Jenny Häggblom

2015-01-31
19:20:06

Uppsats & Crossfit
Blev en dag med uppsats, träning och crossfit. Här några bilder från tävlingen, Joel i klassen kom 3a i RX-klassen 😉 



Imorgon blir det uppsats igen och även då både crossfit & egen träning! 

Måste göra om min uppsats från början, med nytt ämne, så har en del att göra. Hade ändå kommit 14 sidor på förra arbetet, nu har jag 0. Så kommer ha min fritid säkrad kommande dagar/vecka. 

2015-01-30
02:08:21

Utebliven sömn, kom tillbaka
Ligger vaken, klockan är 2 på natten. Hjärnan arbetat förbrilt med alla pågående projekt. När jag gick och la mig för 4 timmar sen så arbetade hjärnan med sökord för artiklar. När jag vaknade för 2 timmar sen jobbade den med marknadsföringsstrategier. Nu när jag vaknade arbetade den med nya sökord för artiklar, men nu på svenska. 

Musklerna är strama som uppdragna pilbågar. Hjärnan arbetar för högtryck. Kroppen är trött och samtidigt är hjärnan helt färdig. Känner att detta kan bli en lång natt... 

2015-01-28
19:28:13

Lugnet innan stormen

Lugn kväll. Tv och sömn. Vila upp mig själv & kroppen inför morgondagen! Schema från 6-21 i morgon! Kämpa på, ge aldrig upp! 

2015-01-26
18:54:06

Tidig måndagsmorgon!
4.40. Det skulle kunna vara priset på t.ex. en godispåse här i Sverige, eller 1/2 lunch på Åland. Men i mitt fall var sifforna lika med den tid jag vaknade i morse. Det var liite väl tidigt, men samtidigt så kunde jag inte sova så jag klev upp kl 5. Var sen i gymmet kl 6 och var färdig 7.40. Skolan började 8.15. Med andra ord så blev det en tidig morgon, men ack så effektiv! 
 
 
Gjorde bl.a. toes-to-bar idag, även om det var fokus på ben så fick sig magen i denna övning! 
 
Sen under dagen, eller i alla fall under föreläsningen så hade jag 1 timme psykolog samt grupparbete med min grupp i Entreprenörskapet. På måndag är det redovisning! Skall jobba med det i morgon sen! ;) 
 
Har pilotstudier under förmiddagen i morgon och under eftermiddag blir det egen träning. På kvällen sedan så skall jag träffa kusin-vitamin Ramona som är på "vilset" besök i mina trakter! Skall bli roligt att ses, det var inte igår! 
 
Ha det bäst! 
// Jenny

2015-01-25
18:36:08

How to cook spagetti in a frying pan - as simple as it sounds!
Det händer inte så mycket här på västkusten som är värt att rapportera om just nu. Helgen har löpt på i lugna takter. Igår var jag på invigning av Gymgrossisten Butik, det var det mest händelserika som hände. Idag så har jag gymmat, pluggat och kollat A-lags innebandy. 
 
 
Vinst mot Falkenberg! Gött!
 
 
Smartaste sättet att koka pasta - i en stekpanna! Try it and you´ll love it! :) 
 
I morgon är det skola mellan 8-12, sen plugg under eftermiddagen tillsammans med gruppen i kursen. Vi skall hålla i en lektion nästa måndag (2x45 minuter om temat Affärsidé). Sen blir det nog en lugn kväll - skall gymma före skolan är tanken så blir en tidig kväll ikväll! 
 
Är det något speciellt som ni skulle vilja få reda på vad gäller kost/träning/motivation etc. som ni undrar? Jag har just nu väldigt tomt om ideér gällande detta... Kan i och för sig komma någon livsmedelsjämförelse snart, men det är inte säkert det heller. Förslag mottages gärna (kommentera inlägget tack)!
 
// Jenny

2015-01-23
18:18:47

Fredag!
Då har jag äntligen (oh ja, ni läser rätt) vilodag! I morgon är det vila som gäller, och det betyder vila kan jag säga! Jag skall inte göra något annat än att åka på en butiksöppning under dagen. Kommer antagligen bli en lång dag, men det får det bli - jag är ledig. 
 
Jag har nämligen nu tränat i 9 dagar i rad, något som säger mot mina principer. Jag brukar träna 4 dagar och sen vila 1 dag, men nu blev det beep-test på min vilodag och sen har jag kört på. Men kl 8 i morse fick jag börja min vila! Sen uppsats-möte med min handledare, och till sist så körde jag en plugg-session med Matilda över skype. Men från kl 14 så har jag tagit det piano. Sov till och med en sväng där tror jag, annars skidade damerna snabbt under skidskyttet... 
 
Trevlig fredagkväll! 

2015-01-22
10:07:44

Fysisk aktivitet för skolbarn hjälper mot fysiologiska parametrar

En nyligen utgiven studie från tidskriften Journal of Strength and Conditioning Research, har undersökt effekterna av en termins fysisk aktivitet (2 gånger per vecka) under skoltid för college-studenter. Resultatet är väldigt positivt!

 

Bakgrund:

Fysisk aktivitet för vuxna rekommenderas på en medel-intensitet till 150 minuter per vecka för att hälsovinster skall ges. Förstås ökar vinsterna med en ökad mängd träning, upp mot 300 minuter per vecka. Tyvärr, så kommer de flesta vuxna inte upp i den mängd fysisk aktivitet som behövs, visar en studie från 2010 (Centers for Disease Control and Prevention, CDCP). Orsaken till den minimala fysiska aktiviteten är oftast brist på tid – visar en studie från 1994 (Godin et al.).

Regelbunden träning kan hjälpa till att minska risken för metaboliska faror, såsom glykemisk kontroll och insulin tolerans. Den träningsform som verkar ge mest effekt är den kombinerade träningen av dels långvarig uthållighetsträning, och dels hög-intensiv träning som kräver ATP.

I skolan finns det ofta en uppsjö valbara kurser där t.ex. aktivitetskurser eller frilufts-kurser anordnas under en termin. Dessa kurser brukar oftast ges under enbart en termin, som då omfattar 12-14 veckor av lektioner, och brukar bestå av 1-2 träffar per vecka.

1897 infördes hälsolära i skolan, men det var först på 1900-talet som den sk Linggymnastiken tog fart på riktigt i Sverige. Friluftsdagen tillkom vid lärovärken 1928 och vid folkskolan 1942. Först på 1950-talet så började forskningen att styra undervisningen och Linggymnastiken fick börja ge vika. På 1970-talet så kom gymnastiklektionen att likna föreningsidrotten. 1980 så blev "gymnastiken" till "idrott" på schemat (1). 

 Typisk Linggymnastik på 1900-talet

Som förståerligt är, så möter dessa 2 lektionstider inte kriterierna för att uppnå minimal mängd fysisk aktivitet per vecka (150 minuter enligt CDCP) då lektionerna varar totalt sett i ca 100 minuter per vecka. Frågan är då om man kan uppnå fysiska förbättringar hos studenter baserat på en extra kurs under skoltid och under enbart en termin? Den här studien valde att undersöka just det, där de använde män (20 st) och kvinnor (59 st) från ett universitet i USA och kontrollerade fysiologiska markörer både före och efter terminen och kursen.

 

Metoden:

Studien pågick i 14 veckor, dvs under en termin för dessa studenter. Studien analyserade fysiologiska markörer (hjärtfrekvens i vila, blodtryck både systoliskt och diastoliskt i vila, vikt, % kroppsfett) och även några prestationsmarkörer (handstyrka, armhävningar, sit-ups, step-up test vilopuls).

Deltagarna var mellan 18-25 år gamla och deltog enbart i en termins fysisk aktivitet (14 veckor).  79 deltagare slutförde undersökningen och inkluderades i studiens resultat.

Exklusions-kriterium var att studenter inte fick delta i något lag på universitetet (t.ex. football), eller ha någon skada så att de inte skulle kunna delta till 100 % i studien.

Fysisk kondition, dvs markörerna, kontrollerades före testet och sedan efter testet och gav ett resultat som analyserades.

Undersökningen hade 14 veckor, där man genomförde 100 minuter/vecka (2x50 minuter) som fysisk aktivitet. Denna aktivitet bestod av lätta, okomplicerade aktiviteter som skulle kunna inkluderas i en aktiv fritid (t.ex. hopprep, jumping jacks, armhävningar). Kursen som deltagarna hade var inte baserat på tidigare akademiska resultat och gav en godkänd eller icke godkänd examen.

 

Varje lektion var uppbyggs på samma sätt, dvs 5-10 minuter uppvärmning, 30-40 minuter träning och 5-10 minuters nedvarvning – totalt 50 minuter.

 

Resultat:

En signifikant sänkning av vilopulsen noterades. Ingen annan fysisk parameter (blodtryck, kroppsvikt eller % kroppsfett) förbättrades signifikant. Däremot kunde man se tydliga förbättringar i greppstyrka, armhävningar och sit-ups, och en minskad vilopuls vid step-up testet.

 Studiens resultat gällande samtliga markörer, både prestations och fysiologiska. 

 

Diskussion:

Denna studie, var enligt forskarna själva, den första studien som genomfördes på studenter under ett så pass kort intervall som 3 månader (14 veckor) och därför ifrågasattes om man kunde se skillnader i dessa parametrar på så pass kort tid.

Resultatet tyder på att man faktiskt kan se fysiska förbättringar på bara en 1 termins kurs, vad gäller de fysiska förmågorna hos studenter.

Dock skall det noteras att olika variabler kan ha påverkat resultatet; bl.a. att erfarenheten från tidigare fysisk aktivitet var olika då oerfarna lättare förbättrar sina resultat än en bättre tränad individ. En annan svaghet med studien, som kan ha påverkat resultatet, är att man inte räknade in annan fysisk aktivitet som genomfördes på fritiden (dock uppgav många deltagare att de inte genomförde annan aktivitet på sidan om och därför valt att delta i kursen för att röra lite på sig under varje vecka). Studien kontrollerade inte kosten, stressen eller andra aktiviteter innan testerna.

 

Slutsats:

Studiens slutsats är i alla fall, att college-studenter drar nytta av att ta en extra klass fysisk aktivitet för att förbättra sina fysiologiska markörer och bli starkare. Även om inte blodtrycket sjönk, så kan man ofta inte säga något under så pass kort tid eftersom det påverkas först under en längre tids fysisk aktivitet (över 3 månader).

Den generella slutsatsen, som studien drar, är att träning är viktigt som en del av en stressig vardag och bör uppmärksammas och uppmuntras på alla möjliga sätt!

 

Referenser:

Danoff, JV., & Raupers, EG. (2014). Effect of a one-semester conditioning class on physiological characteristics of college student. Journal of Strength and Conditioning Research, 28(11), s. 3115-3120. 
 
(1) http://www.popularhistoria.se/artiklar/fysisk-fostran/

2015-01-21
07:24:38

En inblick i mina pass och upplägg av dem
Idag blir det en fullspäckad dag! Började redan för drygt en timme sedan med att tvätta. Nu hänger kläderna i torkskåpet. Klockan 9-12 är det workshop, dvs lektion. Sen mellan 12-14 ungefär, så väntar det mag- och axelträning. Sen klockan 15-16 så är det kursintroduktion till examensarbetet. Sen, efter det någon gång, så får jag komma hem och softa! Fullspäckat med program, raka motsatsen från igår med andra ord!
 
Igår hade jag ett bra benpass. Körde mycket knäböjsteknik och även lite unilaterala övningar för benen. Körde inte någon kondition eftersom jag var trött i andningen från måndagens Beep-test, så det blev en lugn promenad på löpbandet efter passet. Idag väntar mage och axlar, och även under detta pass kommer jag stryka konditionsdelen. Det kommer således bli en kort uppvärmning och sen kör jag på med axlar (delvis rehab) och sist mage. Jag brukar ta det i den ordningen då jag känner att magen stabiliserar i axelövningarna och sen kan jag köra slut på det jag har kvar. Däremot känner jag att jag inte vill kräma slut på magen först och sen ha minimalt med energi kvar till att försöka stabilisera i axelövningarna, det medför för hög risk anser jag. Därför passar upplägget med mage sist, bäst för min del. Men vi är alla olika, vissa känner att det är skönt att börja med en magövning för att hitta kontakten med magen och hitta stabiliteten från magen innan man börjar köra ett tuffare pass för t.ex. axlar eller ben. Det är inte fel det heller, men det upplägget passar inte mig så bra. 
 
Övningar jag kommer göra idag, lutar troligen åt shrugs (vilket eg är en ryggövning men jag kopplar den till axlarna), militärpress, inåt- & utåtrotationer i kabelmaskin, rehabövningar och stabilitetsövningar. Gällande magen så blir det troligen kabel-crunches, hängande benlyft och kanske half turkish get-up, men jag håller det öppet ännu. Jag brukar försöka ha 2 övningar per axeldel, alltså 2 övningar för främre delen, 2 för mittendelen och 2 för bakre delen. Sen gällande magen försöker jag ha 2-3 för raka bukmusklerna, 2 för sneda bukmusklerna och 2-3 för inre bukmusklerna. Det blir många övningar - ca 12 stycken per pass, men för mig funkar det bra. Jag kör på ganska snabbt och super-/compundsetar många övningar vilket gör det tidseffektivt. Ett sådan pass, inkluderat uppvärmning och nedvarv, brukar landa på drygt 1 timme (65-75 minuter). Det pass som för mig tar längst tid, är helt klart benpasset! Igår tog det mig drygt 2 timmar att genomföra. Men vanliga pass, dvs alla andra muskelgrupper, brukar ta mellan 65-90 minuter, baserat lite på mängd och typ av uppvärmning och nedvarv samt mängden stretch innan/efter. 
 
Hoppas ni får en finfin onsdag, var ni än befinner er! =) 
// Jenny 

2015-01-20
06:39:49

Beep-test och innebandyträning

Detta glädjer mig idag morgon! Jag hade som mål att klara nivå 8 på gårdagens Beep-test, men jag fixade hela vägen upp till 10.4! Jag är supernöjd med mitt resultat! Jag trodde inte jag hade så "bra" kondition som jag ändå hade och det som tog slut först var mjölksyran i axlarna (konstigt nog?) och syran i benen som smög sig på. 

Beep-testet går ut på att springa 20 meter fram och tillbaka, mellan två koner/linjer och vid varje "beep" skall man måsta vara vid nästa linje/kon. Missar man en så är det inte någon katastrof, men andra missen och man är ute. Det som också ställer till det är att det går snabbare och snabbare mellan beepen så man måste hela tiden öka hastigheten. För att ni skall få en känsla för hur det funkar skall jag försöka illustrera. Första nivån (nivå 1) går det 9 sekunder mellan beepen, nivå 5 så går det 7.2 sekunder mellan beepen, nivå 10 så motsvarar 5.67 sekunder och den sista nivån, nivå 21 motsvarar 4 sekunder mellan varje beep. Så det minskar hela tiden genom testets gång, och det är detta som gör det så svårt. Mig veteligt är det enbart Gunde Svan och en till som klarat hela (men tänk då också på att Gunde hade en syreupptagning (VO2) på typ 72 ml/kg/min). Min syreupptagning är god - för att inte träna kondition nämnvärt. Jag går lite på bandet på gymmet (typ 10-15 minuter) eller springer (6-7 minuter). Jag är alltså nöjd med mitt resultat! 

Nu väntar det snart ett benpass för min del. Jag skall fokusera på knäböj och marklyft. Jag kommer testa både ett och två-bensböj idag plus att jag kommer nöta teknik. Jag börjar inse att jag är orörlig i bäckenet och får en s.k. "buttwink" när jag böjer. Den skall jag försöka få bort för den kan bidra till ryggproblem längre fram. 

Annars är det en soft dag, med ledighet och freedom! Skall umgås med vänner och softa lite tror jag! 

Just det, jag fick träna A-laget igen igår! Det var kul, speciellt roligt när det uppskattas av spelarna själva! Det är så lätt att motivera sig själv när spelarna är färdigt motiverade och sålda på konceptet! Nästa måndag är det A-lagsträning igen! Ser fram emot det! 

// Jeny

2015-01-19
06:51:33

En ny termin börjar
Senaste inläggen har kretsat mycket kring olika jämförelser mellan produkter där ute på marknaden. Detta inlägg kommer inte tillägnas detta område. Det kommer senare inlägg för detta sen. 
 
Helgen har för min del vart rätt så lugn. Jag har tränat, 4 dagar i rad nu (vilodag idag!), igår körde jag t.ex. armar på gymmet. Jag känner att suget efter stora biceps inte är lika stort nu som det var tidigare, så motivationen var inte på topp när jag for dit. Men å andra sidan så har jag ju lagt upp ett träningsprogram som skall ge mig de bästa förutsättningarna för att uppnå mina uppsatta träningsmål - och då kan jag inte skippa armarnas träning. Det är inte den viktigaste muskelgruppen, men de är ack så viktiga om jag skall uppnå mina mål. 
 
Däremot måste jag nu lägga in lite axelrehab varje dag kommande veckor. Jag har nämligen ett problem med min högra axel som kommer och går emellanåt. Det som troligen spökar är en instabil axelled och det yttrar sig i att ledbanden i axeln är uttöjda och därmed rör sig mitt ledhuvud lite som det vill - det är inte fixerat i ledgropen som det borde. Axeln är en kulled och är utsatt för mycket slitage i livet. Vi använder axlarna till nästan allt vi gör, allt från lyft, drag, tryck till hållning och stabilitet. Axeloperationer är tyvärr väligt vanliga och kräver en lång och diciplinerad rehabilitering för att ha möjligheten att bli bra igen. Idag ser man alldeles för många unga personer med axelproblematik som dessutom inte genomför sin rehabilitering på rätt sätt och därmed inte kan jobba med det som de är utbildade för, kanske t.o.m. måste bli sjukpensionär. Det är tragiskt tycker jag, speciellt när det finns goda chanser att bli 100% återställd. 
 
Idag börjar vårterminen för min del. Nu börjar sista officiella terminen på Biomedicin-programmet. Det är sjukt vad det går fort alltså! Tänk att om mindre än 5 månader så står vi (förhoppningsvis) med Kandidatexamen i handen!! Men före det så skall det skrivas en uppsats och genomföras 2 kurser parallellt med denna uppsats. Första kursen börjar idag och skall behandla Entreprenörskap inom Hälsobranchen. Det skall bli en intressant kurs, speciellt då vi ev. kan börja jobba som egenföretagare i stor utsträckning inom detta område vi kommer vara verksamma inom. 
 
 
Jag har vilodag från egen träning idag, men skall faktiskt medverka på innebandyträningen ikväll kl 20.30 (sent om ni frågar mig!!!). Annars blir det en lugn eftermiddag hemma, kanske med en god bok eller något annat gött. Har tyvärr inte så mycket att göra på uppsatsen heller just nu - väntar egentligen bara på att få klartecken att börja träna på test-genomförandet. 
 
Ha en alldeles underbar måndag och en god start på veckan! 
 
Kramar
Jenny

2015-01-17
15:40:15

En bänkpress-variation på övning



Bilderna ovan är ett bra träningstips då man vill öka muskelmassan ytterligare. Det då man genom att sätta gummiband under bänken och till skivstången för att ha motstånd i rörelsen både koncentrisk och excentriskt. Musklerna utvecklas enligt forskning mera genom excentrisk träning, alltså träning i den negativa fasen av rörelsen (i bänkpress när skivstången sänks mot bröstet). Forskning visar också, sammankopplat med träningseffekten, en ökad muskelvärk (DOMS) efter träningen. 

Ett tips för att variera din bänkpress, men det rekommenderas enkomst om du är van med vanlig bänkpress! Du skall inte göra denna om du är ovan med övningen i helhet eller otränad i bröstet! 

Lycka till! 

2015-01-15
06:47:41

Vanligaste Frukostflingorna i stor undersökning

Marknaden svämmar över med olika produkter, den enda skall vara bättre än den andra, och vi som konsumenter faller för försäljningstrycken. ”Innehåller inget tillsatt socker”, ”hög halt fibrer”, ”Inga tillsatser” osv. listan kan göras lång. Men stämmer det verkligen? Tittar vi tillräckligt noga på vad produkten vi håller i handen verkligen innehåller? Köper vi det vi tror vi köper, eller vill företagen försöka lura oss?

 

 

Idag skall jag jämföra frukostflingor, allt från de vitaste till de mörkaste, och även en och annan outsider. Jag skall mest kolla på hur mycket socker, fibrer och även andra sötningsmedel de innehåller, samt glänta något på mängden fett och protein (men huvudsakligt fokus ligger på de snabba kolhydraterna och fibrerna). Till att börja med så skall jag ge er siffror på vad Svenska Livsmedelsverket rekommenderar när det kommer till mängden tillsatt socker och även kostfiber. Mängden tillsatt socker, enligt rekomendationerna, är 10% av energin under en dag, eller ca 50-75 gram per dag. Med tillsatt socker så menas allt socker som inte finns naturligt i produkten. I en undersökning 2010-2011 så åt dock 4/10 svenskar mera tillsatt socker än rekomenderat. När det kommer till halten kostfiber som rekomenderas så ligger den mängden på ca 25-35 gram fibrer per dag (3g/MJ), men svenskarna åt i samma undersökning som ovan, mindre fibrer än då (2,5g/MJ). Barn i skolåldern bör successivt öka sin mängd till att uppnå samma mängd som vuxna relativt snart. 

 

 
 

Vi börjar med att jämföra 3 olika typer av Kellogg´s produkter och ställa dem mot Paulun’s Fullkornsdinkel-flingor. De Kellogg´s produkter jag valt att jämföra är All-bran Regular, Special K och Cornflakes.

Man kan tydligt se att Cornflakes innehåller den högsta halten kolhydrater av de 4 olika sorterna, men näst minst sockerarter. Mängden fett är inte heller hög, faktum är att den innehåller minst fett per 100 gram av alla sorter i denna jämförelse. All-bran innehåller mest socker tätt följd av Special K, Paulun’s innehåller minst socker – inte konstigt när övriga 3 innehåller socker som ingrediens medans denna inte innehåller något sött överhuvudtaget. Mängden kostfiber i dessa fyra produkter varierande, eller Cornflakes uppger inte hur mycket kostfibrer de innehåller medan de andra ligger mellan 12,5 till 18 gram per 100 gram.

Vinnaren i denna jämförelse är därmed Paulun’s. Största förloraren enligt mig är All-bran Regular – som innehåller mycket mera socker än alla andra produkter!

 

 I den andra jämförelsen står AXA Havreflakes Original, Nestlé Multi Cheerios, Garant Branflakes och Weetabix Original.

Här kan man se att andelen kolhydrater ligger någorlunda jämt, mellan 68-75 gram per 100 gram. Däremot varierar andelen ”varav sockerarter” väldigt mycket, allt från Weetabix 4,4 gram till Nestlés 21,3 gram. Samtliga produkter innehåller 2 sötningskällor (förutom Weetabix som enbart innehåller socker), vilka är sirap eller honung och socker. Mängden fett är högre här än den föregående jämförelsen mellan Kellogg´s och Paulun’s, där den ligger på en halt mellan 2,0 gram och 6 gram – jämför föregående 0,9-3 gram. Kostfiberhalten i dessa produkter ligger lägre än tidigare, nu mellan 7,2 till 14,8 gram per 100 gram.

Vinnaren i detta fall är Weetabix Original. Den största förloraren enligt mig är AXA Havreflakes då dessa innehåller en låg halt kostfiber och en relativt hög halt fett.

 

  

I den sista jämförelsen skall jag jämföra två olika crunch-mysli sorter, i ena ringhörnan START Naturell och i andra hörnet START crisp’n Crunch Oboy.

Båda produkter innehåller lika mycket energi, dvs 440 kcal per 100 gram, vilket är helt klart mest av alla flingor jag jämfört här. Vad gäller mängden kolhydrater så är halten liknande, 62 vs 61 gram, även halten ”varav sockerarter” är liknande med ett övertag av Oboy-varianten – tro det eller ej. Detsamma gäller för andelen protein. Dock torskar Oboy med 1 gram per 100 gram när det kommer till halten fett och även mättat fett.

Vinnaren i detta test är förvånande nog START crisp’n Crunch Oboy med en lägre halt sockerarter än START Naturell och med samma mängd kostfibrer. Dock skulle den förlora på att ingredienslistan är lång och ”söt”.

Konklusion 

På det stora hela då? Vilken produkt är bäst enligt testet? Vilken produkt skulle jag rekommendera? Och vilken produkt har bäst marknadsvärde (dvs ger mest ”hälsa” för pengarna)?

Den absolut bästa produkten, av de analyserade, är helt klart Paulun’s Fullkornsdinkel med kanel! Med en motivering som lyder: ”Med en låg halt av kolhydrater och socker, en hög halt kostfiber, samt en kort och enkel ingredienslista, vinner Paulun’s flingor detta ovetenskapliga test”.

Den största förloraren är AXA Havreflakes Original, med sin höga halt av fett och låga halt kostfiber. Men är tätt följd av Kellogg´s All-Bran Regular som har en för hög halt av socker i sig.

Den största uppstickaren och förvåningen är enligt mig Cornflakes och Oboy-varianten. Mina förväntningar slogs när jag satte mig ner och läste på förpackningen, jag trodde de skulle innehålla mycket mera ”skit” än de gör och i jämförelse med bl.a. All-bran och AXA så överträffade de mina förväntningar.

 

Priserna är baserade på mathem.se och på given potionsvikt som finns på respektive paket. 

Produkten som är billigast är Nestlé Multi Cheerios, och den som är dyrast per portion är Weetabix Original. Men den som är billigast och även bäst, enligt mig, är Kellogg´s Cornflakes!

 

Lärorikt och överraskande resultat måste jag säga. Det lönar sig att ta sig några minuter extra i matbutiken innan du bestämmer vilken sorts flinga du vill ha tillsammans med yoghurten eller filen på morgonen! En bra start är en God morgon!

2015-01-14
08:07:52

En produktbluff - igen!
Nu har jag valt att jämföra två olika bröd, från samma tillverkare. Jag har valt att jämföra Reissumies två olika bröd, som båda framställs som nyttiga i reklamen - men som skiljer en del i innehåll. 
 
Det två bröden som jag valt att jämföra är Reissumies Tosi Tumma och Reissumies Original. Båda två är från tillverkaren Oululainen, och finns på marknaden i Finland - tyvärr ej i Sverige. 
 
När det kommer till marknadföringen på deras hemsida så skriver de (fritt översatt från finska) såhär om det två bröden: 
Tosi Tumma - "Ett mörkt bröd med mjuk smak från malt och rökarom. Näringsrik och utan tillsatser. Ytan av brödet är smyckat med svarta och vita vallmofrön. Smakar utsökt! Bakat i Uleåborg."
Original - "Packa med en ordentlig lunch. Ett paket om 12 st räcker hela kvällen och under den långa resan. Naturlig energ och kraft i råg. Andra är skapade att köra. Bakat i Lahtis."
 
 
Baserat på ovanstående beskrivning från hemsidan så är det ganska klart att Tosi Tumma låter smakfullt och gott i mina öron. Men, där finns förstås en liten "catch". När jag jämfört näringsinnehåll och ingredienser så faller mitt val på Reissumies Original. Jag skall nu gå igenom varför och förklara så bra och tydligt som möjligt. 
 
Näringsinnehåll och ingredienser: 
 
Som ni kan se så skiljer det sig markant i innehållsförteckningen (dvs antal saker som ingår i produkten). Tosi Tumma innehåller flera ingredienser än Original, varav sirap och rökarom är två ingredienser. Som man kan se så återspeglar detta sig i näringsinnehållet också, speciellt när man ser på kolhydrat och fetthalten i produkterna. 
 
I Tosi Tumma så förekommer det 37 gram kolhydrater, vilket är 2 gram mindre än i Originalet - men! - där finns en hake. Om man ser på "varav sockerarter" så är det mycket mera socker (raffinerat socker) i Tosi Tumma (8,1g) än i Original (2,8g). Sockerarterna är ofta en beskrivning av det vita, raffinerade sockret som vi har hemma för att t.ex. baka med. Sirapen i Tosi Tumma drar troligen upp halten sockerarter i brödet, och då även energiinnehållet i brödet. Original är inte sötat alls, medan Tosi Tumma har sirapen i brödet som gör det sötare. 
 
När det kommer till fetthalten i brödet, så är det mindre fett i Original än vad det är i Tosi Tumma, men andelen mättat fett är detsamma i de båda bröden. Kollar vi in andelen proteiner, så innehåller Tosi Tumma 1,4 gram mera (per 100 gram), men skillnaden är så pass liten så att den inte är signifikant - detsamma gäller salthalten. 
 
Det som jag anser vara mest signifikant, förutom sockerhalten och fetthalten, är procenten fullkornsråg. I Tosi Tumma så marknadsförs en 65%-ig halt av fullkornsråg, medan det i Original marknadsförs som en 74%-ig halt av fullkornsråg. Spännande. 
 
Slutsats och rekommendationer
MIn slutsats, baserat på jämförelsen, är att Original är bättre för gemene man som vill ha ett nyttigt bröd med högre mättnadsgrad jämfört med Tosi Tumma som har kvalifikationer till att höja blodsockerhalten i blodet snabbare och därför rekommenderas detta inte som bröd till t.ex. frukost. Däremot kan jag ev. rekommendera Tosi Tumma som ett bröd man kan äta efter träning, om man vill ha ett större mål mat (innan man kommer hem och kan laga viligt käk), då det innehåller både hyfsad mägd protein och även snabbare kolhydrater som går ut i blodet och höjer blodsockernivån snabbare än Original. Men (!!), jag skulle helst rekommendera en banan eller en frukt med fruktsocker istället för detta bröd! 
 
Så, slutsatsen/konklusionen av detta är att marknaden lurar oss igen en gång. Oululainen vill förvilla oss om att deras mörkaste bröd är nyttigast, smakrikast och utan tillsatser - när min jämförelse visar på motsatsen. Lita alltså inte till 100 % på marknadsföringen, utan kolla helst ingredienslistan i produkten du köper och jämför den med andra varianter av liknande bröd - för att inte luras av företagets marknadsföring eller reklamen. 
 
Observera! Jag har själv inte ätit Tosi Tumma, men jag har kollat på det många gånger i butiken men valt Original. I fortsättningen kommer jag att fortsätta köpa Original. 

2015-01-13
09:54:24

20de dag knut - och julen skall ut
Idag är det 20-dag knut - och då skall julen sopas ut! Med kulor och krut. Den ramsan gick jag många år på gatorna i Eckerö och "skrek" för att sopa ut julen i en förklädnad (en gång var jag en isbjörn). Detta är en vanlig tradition i svensk-finland, nämligen att sopa ut julen genom att gå utklädd genom byn och besöka hus för att visa upp sig och få en karamell eller annat gott från de som bor där. 
 
Jag kan idag, se det som ett enormt misslyckande med tanke på nyårslöften etc. att göra på det här sättet. Både för mig som sopar ut julen, men också för alla som jag besöker. Ett av de mest klassiska nyårslöftena, hos både ung som gammal, är att sluta/minska på godisätande. 
 
Att dra ner, eller sluta äta godis helt, kanske man nästan lyckats göra fram till denna dagen. 13 dagar går bra, men sen... Då klär vi på oss, går ut och får mängder med godis av boende i byarna - och dessa boende köper också hem godis enkomst för denna sak. Ibland kommer det flera ungar, ibland färre. Det är inte alltid som godiset hos de boende går åt, och då sitter man där igen med godis - som man skulle sluta äta. Oftast går det ner, fast man lovat att sluta. Och för barnen, som kommer hem med en påse (plastkasse från t.ex. ICA) full med godis, äter såklart upp det som givits dem. Ond cirkel för att verkligen försöka sluta! 
 
Hur kan man då minska på denna förvrängda sak? Mitt tips är att, även om barnen inte uppskattar det (egen erfarenhet), köpa hem mängder med frukt och nötter. Det är bättre näringsammansättning i de sakerna jämfört med gelehallon, sega råttor eller kolor. Men jag håller med om att det är tråkigare att få som barn. Dessutom sitter du med nyttigare saker kvar ifall det skulle vara att inte allt går åt under kvällen.
 
Istället för att uppmuntra barn till att äta godis, så tycker jag det är en fin gest att göra detta. Jag vet att barnen inte uppskattar det, men du som vuxen har ändå ett ansvar över dina barn. Det är du som skall se till att de får en bra uppväxt, en bra grund att stå på och värdesätta sin hälsa redan vid unga år. När barnen är 18 år så är det myndiga och kan själv fatta besluten, men fram tills dess är det du som vuxen som måste se till att barnen får den uppväxt de förtjänar. Du skall leda som ett gott exempel för dina barn. 
 
Samhället blir fetare och fetare, mer och mer stillasittande och konsumtionen av onyttigheter stiger hela tiden. Att göra lite, är att göra något. Föklara gärna för barnen varför du gör på ett visst sätt, de kommer förstå. Barn är smarta! De kommer uppskatta den grund de fått att stå på senare i livet, även om de blir arga för stunden. 
 
Ett litet tips såhär veckorna efter jul, när motivationen normalt börjar tryta och man har väldigt lätt för att slinka tillbaka på gamla mönster och invanda spår. Kämpa emot, våga ta fighten! DU KAN! 

2015-01-13
06:38:23

skol - BÄNK - press (både och idag)
Igår blev det en lång dag, och idag blir inte mycket bättre - egentligen. Inte med tanke på att jag redan är vaken och sitter och bollar i mig dagens kaffe-ranson. Snart skall jag iväg till gymmet och köra mitt bröstpass, det skall bli roligt! Kommer bänka lite idag under passet för att nöta lite teknik, men kommer även göra en massa annat smått och gott :) 
 
I morgon är det dags för min redovisning av min projektplan (som jag ännu inte fått feedback på från inlämningen före jul). Mellan 9-17 så sitter jag i skolan och bara lyssnar, och pratar lite själv också, men mest lyssnar på 14 andras projektplaner. Sen är det omexamination på statistiken på torsdag, måste fixa den nu!! Och på fredag så är det redovisning av projektarbetet som jag och Sandra gjort tillsammans. Så nu kommer det bli lite mera skola innan dess att vi på  måndag 1) börjar en ny termin och 2) börjar skriva på C-uppsatsen på riktigt! (jag kan säga redan nu att jag ligger något efter i min tidsplan, pga skolan inte pga mig själv...). 
 
 
Från söndagens benpass när jag körde 15 reps på 3x ungefärliga kroppsvikten (180 kg)!

2015-01-11
18:59:50

Vinst och vikter
Gårdagens match slutade i en vinst med 1-7, skönt för lagets självförtroende efter juluppehållet att få en vinst i bagaget! 


Idag städade jag bort julen och kollade skidor innan jag for iväg för gymmet. Ben stod på schemat idag, och jag slet mig igenom 2 timmar och 15 minuter. Men jag gjorde allt och fick fira med Kinabox-mat! Mums! :) Gymmade med Nicholas också, kul med sällskap!!! 



Nu ska jag se sporten och ta det lugnt, vila upp mig inför imorgon!! :) spännande tider på gång nu! 

2015-01-10
09:45:47

Innebandy och bra träning under gångna veckan!
Senaste dagarna har delvis vart innehållsrika, och delvis motsatsen. Torsdagen var det ena och gårdagen var det andra. 
 
Under torsdagen så gjorde jag allt ifrån att plugga med Sandra, gymma med Anna, träffade min psykolog och hade innebandyträning med tjejerna på kvällen. Så hela dagen var intesiv. Fredagen var däremot lugnare. Då gymmade jag mellan 7-9 och sen hade jag en ledig dag resten. Så det har verkligen vart varandras motsatser. 
 
Idag är det vilodag från gymmet, skönt för kroppen börjar bli sliten nu. Har maxat i ganska många övningar den här veckan, bl.a. bänkrodd, skivstångsrodd, benpress (15RM) och bänkpress. Det kändes ändå bra med denna träningsvecka! Jag är sjukt stark och känner mig pepp inför kommande träningsperiod! :) 
 
Idag är det innebandy som gäller, bortamatch i Veddige (just norr om Varberg). Vi skall vinna denna bortamatchen för att få en bra ingång på vårens säsong! Tjejerna är nog taggade efter julledigheten också! Kul! 
 
 
Det som dock oroar mig något är stormen "Egon" som skall dra in över Halland i eftermiddag. Men det låter ändå som att det blir en resa norröver! Just nu är det bara regn, så det är lugnet före stormen - ingen vind, inte ens en liten bris...
 
Ha en finfin lördag såhär i januari! 

2015-01-07
12:47:54

Skrytnisse - eller delgivare av mina framgångar
Idag kommer jag skriva om min dag, så idag blir det personligt till 100 %! Ursäkta skythaltens höga nummer idag. 
 
Började dagen med ett gympass, det var ben på agendan! Härligt, äntligen ben igen! Körde på ganska tufft, men jag kände också att benen svarade bra på träningen. Bl.a. så fixade jag 12 reps på 65 kg i knäböjen! 
 
Vill dock skryta lite med 3 saker från dagens träning, eller jag vill delge er (rättare sagt!), 
 
1) Jag fixade en 3x12:or på 70 kg i marklyftet - första gången jag lyfte 70 sedan skadan i april ifjol! Tog mig därmed över en mental barriär! 
 
2) Jag fixade att lyfta ut 85 kg från racket (dvs ställningen) och göra tåhävningar/vadpress med vikten på axlarna i 15 repetitioner! och, 
 
3) Jag klarade 15 rep på 3x kroppsvikten i benpressen! (Jag har hört från osäker källa att det är minimi att ta 3x egen kroppsvikt i 1 repetition!).
 
 
LIte bilder från passet idag, samt en liten bild från en Instagramsida jag såg i morse! Words!
 
Så nu har jag skrutit nog. Passet i sig tog 2 timmar och 7 minuter att genomföra, vilket är ganska länge - men också rimligt med tanke på hur mycket jag egentligen totalt lyfte idag! Blev några sköna 1000 kilon. 
 
Efter passet så tog jag mig hem, käkade och sen iväg till Skatteverket för ID-handling. Sen, 5 minuter senare, åkte jag hem igen - fädrig för dagen där, och genomförde min rörlighetsträning jag lagt in i programmet. 20 minuter senare stod jag i duschen och nu ligger jag välförtjänt på soffan med en EAA dryck i min hand! Nu blir det en soft dag vid tv:n och Tour de Ski 2015.
 
Ha det bäst! 

2015-01-05
13:05:40

Sötaste, godaste och älskade Chokladen - äta för hälsa eller ohälsa?
I dagstidningar, magazin, notiser och även löpsedlar handlar ibland om samma sak. Men det går i vågor. Ibland är det mera frekvent förekommande, ibland mer sällan. Senast i går morse så såg jag en artikel i Aftonbladet om just detta ämne och hur positivt det var för hälsan. Det jag pratar om och kommer att grotta ner mig i här är det ljuvliga ämnet: Choklad. 
 
Typiska rubriker som vi matas med i medierna, men äger det verkligen substans?
 
För att börja någonstans så, vad består choklad av? 
Kakaobönan i sig, som choklad urspringer ifrån, består av mer än 400 olika kemikalier. Ungefär 1/3 av fettet i kakaobönan är oleic acid (samma fett som ger olivoljan dess namn). En annan 1/3 består av stearic acid (ett mättat fett, men höjer inte kolesterolhalten för att kroppen kan omvandla det till oleic acid). Choklad består också av palmtitc acid (en mättad fettsyra som inte ökar kolesterolhalten). Choklad höjer alltså inte kolesterolhalten har studier visat. 
 
Flavonoider (flavonoids) är vanligt förekommande i kakao. Bl.a. polyphenoler men viktigare är flavonoiderna, som är en grupp kemikalier som har en skyddande effekt av chokladen. Flavonoider är förekommande i många typer av föda (bl.a. äpplen, körsbär & svart te) men mörk choklad står för den största källan. 
 
Choklad har höga halter av aminosyrorna trypthofan, fenylalanin och tyrosin. Två av dessa aminosyror är prekursor till vårt stresshormon adrenalin och dopamin. Det är här som forskare kommit fram till att choklad kan ge känslor av lugn, då dopamin har den effekten på hjärnan. Choklad består även av två olika kemikalier som har samma effekt som koffein, vilket kan ge effekter som att hjärtat rusar snabbare. 
 
