Jenny Häggblom

2014-07-18
09:26:40

Matvanor USA vs Sverige - inte förvånande alls

Jag lyssnade återigen på en podcast igår och fick lite inspiration till att ta reda på amerikanska matvanor. Jag har själv bott och levt i USA och känner till matkulturen någotsånär, men jag skall inte säga att jag är expert på området. Därför har jag tagit del av siffror från olika medier i USA och andra källor för att kartlägga den amerikanska matkulturen.

 

Enligt en artikel i Wall Street Journal från 2005, kartlade man medelintaget av amerikansk mat och matvanor. Där kunde konstateras att 1 % av alla måltider var ätna på fine-dining restaurant, resten kom från medelpris-/familjerestauranger (12 %), från ”vanliga” restauranger (11 %) och från snabbmatsställen (76 %). Den populäraste beställningen innehöll burgare och pommes frites.

 

Under 2004 så var mat-konsumtionen per person:

-       46 bitar pizza

-       30,2 kg kött

-       39,8 kg kyckling/fågel

-       79,5 liter mjölk

-       14,1 kg ost

-       10,5 kg glass

-       4,2 kg yoghurt

-       5,3 kg choklad

-       11,2 kg smågodis/konfektyrer

-       60,7 kg mjöl

 

 

USDA´s rekommendationer per person:

Medelintag per person

Spannmål

6-11 port

6,8 port

Grönsaker

3-5 port

3,0 port

Frukt

2-4 port

1,6 port

Mejeri

2-3 port

1,7 port

Kött

5-7 oz.

5,3 oz.

Tillsatt socker

Använd sparsamt

22,9 teskedar

 

Vid beställning från menyn, när amerikaner äter ute så kommer maten innehålla:

-       14 % inkl. hamburgare

-       14 % inkl. fågel

-       14 % inkl. pommes frites

-       10 % inkl. pizza

-       34 % inkl. kolsyrad dryck

-       3,9 % inkl. sallad

 

Efter en studiejämförelse mellan år 1977 och 2002 så kunde man konstatera att:

1977 så åt 40 % inte snacks, och

2002 så åt bara 10 % inte snacks.

 

Från en annan källa som är senare uppdaterad än ovanstående fakta så kunde man fastställa att:

-       Per timme som går per dag så sjunker hälsosamheten per timme med 1,7 % vilket innebär att man äter den bästa måltiden (ur näringssynpunkt) vid frukost och den sämsta till kvällen.

-       10 miljarder donuts äts varje år i USA

-       20 % av alla amerikanska måltider äts i bilen

-       amerikanen spenderar 10 % av sin disponibla inkomst på snabbmat.

 

För att jämföra med svenskarnas matvanor, om än inte lika detaljerat, men dock. I Sverige så kommer ca 15 % av kaloriintaget från snacks, godis och läsk. Unga dricker ofta mera än 4 liter läsk per vecka.

 

Över de senaste 20 åren (från 1989) så har mängden grönsaker, rotfrukter, frukt och bär ökat med 30 % hos kvinnor och ca 15 % hos män. Trots den ökade grönsakskonsumtionen så finns det mera övervikta/feta män än normalviktiga i Sverige, siffrorna är lite bättre bland kvinnor. Man kunde också se att låginkomsttagare åt mera vikt-ökande substanser (d.v.s. godis och sötsaker) och mindre grönsaker.

 

Generellt sett kunde konstateras att:

-       9/10 äter för lite fullkorn

-       8/10 äter för mycket mättat fett

-       4/10 äter för mycket socker

-       7/10 äter för mycket salt

 


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: