Jenny Häggblom

2014-07-31
20:41:25

SMART mål satt för egen del
For på jobb kl 07.05 i morse och kom hem för 30 minuter sedan. En lång dag med andra ord. Hann med 3 pass som jag ledde, varav jag deltog själv som instruktör i 2 av dem. Sen tränade jag ett kortare pass själv i breaket 12-16. Blev en lång dag som jag känner av nu i kroppen. Till råga på allt så sov jag väldigt väldigt dåligt under senaste natten, ingen aning om varför men så är det. 
 
Jag har tidigare skrivit om målsättning här. Nu skall jag ge er mitt nästa mål. Det är baserat på akronymen SMARTS. 
 
Specific
Measurable
Attainable
Relevant
Time-bound
Self decided
 
Mitt mål är att senast den 1 september 2014 fixa minst en chins. En chins är en uppdragning i ett hävräck som sitter i taket eller i en dörr. Jag har baserat mitt mål på ovanstående. 
 
Det är specifikt - klara strikta chins
Det är mätbart - klara minst 1
Det är möjligt att nå - jag vet hur man skall göra utförande men saknar styrkan
Relevant - det är bra för mig att kunna då jag skall kunna visa andra hur de utförs
Tidsgräns - senast den första september 2014
Självbestämt - jag har själv bestämt mig för att det skall gå
 
Jag skall i helgen sätta mig ner och göra ett träningsprogram för detta mål. Jag vet på ett ungefär vilka övningar som krävs men jag behöver en struktur på det hela. Återkommer med upplägg senare! 
 
Nu skall jag banne mig sova och inatt skall jag sova bra - annars blir jag tokig! 

2014-07-30
16:11:50

Viktminskning ur 2 perspektiv - jojo och styrketräning - och dess effekter

Idag tänkte jag gå igenom lite vetenskapliga bevis för att jojo bantning inte är att rekommendera, samt jag kommer även att kolla lite på bevisen för att styrketräning är en bra träningsform när det kommer till fettminskning jämfört med vanlig konventionell konditionsträning.

 

Jojo bantning som fenomen

Till att börja med skall jag reda ut vad jojo bantning är för något och när det uppstår. Jojo bantning uppstår när personer, ofta feta som går på lågkaloridieter, försöker hålla en diet under en specifik tidsperiod, varpå efter denna löpt ut, personen börjar äta ”som vanligt” igen och vikten ökar därmed i snabb takt. Ofta sker denna typ av viktökning eftersom personen som hållit en diet under en kortare tid, oftast tappat stora mängder vätska och inte fett-massa.

 

 

När personen som gått ner i vikt, lägger på sig vikten igen efter dieten, så består ofta vikten av mestadels fett. Eftersom en person som väger 100 kg har ett visst energibehov i viloläge (basal metabolismen) så kommer denna person, för att hålla sin vikt, behöva äta en viss mängd kalorier. När personen sedan minskar i vikt till 90 kg så kommer också basal metabolismen minska. Det är ofta detta som gör att en person som snabbt går ner i vikt, lägger på sig samma vikt igen och gärna lite mera. Om personen (100 kg) först skulle behöva t.ex. 2300 kcal för att behålla sin vikt så behöver personen sedan (90 kg) kanske 2000 kcal för att hålla sin vikt. Men eftersom personen går på en lågkaloridiet så kommer viktminskningen att gå snabbt (personen ligger på ett stort underskott mot sin basal metabolism, t.ex. 1200 kcal). Efter dieten sedan, när personen skall börja hålla sin vikt igen, så kommer eventuellt denna person att äta precis som innan dieten – d.v.s. 2300 kcal per dag. Med detta, eftersom basal metabolismen nu ligger på 2000 så kommer det ske en viktökning genom att personen överäter.

 

 

I en studie som publicerades 1999 (1) så kan man läsa att befolkningen överäter. Detta p.g.a. att vi har stor tillgång på föda i västvärlden, det är lättillgängligt att få tag i kalorier idag. I studien kunde man se att 85 % av den energi som vi får i oss när vi överäter lagras som fett, speciellt triglycerider (en del av fettmolekylen) (1). Fett är förknippat med att användas under en längre tid, alltså i och med att fett är energitätt så kan vi lagra fett för att under en längre svältperiod kunna ha ett lager att ta av om nöden så kräver. Men idag när samhället ser ut som det gör och mat är tillgängligt, så behöver vi inte lagra in så mycket fett som vi tidigare behövde (t.ex. vi dålig skörd eller vid ett krig/kriser(2)). En ”smal” person lagrar så mycket fett på sin kropp vilket skulle motsvara energin för ungefär 1 månad, medans en överviktig person har fettdepåer som skulle kunna räcka under nästan 1 år (1).

 

Viktminskning och styrketräning

Traditionellt sett så har man ofta rekommenderat konditionsträning som träning för att minska i vikt. Troligen är denna rekommendation baserad på den syreupptagning som kroppen behöver för att kunna genomföra samma tid av tränings som styrketräning. Under t.ex. 30 minuter av aerob träning (löpning, cykling) så kan en person förbruka +- 338 kcal medans samma person, under samma tidsintervall om 30 minuter men genom styrketräning, bara förbränna 60-150 kcal. Man har troligen också rekommenderat konditionsträning i förmån för styrketräning, eftersom aerob träning oxiderar mera fett än vad styrketräning gör, som mestadels förbrukar kolhydrater (glykogen i musklerna) (3).

 

För att klargöra för daglig energiåtgång så måste ett fåtal begrepp först redas ut. Total daglig energiåtgång (Total daily energy expenditure, TEE) är den sammanlagda energiåtgången som krävs under en dag. Man kan dela upp denna i 3 delar, dessa består av basal metabolismen (BMR), matens termogena effekt (TEF) och termogena effekten av fysisk träning (TEPA).

 

Komponent:

%-uell energiåtgång/dag:

Basal metabolism

+- 60-75 %

Matens termogena effekt

+- 10 %

Träningens termogena effekt

+- 15-30 %

 

Enligt tabellen ovan så kan man se att majoriteten av energiåtgången per dag kommer från vår basal metabolism, alltså all energi som går åt att sova, vila, äta (allt utom maten i sig), diska, hämta post m.m. Vid en ökning av muskelmassa (hypertrofi) så har man sett att den basala metabolismen har ökat, detta leder i sin tur till att hela dagens energiåtgång ökar och minskar därmed kroppens fett.

 

Studier (se referens i studie 3) som tillsammans studerat effekten av styrketräningen och viktminskning har sett att, oberoende intensitet på träningen (alltså vilken belastning och vilket antal repetitioner som krävs), så ökar muskelmassan, styrkan, kraften och uthålligheten i sig (3). Men, man skall veta att om man lägger upp sin träning på ett speciellt sätt så kommer den effekten att framträda mera än de andra effekterna (t.ex. styrka).

 

Vill man öka sin muskelmassa genom just hypertrofi så rekommenderar man också att vilan mellan seten skall vara ”kortare än längre”, d.v.s. 30-45 sekunder istället för 3-5 minuter. Detta rekommenderas eftersom att högre laktatnivåer i blodet (mjölksyra) är kopplat till frisläppning av anabola (uppbyggande) hormoner såsom testosteron och tillväxthormon. Alltså – om man ökar sin muskelmassa genom hypertrofi så kommer också basal metabolismen öka och därmed energiåtgången i vila.

 

Basal metabolismen använder mestadels fett som energisubstrat, vilket då ger en ökad minskning av fettmassa, som effekt av styrketräning. En beräkning som gjorts i en studie (se referens i studie 3), så visade att 1 kg muskelmassa ökade basal metabolismen under en dag med mellan 30-50 kcal. Under lång sikt, t.ex. ett år, så kan dessa nivåer ge en viktminskning på kroppsfett med mellan 1.42 - 2.37 kg.

 

Under andra studier (se referens i studie 3) så har man jämfört träningsformen aerobt med styrketräning och där kunde man se att basal metabolismen efter träningsperioden var högre hos de som styrketränade än de som konditions-tränade. Studien pågick i 10 veckor och inbegrep aktiva män som testpersoner.

 

Ytterligare en studie (se referens i studie 3), som pågick i 26 veckor av styrketräning och inbegrep både män och kvinnor, gav en ökning i styrka med 36 %, en ökning av basal metabolismen med (6,8 %) och en minskning av syrekvoten med 3,5 % vilket i sin tur gav en ökning av fettoxidationen vid vila. Vad gäller yngre personer, så har en studie som pågick i 6 månader och inbegrep träning 9 övningar vid 3 dagar per vecka. Efter studien så kunde man se att basal metabolismen i vila ökade och att användandet av fett ökade – även under sömn. Det som är häftigast med denna studie var att varje pass pågick i enbart  ca11 minuter, vilket då ger ett perspektiv på att även kortvarigt träning (vid varje tillfälle) ger extrema förbättringar när det kommer till fettförbränning. Detta det betyder att personer som har svårt att hitta tid för träning, kan klämma in träning under kortare tidpunkter men ändå få samma resultat.

 

Slutligen har man också sett (3) att EPOC (syrekonsumtionen efter träning) är förhöjd när det gäller styrketräning jämfört med aerob träning. Detta medför att den totala energiförbrukningen (TEE) ökar och kan därmed ge en ökad viktminskning. En sista relevant faktor som också spelar roll är att fett hellre används som energisubstrat när det kommer till vila eftersom musklerna använt kolhydrater som bränsle under träningen och behöver fylla på med nytt glykogen i musklerna.

 

Slutsats

Börja styrketräna och sluta jojo banta! Det är enligt informationen ovan ett givet beslut enligt mig. Alla de effekter som de har på viktminskning och välbefinnande, så talar de sitt tydliga språk. Det finns egentligen inte några orsaker till att inte börja styrketräna om du redan idag genomför aerob träning, om du t.ex. lägger 1 h, 5 ggr/vecka på aerob träning så kan du med bra resultat förändra rutinen genom att byta ut 3 aeroba pass per vecka till 3 stycken styrkepass per vecka istället. Effekten kommer att vara god och dessutom kommer du bygga den styrka du behöver för att klara av vardagliga aktiviteter. Man behöver INTE vara rädd för att bli ”biff/broiler” bara för att man tränar på gymmet. Som jag skrev ovan så kan all typ av träning på gymmet ge muskelökning/hypertrofi. Om ni kollar på vilken atlet som helst, t.ex. Marit Björgen så har hon tränat i 10-tals år för att få den kropp som hon har idag. Det är inte så att musklerna ”ploppar ut” bara för att man styrketränar, det är jag ett levande bevis på!

 

 

Referenser:

(1) Levine, J. A., Ebenhardt, N. L., & Jensen, M. D. (1999). Role of Nonexercise Activity Thermogenesis in Resistance to Fat Gain in Humans.

(2) Prentice, A. M., Jebb, S. A., Goldberg, G. R., Coward, W. A., Murgatroyd, P. R., Poppitt, S. D., & Cole, T. J. (1992). Effects of weigth cycling on body compositions.

(3) de Mota, G. R., Orsatti, F. L., Figueira da Costa, T. N., & Marocolo Jr, M. (2010). Strength training and weigth loss. 


2014-07-30
07:03:20

God morgon!

God morgon! Här är vi uppe med tuppen för att jobba! Sovit asdåligt i natt, är trött & seg men kaffe på jobb och pass med seniorerna ska väl kunna vända på det - hoppas jag. 





2014-07-28
13:20:02

En liten guide till proteinbars-djungeln
Vad är egentligen en proteinbar? Hur kan man veta om det är en bra bar? 
 
Det finns en djungel med olika typer av proteinbars där ute. Alla av olika märken och förstås, av olika kvalitet. En del är bättre än andra, en del är helt värdelösa. Jag har grottat ner mig lite i denna djungel - av intresse, och tänkte dela med mig av vad jag kommit fram till när det kommer till hur man skall tänka gällande proteinbars. 
 
Till att börja med så måste vi urskilja vad en proteinbar är för något. Enligt den information jag läst på nätet (där alla vet allting), så har jag fått läsa mycket olika informationer. Men det jag kan slå fast är att en proteinbar skall ha en hög andel protein i förhållande till mängden kolhydrater och fett. Enligt Svenskt Kosttillskott så bör en proteinbar innehålla minst 17-18 gram per bar för att få kallas proteinbar. Enligt en sida, som har mycket sämre trovärdighet i min ögon, så läste jag att en bra proteinbar skall innehålla minst 5-6 gram protein. Detta är i mitt tycke då inte någon proteinbar utan en vanlig sötsaks-bar. 
 
Det finns också många olika typer av bars, som riktar sig till olika grupper. En del är så kallade energibars (dvs de innehåller större andel kolhydrater och mindre andel protein), det finns low-carb bars (som innehåller en lägre andel kolhydrater som istället är utbytta mot sockeralkoholer) och det finns diet-bars (som riktar sig till viktminskningsgrupper). 
 
Eftersom det finns så många olika typer av bars där ute på marknaden så måste vi ta oss an och kolla hur man skall gåtillväga för att få tag i den bästa baren för ditt ändamål. Beroende på vilken typ av person du är så har du olika krav på vad en bra bar skall innehålla. Generellt sett kan man, om man vill se det utifrån att välja den bästa proteinbaren, gå enligt denna lista (Bodybuildning.com): 
 
1. Kolla in det totala kaloriinnehållet
Om du vill gå ner i vikt, då skall du självklart välja en bar med ett lågt energiinnehåll. En bar om 400 kcal är kanske inte det mest optimala när det kommer till viktminskning, men om du däremot vill lägga på dig muskler så kan en bar med 400 kcal vara guld värt! Beroende på målsättning så kan en bar vara bra för en person och mindre bra för en annan - ur energisynpunkt. 
 
2. Kontrollera totalt antal kolhydrater
Kolhydrater kan vara snabba och långsamma. De snabba kolhydraterna går snabbt ut i blodet och de långsamma stannar kvar längre och portioneras ut i sakta mak ut i blodet. Om man vill gå ner i vikt så skall man satsa på en bar som innehåller mindre än 30 gram kolhydrater och då gärna en som inte innehåller så mycket "varav sockerarter". Efter träning så kan det dock vara bra med lite högre kolhydratinnehåll eftersom musklerna kräver kolhydrater efter träning för att fylla på med s.k. glykogen (som bildas från sockerarten glukos). Om man inte har möjlighet att äta inom en relativt kort tidsperiod efter träning så kan en bar med lite mera långsamma kolhydrater passa väl in. 
 
3. Kontrollera om det förekommer sockeralkoholer
Sockeralkoholer smakar sött och framställs ur vanligt socker men där en kemisk reaktion reducerar monosackarider genom en tillsats av väteatomer. Sockeralkoholen gör så att blodsockret påverkar lite eller inte alls när det väl kommer in i kroppen, eftersom det absorberas så långsamt. Däremot ackumuleras vätska vilket kan leda till diarré, och/eller upplåst/spänd mage. Ta därför reda på om du först tål sockeralkoholer innan du köper en proteinbar som innehåller dessa. Sockeralkoholerna förekommer oftast i low-carb bars (som inte innehåller så mycket kolhydrater av vanlig form, dvs socker). 
 
4. Kontrollera ingredienslistan
Ta alltid för vana att kontrollera ingredienslistan när du köper en produkt - oberoende vad det är. Ju kortare lista, desto renare produkt. Om du finner ett ämne som kallas för High-fructose corn syrup - undvik den produkten. Om ingrediensen förekommer längre ner på listan så innehåller produkten bara en liten mängd av ämnet - ju tidigare på listan, desto större andel i produkten. Förekommer ämnet på plats 1-3 - lägg tillbaka i hyllan igen!
 
5. Kontrollera fettmängden 
Sikta på en låg fettmängd i produkten. Kort och gott. 
 
6. Kolla upp förhållandet mellan kolhydrater och proteiner
För att vara en bra proteinbar så bör mängden protein vara hög jämfört med mängden kolhydrater. Ett idealt förhållande mellan dessa är 2:1 (protein:kolhydrater), en bra bar kan också ha förhållande 1:1. Lägg dock tillbaka produkten om förhållandet är 1:2 - då kan en kex choklad vara bra istället. 
 
Jag har ju även grottat ner mig i lite av de olika produkter som jag har hemma i mina gömmor. Jag har delvis en viktminskningsbar, en low-card bar, en proteinbar och en bar utan tillsatt socker. För att jämföra dessa så har jag till min hjäp tagit en kex choklad. 
 
 
Vi börjar med Nutriletts bar. En bar som anses vara en viktminskningsprodukt och måltidsersättare. I innehållsförteckningen så förekommer det många ingredienser som ni kan se. Däremot är proteinmängden bra, hela 18 gram. Däremot är proteinkällorna i texten inte så bra. Mjölkprotein är den första ingrediensen som behandlar protein och kommer först på rad 3. I mitt tycke - ingen bra proteinbar. Bör undvikas av alla, även de som vill gå ner i vikt! 
 
En lågkolhydrat bar, low-carb bar. Som ni ser är mängden kolhydrater reducerad jämfört med Nutriletts bar. Mängen protein är också högre. Här kommer i alla fall en proteinkälla som nummer 1 på listan vilket gör detta till en bättre bar. Det är inte den mest optimala kanske, men rent proteinmässigt är den helt klart godkänd. I förhållande protein och kalorier är det även då en succé! 
 
En bar som säljs som en proteinbar. Är ganska liten, dvs 50 gram och innehåller därmed en ganska hög kalorimängd samt en dåligt proteinmängd. Förhållandet kolhydrat och protein är inte otimalt här. Rekommenderas ej! 
 
En "utan tillsatt socker" bar. En bar med ett förhållande mellan kolhydrat och protein med 1:1 vilket anses godkänt. Mängden fett är relativt hög (jämfört med de övriga produkterna). Mängden socker är däremot väldigt låg vilket är bra. Helt godkänd bar, sånär som på proteinförhållandet. 
 
Och till sist en kex choklad från Cloetta. Innehåller inte så mycket protein (men enligt den icke-vetenskapliga källan så anses den nästan vara bra...). Innehåller helt klart ett uruselt förhållande mellan kolhydrat och protein. Vill man ha snabba kolhydrater så är detta att rekommendera, speciellt efter t.ex. en uthållighetsidrott. Däremot innehåller kex chokladen en kortare ingredienslista än viktminskningsbaren - är det ett tecken på något kanske?
 
Så för att sammanfatta detta. Kontrollera baren du tänkte köpa noga, innehåller den bra protein (vassle, kasein, soja), är den bra för mina mål och min målsättning, och hur är förhållande mellan kolhydrater och protein. 
 
Själv äter jag proteinbars ganska ofta och jag köper faktist So-lo carb varianten, dels har den ett bra pris och sedan så innehåller den det som jag gillar (i stor utsträckning), men framför allt så gillar jag smaken och mängden protein som den innehåller. Jag har testat många men detta är min favorit, och jag köper nästan alltid en låda i gånger eftesom det är billigare än att köpa styckevis. En annan favorit för mig är den här Core Protein bar från Svenskt kosttillskott, en bra källa till protein och himmelskt god! Dessutom har den ett bra pris, både stycke mässigt och paketmässigt. 

2014-07-27
21:14:52

Bilder som får tala



Imorgon kommer mera text. Idag blir det bilder som får tala sitt eget språk. Jobb och träning, det var min dag. 

2014-07-26
20:58:32

Lördag 26 juli 2014
Återigen tack för alla fina kommentarer, det stärker mig att gå vidare och bevisa motsatsen mot alla dem som förstört delar av mitt liv. Jag skulle inte klara detta utan allt stöd och alla hejjarrop. Ni betyder allt! 
 
Ett vanligt träningspass gick av stapeln under förmiddagen, det var kul. Roligt att ha fri träning en tid, improviserar till 100 nu! Ska testa övningar och mycket upplägg under kommande 2 veckor. Idag körde jag lite gymnastik, bilderna nedan är dock två andra övningar. 
 
 
Mina första marklyft med skivstång, dock en specialstång. Sjukt glad!! 
 
 
Senast den 1 september skall jag fixa chins. Jag kan idag inte klara av en, men nu skall jag satsa stenhårt på att fixa det! Här är en övning som stärker upp skulderbladets muskler, jag använder 10 extra kilo rund midjan för att stärka upp dem ännu mera. 

2014-07-25
19:57:32

Listan av kränkningar kan göras lång - här är ännu en....
En av de saker, som jag utsatts för, och som tagit mycket energi av mig är en händelse som också skedde i USA. Det var en händelse som fick enorma konsekvenser, även om själva händelsen i sig var pytteliten. Jag vet att jag nämnde det här när det var i "skottgluggen", men inget mera än så. Idag är jag redo att berätta om det, redo att möta mina egna demoner, redo att dela med mig. Dela med mig av en händelse som skjutsade mig ännu djupare ner under jorden, under bägge fotknölar och bort från allt vad som självförtroende hette. 
 
Själva händelsen skedde väl succesivt. Det började säkert mycket tidigare än när det "upptäcktes". Jag har alltid skrivit vad jag gjort, vad jag tränat, var jag tränat, vem jag umgåtts med, hur jag lever där jag är i världen osv. här på bloggen. I USA var detta inget annorlunda, men konsekvenserna av det fick annorlunda följder. 
 
