Jenny Häggblom

2015-03-31
14:07:10

Progression och tålamod
Det har ekat ganska tomt här på sistonde. Jag har haft fullt upp med både skola, jobb och mig själv så jag har, inte medvetet, men behövt prioritera saker och ting i rangordning. Sen när man gjort allt - då är man trött... Så ursäkta mig! 
 
Nu skall jag se till att det blir ordning på torpet igen och börja blogga mera frekvent igen! Skärpning & diciplin är vad som gäller! Idag har det vart mer eller mindre full fart! Började dagen med att rivstarta i form av kaffe och min PWO - pigg och glad cyklade jag iväg till gymmet för att kötta överkropp! Sen var det dags för tester, är med i en klasskompis (& kollegas) ex-jobbs-studier så det var dags att hoppa lite. Sen på cykeln, hem och ställa i ordning (dvs packa väskan) och sen iväg till jobbet där dagens första klient kallade kl 10. Efter det, fick en ombokning, så hem och luncha, vila, käka igen och snart iväg till dagens andra klient kl 15. Sen har jag sista jobbet kl 18-19 idag så sen får jag komma hem. Så man kan säga att det är fullt ös nu idag! I morgon är det betydligt lugnare. 
 
Jag har nu gått 2 veckor på kost- och träningsschema från min PT. Det känns bra och jag gör redan resultat i gymmet vilket är grymt skoj och för mig ganska oväntat! :) Jag ser fram emot att fortsätta på den nu inslagna vägen och komma ut fit och stark sedan om några månader! Det är en låång process men jag är medveten om det och tar en dag i taget. Det poppar inte ut biceps eller rumpa på 1 natt... 
 
Jag tränar nu på det som alla mina klienter gärna vill uppleva snabbt, nämligen resultat. Men det tar tid. Man byggde inte Rom på en dag heller. Musklerna måste byggas inifrån -> ut vilket tar tid - speciellt om de inre lagret är svagt. Som tur har jga hyfsade muskler längst in så nu är det mest volym på de yttre som gäller och då innebär det 2 saker i min värld - rätt träning och rätt kost i rätt mängd. Det är precis vad jag jobbar med nu! 
 
 
Ha en fortsatt bra dag mina kära läsare! Kärlek <3 

2015-03-29
18:39:35

Jobb


2015-03-26
19:40:52

Tårta!!


2015-03-26
06:24:37

Favoriten för ryggen

Min absoluta favorit när det kommer till ryggträning! Älskar bänkrodd ♥️ Idag är det dags för underkropp och volym!! Kuuul!! ☺️



2015-03-21
18:41:36

Lördag 21 mars

1/2 dags käk... 


Rocka sockorna! 

2015-03-20
18:48:10

Frukost

Frukost för träningsfri dag högst upp och träningsdag längst ner! Samma fast 2 mackor till på den övre. Häftigt för kistan att börja dagen med en vassle shake. 


2015-03-18
18:31:15

Leangains och ryggont
Nu är det igång - nästan. Jag har fått tränings och kostschema! Nu skall det börja byggas muskler. Nu jäklar! 
 
 
2 dagars lunch ovan, 1 kg potatis och 1 pkt kycklingfärs. Mums. I morgon efter benpasset ;) 
 
 
Idag var det sista dagen med "gött käk" så det blir Kinabox. Nu börjar matschemat till 110%. 
 
Beställde kosttillskott idag, det blev en nätt liten summa. Tänker inte nämna den här. Men det blev en nätt liten summa som sagt var. 
 
Köttade lite sköj i gymmet idag och i en magövning, en rotationsövning, så kände jag att det börja smyga sig på en ryggsmärta. Inte tänkte jag mera på det utan genomförde övningen och 1 till innan jag for hem. Sen började det sårna till och till sist hade jag lite smått ont. Var till sjukgymnasten (i ett annat ärende) och där hade jag inte besvär alls, kunde genomföra alla rörelser utan smärta - det var enbart bakåtböjning som kändes (vilket det nästan alltid gör för mig). Nu när det har gått några timmar så är jag rörlig, jag har en lätt spänning över svanken och känner att musklerna nästan "krampar" men det gör inte ont på det sättet. I fjol (12/4-14) skadade jag ryggen i ett marklyft och blev liggandes utom träning i 2-4 månader innan jag kunde börja återgå till träningen igen. Nu kommer det inte ta lika länge. Smärtan jag hade då graderas till 10 här och på en skala i jämförelse så känns det här någonstans på 3-4. Så det är inte några problem. Sjukgymnasten sa dessutom att jag skulle röra på det och göra min träning - så det kommer jag göra. Jag har inte "tunga" lyft förrän måndag så jag hinner "vila" ryggen fram tills dess. Kommer dock att köra allt med bälte nu kommande veckor/månader för att skydda ryggen så mycket som möjligt. Övningen jag gjorde idag skulle jag kanske behövt bälte på - men det brukar jag inte så... Jag har mest ångest över att det hände igen, mer ångest och rädsla, än smärta. Det gör också att jag inte riktigt kan slappna av i musklerna runtom det ömma området och därmed låta musklerna vila och återhämta sig. Men det är jag ganska säker på, det är inte någon skelettskada! Det är mjukdelar igen så det kommer gå över - det är bara en fråga om tid. 

2015-03-15
19:57:32

Ändring i schemat
Idag blev en lite annorlunda dag än vad som var tänkt. Tanken var att ta det lugnt under förmiddagen, jobba med uppsatsen då följt av innebandymatch i Eldsbergahallen kl 12-14. Sen skulle jag, var tanken, genomföra ett typ 2 timmars benpass på gymmet. Men där gick det lite mer annorlunda än beräknat... 
 
Matchen gick bra, vi vann sista hemmamatchen för säsongen med 11-4, skön vinst! Tjejerna spelade bra, det spel dom hade idag har jag inte sett på hela säsongen! :) Desstutom skall jag trycka på att de klarade 5 minuter i spel 4 mot fem (boxplay) när vi fick vår snabbaste spelare blev utvisad för tufft spel. Grymt jobbat! 
 
 
Sen efter matchen, när jag satte mig i bilen på väg hem, så ringde en mäklare och frågade om jag kunde komma på visning kl 15. Visst. Det blev ett snabbt pass på gymmet, fick krympa passet från 2 timmar till 35 minuter. Men jag han med ett högintensivt pass med 6 övningar - bilden nedan visar övningarna och belastningen i kilo. 
 
 
BS = back squats, DL = deadlifts, FS = front squats, SpS = Single split squat, KB Swings = kettlebell swings, och Burpees. 
 
Jag skall inte köpa lägenheten men jag var i alla fall på visning, alltid nåt. Ikväll skall jag nu återhämta mig, sova gott och ha det mysigt tillsammans med mig själv. I morgon väntar en 2-timmars utbildning, ett sista test för uppsatsen och PT Small Group Training med fokus på golf under kvällen! :) Däremellan skall jag träna själv, tar en lugnare förmiddag imorgon igen! 

2015-03-13
19:06:37

Första veckan på nya jobbet
Tack för alla gratulationer! Det värmer mycket hos mig. Jag är så glad och stolt över mig själv, nu är det bara att skaffa klienter som gäller! I morgon skall jag försöka knyta kontakter! Idag har jag vart ledig - välförtjänt. Jag är trött, sover dåligt - igen, och har tränat tungt senaste tiden. Nästa vecka påbörjar jag ett nytt program, och i och med det så vill jag gå in med 100 % ny kraft så i morgon blir det vila. 
 
Har haft handledning för examensarbetet under senaste veckan, fick mycket ros för mitt arbete så här långt. Jag har inte haft lektioner eller seminarium senaste arbetsveckan, de ställdes in pga sjukdomar. Nästkommande vecka är det istället planerat att vi skall ha det seminarium vi skulle haft i måndags. Annars är det rätt lugnt i skolan just nu, kommande kurs börjar först den 23e - idrottsnutrition! Den ser jag fram emot! 
 
Nästkommande vecka skall jag försöka jobba så mycket jag kan, jobba med att ragga klienter för konsultation. Jag har även en PT Small Goup Training med inriktning golf på måndag 18.30. Det är extrainsatt enkomst för min skull att 1) se intresset för golfspecifik träning, 2) möjlighet att knyta kontakter och potentiella kunder och 3) träna på rollen som PT i grupper om 8-10 personer. Jag ser fram emot det! Det ska bli vädligt roligt, nu hoppas jag bara på att folk anmäler sig till aktiviteten! :) 
 
Ikväll blir det Let's Dance för min del, sen blir det läggdags ganska tidigt, vaknade så sjukt tidigt i morse igen. Önskar jag kunde få sova till kl 6 i alla fall... Börjar tröttna på att vakna någon gång mellan 4.30-5.30 varje morgon... 
 
God kväll & God natt! 

2015-03-11
07:54:06

Nytt jobb!
Har fått jobb som PT på Actic Simhallsbadet i Halmstad! Är så glad! Dessutom har jag en klasskompis som kollega!! ☺️


2015-03-09
12:58:02

Nya möjligheter och nya tider!
Det var väldigt länge sedan jag skrev här nu! Förlåt för dålig uppdatering :) Skall bli bättre nu igen, det lovar jag! Nu är det oxveckor fram till påsken nämnligen så nu blir det mera jobb - mindre soft häng. 
 
Mamma var här i helgen vilket också bidar till minskad uppdatering här på sidan. Hon kom ner i torsdags och vi umgicks hela helgen, hon for hem igen igår morse. Vi har bl.a. vart till Ullared en sväng men annars har vi mestadels tagit det väldigt lugnt. Det var ett sådant besök som gav oss mer kvalitetstid än att snurra på fram och tillbaka på uppdrag. Vi hade ingenting planerad så det blev kvalitetshäng istället, vilket alltid uppskattas! 
 
Nu är det skola igen, skulle egentligen i detta nu suttit på lektion men fick reda på igår att den var inställd pga sjukdom så nu sitter jag hemma och jobbar med min uppsats istället. Skriver ner lite felkällor och läser artiklar. Alltid nåt. Bättre att göra det nu än sen. 
 
Eftermiddagen kommer bli spännande, skall iväg om ca 1,5 timme - men säger inte vart ännu! Det kommer också att komma snart! Det är mycket på gång nu för min del, vilket är roligt och lite läskigt. Jag kommer givetvis dela med mig av detta kommande dagar, ev kommande vecka. Så ni får hålla utkik här framöver ;) 
 
Skall nu återvända till mina studier och avsluta det jag håller på med i detta nu - felkällor till testerna. Skall ha handledning på torsdag så skall se om jag inte kan komma på lite flera frågor att ställa min handledare också! 
 
Ha det bäst!
 
 

2015-03-04
07:48:24

Onsdag 4 mars 2015
God morgon! 
 
En ny dag, med nya möjlgheter, nya utmaningar och nya känslor! Dags att sätta igång morgonen på bästa sätt! :) 
 
 
Min morgon började bra, en god frukost, en god kopp kaffe och ett härligt vårväder utanför fönstret med fågelkvitter! Kan inte börja på ett bättre sätt! Nu skall jag se till att göra det bästa av dessa förutsättningar! 
 
Jag har gått in i en vädigt spännande period just nu, på flera olika plan, dels akademiskt med examensarbetet som löper på bra, den här veckan får jag in 8 nya resultat som skall analyseras! Dessutom börjar 2 personer sina test den här veckan! Har bara 2 kvar att ragga upp sen! :) 
 
Gällande min egen träning så flyter den på rätt okej, jag kör tungt just nu, mycket fokus på ben och rygg då jag anser de vara mina svagaste punkter i dagsläget. Jag har däremot gjort en stor sak för mig själv som jag ännu inte vill berätta, men som jag kommer berätta om så småningom!! Den som väntar på något gott... Det kommer i alla fall ge mig en skjuts i träningen :) 
 
Privat så känns det bra just nu, jag mår bra och trivs bra med mig själv. Jag känner mig tillfreds och lugn vilket känns sjukt bra! Jag kan inte önska mera när det kommer till den biten, det enda jag skulle kunna önska mera är att få sova gott på nätterna men jag tror det också kommer komma så småningom. Jag har mina funderingar på vad som kan orsaka min dåliga sömn... Och det går att rätta till - jag skall bara orka. 
 
I morgon kommer min mamma ner på besök, det skall bli jättekul med besök igen! Det var inte så länge sedan sist men det börjar ändå bli sina veckor sen. Tiden går så snabbt så jag hänger liksom inte riktig med själv. Tänk att det redan är vecka 10 nu och mars månad... Känns som det var december för 2 veckor sedan! 
 
Nu skall jag så småningom börja bege mig mot skolan och redovisningar i 8 timmar. Jag och Matilda är först ut kl 9.25 och sen skall vi lyssna på ett X antal andra redovisningar fram till kockan 16.30 i eftermiddag. Kommer bli en låång dag! Jag är inte pepp alls, men men. Det är bara en dag! Tar med datorn så kanske man kan leka lite ;) Typ fixa med uppsatsen eller så... 
 
Se nu till att göra det bästa av dagen du också! 
 
Kramar <3 

2015-03-03
14:27:18

XL-S Medical - tro på reklamen eller inte?
Jag kan ju inte sitta ner och fångas av all reklam. Jag är så skeptiskt lagd så jag måste ta reda på hur det ligger till innan jag kan bedömma en ny produkt som bra eller mindre bra, om jag skall tro på det eller inte. I det här fallet så har jag sett på tv4´s reklam och fastnat för XL-S Medical. Så jag måsta in på nätet, läsa studier och ta reda på mera information helt enkelt. 
 
 
Vad är XL-S Medical?
Jo, det säljs med marknadsföringen: "Gå ner upp till 3 gånger mer i vikt än med enbart sundare kost". Det är pulversticks eller tabletter som skall binda upp till 28 % av fettet i kosten, dämpa aptiten och som innehåller fibrer som har en positiv effekt på tarmfunktionen. Enligt instruktionerna skall man äta som vanligt men ta en pulversticka efter måltid 3 gånger om dagen och om man skippar t.ex. lunch så skall man ändå ta en stick. 
 
Den aktiva ingrediensen, som heter Litramine, består av fibrer som sväller upp och ökar matens viskositet/tröghet vilket skall medföra att mättnadskänslan förlängs. Litramine skall tydligen klumpa ihop fettet i tarmen vilket gör att kroppen inte kan ta upp fettet vilket i sin tur medför att vi helt enkelt bajsar ut det överblivna fettet från kroppen. 
 
"Kliniskt bevisad effekt"? 
Enligt deras hemsida så är produkten kliniskt bevisad att fungera, men i de studier (som de länkar på hemsidan) så kan jag enbart finna tester på själva ämnet Litramine och inte produkten XL-S Medical i sig. 
 
En av studierna satte jag mig in i lite mera, och där fann jag ganska intressanta resultat. Där hade man testat tyska försökspersoner med ett BMI mellan 25-35 (dvs övervikt/fetma). Antingen fick de piller med den aktiva substansen Litramine eller så fick de en placebo-tablett med sockerlösning. Studien pågick i 12 veckor och under den tiden så fick testpersonerna gå på en diet som bestod av 30 % fett, 55 % kolhydrater och 15 % protein. Deras respektive dagliga energibehov beräknades också och från den siffran så subtraherades 500 kcal, så de fick redan i dieten äta lågenergi-kost. Det ökade också sin fysiska aktivitet med 30 minuter promenad eller cykel varje dag under hela studien. Resultaten från studien var ganska intressanta, dels för att man hade testat både vikten på vågen men även lite andra fysiologiska markörer (blodtryck, puls, kolesterol etc). Det man kunde se genom resultaten var att testgruppen som fick den aktiva substansen gick ner i snitt 4,5 % av sin kroppsvikt eller 3,8 kg medan gruppen med placebo gick ner enbart 1,8 % eller 1,4 kg. Skillnaderna i de andra fysiologiska markörerna var inte signifikanta, inte en enda. Man kunde se att både blodtrycket och hjärtfrekvensen låg kvar på samma nivå som innan studien, samt att man kunde se en liten ökning i totalt kolesterol i båda grupperna. 
 
Det som skall tilläggas till viktminskningen i den här studien, jämfört med andra mera reliabla studier, är att en sund viktminskning med ca 500 kcal per dag skall motsvara 0,5-1 kg per vecka. Skulle detta stämma så skulle alltså testpersonerna ha gått ner drygt 6 kg under dessa 12 veckor och inte enbart 3,8 och 1,4. Så det är något skumt med denna studie. 
 
Vad kostar XL-S Medical? 
Enligt pricerunner.se så kostar 90 pulversticks eller 90 tabletter ca 339 respektive 188 kr. Enligt hemsidan skall man ta XL-S under minst 1 månad, beroende på vilka mål man har. 
 
Bra eller dåligt, min subjektiva syn på XL-S Medical!
Kasst. Studier visar på att motion och bättre kostvanor i kombination ökar chanserna att gå ner i vikt och stanna där. Detta är återigen en "quick-fix" som får reklamplats som vill försöka inbilla oss att de är bra, nyttigt och snabbverkande. Att gå ner i vikt och stanna där kräver en livsstilsförändring, är man villig att göra det så är det kost och träning som gäller, är man inte villig att göra det så fine, varsågod här är en produkt till Er. Men kom inte till mig sen och säg att det inte fungerade, det höll inte eller det stämmde inte det som sas i reklamen. Jag tror helt enkelt inte på den här produkten heller, som så många andra inom samma område. Det är hela vägen från psyke till fysik till det sociala som måste klaffa för att man skall klara av att gå ner i vikt, och då gäller det att ta tag i sin livsstil, inte bara hälla i sin pulver med skumma ingredienser. Sakta, stabilit och långsiktiga effekter är det jag eftersträvar och jobbar för, sen är det upp till kunden att bestämma vilken väg han/hon vill gå - men jag vet vad jag snackar om i alla fall. 
 
Källor:
Grube et al. A natural fibre complex reduces body weight in the overweight and obese: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Journal of Obesity, 2013
 
XL-S Medicals hemsida: www.xlsmedical.com/site/se
 
Pee-Win Chong, Kai-Zhia Lau, Joerg Gruenwald, and Ralf Uebelhack, “A Review of the Efficacy and Safety of Litramine IQP-G-002AS, an Opuntia ficus-indica Derived Fiber for Weight Management,” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2014
 
 
Nyttigt.eu hemsida: http://www.nyttigt.eu/att-ga-ner-i-vikt-snabbt-–-rakna-ut-energiforbrukning-och-rakna-kalorier-svarare-an-sa-ar-det-inte/

2015-03-01
08:35:32

Aspartam - artificiellt sötningsmedel?

Aspartam är ett vanligt förekommande sötningsmedel i våra livsmedel. Det har debatterats ofta och mycket om vare sig det är bra eller dåligt, beroendeframkallande eller inte etc. I det här inlägget skall jag försöka ge en så klar bild som möjligt av aspartam samt försöka finna evidens för om det är bra eller dåligt.

 

Vad är aspartam?

Aspartam (E951) är ett syntetiskt sötningsmedel som är i princip kalorifritt . Det är ungefär 100-200 gånger sötare än socker vilket gör att det används i mycket mindre mängd än vad rent socker gör, detta gör att det blir i princip kalorifritt i produkterna. Annars innehåller aspartam lika mycket kalorier per 100 gram som vanligt strösocker, det vill säga ca 4 kcal/gram.