Vad säger forskning om choklad och hälsa? 
I en studie som man gjorde (forskare från Italien och Skottland) så matade man frivilliga testpersoner med mörk choklad, mjölkchoklad eller mjölk- och mörk choklad. Studien visade sedan att mörk choklad ökade blodets antioxidantaktivitet, men mjölk (i chokladen eller i glas) förhindrade effekten. En annan studie i Finland och Japan fann att mörk choklad minskar LDL oxidationen medan HDL (det goda kolesterolet) ökade. Där kunde man också se att vit choklad inte hade några fördelar. 
 
100 gram mörk choklad visade sig i en studie från Grekland, snabbt förbättra den endotela funktionen (vilken producerar NO som gör så att blodkärl vidgas och som håller dess väggar mjuka) Även andra studier har visat sig haft samma resultat. Tyskar kunde till och med finna att en flavonoidrik kakao kan motverka den endotela dysfunktionen som uppstår vid rökning. Detta kan till och med leda till att choklad kan minska blodtrycket. Men detta skall tas med en nypa salt eftersom det enbart skedde direkt och en annan studie på 101 personer hade ingen effekt av choklad och minskat blodtryck. 
 
Alla studier som jag skrivit om ovan, och redogjort resultatet ifrån, har alla pågått under kort tid och på enbart ett fåtal individer. Så man kanske kan dra slutsatser från dessa - men man skall ta resultaten med en nypa salt. Studier kan ha måga positiva effekter på häslan, men när man ser på detaljer så kan det ha helt andra effekter. Många av studierna ovanför har använt 100 gram choklad (mörk choklad). Detta motsvarar ca 1/2 platta choklad (av Marabou för storlekskänslan). Genom att äta så pass mycket choklad så får man i sig omkring 500 kcal extra vilket i det långa loppet motsvarar ca 1 pounds viktökning per vecka. Det finns alltså inte några långsiktiga fördelar med att äta choklad.
 
En jämförelse mellan mörk och vit choklad: 
Mörk choklad kan bestå av enbart ett fåtal ingredienser, t.ex. kakao, kakaofett (kakaosmör) och ex. råsocker. Mörk choklad skall inte innehålla någon mjölkprodukt, men kan däremot innehålla t.ex. vanilj eller sojalecitin (för konsistensen). 
Mjölkchoklad, består till grunden av mörk choklad, men skillnaden till den mörka chokladen är att mjölkchokladen (som namnet antyder) innehåller en mjölkprodukt. 
Vit choklad innehåller inte något kakaopulver, utan är istället baserad på kakaofett, socker, vanilj och mjölkprodukter. 
Den av dessa som är nyttigast är inte vit choklad, eftersom forskning menar att kakaon är det nyttiga i chokladen och då den inte består av kakao (enbart kakaofettet) så pekas den ofta ut som den minst nyttiga chokladen. Ju större andel kakao som finns i produkten, desto mindre utrymme finns det för socker. Procenttalet som står på en produkt (t.ex. 70 %) står ofta för hur stor andel av chokladen som kommer från kakaofrukten (kakao och kakaofett sammantaget). Om choklad är nyttigt för en person, bestäms helt och hållet på typen av choklad och hur mycket man äter. 
 
Mörk choklad med en hög kakaohalt har den högsta halten av polyfenoler, även om alla choklader har olika polyfenolhalter. Så halten av kakao i en choklad är enbart en guide till ett polyfenolinnehåll. 
 
Slutsats och konklusion
Som slutsats kan alltså, som studier också sagt, att choklad kan stilla ett behov här och nu, men i det långa loppet så hjälper det inte speciellt mycket för hälsan. Om man inte gör av med lika mycket kalorier som man intar när man äter choklad, så kan de sätta sig runt magen som extra kilon vilket sällan prefereras i dagens samhälle. Så min personliga slutsats är således, ät choklad om du verkligen vill - men se då också till att du rör på dig i motsvarande mängd (100 gram choklad motsvarar ca 1,5 timmes medelmåttig promenad enligt mabra.com). En annan variant är annars att äta kakao som smaksättare i t.ex. proteinpudding eller i havregrynsgröten. 
 
 
Inte världens bästa choklad (Marabou) enligt studierna ovan. Undvik choklad om du inte vill riskera en viktökning.
Källor till informationen: 
Cooper, KA., Donovan, JL., Waterhouse, AL., & Williamson, G. (2008). Cocoa and health: a decade of research. British Journal of Nutrition, 99, s. 1-11. 
 

Matvett.se () Skillnaden mellan mörk-, vit- och mjölkchoklad. 
 
Ferrari, N. (2009). Chocolate and your health - guilty pleasure or terrific treat? Harvard Health Publications, Mars 3

2015-01-04
14:01:59

Coca-cola jämförelse
Jag har länge funderat på vad som är skillnaden mellan alla olika sorters Coca-cola modeller som finns där ute på marknaden. Idag när jag var i butiken så var inget undantag. Så, sagt och gjort så tog jag tag i saken och började gå mellan hyllorna och analysera de olika sorterna. De sorter jag jämfört i denna minimala undersökning är: Coca-cola original (röd etikett), Coca-cola Life (grön etikett) och Coca-Cola Zero (svart etikett). 
 
Prisskillnad mellan de 3 sorterna är det inget att debattera. Samtliga kostar på Mathem.se 14,95 kr/50 cl. Men vad gäller ingredienser och näringsinnehåll så skiljer de 3 olika sorterna en del. Innehållsmässigt blev jag ganska förvånad när jag satte mig ner och jämförde de olika. 
 
Ingredienslista och näringsinnehåll i 3 olika cola-sorter. 
 
Skall vi börja med att analysera näringsinnehåller (kolhydrater, fetter, proteiner och kalorier) så skiljer det väl en del. En vanlig original innehåller en del socker (3 sockerbitar*/deciliter och hela 15 st/flaska). Kalorimässigt så innehåller det ungefär lika mycket som 1 deciliter mellanmjölk. Observera att mjölken innehåller proteiner (3,5 g), fetter (1,5 g) och kolhydrater (4,9) - vilket inte Coca-colan gör (på flaskan står t.om. fett, mättat fett, protein och salt - obetydlig mängd). 
 
Coca-cola Life innehåller också en del socker, även om det också innehåller sötningsmedel, i en flaska Life-cola så förekommer det hela 10 sockerbitar. Kalorimässigt så innehåller Life nästan hälften av Originalets kalorier, men de mesta kommer från rent socker. Coca-cola Zero innehåller däremot inte något socker alls, och är i princip kalorifri (0,3 kcal/100 ml). Zero är därmot den cola som har en utskriven salthalt. 
 
När det kommer till ingredienslistan så blev jag ganska förvånad. I originalet så förekommer det ganska få ingredienser, dessutom enbart 2 E-ämnen. I LIfe colan så förekommer det en hel del ingredienser. Det som är förvånande här var att sockret kommer så långt fram i listan och sötningsmedel sist. Denna typ av Cola har marknadsförts som "den nyttiga Colan med naturligt socker", men det verkar som att det "naturliga sockret" är samma gamla raffinerade socker som även finns i originalet. Även i Life-colan så förekommer det samma E-ämnen som i originalet. I Coca-cola Zero så förekommer det också en del ingredienser, till synes i alla fall. När jag inspekterat ingredienslistan så fann jag nämligen att där förekommer mindre olika ämnen än i Life-colan, men när det kommer till "under-ämnen" till en ingrediens (t.ex. sötningsmedel). 
 
Slutsatser?
Mina slutsatser blev, baserat på ovanstående fakta, att Life-colan inte är så mycket bättre än originalet. Vill man spara 1 sockerbit per deciliter och lite kalorier, så varsågod - drick Life-colan. Vill man däremot ha en cola-smak men inte få vare sig kalorier eller sockerbitar så skall man välja Coca-cola Zero. Vill man få i sig kolhydraterna som en snabb återhämtare efter t.ex. träning skall man inte välja någon av ovanstående produkter, då skall man välja den klassiska mjölken! Mjölken innehåller kolhydrater (4,9 g/dl) men där förekommer det även dom viktiga proteinerna och fetterna som inte finns i colan. Så slutsatsen är alltså, drick vanlig mjölk efter träning eller till maten. Undvik sockerfällorna som colan medför. Vill man däremot ha en cola-smak till t.ex. maten eller till kvällssnackset så välj då Zero, inte originalet eller Life. 
 
* en sockerbit väger ca 3,5 gram

2015-01-03
16:35:15

Agg...
Helt jäkla makalöst. Här skriver jag, utblottande, om min nuvarande psykiska ohälsa. Och vilket stöd får man från sin familj? Inget. Det är bara mamma som hör av sig, som ens vill höra av sig. Känner att detta kommer spegla hur jag kommer resa till Åland i framtiden. Blir inte många besök alls! 
 
Så, då har jag fått spy ur mig lite mera. Tack å adjö för idag! 

2015-01-02
08:43:15

Min sista del av 2014 och början av 2015
Nu är det återigen ett nytt år. Ett år som till stora delar är ett oskrivet blad, det enda vi vet egentligen är att varje dag inte kommer att vara den andra lik. Varje dag är unik, varje dag ger dig en ny utmaning, varje dag är en ny kamp för människan. Det spelar ingen roll i vilket avseende jag menar, det är oberoende en ny kamp som vi står inför. 
 
För min del, så står kampen i att vinna min egen tävling. Att vinna över mina tankar och mina demoner som följer mig i dagen. Jag har bestämt mig för att vinna kampen, utan att vika ner mig en tum. Mina tankar äger ingen substans i varför de tycker eller tänker på ett visst sätt. Jag är unik och det är jag som måste sätta mig själv i förarsätet, annars kommer resan sluta illa - och det vill jag inte. 
 
De flesta av er vet att jag mått dåligt under sista delen av 2014. Jag tänker av privata skäl inte gå in i detalj om vad mina tankar bestått i, men jag kan sträcka mig så långt och säga att det helt och hållet handlar om mig som person, min personlighet, och min kropp. Det är alltså enbart tankar om mig själv och hur jag uppfatttas av andra personer runtomkring mig. 
 
Jag har inte varit den personen som andra trott mig vara. Jag har tagits för att vara så många andra personer i mitt liv. Jag har nästan aldrig bara fått vara jag. Därför vet jag inte vem JAG är nu. Dessutom har jag gått igenom en anorexia som tagit och format om stora delar av min mentalitet, och förstås även min kropp, vilket gjort att jag nu börjar vakna upp och inse att jag inte är den personen som jag en gång var. Jag har formats om till en ny person, i en ny kropp, med en nyare och bättre mentalitet och personlighet. Detta skapar förståss förvirring i vem jag är som person och ställer stora krav på att försöka hitta mig själv i den jag är igen. När jag ser mig i spegeln så känner jag nästan förakt för mig själv, jag känner inte min nya kropp - samtidigt som jag är jag i min kropp nu. Detta skapar förvirring i min hjärna. Jag känner mig på ett sätt hemma, men ändå borta på ett annat sätt. Jag vet att detta låter knasigt för er, men det är så det är för mig just nu. Det är extremt förvirrande. 
 
Jag har dessutom gått igenom många personliga "tragedier" under senaste tiden, bl.a. så har jag extremt dålig kontakt med min egen familj, jag vill i detta nu inte återvända till min hemort (det skapar så mycket negativt som jag kan vara utan), jag har måsta firat storhelgerna ensam (till stor del), och jag har gått in i en ny och lite djupare depression igen.Den enda gången under dagen som jag verkligen kan slappna av, det är när jag sover. Då kan jag faktiskt bara sova, jag drömmer inte annorlunda (drömmer inte alls?), och jag har inte insomningssvårigheter. Det är så extremt skönt. Samtidigt som det är jobbigt eftersom jag inte kan ta det lugnt under dagarna, för jag har det problemet att sover jag under dagen så sover jag inte under natten. Alltså kan jag inte sova under dagen utan måste vara vaken och fightas med mig själv och mina tankar. Detta tar extremt mycket energi från mig på dagtid. 
 
Det jag dock ser fram emot nu, är att få återse mina kompisar som börjar återvända hemåt från sina respektive jul- och nyårsfiranden, tillbaka till Halmstad för att snart börja skolan igen. Jag ser också fram emot att gå tillbaka till min terapi i nästa vecka, efter 3 veckors uppehåll. Jag hoppas också få börja en till behandling för att deala med mina kroppsnojor. Jag vill trivas med den jag ser i spegeln, och inte behöva titta bort så fort en spegel kommer i närheten. Jag ser också fram emot 2 saker till. 1 - att Nicholas kommer ner till Halmstad på måndag, och 2 - att mamma snart är på kommande igen (den enda personen hemma på ön som jag har kontakt med regelbundet och varje dag). 
 
För att fördriva mina tankar just nu så pusslar jag, eller läser, när jag inte tränar. Träningen är också ett andningshål för mig. För på gymmet kan jag vara mig själv - utan krav. Men jag kan inte träna 24/7, så därför har pussel och böcker nu börjat bli mina ventiler (böcker som inte rör skolarbete, ska just börja läsa Björn Ferrys självbiografi). 
 
Hoppas ni har förståelse för att min blogg kan eka tom emellanåt, men det är bara pga att jag mår dåligt själv. Annars skall jag uppdatera er med tips och råd gällande träning, motivation och kost! Hoppas 2015 har en bra start för er del! 
 
Kramar 
Jenny