Jag kommer ihåg att det var i November 2010. En i laget fyllde år, detta var en lördag. Vi hade planerat att "kidnappa" henne och överraska henne med en middag ute på ett ställe som heter Cheescake Factory. Sagt och gjort, det gjorde vi. Vi lyckades med alla punkter. Kvällen var trevlig, även om den var spänd mellan vissa personer i gruppen (dvs en tjej i laget snackade absolut inte med mig vid detta laget - ingen aning om varför). När vi hade ätit klart så tog vi oss tillbaka till studentlägenheterna (sk. dormen). Innan jag fortsätter med historien härifrån så måste jag göra ett instick och ett sidospår. 
 
När vi började skolan så måste vi skriva under ett kontrakt där vi sade att vi inte skulle mobba, kränka andra, se alla som personer, dricka alkohol på skolans område och i skolans lokaler (inkl boendet) osv. Alla skrev under detta, det var ett krav för att få spela golf och börja skolan. Nu, tillbaka till historien. 
 
När vi nu kom hem från middagen så hade en av de äldre killarna i herrlaget, tagit med sig sin största väska som dessutom hade skolans logo på sidan, det var en av våra resväskor som alla i laget hade fått. I denna hade han kläder, men bara lite grann. Han fyllde istället upp väskan med öl och alkoholhaltiga drycker och smugglade in dem i boendet på detta sätt. Ingen märkte något av vakterna. Jag hade redan sagt att jag skulle sova tidigt, jag var redan här utbränd och helt slut, så jag gick hem till mig. Men jag vet, tack vare sociala medier m.m. att det var en extrem fest hos golfarna och att de inte var nyktra. Detta skedde dessutom i dormen. Tjejerna gick också ut till en bar, men de grundade upp hemma vid i lägenheten. 
 
Jag skrev om detta här på bloggen morgonen efter, och detta tog hus i helvete. En av tjejerna skriver på mess att vi måste snacka. Okej, visst tänkte jag, det går väl bra. Då visade det sig att den här tjejen som fyllt år, hade blivit kränkt av att jag skrivit om festen på bloggen och skrivit om alla som de var fyllon som inte brydde sig om allt vad regler hette. Detta kan jag inte skriva under på, men det ansåg hon. "Du kan inte skriva på offentliga sidor om hur vi festar och har oss" bla bla bla... "fattar du inte att det kan sprida sig och ge dåligt rykte om golfarna här i skolan"...
 
Jag förstår precis. Jag beklagar. Det är mitt fel. Hur de fått tag på min blogg är fortfarande ett mysterium, men när de nu fått tag på den så hade det använt copy-paste och google translate för att översätta allt jag skrivit till respektive modersmål (norska, danska, franska och spanska). På detta sätt fick jag skit för att de brytit mot reglerna. 
 
På måndagen blev jag inkallad till headcoach för ett individuellt samtal. Ett samtal som inte var så angenämnt. Ett samtal där jag, helt ensam, fick sitta och förklara mig. Ett samtal där coachen mer eller mindre skrek på mig, utan att hon ens tagit del av vare sig text eller händelse i sig. Allt hon sade var det som de andra spelarna sagt till henne, dvs hon var egentligen en tredje källa (först google, sen spelarna, sen coachen). Hon hade ingen aning om vad dom gjort, hur dom gjort det, vad jag skrivit eller vad som hänt. 
 
När jag väl satt där på kontoret fick jag ett sjukt meddelande från coachen. "Jenny, jag har ringt och bokat tid till en psykolog. Du måste få hjälp med ditt beteende. Du kan inte göra såhär." osv. Jag till psykolog? För att jag skivit vad dom andra gjort, att de andra brutit mot reglerna, att jag skildrat sanningen, är det jag som skall gå till psykolog då? I USA är det tydligen så. 
 
Jag gick ett par gånger till psykolog. Jag bad även om ursäkt till de berörda. Men jag fick ingen förklaring från coachen eller ens gehör för att jag berättat att de brutit mot alkoholreglerna i dormen m.m. Ingenting. Det enda uns av hopp jag nu hade var psykologen. Det var den enda som var på "min sida" just nu. Trodde jag. 
 
Efter ett par veckor samlades hela gruppen, hela damlaget, för ett samtal angående vad som hänt och även genomföra lite cooping strategier för att hantera detta i framtiden. Under hela samtalet så fick jag sitta och försvara mig, jag hoppades på att psykologen skulle vara på min sida och förstå mig, men till och med hon vände mig ryggen under detta samtal. Helt plötsligt bar jag hela bördan på min två, redan nedtyngda, axlar. Nu var detta droppen som fick bägaren att rinna över. 
 
Efter detta så orkade jag inte mera, jag började äta mer och mer restriktivt. Träna mer och mer, oftare och oftare. Plugga mer och mer. Golfa mindre och mindre. Allting var helt på väg åt fel håll. Jag var på väg ner i avgrunden och det kände jag. Jag visste att något var fel, väldigt fel. Men det var veckor och dagar tills dess att det var jullov och jag fick komma hem. 
 
Efter julen, att behöva åka tillbaka till det helvete som jag ändå hade där, var inte roligt. Att komma tillbaka och möta mina värsta fiender som inte ville prata med mig eller ens se mig, var inte så roligt. Jag fick nog och drog mig tillbaka till mitt rum. Jag åt ingenting, nästan i alla fall, och jag tränade så mycket jag orkade. Jag magrade 3 kilo på 8 dagar, 3 kilo som försvann innan jag fick åka hem. Åka hem till mamma, familjen och tryggheten. Tillbaka till ett liv. Skulle jag inte kommit loss, skulle jag inte fått komma hem, skulle inte mamma legat på, så skulle jag kommit tillbaka i en kista - det visste jag. Detta var ingen hållbar livsstil. Jag klarade inte upp det själv. Hemma fick jag i alla fall hjälp, även om jag skulle tappa 14 kg till på ca 1 månad. Jag var i botten. 
 
Nu, ca 4 år efter händelsen, kan jag och vill jag berätta om det. Det är preskiberat och jag kan inte bli utsatt för det helvete som jag blev där och då. Jag kan inte bli tvingad till psykolog, inte bli tvingad till något som jag inte är med på. Och den största skillnaden mellan idag och då, är att jag idag är 4 år äldre, 4 år rikare med erfarenheter och inte minst 4 år psykiskt starkare på alla plan. Jag är en ny person idag, en person jag inte kunde tro att jag skulle bli när jag var yngre. Jag är idag stolt över mig själv, stolt att jag lyckats reda upp detta helvete som de orsakade för mig, stolt över att leva, stolt över att våga berätta öppenhjärtigt. 
 
Jag hoppas du förstår att detta tog ner mig ordentligt, från det att jag blev tvingad till psykolog och till sista februari ca 3,5 månad senare hade jag tappat 27 kg på kroppen och tappat hela psyket på kuppen. Jag var nästan ett vandrande lik. Jag hade det tufft, väldigt tufft. Det tog länge innan jag kunde släppa denna händelse, länge innan jag vågade skriva igen, länge innan livet började flyta på igen - det tog nästan 3 år. 3 år, det är lika länge som de andra i det laget (som mobbade) tog sin examen på. Själv tappade jag nästan alla dessa år, om jag inte skulle vuxit psykiskt och hittat mitt kall i livet - personlig träning och inspiratör. 
 
Jag vill komma ut och prata om detta med folk. Prata om mobbning, kränkning, inspirera andra och motivera andra till att våga tro på sig själv även om andra trycker ner en. Jag vill hjälpa andra att må bra, både fysiskt och psykiskt. Ingen skall behöva hamna i skiten jag vart, ingen! Jag vill hjälpa andra att må så bra som dom kan! 
 
Tack snälla för att du orkade läsa, orkade ta del av ännu en händelse, en händelse som formade mitt liv under en lång period. Detta du just läst, det är det som påverkat mig mest, det är den enskilt värsta händelse som skett i mitt liv (som jag kan komma på nu i alla fall) och det är den senaste händelsen som ligger mest ytlig av alla andra kränkningar och mobbningar. Tack snälla! 
 
Kramar
Jenny <3
 
 
Före händelsen....
 
 
...efter händelsen. 

2014-07-24
19:06:16

Värmeslaget är nära nu
Idag har jag haft en lugn dag. Jag har vart ledig hela dagen och det har vart ganska skönt, även om det är svalare på jobbet än här hemma... Men om jag förstod dem rätt där uppe så hade ventilationen spökat idag så det hade vart varmt - en perfekt dag att vara ledig alltså! 
 
Har gjort ingenting egentligen, var en sväng på cykel ner till Stenalyckan för att köpa en ny väggklocka från Biltema. Det var varmt att cykla kan jag meddela. Inget nöje direkt, så det var skönt att komma hem och häva i sig kvarg med frysta jordgubbar - kallt och gott! Sen monterade jag klockan. 
 
 
Åt en riktig "sommarmiddag" enligt mig. Grillat kött (stekt i pannan men säljs som grillkött), kokt nypotatis, sill och sallad. Smög in lite avokado, broccolli, keso och saltgurka också. Gott var det i alla fall! Till det, grönsaksjuice och proteinshake. 
 
Nu är jag mätt i alla fall, det är huvudsaken. Imorgon blir det 2 spett till för lunch. Men först skall dagen börjas starkt med pass i gymmet. Nu kommer jag att gå in i en 2 veckorsperiod där jag bara "kör på känsla". Jag skall testa lite nya övningar, dels gamla övningar som inte funkat för ryggen tidigare men också helt nya för min del. Bland annat kommer det att bli kettlebell-swingar och statiska chins med tilläggsvikt. Jag skall försöka att hitta en optimal splitt* för min del, som passar mig bäst. Med *splitt menar jag vilken/vilka muskelgrupper jag skall träna vilka dagar i veckan, kanske blir det rumpa och mage en dag och biceps och bröst en annan dag osv. det är det jag skall försöka bena ut nu under 1,5 vecka. Sen börjar jag igen den 5 augusti med program och ny splitt. 
 
 
Hade lite action här igår. Efter mitt kvällsmål, havregrynsgröten med keso, så skulle jag titta ut en sista gång innan jag gick och borstade tänderna. Bäst som det var så såg jag blåljus på andra sidan stationen. Det var ambulans, räddningstjänst och polis på plats. Har ingen som helst aning om vad det var som hände, men i morse när jag drack mitt kaffe på balkongen (när det ännu var svalt) så var räddningstjänstens mannskapsbil på plats och jag kunde se att det var avspärrat med gula band mellan husen. 
 
Ikväll blir det softa framför den återigen fungerande televisionsapparaten. Ska skypa med mamma under kvällen då hon befinner sig hemma i stan och inte på stugan. Sen skall jag bara sova och tagga inför träning och jobb imorgon igen. Kommer också bli typ 30 grader imorgon så det får nog bli att ladda för en varm dag igen.
 
Ps. hade 42,1 grader inne idag en stund Ds.
 
Ha det bäst! Love <3

2014-07-23
21:13:54

Varmt i luft och kropp
Det är varmt men fint när solen lyser. Jag har 30 grader inne och klockan har passerat 21. På lördag hoppas jag väderprognosen stämmer och att det kommer lite regn och svalare temperaturer. 


Har jobbat förmiddag idag. Hade 3 pass, 2 med seniorer och 1 med yngre förmågor. Eftermiddagen försökte jag vila lite och var även en sväng och badade en stund. Kom hem och fortsatte svettas. Tog just en kall dusch, tror aldrig en kall dusch vart så skön som nu (kanske i Indonesien eller Rhodos, men svårt att tro det). 

Nu skall jag göra mitt bästa för att sova lite, men först lite kvällsmat för att fylla på depåerna inför nattens "fasta". 

2014-07-22
20:20:30

Tack så mycket!
Tack för alla fina kommentarer efter gårdagens inlägg angående hur jag haft det under min uppväxt. Tack allihopa! Det betyder mycket för mig. 

Idag har jag, som väl de flesta andra, haft varmt. Jag jobbade mellan 8-12 och sen tränade jag ben på gymmet på jobbet. Det var varmt och dessutom sista passet innan jag nu går in i 1-2 veckor av fri träning innan jag går in i en ny träningsperiod. 

I morgon jobbar mellan 8-12 igen, ska hålla 3 pass och sen åker jag hem. Alltså ingen träning efter arbetstid, jag kommer dra ett pass istället så det får bli träningen. 

Återigen tack för all respons på senaste inlägget. Det kan nog komma mera så småningom, har vart med om mycket. Mycket som satt spår i själen under årens lopp. Tack! 

2014-07-21
12:13:10

Att bli kränkt och mobbad - för ingenting alls
Jag har mycket på mitt CV som ingen vet om, mycket jag har vart med om men som ingen förstått eller ens vetat att har hänt mig. I detta inlägg kommer jag att skriva av mig av några av de händelser som färgat mitt liv och som jag vill dela med mig. Jag kommer inte att nämna några namn, men jag känner på mig att de som läser detta och känner igen sig vet vem jag menar och kanske känner sig träffad själva. Det är inte meningen att skapa rabalder eller ens kränka någon annan, men jag vill verkligen dela med mig nu, för nu tycker jag det är dags. Det är saker som jag burit på under flera år och som präglat mig och till och med satt mig i den livssituation som jag under de 3 senaste åren befunnit mig i. 
 
Jag har under mitt liv blivit både kränkt och mobbad. Kränkt av personer som jag trodde stod mig nära och mobbad av personer som jag ville ha en bra kontakt med, men det blev inte fallet. Till att börja med så skall jag härmed definera vad kränkning och mobbning betyder, så ni vet vad jag snackar om. 
 
Kränkning betyder "att behandla en person nedsättande i ord eller handling, eller att göra ingrepp i dennes rättigheter eller frihet". Ordet mobbning betyder "en eller flera personer utsätts för systematiska trakasserier inom en social grupp". Mobbning kan ske direkt, med fysiska eller verbala medel, eller indirekt, t.ex. genom social isolering. 
 
Jag har blivit både kränkt och mobbad. Och det är jobbigt. Väldigt jobbigt. Det är så psykiskt betungande att inte kunna försvara sig eller ens våga berätta om det till andra, inte ens till närmast anhöriga. Flera saker som jag vart med om har jag först flera år senare vågat berätta för andra, och jag har nog inte berättat allt ännu heller. Men här kommer ett axplock från det som jag vart med om. 
 
En händelse som jag inte kommer att glömma inträffade för säkert 15 år sedan, kanske ännu längre. Men det var först för kanske 1-2 år sedan som jag berättade för mina föräldrar och för min psykolog vad som hade hänt. Det var nämligen så att jag och min brorsa var på lunch/middag hos en person, och när vi skulle äta så satte vi oss som vanligt ner vid bordet. Min bror, som då är pojke, fick äta med vilket bordsskick som helst, men jag, som ju är flicka fick inte äta hur som helst. Jag fick böcker under armarna och skulle således äta på detta sätt. Det är en ren och skär kränkning av denna person, mot mig. Idag har jag gått vidare, men jag kommer aldrig glömma det som hände, oavsett om jag vill minnas eller ej. 
 
En annan händelse var på golfbanan. Jag hade nyligen köpt en beanie (bredare pannband, kortfattat) och det var ett Peak och hade färgen blå. Jag ville förstås använda denna och hade därmed den på mig när jag kom till banan för träning. När jag kom in på klubben så fick jag direkt en kommentar, "nämen se där, där kommer Marge Simpsons". Det var också en kränkning, men i form av en kränkande kommentar. Jag hade inte på mig den huvudbonaden flera gånger, det är först nu som jag anväder den igen och det är kanske 5-6 år sedan jag köpte den. 
 
I golfkretsarna finns det mycket folk i rörelse. Mycket folk som inte känner en, och mycket folk som känner en lite bättre. En person jag trodde jag kände bra har utsatt mig för någon form av kränkning som jag inte kan kategorisera. Men den här personen har påpekat min axelställning flertalet gånger, att jag är rundaxlad och har dålig hållning. Jag jobbade som en tok med att "reparera" detta, men det lyckades aldrig riktigt. Idag vet jag varför. Jag är genetiskt lagd såhär, med mina runda axlar. Jag kan ingenting göra åt det utan har fått acceptera det och leva med det, men det är hursomhelt ingenting som jag glömmer i första taget. Idag kan jag berätta och jag har idag förstått att man kan ha rundade axlar utan att skämmas för det. Men då trodde jag inte det gick och jag gav mitt allt för att försöka rätta till det. 
 
Jag har ju vart en sväng till USA också. Den största bidragande orsaken till att jag kom hem därifrån sjuk som fan, var att jag blev kränkt av mina lagkamrater och tränare. Det var många händelser som bidrog men de två som lyser starkast var nog de jag skall beskriva nedan. 
 
Den första händelsen var en dag när det var ca 30-35 grader i solen, och i Atlanta är det ganska fuktigt. Vi hade vart på golfträning ute på en bana och nu hade vi just kommit tillbaka till dormen. Jag satt ofta längst bak i bussen på väg ut till banan, det var liksom min plats, och där satt jag helt ensam. Nu hade mina lagkamrater börjat gå ur bilen och jag får höra "Jenny, can I have a word with you please?" av vår coach. Okej, ja visst. Jag var sjukt nervös och visste inte vad som väntade. Det visade sig, att när de andra gått iväg, så satte jag ensam i bussen med coachen och fick mig en känga. Jag fick reda på ett "du måste göra någonting åt din svettlukt, det är inte så gott i bussen". Okej.... Inte undra på när vi just tränat och det är 30+ grader ute... Men visst. "Jag kan skjutsa dig till butiken så du kan få köpa en deo", hördes... "Tack, men jag har en och jag använder den flera gånger per dag". En sådan hemsk sak... Inte kan jag väl rå för att jag svettas mera än andra och har det också genetiskt, min mamma har de generna som jag ärvt. 
 
En sista sak som jag tänkte ta upp är en händelse som väl inte är en så stor big-deal egentligen, det finns betydligt större från USA tiden. Men som skedde ganska tidigt i min vistelse over there. Vi hade opening dinner på skolan med hela idrotts-sektionen (dvs alla idrotter i skolan var representerade och vi hade en middag tillsammans med samkväm och tröjutdelning). Det var buffé och vi gick och tog mat så mycket vi ville. När det kom till desserten så avstod jag den, och då fick jag höra från min norska lagkompis (som jag då hade kommit närmast) att "går du på slanken?", slanken = bantar du. Nej, men jag har valt att avstå skitmat i förmån för att bygga muskler och i förmån för min egen hälsa. Tydligen var det inte okej... För mig är det helt ok att avstå ett dessertbord om man vill, om man redan för flera år sedan slutat med godis och sådant. Jag ville vara så fit och frisk jag kunde då, men det höll inte i sig så länge. En månad senare så hamnade jag på vårdcentralen för utmattning och överträningssymptom. Jag gick in i väggen och det ledde till ännu mera kränkningar och mobbningar från deras sida. 
 
Bara att nämna, en grej var att jag inte fick delta i konversationer och att de andra gick från bordet när jag kom, eller att de tystnade när jag kom. En annan var att jag fick den här bloggen ifrågasatt, och dessutom rekommenderad att ta bort den eftersom jag hade kränkt andras personlighet och deras rykte när det kommer till skolans policy i USA. Men en massa andra saker hände också, som jag inte ens orkar nämna här. 
 
Så vad kan jag dra för slutsatser av det här då? Jo, jag har som du kanske märkt, vart med om en hel del saker i mitt liv. Saker som jag inte har kunnat eller vågat berätta om innan, men som jag idag kan sätta ord på och förhoppningsvis också få ett förlåt från inblandade. Ett ynka ord som "förlåt" skulle betyda så extremt mycket för mig. Ett litet uns av "Jenny, jag förstod inte hur jobbigt det vart, men jag vill be om ursäkt". Det skulle göra det så mycket lättare att kanske (om jag någonsin kommer att) acceptera. 
 
Jag vill verkligen att ni skall veta detta och att ni sprider detta vidare till andra. Det är flera än jag som råkat ut för kränkningar och mobbning här i livet. Flera som mår dåligt, som fått tvångstankar och som förstört sina liv (antingen tillfälligt eller permanent). Jag gick in i en ätstörning som tog 3 år från mig, 3 år (mellan 19-22) som jag inte får tillbaka. Men jag har istället fått massor med erfarenhet och lärt mig mycket om mig själv, kunskap jag troligen inte skulle kunna skaffa mig på annat sätt. 
 
Tack för att just Du läste denna text. Hoppas du förstår mig nu. Tack! 
 
 

2014-07-20
21:14:41

Solkräm och lugnet självt

Hittade en solkräm i golfbagen idag, den skulle jag behövt igår istället. Idag är jag sjuk på magen, ben och axlar, ja överallt! Inte sola utan kräm mera! För tillfället så har jag en påse ärtor på magen för att kyla ner och minska svullnaden som uppstått. 

Jobbade mellan 15-19 idag, det var nästan inget folk där. Skulle haft pass men ingen kom så jag fick roa mig med att göra annat istället. Det var nämligen fotboll på stan och AIK gästade FFF. Supporters från Stockholm kom med samma tåg som mig och de fyllde bussen till bredden (normalt kanske 4-6 personer som åker med bussen). Det var livat må jag säga! Polishelikoptern cirkulerade ovanför stan dessutom. 

Får se om jag lyckas träna imorgon, om inte så får jag tagga jobb, om jag kan så får jag tagga både jobb och ryggpass! 


2014-07-19
17:09:39

Sommar, sol och lite träning
Det blir en dag på stranden... Så löd Tomas Ledins en slagdänga, och så lät också min planering idag. En dag på stranden, eller en eftermiddag på stranden snarare. Började dock dagen med träning, eller inte började men genomförde träningen när gymmet öppnade kl 9.00. 
 
Började dagen gjorde jag genom att ha i nerverna på måsjävlarna här ute! Man skulle kunna trott att någon rensat fisk på min balkong kl 6 i morse får då var det fart och fläkt på flyfäna. Ingen hänsyn till att andra är lediga och vill sova - nej nej... Somna om kunde man glömma! 
 
Träningen förlöpte sedan bra, blev ett bra pass för biceps och triceps idag! Kul med bra träning! Börjar bli roligt att träna, speciellt när det går bra och intensiteten är grym! ;) 
 
 
Efter lunch så kastade jag mig på cykeln med färdigpackad ryggsäck och strandstolen under armen. Blev en dag på Östra Stranden. Varmt och mysigt, något jag fick reda på senare... 
 
 
Lite folk på stranden var det! Mestadels barnfamiljer. 
 
 
Slog 2 flugor i 1 smäll genom att studera på samma gång som man solar! 
 
 
Simmade till sist, var nog 25-26 grader i vattnet, jag tyckte inte att det var kallt! Men röd blev jag efter solningen, likt en kräfta. 
Ikväll blir jag hemma och blir inne, kommer inte sitta i solen när jag är så bränd som jag faktiskt är. Det svider i hela kroppen just nu, inte roligt alls. Men jag får skylla mig själv. Shame on me! 

2014-07-18
09:26:40

Matvanor USA vs Sverige - inte förvånande alls

Jag lyssnade återigen på en podcast igår och fick lite inspiration till att ta reda på amerikanska matvanor. Jag har själv bott och levt i USA och känner till matkulturen någotsånär, men jag skall inte säga att jag är expert på området. Därför har jag tagit del av siffror från olika medier i USA och andra källor för att kartlägga den amerikanska matkulturen.

 

Enligt en artikel i Wall Street Journal från 2005, kartlade man medelintaget av amerikansk mat och matvanor. Där kunde konstateras att 1 % av alla måltider var ätna på fine-dining restaurant, resten kom från medelpris-/familjerestauranger (12 %), från ”vanliga” restauranger (11 %) och från snabbmatsställen (76 %). Den populäraste beställningen innehöll burgare och pommes frites.

 

Under 2004 så var mat-konsumtionen per person:

-       46 bitar pizza

-       30,2 kg kött

-       39,8 kg kyckling/fågel

-       79,5 liter mjölk

-       14,1 kg ost

-       10,5 kg glass

-       4,2 kg yoghurt

-       5,3 kg choklad

-       11,2 kg smågodis/konfektyrer

-       60,7 kg mjöl

 

 

USDA´s rekommendationer per person:

Medelintag per person

Spannmål

6-11 port

6,8 port

Grönsaker

3-5 port

3,0 port

Frukt

2-4 port

1,6 port

Mejeri

2-3 port

1,7 port

Kött

5-7 oz.

5,3 oz.

Tillsatt socker

Använd sparsamt

22,9 teskedar

 

Vid beställning från menyn, när amerikaner äter ute så kommer maten innehålla:

-       14 % inkl. hamburgare

-       14 % inkl. fågel

-       14 % inkl. pommes frites

-       10 % inkl. pizza

-       34 % inkl. kolsyrad dryck

-       3,9 % inkl. sallad

 

Efter en studiejämförelse mellan år 1977 och 2002 så kunde man konstatera att:

1977 så åt 40 % inte snacks, och

2002 så åt bara 10 % inte snacks.

 

Från en annan källa som är senare uppdaterad än ovanstående fakta så kunde man fastställa att:

-       Per timme som går per dag så sjunker hälsosamheten per timme med 1,7 % vilket innebär att man äter den bästa måltiden (ur näringssynpunkt) vid frukost och den sämsta till kvällen.

-       10 miljarder donuts äts varje år i USA

-       20 % av alla amerikanska måltider äts i bilen

-       amerikanen spenderar 10 % av sin disponibla inkomst på snabbmat.

 

För att jämföra med svenskarnas matvanor, om än inte lika detaljerat, men dock. I Sverige så kommer ca 15 % av kaloriintaget från snacks, godis och läsk. Unga dricker ofta mera än 4 liter läsk per vecka.

 

Över de senaste 20 åren (från 1989) så har mängden grönsaker, rotfrukter, frukt och bär ökat med 30 % hos kvinnor och ca 15 % hos män. Trots den ökade grönsakskonsumtionen så finns det mera övervikta/feta män än normalviktiga i Sverige, siffrorna är lite bättre bland kvinnor. Man kunde också se att låginkomsttagare åt mera vikt-ökande substanser (d.v.s. godis och sötsaker) och mindre grönsaker.

 

Generellt sett kunde konstateras att:

-       9/10 äter för lite fullkorn

-       8/10 äter för mycket mättat fett

-       4/10 äter för mycket socker

-       7/10 äter för mycket salt

 


2014-07-17
19:36:33

Torsdag den 17 juli 2014
Har haft en bra träningsdag idag. Körde ett hårt benpass under tidig förmiddag. Ett konstaterande är att träna ben med träningsvärk i hamstrings, inte är en gyllene kombination, men det är sjukt viktigt! ;) Ingen träningsvärk försvinner med stretching, men träning kan lindra värken om man vill minska på den av någon anledning (men räkna med att det kan kännas!). 
 
Efter träningen så softade jag och sen efter lunch så lekte jag turist på riktigt. Jag valde att fara till Tylösand och trängdes med alla turister på stranden. Det var trångt, sandigt men varmt. Lyssnade på en Podcast under solningen men när turisterna runtomkring mig började kliva över mig och även överrösta hörlurarna så valde jag att fara hem. Solade en stund hemma istället! Lite bilder från Tylösand fick jag med mig ändå: 
 
 
 
 
Har väl egentligen inte gjort så mycket mera idag, solat och vilat. Är ganska mosig just nu. Skall jobba imorgon så passar på att vila när man kan och har möjlighet. Igår var jag upp till Varberg, också en liten semestertripp, även om jag hade ärenden till staden. Tog en bild på något hus där uppe...
 
 
Jag skrev här, för typ en-två månader sedan, ett inlägg om personliga tränare. På responsen har jag valt att gå vidare med denna text till en större massa, och nu är texten publicerad lokalt i Ålandstidningen. Såhär såg dagens debatt-side-uppslag ut i dagens tidning: 
 
 
Vill också passa på att gratulera min storebror på födelsedagen, om en dag för sent då han fyllde igår, men dock! Älskar dig Totte och hoppas du hade en finfin dag med nära och kära! <3

2014-07-16
09:12:52

Hur livsmedelsbutiker hjälper till att få oss att handla mera skräpmat
Igår tittade jag på ett program på SVT 1 som heter "Fett, fusk och frosseri". Det är ett danskt program där det är 2 personer som är ute och granskar den danska marknaden och det danska livet, anledningen till detta är att den danska befolkningen bara blir fetare och fetare. På den här resan är en person som inte har det minska tillstymmelse till att minska på vare sig socker eller fett i sin kost, trots att han haft en hjärtinfarkt i relativt ung ålder. Han är anti allting, men under resans gång så får han upp ögonen för olika saker som han inte tänker på eller som han tidigare tycket vart bull-shit. I förra avsnittet så behandlades ekologisk mat, och den här mannen fick en aha-upplevelse och började sedan, på egen hand, att införskaffa ekologiska ägg istället för "fram-producerade". 
 
I detta avsnittet så gick programmet in på butikerna och deras medskyldighet till den ökade fetman i Danmark. Tyvärr, måste man nog säga, så är det inte enbart Danmark som råkar illa ut vad gäller den här biten. Det är mer eller mindre ALLA butiker som har denna typ av marknadsföring när man skall handla. Det handlar om att sälja så mycket sött och fett som möjligt, utan att konsumenten vet om att hon/han faller för trycket. 
 
Programmet gjorde en lista med 10 tänkbara, farliga, fällor som livsmedelsbutikerna gör för att få oss att köpa mer och mer skitmat (om man ens kan kalla det mat). Listan lyder som följer: 
 
10. Exponering tidigt. 
När vi kommer in i en livsmedelsbutik så är vi köpvilliga, då förekommer de produkter som butiken vill sälja ut. Ofta är dessa produkter billiga och extremt synliga. T.ex. så kan det vara läsk eller kakor som förekommer i en tunna eller ställning direkt innanför dörren till butiken. 
 
9. Köp mer - spara mer. 
Det förekommer ofta många erbjudanden på sötsaker i butiken. Det kan vara ta 3 för 15 kr, eller ta 5 spara 20 kr. Det kan vara chips, läsk eller styck-godis som har denna typ av erbjudanden, tyvärr frekvent förekommande. 
 
8. Större storlekar. 
Kundvagnarna är stora och detta får oss, enligt undersökningar som tas upp i programmet, att köpa mera. Ofta mera av det som inte är så hälsosamt, dvs sött och fett. 
 
7. Produktplacering. 
Hur butikerna placerar sina produkter är ofta bidragande till hur vi ställer oss till våra inköp, blir det ett impulsinköp. T.ex. så har de på ICA här torkad frukt tillsammans med färsk frukt. Till detta hör att torkad frukt är mycket sötare och mera kaloririk än färsk frukt, dessutom är den torkade frukten mycket biligare än färsk. I programmet hade de ett exempel på Oreo-kakor som var mitt i fruktavdelningen i butiken, dessutom till ett billigt pris. 
 
6. Hyllhöjd. 
Ju lägre hyllhöjd på sötsaker desto större chans/risk för att barn vill ha dessa produkter som inte är så bra för deras hälsa, om det är bra för någon... Att ha en trave med Haribo-nallar på golvet precis innan kassorna, så skriker på uppmärksamheten från barnen om att "vill ha!". Då är föräldrarna trötta och påsen åker ner i korgen/vagnen. 
 
5. Skriver ner på produkten det som INTE finns i.
I programmet så framkom exempelt på en påse godis där det stod "fettfri" med stora bokstäver på framsidan av förpackningen. Godis är inte fettfritt, men genom att märka påsen med den etiketten så är det mera acceptabelt att handla denna produkt. "Men på påsen stod ju att....". 
 
4. Procentsatser.
I marknadsförningen för en produkt så förekommer ofta procentsatser. "30 % mindre socker" är bara ett exempel på ett marknadsförningstrick som bolag använder sig av för att sälja mera. Men frågan man då kan ställa sig är, "mindre än vad?". Om det är (per 100 g i en vanlig produkt) 70 gram socker, så är de i den reducerade varianten ändå 49 gram socker. Alltså, ja mindre, men fortfarande en väldigt hög mängd. 
 
3. Skriver att det är nyttigt.
Fast det inte är det. På viktminskningsbars/-produkter så förekommer ofta hur mycket vitaminer och mineraler de innehåller, vilket vi tycker att är nyttigt. Men, i produkten så förekommer det dolda mänder med socker som man inte vill highlighta och lyfta fram. De brukar också stå att de är gott om protein i dem, men det är ofta inte ett nyttigt och bra protein (vassle/kasein) utan en biprodukt som t.ex. gelatin eller motsvarande. 
 
2. Bilder.
"En bild säger mer än tusen ord", så även i marknadsförningen. Som Haribopåsen med nallar, där det förekommer nallar på framsidan av produkten, den tilltalar barn i större utsträckning då dessa små individer inte kan läsa på samma sätt som vuxna. Ett barn tyder en bild så snabbt och tyr sig till den snabbare än en vuxen person, detta vill också göra att ett barn trugar till sig en godispåse (eller liknande) snabbare än vad den annars skulle gjort om den vart utan bilden. 
 
1. Industrins egen GDA-märkning. 
GDA (general daily amount) är vårt generella energibehov och näringsbehov per dag. Ofta räknar industrin med ett GDA på 2000 kcal, vilket inte är representativt för alla - förstås! Ofta räknar producenten ut ett energiinnehåll för bara en DEL av produkten, som bilden nedan som är från en 0,5 L (500 ml) Coca Cola flaska. Enligt GDA så kommer produkten att innehålla endast 29 % socker av dagsbehovet. MEN hur många är det egentligen som dricker bara en halv flaska om man köper en hel? Vips så kommer sockerhalten öka till nästan 60 procent av dagsbehovet och vi har helt sonika fått i oss mer än hälften av dagsbehovet genom att dricka i oss denna mängd. Producenter har också spelat på denna GDA märkning genom att skriva om satserna till små portioner, t.ex. som programmet tog upp. Där sades att ett paket TUC-kex, hade en portionsstorlek på 18 g (i detta fall motsvarades detta med 1 kex). 1 enda kex är nog ingen nöjd med när det kommer till fika eller liknande, ofta äter man mera än så och helt plötsligt så har halten av näringsämnen stigit mera än planerat. Vi blir helt enkelt lurade av mängden som står på förpackningen. 
 
 
 
 
Bild på ICA Maxi Högskolan i Halmstads produktplaceringar.
 
 
Exempel på reklam och produkter direkt innanför entrén till ICA Maxi Högskolan.
 
Tyvärr är dagens samhälle uppbyggt på just detta sätt, genom att lura konsumenten att välja varor. Vi tror att produkten är bra då det står "inget tillsatt socker" eller "fettfri", fast där kanske finns mycket naturligt socker eller naturligt fett som inte går att få bort. Butikerna är också uppbyggda så att de skall få sälja så mycket som möjligt. Därför är ofta mejeriprodukter, som vi alla är i behov av, längs in i butiken och godis, glass och chips närmast kassorna där vi väntar/köar för att få betala och då slinker det ner mycket skräp i korg eller vagn. 
 
Ett extremt hett tips för att undvika impulsköp av denna sort är helt enkelt att gå och handla när du ätit, inte innan dvs när du är hungrig. Vid hunger så ställer hjärnan in sig på att få i sig snabb energi och vi kan inte stå emot sötsakerna. Ett annat tips för att undvika detta är, som också togs upp i programmet, att läsa på innehållsförteckningen och ta tid med den saken. Dansken läser endast framsidan på förpackningen och sedan åker den ner i vagnen, detta var maximalt 5 sekunder sen var produkten i vagnen redan. Så våga stå och kolla in vad du köper innan du bestämmer dig, det kommer din hälsa tacka dig för. 

2014-07-15
13:22:17

Kompressionskläder, vad och varför?
Idag tänkte jag lite kort beröra området kompressionskläder. Kompressionskläder är kläder som komprimerar muskler och leder på olika delar av kroppen, beroende på var man bär dem. De vanligaste är att man bär kompressionskläder på ben och över anklar. Man vet att kompressionskläder använts, speciellt på benen (vaden, ankeln och låren) under 50 år i medicinskt syfte för att förbättra venöst återflöde från benen tillbaka till hjärtat. 
 
Företagen som ligger bakom den nya trenden, t.ex. 2XU, Skins m.fl, säger att kompressionskläderna hjälper till med: 
- ökad/förbättrad återhämtning
- ökad power
- förbättrad prestation i flertalet idrotter. 
 
Forskning som gjorts på området, med atleter som subjekt, visar att kläderna kan ha en viss effekt genom att öka laktat-bortförseln, minska vibrationen och dessutom genom att ge vissa psykologiska faktorer. Vilka psykologiska faktorer framgår dock inte. Med alla forskningsresultat, som inte är väldigt många, visar på att kompressionskläder kan ge en prestationsförbättring och en skademinskning under träning som framkallar högra blodlaktatnivåer eller explosiva rörelser. 
 
Det som är viktigt när det kommer till att få en uttalad effekt av dessa kläder, är att de har rätt tryck på rätt ställe. De gamla medicinska kompressionsstrumporna behövde ha ett tryck på mellan 20-40 mmHg för att en effekt kunde konstateras. Man har sett i forskning från 1980 att ett minimumtryck av 18 mmHg över ankeln och 8 mmHg över mitten av låret, krävs för att effekt genom bl.a. att öka det venösa återflödet. 
 
Ingen forskning har kommit upp med negativa effekter av kompressionskläder vad gäller prestation eller perception av smärta, och därför kan man konstatera att kompressionskläder kan användas som ett hjälpmedel för flera olika idrottare i flera olika idrotter. 
 
De potetiella fördelar som kompressionskläder kan ha, kan sammanfattas i denna lista: 
- öka blodcirkulationen i perifera delar, t.ex. ben & arm
- minska blodlaktat-koncentration under maximalt påfrestande träning
- öka uppvärmningen genom att öka hudtemperaturen
- öka vertikal hopphöjd
- förbättra kontinuerlig/efterföljande hopp-power
- minska muskelvibrationer vid markkontakt
- öka kraften som genereras genom leder, förbättra prestation och minska risken för skada
- öka återhämtningen efter stenhård fysisk träning, genom att hjälpa till att forsla bort blodlaktat
- minska effekten av träningsvärken DOMS (delayed onset muscle soreness - som uppkommer senare och kan hålla i sig i 3-4 dagar)
- öka den positiva känslan som uppstår både under - och efter stenhård träning.
 
För att sammanfatta det som berörts ovan, så kan kompressionskläder hjälpa till med flera endrogena effekter hos flera typer av idrotter och idrottare. Men, man måste ta hänsyn till vilken typ av kompressionskläder man införskaffar då man bör kontrollera och säkerställa att kläderna ger ett bra tryck för att hjälpa till med det venösa återflödet. 
 
 

2014-07-14
21:03:58

Extra jobb och "Annas brutal"
Blev lite extra jobb idag, dels blev jag insatt på en gymintroduktion vilket också blev min första klient! Kändes speciellt och spännande! Jag gillar det här, snacka om mersmak när det kommer till detta! :) Bådar gott inför framtiden! Jobbade som vanligt i receptionen sedan och slutade dagen med ett pass, endast med två deltagare men dock. Det som var bra var att vi kunde fokusera på var teknik, speciellt när det var nya övningar för deltagarna. 
 
Skall chilla nu ikväll och tagga inför bröst-pass imorgon. I morse så fick Anna planera in ett pass och det kändes grymt bra måste jag säga! Kallade den för Annas brutal, men den kommer vi göra igen! 
 
Jag är nu ledig i 3 hela dagar och det kommer bli lugna dagar, lite träning och lite vila, kanske en utflykt men vi får se. Förhoppningsvis skall jag också skriva om kompressionskläder här en av de nästkommande dagarna, håller på att förkovra mig i den världen för tillfället. På återseende! 
 
 

2014-07-13
20:31:04

En regnig söndag
Lite bilder från Falkenbergs station, jag har nämligen jobbat och då är ju resan en del av arbetsdagen för min del. Annars har jag kört ett biceps och triceps pass innan jobbet. Vilade i princip hela förmiddagen och har saknat mamma i princip hela dagen. ♥️ 





Tåget var försenat så jag hann med lite töjning innan jag fick styra kosan hemåt!  

2014-07-12
12:02:38

Mammas besök, sommaren 2014
Då var mammas besök över för den här gången, det blir alltid lika tomt när man blir ensam kvar. En fördel jag kan se av det, är att lägenheten känns mycket större men också mycket tommare och tystare... Det är inte lika kul. Men nu är det som det är och mamma ville hem för att fira sin semester på stugan, vilket jag förstår och accepterar. Det är inte värre än så. Jag har mitt och gör det jag vill här nere, medan hon och resten av familjen firar sin sommar hemma på Åland med sol och bad och båtar. Jag gör så gott jag kan och trivs här nere, även om det blir ensamt emellanåt. 
 
Vi har i alla fall haft 2,5 bra dag tillsammans. Mamma kom ner på onsdag eftermiddag och mötte upp mig vid tåget, eftersom jag jobbade medans hon kom ner, så vi sågs kl 20 den kvällen, när jag slutat. Sen hade vi en lugn kväll hemma tillsammans i värmen, där vi egntligen inte gjorde så mycket mera än bara snackade om allt och ingenting. Både ville uppdatera varandra på olika saker och ting, både mer relevanta och mindre. 
 
Torsdagen så tillbringade vi, som jag redan nämnt på Titanic utställningen. Sen gick vi på stan och sen var vi hemma. Men efter middagen så kom jag med idéen att vi skulle åka ner till stranden för att svalka oss och det visade sig vara en bra grej, eftersom både mamma och jag svalnade av inför natten, även om det var typ 30 grader inne vid sovdags. 
 
Igår fredag, så hade vi en lugn förmiddag, jag tränade ett pass med Anna P på gymmet och sen softade vi här hemma hos mig. Efter lunch så började vi förflytta oss norrut, mot Falkenberg men vi stannade till i Flygstaden innan vi åkte vidare. Jag skulle jobba mellan 15-18 så jag måste åka upp och då hängde mamma med mig till Falkenberg. Medan jag jobbade så gick hon runt på stan, och dessutom överraskade hon mig genom att klippa sig på en drop-in salong medan jag jobbade för fullt. Efter jobbet så åt vi på Restaurang Sisi, en mongolisk/asiatisk/japansk buffé som var underbart god (igen) och sen for vi tillbaka mot Halmstad och raka spåret ner till Östra Stranden för att bada. 
 
Det var inte lika varmt i vattnet igår som det var under torsdagskvällen, och inte lika varmt i luften heller. Men det var ganska skönt att svalka ner efter en varm dag i bil och på jobbet. Mamma plaskade flitigt, medan jag (den större badkrukan av oss två) hade svårare att doppa mig. Men till sist så fick även jag blöta ner mig till halsen innan vi softade i solen på en stock och sen for hemåt via ICA. Kvällen var lugn och sansad. Mamma satt uppe en stund men jag somnade nog ganska snabbt. Även om jag vaknade till och undrade var tv-dosan var... (?)
 
Våra dagar tillsammans i bilder! 
 
Det som väl fick avsluta dagarna och även arbetsveckan samt inleda helgen, var att mamma fick göra en polisanmälan mot några tattare nere i parken nedanför lägenheten (nästan). Eftersom hon, under sin kväll på balkongen igår, fick se några personer som inte var helt lagliga och som dessutom bor i ett buskage här intill. Lite läskigt är det och jag hoppas de försvinner, jag vill inte bli bestulen på någoting igen! Usch och tvi! 
 
Som ni kanske ser, så har jag bytt bild på bloggen (dvs överst, även kallad header). Det är nämligen så att jag ju skriver om mycket kost, träning och hälsa, så därför har jag bytt bild. Dessutom är det en färskare bild än den gamla ryck-bilden från i vintras när jag ännu inte hade ryggproblemen. 
 
 
Skönt i solen i morse, nere bakom husen bland studenlägenheterna! :) 

2014-07-11
22:43:05

En bra dag innehållandes allt

Har haft en bra dag med allt ifrån träning, till vila, jobb, buffé och bad i havet. Skriver mera imorgon om hur senaste dagarna vart, och förstås träning/hälsa/välmående! Bilden här ovanför är från ÖoB när mamma testade en sko, en 46a där hon själv fick in fot och sko utan problem! :) 

En liten dikt från radion idag som fick mig att gapskratta: 
"Gamla män skall man ej förakta, 
De pippar bra, men lite sakta...."


2014-07-10
20:39:28

Ja, det var en kväll i Juli... Då när sommarn är som bäst
Idag har det vart extremt varmt ute och inne, det har vart sjukt hur varmt det kan vara... Mamma och jag tog "mod" till oss och köpte en fläkt så nu är det lite svalare (om man sitter med näsan i den alltså!). Vi har annars haft det bra. 

Jag tränade i morse och det gick väldigt bra, jag var trött när jag körde på men jag tänkte en gång extra på vad jag vill och varför jag tränar och då fick jag nya krafter och körde gärnet ända in i målet. Det är så extremt tydligt hur psyket kan spela in när man tränar, en tanke och krafterna återvänder (även om det, tyvärr, kan vara åt andra hållet också). Igår hade jag dessutom dålig kontakt med mina magmuskler men idag så hade jag grym kontakt med dem, även om det var exakt samma övningar som igår! 
 
 
En något för liten flagga i en stång vid en skola...
 
Blev efter lunch en sväng till "Titanic - the exhibition" som är i halmstad tom den 31 augusti i år. Sjukt intressant och bra utställning om hela Titanics resa, från planering till dess att man hittat den på havets botten efter ca 80 år. Rekomenderas varmt om ni har möjlighet att se den, att gå på den. Speciellt om man har "följt med" i medierna och hela historien (kort som lång). 140 kronor värt att investera i, jag lärde mig mycket! 
 
Efter det så gick vi ner på stan och fördrev ett par timmar innan vi hittade hem till den varma lägenheten för att grilla som slutade med stekt kött istället. Men det gick bra det med, mätta blev vi! 
 
 
Mamma hade så kallt så hon måste "värma sig" vid grillen! haha ;P
 
Efter maten så kom jag på den briljanta ideén att ta oss ner till stranden för att svalka oss lite grand. Vi vadade i vattnet, simmade inte eftersom mamma inte har badkläder och jag är rädd för infektionsrisken i tatueringen. Men det blev svalkande ändå och skönt nere vid vattnet. Det var faktiskt en del folk där nere som simmade och solade såhär på kvällskvisten! Fantastiskt!
 
 
Det var lite maneter i vattnet så jag tog bild på en, jämför storlek med mammas fot! 
 
 
En fantastisk bild på mamma i solen på Östra Stranden i juli! Mys på hög nivå!
 
Imorgon är det träning med Anna under morgontimmarna och efter lunch så bär det så småningom upp till Falkenberg eftersom jag jobbar 3 timmar (15-18). Sen väntar middag där uppe med mamma och så tar vi oss sakta men säkert hemåt. Sista kvällen mamma är här, skall nog hitta på något mysigt tillsammans! Kul att ha besök i alla fall! 

2014-07-09
20:55:53

9 juli 2014
Började dagen starkt i gymmet, hade nästan hela gymmet för mig själv idag. Kom dit först, till och med före dess att ytterdörrarna öppnas. Sen kom det visseligen ett par personer men sen hade jag gymmet för mig själv en stund igen till det åter kom en bunt människor, däribland Frida. Passet gick bra, fokus idag var bröstmusklerna (pecs) och sen körde jag lite mage efteråt. Magövningarna gick inte lika bra idag som det gjort tidigare, men man måsta ha en dipp ibland för att hitta mera motivation till att gå framåt. Nu vill jag att nästa pass, då skall jag hitta magen igen och skall lägga fokus på det tillsammans med det planerade benpasset! 
 
 
 
Har tvättat och "panik"-städat idag, mamma kom ner ikväll så nu är hon här med mig i ett par dagar! Skall bli jätteroligt att ha besök, även om det kommer bli ännu varmare i lägenheten när vi är två som svettas. Kanske vi istället kan fara iväg till stranden för att bada? Vem vet? :) 
 
Bilden på min tatuering, jag ville inte ha med ansiktet så därför är bilden konstig, men det är motivet på tatueringen som räknas! 

2014-07-08
19:11:57

Jag vågade, det trodde jag inte!
Idag har jag gjort något som jag aldrig trodde jag skulle våga göra. Inte för att jag är rädd på så sätt, men för smärtan som skulle uppstå. Jag har tatuerat mig idag. Jag har satt ett avtryck på min arm för resten av mitt liv. Men, det är ett mycket betydelsefullt ordspråk som jag förevigat på min kropp. Ett ordspråk som jag står för, till 100 % och lite till. Ett ordspråk som hjälp mig bli frisk, som hjälp mig att push´a mig lite extra när det är jobbigt, som får mig att tänka på allt jag är kapabel att klara av. Jag har förevigat ordspråket HOW BAD DO YOU WANT IT. 
 
 
Snubben på studion tyckte jag såg rädd ut, kan skriva under på det. Men det var inte så farligt som jag trodde. Imorgon kommer det bilder på armen och tatueringen! 
 
 
Njöt hemma ikväll med pulled-turkey burger, sjukt gott och mätt är jag nu. Laddar inför fotbollen ikväll, Brasilien mot Tyskland, kan det blir bättre? Jag är dessutom ledig imorgon fram till kl 1505 när tåget går norrut. Det som är lite tråkigt är att jag inte är hemma när mamma kommer hit, men å andra sidan så är hon hemma hos mig när jag kommer från jobbet!!! Det är inte fy skam det heller!! Skall bli roligt med besök här igen, jag har saknat någon att prata med under helgen, det har vart ett par extremt långa dagar nu. Långa och varma. Nu, klockan 19.15 är det 26 grader ute och 29 inne... Inte trevligt när det påverkar sömnen så mycket som det gör... :( Men upp och träna på morgonen imorgon så löser det problemen. Imorgon är det bröst-pass som är schemalagt! 
 
KRAM

2014-07-07
12:41:45

Ett efterlängtat tecken!
Då satt man här igen, men idag är jag inte lika trött och jag är ledig. Alltså en lite annorlunda dag jämfört med igår. Jag vaknade dock extremt tidigt men idag skulle jag träna så det tog inte emot att kliva upp, även om jag gäspade mig iväg till gymmet. Idag var jag taggad på träning och det var roligt! 
 
 
Tränade biceps och triceps idag. Det gick bra och jag var riktigt trött i musklerna efteråt! Det är bra! Jag körde även lite mage och sprang i 7 (!!!!)  minuter efteråt. Innan jag gick hem så gjorde jag även 50 armhävningar i sträck, ganska bra med tanke på arm-passet jag gjorde innan. Det var inte mycket folk i gymmet så man fick för en gångs skull ha maskinerna för sig själv, jag supersetade så det betydde mycket för mig idag! Samma upplägg väntar hela veckan, så det känns bra! 
 
Det är en sak med min träning som jag verkligen saknat men som nu börjar komma tillbaka, både på gott och ont (speciellt när jag inte tränar). Det är nämligen så att jag nu börjar få tillbaka svettningen igen! Jag tycker det är en bra indikation på om du jobbat under träningen om du svettas. Jag har börjat känna att jag får tillbaka detta mer och mer och det känns så skönt, dels för att jag känner att jag arbetat och dels för att jag vet att sjukdomen försvinner mer och mer för varje ny dag och upptäckt! 
 
Mina svettkörtlar har antagligen, dem också som så mycket annat, legat på energibesparing under sjukdomen. Men nu när jag är på tillbakatåg till livet och friskheten så kommer även dessa basala funktioner tillbaka sakta men säkert. Hormonerna börjar snurra, jag börjar känna hunger, jag känner mättnad, jag svettas, jag sover bättre, jag orkar mera, jag trivs med mig själv, listan kan göras oändlig. Men just idag gläds jag mig mest till att jag svettas igen! Det var inte länge sedan som jag låg under 2 täcken när jag skulle sova för att inte frysa ihjäl, idag behöver jag bara ett påslakan (om ens det). Jag känner att jag molar ner den där förbannade anorexian mera och mera, för varje dag som går. För varje dag som går, blir hen ett minne blott och jag ser mer och mer kroppsliga/psykiska framsteg, ljusare på framtiden och njuter av dagen! Jag njuter av att leva. 
 
 
 
En bild från Postrodden 2014 i Berghamn/Postbron i Eckerö, 3 generationer (mamma t.v., jag och mormor t.h.)
 
Hoppas det börjar åska snart för det behövs, det är så grymt varmt här idag så jag vet knappt var man kan vara för att få lite svalka. Igår när jag kom hem från jobbet (1 timme försenad) så hade jag 29 grader inne, jag fick ner det till 26 innan klockan 22, alltså på en timme, men jag somnade inte för det. Hade muskelspänningar i bägge benen så det blev till att stretcha och kyla ner benen ute på balkongräcket under flera omgångar innan jag fann ro och somnade in. Vaknade i morse och kunde konstatera att de var 24 grader inne och 23 ute. I skrivande stund är det 26 inne och 24 ute. 
 
Ha en underbar måndag och hoppas värmen är med er! KRAM

2014-07-06
12:14:46

6 juli 2014 - en trött dag
Sitter hemma och är sjukt trött. Vet inte varför jag är så konstant trött men så är det nu, bara att acceptera och göra det bästa av situationen. Idag så har jag egentligen bara sovit, hela tiden fram till lunch. Nu har jag just fått i mig lite kaffe så jag hoppas vakna till lite framåt eftermiddagen i alla fall. Det är bäst det eftersom jag skall jobba eftermiddag idag. 
 
Idag har jag dessutom vilodag och det brukar, generellt sett, innebära en mindre pigg dag. Antagligen för att jag inte är "pumpad" för träning och därmed förväntansfull. En vilodag är en vilodag och på den skall jag vila. Det finns heller inte rum för att fuska med maten även om jag är liggandes på soffan eller i sängen, fuskar jag en enda dag med maten så bygger jag inte de muskler jag tränar för att få. Det bryter bara ner kroppen, vilket är extremt onödigt när jag vill bygga massa. Jag tror och hoppas att jag byggt lite muskler under senaste månaden. Det har gått bra i alla fall, både träningsmässigt och kostmässigt. Det enda negativa som jag ser, är att jag går miste om en proteinshake till middagen under de dagar som jag jobbar. Men det försöker jag kompensera på annat sätt, genom annan energi under dagen. Alla källor i kosten, dvs protein, kolhydrat och fett, är viktigt så egentligen spelar det ingen roll om jag får energin genom kolhydrater, fett eller protein. Men jag tycker det är godast med proteinshakes! 
 
 
Igårkväll hade jag en lugn kväll med fotboll och stillhet hemma. Käkade pizza och njöt av ledigheten och nöjdheten efter benpasset under morgonen. Imorgon väntar det återigen en ledig dag och likaså tisdag, men då väntar nya äventyr! Sen jobb igen på onsdag och då kommer även mamma ner och hälsar på. Däremot väntar träning i 5 dagar i sträck, 4 dagar med mitt program och 1 dag med TRX och pass med Anna. Skall bli kul! 
 
 
Ha en finfin söndag och njut av ledighet eller semester till fullo! Hoppas vädret är bra där du befinner dig också, det är det här! :) Kram kram

2014-07-05
19:59:26

Lördag 5 juli 2014 - 30 grader
 
Fot-träning och rehab idag, men blev också ett grymt ben-pass på gymmet i förmiddags. 
 
 
Hur kan man välja att jobba, för det första, en lördag eftermiddag? Och för det andra när det är 30 grader varmt ute? 
 
 
Semesterfirande på parkeringen utanför vid middagstid, hade 30,0 grader här då. Högsta temperaturen i Sverige idag har mätts vid Mellbystrand i Halmstad, 30 grader. Puh. 
 
 
Åt min första pizza på jag vet inte hur länge, säkert 6-7 år om inte mera. Hemmalagad med kyckling och keso. Ett betydligt nyttigare och proteinrikare alternativ än pizzeriornas. Skulle inte kunna tänka mig äta en annan än hemlagad all-inclusive. 

2014-07-04
11:56:39

2 bra pass med 100% kontakt
Förlåt för dålig uppdatering från gårdagen, men det var inte mycket tid som jag hade "över" för mig själv igår och det är då, på den tiden, som jag skriver några rader här. Igår var det fullspäckad dag från morgon till kväll. Kom på i förmiddags att jag hade 2 timmar hemma, borträknat tid innan väckning och tid efter sänggåendes. Jag klev upp klockan 6 för att ta 07.05 tåget till Falkenberg för att börja jobba kl 8.00. Sen jobbade jag mellan 8-12, varpå jag sedan tränade ett pass på jobbet. Vilade samt käkade lite efter passet och sen var det dags att börja jobba igen kl 16-19 för att sedan stressa iväg hemåt. Hann med 19.04 tåget och kunde därmed komma hem till Halmstad kl 19.25. Sen kastade jag mig på cykeln, som jag hade ställt på stationen i förväg, för att hinna till ett möte som började 19.30. Efter mötet så fick jag fara hem, och det var ganska skönt det! Klockan var 21 när jag kom hem och då hade jag fortfarande duschen kvar att ta mig an. Men efter en snabbdusch så hamnade jag till slut i soffan med iPaden i knäet och där höll jag på att bli. Käkade återigen lite för att sedan däcka i sängen kl 22.00. 
 
Alltså hade jag, som ni kanske kan läsa ut, inte så mycket egentid hemma vid datorn. Faktum är att jag inte ens hade igång datorn igår! 
 
Idag är det en lugnare dag, idag så jobbar jag visseligen men bara 3 timmar mellan 15-18 och sen kommer jag hem med 18.55 tåget för att kunna se sista halvleken i kvarten mellan Tyskland och Frankrike. 
 
Igår så genomförde jag ett bra träningspass, jag hade kontakt med musklerna genom hela träningspasset och det är skönt! Jag har nu hittat övningar som passar för mig och min kropp, samt ett sätt att genomföra dem för maximal utdelning, både fysiskt och psykiskt. Gårdagens fokus i träningsväg låg på ryggen, mer specifikt muskeln som heter Latissimus Dorsi, eller breda ryggmuskeln på svenska. Det är den här muskeln som bildar en så kallad V-form på ryggen när man är stark i den, och när den syns tydligt. Hos simmare är denna muskel väldigt stor och stark. I träningsvärlden kallas det för "V-shaped form/figure". 3 övningar som är bra för att träna denna är följande: 
- chins (uppdrag i stång med handryggen mot dig)
- rodd, antingen i maskin eller med vikter
- marklyft
Istället för marklyft, som jag ännu (om någonsin mera) kan köra, så gör jag istället latsdrag i maskin. Det fungerar lika bra, det jag går minste om är benen. 
 
I morse så tränade jag igen en gång, rullar på ett 4 dagars schema just nu, detta var dag 3 av 4 innan jag tar en vilodag från träning. Dagens fokus låg på bröstmuskulaturen, stora bröstmuskeln eller Pectoralis Major. Övningar som är bra för att bygga bröst är bland annat: 
- liggandes/halvsittandes pressar (hantel, skivstång, kettlebell)
- flyes (i kabelmaskin eller med hantlar)
- armhävningar
Jag gjorde inte armhävningar i dagens pass, men jag gjorde många varianter av de två första punkterna istället. Jag fick en väldigt bra kontakt med musklerna idag igen, och då improviserade jag fram ett pass som jag körde. Avslutade passet gjorde jag genom att köra lite mage och även 4 minuter på löpbandet. Igår var mina första minutrar på löpbandet sedan ryggskadan i april. Kändes bra igår och kändes bra idag, det är väldigt skoj tycker jag! Det går framåt för mig! 
 
Nu har jag just käkat lunch och lagat matlåda till kvällen, blir omelett-wraps med tonfiskröra till middag på tåget ikväll. Vill ju hem till fotbollen så det blir middag "on the go" idag. Ha en fin fin dag och trevlig semester till alla er som går på ledigt idag, bland annat mamma, pappa och Anna Staffansson (min sjukgymnast)! 
 
 
 
En något dålig bild, men det är utsikten från sjukhuset mot Halmstad centrum. Det högsta är där Högskolan! 
 
 
Spinningsalen på Motionshuset innan städning påbörjades, då var det kaos men rent blev det! 
 
 
Ett aningen trött och ansträngt leende igår under pausen mellan skiften på jobbet. Trött, mätt och nytränad! 

2014-07-02
19:47:24

Lediga onsdagen med träning för pistolerna
En lång dag igen. Men utan jobb! Varför då? Jo, vaknade tidigt och tog mig till gymmet för att ta kraften ur mina pistoler, dvs armarna. Jag lyckades nästan, hade i alla fall sjukt fin kontakt i musklerna så nu har jag ett bra program som jag hoppas hjälper mig att bygga muskler! Snackade lite skit med Anna också. 
 
På tidig förmiddag hade jag bokat besök hos Ortopeden på sjukhuset. Kollade upp röntgenbilderna från min magnetröntgen som jag gjorde i förra veckan. Jag fick beskedet att där inte är något allvarligt som kräver operation, men att där finns en liten utbuktning på diskarna som orsakar smärta. Det negativa är att det kommer finnas kvar resten av livet, men till och från i perioder. Det positiva är att jag kan börja träna mera, även om det inte är den träning jag HELST vill utföra så får jag göra lite mera, dvs jag vet vad jag får göra och vad jag bör undvika. 
 
Eftermiddagen tillbringades hemma med SVTplay och SM-veckan men jag tog mig också en promenad runt Sannarps IP. Fick även reda på, och tackade ja till, extra jobb imorgon. Detta innebär jobb mellan 08-19, men med ett break i mitten. Detta innebar att jag behövde flytta min inbokade tvättid imorgon till idag, så jag har under middagen även tvättat kläderna. Nu blir det tv ikväll, men det är tråkigt att det inte är fotboll på tvn. Samtidigt som det är bra, för då kanske man somnar i bra tid med tanke på den tidiga morgonen imorgon. Tåget går 07.05... 
 
 
"No matter how much you try, how much effort you put in, how much time it takes, you will always succeed! Be cool and enjoy the journey instead of giving up, success will come!"

2014-07-01
09:36:51

Bilder från ån Ätran, i Falkenberg
När jag gick hem från jobbet i söndags så tog jag mig en promenad längs Ätran i Falkenberg. Ätran är en av åarna här i västsverige och rinner ut i Falkenberg, det är som i Halmstad (som har Nissans utlopp). Att gå längs ån en junikväll var fint, det som är mindre roligt (kan jag tycka) är att man går på folks bakgårdar, i alla fall mer eller mindre. Men det är finfina vyer och bilder som kan tas på promenaden! 
 
 
En gammal bro som sammanbinder de två stadsdelarna. Icke-tillåtet att framföra fordon på bron!
 
 
Kände mig lite hemma, St. Lars heter Eckerö kyrka och är helgad efter St. Laurentius. 
 
Och så till det roligaste av allt, jag har tagit en bild här nedan på en skogsdunge men det är inte vilken dunge som helst, nej, där bakom bor nämligen DAG-OTTO FLINK på vallarnas friluftsteater!
 
 
I söndags var det premiär för "Brännvin i kikar´n" och jag kan säga att jag hörde teatern när jag gick längs ån, men jag såg inget. Jättekul! 
 
Och när jag kör hem från jobb, de få dagarna som jag kör. Så brukar jag ta kustvägen och inte motorvägen, det går nästan lite snabbare att komma hem, det känns i alla fall som det går snabbare! Och när man kommer ner till Halmstad igen så kommer man till en rondell där man, för att komma in till stan, skall ta rakt, men tar man höger i rondellen så kommer man till KÄRLEKEN! Så fint... 
 
 
Nu skall jag laga middag, för det är jobb i eftermiddag som gäller, och sen så skall jag väl så småningom laga någon form av lunch också! Ha en fin tisdag på er alla!