Jenny Häggblom

2015-07-26
08:53:34

7 myter om ohälsosam mat - T-nation artikel översatt objektivt
Kom över en artikel på nätet igårkväll, från T-nation. Den handlade om "7 bad foods that are good for you - the delicious truth about dirty food". Jag tänkte översätta den på ett relativt enkelt sätt för att faktiskt inse att viss skräpmat är ok, i rimliga mängder (!!!). 
 
OBS! 
Observera att denna text är objektivt skriven och att jag INTE satt mina tankar eller funderingar bakom ett enda ord. Jag har skrivit objektvt, baserat på vad artikeln skriver. Så de saker som kan förknippas som mina tankar är i så fall författarens tankar och känslor, inte mina. Författaren i detta fall är TC, okänt vem detta är. 
 
1. Stekt (fried) mat
Vi har blivit lärda att undvka stekt mat. Men sanningen är den, att om maten steks i rätt typ av olja så är det helt ok. 
Oljan kommer att addera kalorier till maten, men samtidigt så kommer flera fettlösliga vitaminer, som A, D, E, & K tillsammans med betakaroten (sötpotatis), lycopene (tomater) och lutein (spenat och kål) behöva fett för att kunna bli absorberade av kroppen. MEN, du måste hålla dig till några riktlinjer! 
T.ex. bör man hålla sig till oljor med hög "rökpunkt", punkten då oljan börjar ryka. Att överhetta oljor är inte hälsosamt då den kemiska kompositionen förändras, så använd oljor som t.ex. oliv-, avokado-, jordnöts-, valnöts-, eller sesamolja. Oljor som smör och kokosolja har en lägre rökpunkt för att användas vid höga temperaturer. 
Vid låga temperaturer så är kokosolja-, smör från gräsbetande kor, eller extra virgin olivolja fritt fram att använda. 
 
=> Fried food behöver inte vara ohälsosamt, så länge som du använder rätt typ av olja eller fett. 
 
2. Transfetter 
Transfetter är förknippade med att bidra till hjärtdöd, gömma sig i halvfabrikat, mikropopcorn, och margarin, färdiga att förkalka våra blodkärl. 
Vad som dock inte är känt är att transfetter också är bra för ditt hjärta, i kombination med att ha fettförbrännande effekter och cancer-fighting egenskaper. En grupp av dessa transfetter är känt som "conjugated linoleic acid" eller CLA. 
CLA finns i många gräsbetande kött och mjölkprodukter, men det tillverkas också i våra egna kroppar i små mängder. Många studier har visat att CLA faktiskt minskar risken för hjärtsjukdom, i kombination med att förbättra eller förebygga typ 2 diabetes (på råttor åtminstonde) och t.o.m. minska tillväxten och metastas-spridningen på tumörer. Studier visar också på att CLA kan minska kroppsett och ev. öka muskelmassan. 
CLA finns i form av kosttillskott, men finns också i riklig mängd hos gräsbetande djurs mjölk och kött, vilka innehåller 3-5 gånger mera CLA än spannmålsbetande djur. 
 
=> Vissa transfetter kan faktiskt förbättra hjärthälsan, och dessutom bidra med "magerhet" och t.o.m. förhindra/besegra cancer. 
 
3. Vitt ris
Hälsosam mat har sin ikon, och det är brunt ris. Brunt ris är förknippat med mycket protein, det har fibrer som gör din avföring "strong and proud". Det höjer inte heller blodsockret lika mycket som vitt ris. Alla dessa aspekter är rätt, men det är detaljer. 
Ja, brunt ris har protein - men animaliskt protein är bättre. Ja, brunt ris har fibrer - men det är bättre att få i sig fibrer från mera näringstäta livsmedel som t.ex. frukt och grönt. Ja, brunt ris höjer inte blodsockret - men det är ingen som äter enbart vitt ris på samma gång, utan vitt ris äts tillsammans med kött eller grönsaker, eller lite olja, vilket alla förbättrar stigningen av blodsockret. 
Men det är fytinsyran som gör brunt ris problematiskt, det är detta som ger riset dess färg och finns i skalet. Fytinsyra inhiberar enzymer som vi behöver för att bryta ner och processa maten. Detta resulterar i att många av de näringsämnen vi äter blir otillgängliga för nedbrytning. Det är därför bättre med vitt ris, speciellt för idrottare. 
 
