för att vin innehåller mera alkohol. 
För att få ut mest näringsämnen när du dricker öl, så håll dig till de mörkade ölen som smakar som flytande bröd istället för de blekare och vattnigare varianterna.
 
=> Öl kan vara en bättre dryck än vin. Båda har många näringsämnen, men öl har mindre kalorier. 
 
 
Om ni vill läsa hela artikeln i sin helhet så gå in på: https://www.t-nation.com/ 
 

2015-07-25
07:12:33

Sista tiden i recap
Hej! 
 
Jag vet att jag inte vart så bra på att skriva här på senaste tiden, tyvärr. Jag önskar jag haft mera tid för att verkligen skriva av mig men det har inte funnits den tiden. Nu skall jag istället försöka sammanfatta så mycket som möjligt i ett och samma inlägg, så nu kör vi! 
 
Det har hänt en del saker, även om mina dagar ser likadana ut så är de händelserika! En typisk dag består nämligen av några timmar i repan (aka receptionen), 1-3 PT kunder efter det, träning, skolarbete (uppsats) och vila.  Det finns sedan inte så mycket tid till för att göra andra saker. Till råga på allt detta så har jag dessutom sovit dåligt, vaknat med smärta i fötterna/benen och haft allmäna sömnsvårigheter (typ vart övertrött). Så jobb 8-10h en dag och sova kanske 4-5 timmar på det har gjort mig jä--ligt trött. Men nu har jag sovit gott de senaste 3 nätterna så nu börjar jag få lite "överloppsenergi". 
 
Jag kan sammanfatta Juli så märker ni min intensiva period på jobbet. Jag har en beräknad arbetstid (vid 100%) på 120h per månad, målet är nu att ligga på 60h (bara PT dock). Nu i juli har jag jobbat/ska jobba, 116,5 timme (30 som PT och resten i repan). Det är heltid, mer eller mindre. Sen till på det, så kommer min egen träning, min uppsats som skall skrivas klar, egentid (typ obefintlig) samt att jag under 1 vecka denna månad haft besök av både mamma och brorsa. Så jag har all anledning att vara lite sliten. 
 
Det som jag kan glädja med, och som jag inte brukar flasha med, men jag får beröm av kunder på gymmet (när jag är receptionist speciellt) för mitt bemötande med kunder. En man kom till mig igår och sa att jag var en av de "trevligaste på stället". Sådana ord värmer mitt lilla hjärta. En annan sak som värmer är att alla mina klienter väljer att förlänga arbetet med mig, det är också positivt! Jag svävar som på moln! 
 
Nu skall jag sväva iväg till gymmet på Flygstaden för att tungt överkroppspass. Sen är jag ledig resten av denna dagen vilket skall bli så skönt! :) 
 
Kramar 
Jenny

2015-07-16
18:38:49

Just nu
Sitter på en parkbänk med lurvigt, manligt sällskap. Fin kvällssol 😊


2015-07-12
19:59:28

Besök x2
Senaste veckorna har jag haft mycket att göra. Det har vart mycket jobb, i första hand. Sen har jag även jobbat med uppsatsen. Men det som har slukat 1 vecka - den senaste, var 2 besök från Åland. Först kom mamma, faster och mina två kusiner ner på besök, planerat sedan länge tillbaka. De hade även Ture the dog med sig ner. 
 
 
Det krävs 4 ålänningar för att köpa en parkeringsbiljett... 
 
 
...på liseberg med gänget. Faster och jag tittade på - de andra åkte glatt. 
 
 
Jag åkte lisebergshjulet och Kållerado. Det räckte för mig. 
 
 
Ture fick under tiden på Liseberg vara hos Frida och Filiphs Teddy, annars bodde han med mig och mina kunsiner i min lägenhet - där han kan spana ut på världen! 
 

Mamma och gänget rullade sedan norrut, tillbaka till ön, på tisdag förmiddag. Jag for till gymmet för att sedan ha PT på eftermiddagen. Onsdagen jobbade jag sedan i repan (aka receptionen). På onsdagkväll sen så fick jag en bild skickad på facebook från Totte med en bildtext: Är det här du bor? Samtidigt som jag öppnade den så ringde han och frågade vad jag gjorde - borstade tänderna. Han frågade om det är där jag bor (bilden) och jag svarade ja eftersom det var en bild på min balkong. Sen bad han mig gå ut på balkongen och vad ser jag - JO MIN BRORSA DÄR NERE PÅ PARKERINGEN!! Han och Johanna överraskade mig verkligen genom att komma på besök! Det var sååå kul!!! Jag har längtat efter dem båda, senast vi sågs var i september 2014! 
 
 
Älskar er Totte och Johanna!!!! Tack för ert besök! Det gjorde min sommar! 
 
 
Från Ture till Ecco, Tottes hund! :) 
 
 
Totte och Johanna överraskade med biljetter till Vallarnas Friluftsteater och Dag-Otto o.kompani! 
 
 
Rekommenderar Bröllop i Kikar´n! 
Sen for de hem på lördagen och jag blev igen ensam. Men nu väntar jag inte besök på ett tag så skall jobba en del, t.ex. 8h repa i morgon och sen 6h PT på tisdag - ta ikapp det jag missade i förra veckan! Igår var jag och kollade på min framtid; Fitness Five! Finalen gick igår på Tylösand och Solgården och jag var förstås där och trynade! Jag är sjukt taggad att träna för det för nästa år smäller det, då skall jag tävla!!!! 
 
 
Till vänster på dips-räcket är Oscar Howarth, en Biomeddare från tidigare, som tog sig till final i år. Kul att se! 
 

Ha det bäst! Det skall jag ha! 
 
// Jenny