Aspartam består av en dipeptid, eller två aminosyror, nämligen fenylalanin och asparginsyra. Fenylalanin och asparginsyra är två essentiella aminosyror som kroppen behöver varje dag. Fenylalanin (phenylalanine) är en prekursa/förlöpare till aminosyran tyrosin, vilket innebär att det är en förlöpare till dopamin, norepinefrin, noradrenalin och adrenalin. Fenylalanin bidrar också till att dämpa aptiten, bidra till normal funktion av sköldkörteln och friska blodkärl, stödjer normal leverfunktion samt kontroll av allergier. I och med att fenylalanin är en essentiell aminosyra så måste vi få i oss den varje dag för att överleva och du kan få i dig det genom bl.a. korv, kalkon, mjölk, yoghurt, keso, ägg och avokado.

Det är inte svårt att få i sig fenylalanin. Varje dag äter genomsnittssvensken ca 2-4 gram fenylalanin, och äter man extra protein (t.ex. vid träning) så kommer man ligga något högre än det. Genom lightprodukter, så får medelsvensken i sig omkring 1,5 mg fenylalanin per dag. En storkonsument får i sig omkring 5-7,5 mg per dag från lightprodukter – dvs mindre än 1 procent av rekommendationen. Genom 100 gram kyckling får vi i oss hela 250 mg fenylalanin och ett glas mjölk innehåller 180 mg. Den andra delen som aspartam består av är asparginsyra. Det är också en aminosyra som du dagligen stoppar i dig genom kosten.

 

 

Rädd för aspartam?

Det finns enligt tranastyrka.se ingen anledning att vara rädd för aspartam. En studie 1987 som genomfördes för att se om aspartam kan bidra till huvudvärk, kunde konstatera att 35 % av de som fick aspartam liknande en mängd om 4 liter läsk, faktiskt fick huvudvärk. Men å andra sidan skall det tilläggas att de som fick en placebo istället, där 45 % sa att de fick huvudvärk ger en indikation på att de som undersöktes i studien var en bunt med känsliga personer. 

En annan studie med 108 deltagare gavs hälften aspartam som motsvarade 10 liter lightläsk varje dag under 6 månader och andra hälften placebo. Efter 6 månader så kunde man inte se någon signifikant skillnad mellan dessa två grupper.

Enligt examine.com, en sajt som är som ett uppslagsverk när det kommer till vad vi stoppar i oss, skriver att aspartam är överdrivet sagt att vara farligt. Även om det är sött så finns det inte substans för att det skulle öka aptiten, det skulle faktiskt kunna minska aptiten då aminosyrorna som aspartam består av har den funktionen. Det finns också evidens för att aspartam inte försämrar fettminskning, vilket gör att man faktiskt kan dricka lightprodukter även vid viktminskning av fett.

 

Summering

Det finns således inte någon större risk med att dricka lightprodukter eller aspartam i synnerhet. Det består av två naturligt förekommande ämnen som i sin tur till hälften essentiella för människan och behövs för att överleva. Fenylalanin och asparginsyra blir tillsammans sötare än socker, men är i sig inte alls farliga utan nödvändiga. Mängden aspartam som vi får i oss genom sötande produkter är således mindre än den mängd vi får i oss genom födan i stort. Men det finns dock ingen anledning till att börja överkonsumera lightprodukter enbart för att aspartam inte är farligt, lightprodukter består av flera kemikalier än bara aspartam. Men i det stora hela så är det inte farligt eller på något sätt hälsovådligt att inta drycker eller produkter sötade med aspartam. 

___

Vill ni läsa mera om aspartam så kan jag rekomendera följande länkar: 

Träna Styrka - Jacob Gudiol

Aspartam och Stevia - MMsports

Livsmedelsverket - Aspartam