=> Många av näringsämnena i brunt ris är ej tillgängliga pga fytinsyra (phytic acid). Vitt ris är därmed ett bättre val.
 
4. Ketchup
Ketchup har sedan 80-talet förknippats med ohälsosam mat, och stämpeln har vart svår att få bort. Men ketchup som inte är sötat med t.ex. fruktos eller tillsatt socker, är faktiskt ganska bra käk. 
Lycopene är en antioxidant som är ca 100 gånger mer kraftfull än vitamin E och finns i tomater och andra röda frukt- och grönsaker. Tyvärr är lycopene inte så väl absorberad om den inte är tillagad, och det är därför som processad mat som t.ex. ketchup är de mest biotillgängliga källorna till lycopene. 
Lycopene är inblandade i att minska risken för stroke, hjärtsjukdom, diabetes, osteoporos, manlig infertilitet och prostatacancer. Så kolla efter ketchup som innehåller tomater, vinäger, salt och kryddor och använd det frikostigt på din mat. 
 
=> Ketchup, så länge den inte är sötad med fruktos eller socker, så är det en bra källa till lycopene. 
 
5. Bacon 
Bacon är ett av de mest onda produkterna av alla tider. När man steker det så dränks pannan i fett som sipprar ut från produkten. Fett som inmundigas och som sätter sig på väggarna i din aorta. 
Men när man ser på livsmedel som är inre organ, så är det viktiga för människan. Inre organ och vissa kryddor, nötter och frön. Människan väljer dock att äta kryddorna för att få i sig de viktiga näringsämnena. 
Bacon innehåller fett, men det har visat sig att det är fett som är hälsosamma mättade fetter och enkelomättade fetter som mest innehåller oljesyra (den typen som även finns i olivolja). Den enda haken är att du bör kolla efter bacon som kommer från grisar som fått betat på ängar och inte gisar som växt upp på "kemisk väg". 
 
=> Mycket av fettet i bacon är enkelomättat fett, känt som fytinsyra, samma typ som finns i olivolja. 
 
6. Potatis 
Potatis har blivit anklagat för att vara förknippat med övervikt, med att förklara det med en stor ökning i blodsocker. Men det är mängder med andra livsmedel som också ökar blodsockret mera än potatis men som inte är förknippade med övervikt. Men tyvärr är det ofta så med forskning, de vägrar att kolla på helheten. När det väl hittat något som stuckit ut så dras alla potatisprodukter över samma kam och förknippas på samma sätt, såväl pommes frites och chips. Inte undra på att övervikt förknippas med potatis! 
Men i mer strukturerade studier så har man inte funnit samband mellan potatis och övervikt, eller sjukdomar för den delen. Potatis är faktiskt en bra produkt, dvs om du kokar eller bakar den (tom steker den i bra oljor och doppar med sockerfri ketchup). 
Potatis innehåller en del kartenoider och flavonoider samt en riklig mängd vitaminer. Det finns ingen anledning till att skippa dem på din tallrik. 
 
 
7. Öl
Öl är ofta ansett som den osofistikerade, och ouppfostrade brodern av vin. Men det har visat sig att vin inte har samma mängder av hälsofördelar som öl har. 
Okej, vin innehåller polyfenoler som är påstådda att ha hjärt-skyddande effekter, men det har också öl. Den enda skillnaden är att öls polyfenoler kommer från humle istället från druvor. 
Vin har också påståtts att minska risken för blodproppar, men det är troligen bara alkoholen som gör det. 
Sett till individuella näringsämnen, så har öl mera niacin, B5, B12, folat, selen, och kisel medans vin har mera kalcium, järn, magnesium, kalium, zink och mangan. 
Öl har mindre kalorier, men det är mestadels för att vin innehåller mera alkohol. 
För att få ut mest näringsämnen när du dricker öl, så håll dig till de mörkade ölen som smakar som flytande bröd istället för de blekare och vattnigare varianterna.
 
=> Öl kan vara en bättre dryck än vin. Båda har många näringsämnen, men öl har mindre kalorier. 
 
 
Om ni vill läsa hela artikeln i sin helhet så gå in på: https://www.t-nation.com/ 
 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: