Jenny Häggblom

2015-06-27
16:43:38

Mycket nu.
Jobbar och sliter, mest faktiskt med uppsatsen. Just nu jobbar jag en del - på alla håll. Dels så håller jag på med mina klienter, försöker rektytera nya personer till mitt "stall" samtidigt som jag jobbar i receptionen (neutral, dvs inte som PT) samt att jag skriver en uppsats på 100% tid. Det går liksom inte ihop alla dagar. Som idag t.ex. då jag gymmade kl 8-10, käkade, vilade (behövdes), jobbade med en klient 1h, och sen skrivit uppsats resten av tiden. I morgon blir likadan, nästan. Då skriver jag mellan frukost (6-tiden) och lunch, jobbar sedan 11.30-16, sen skall jag simma lite varpå jag sedan åker hem för att fortsätta skriva mellan 17->. 
 
Ja det är full fart här med andra ord. Sommarlov? Nej det vet jag inte vad det är. Kanske man får det i augusti... Får vi hoppas. Ni får ha lite överseende med att det kan utebli ett och annat inlägg samt minskad mängd artiklar i redogörelse en liten tid framöver. Men jag jobbar på så bra jag kan!! Ni är mitt allt! 
 
// Jenny

2015-06-25
06:56:38

Mot nya äventyr - med hjälp av att titta i spegeln
Tjenare! 
 
Sitter här hemma på köksstolen, dricker mitt kaffe & strax även min PWO, kokar ris till lunchlådan, och taggar allmänt igång en lång dag som börjar med ett benpass på gymmet! 
 
Jag insåg just att jag kommer att slå nytt rekord denna månaden! Jag har inte förut haft så många timmar som PT som nu, det glädjer mig! Jag är nära mitt första delmål i detta nu och kommer förhoppningsvis uppnå det redan innan utsatt tid! Jag har kommit igång bra som PT, och det glädjer mig! Jag har jobbat på enträget och känner att det faktiskt gett avkastning redan. Samtidigt som jag har studerat på heltid så har jag även lagt ner tid på att hitta nya klienter. Det bästa av allt är nog ändå att jag på så pass kort tid ändå, knappa 3 månader, har kommit lite mer än halvvägs till mitt första delmål. 
 
I juli väntar nya utmaningar! Det är flera av mina klienters abonnemang som löper ut vilket gör att det är potentiellt möjligt att de väljer att avsluta samarbetet - men det som är mest glädjande är att flera kommer fortsätta och täcka ett nytt abonnemnag! Sedan kommer jag också att åka ut till olika golfbanor för att visa upp mig, berätta om alla de positiva effekter som fysisk träning har på golfprestationen, berätta om Actic och även ge ett och annat golf-tips :) Jag har ju trots allt spelat på elitnivå själv så jag kan ju en del saker i sömnen. 
 
Det bästa med den här första tiden är att jag lärt känna så otroligt många nya människor, fått träffa och stifta bekantskap med flera nya ansikten, men först och främst, att jag själv (blyga och tillbakadragna Jenny) vågat ta initiativet och prata med folk och faktiskt även vågat ställa "krav" och vara auktoritär. Det är den främsta egenskap jag känner att jag vuxit på! 
 
Nu kör vi - mot Juli och nya äventyr! 
// Jenny 
 
 

2015-06-21
08:48:51

Min midsommarhelg
Tjenare! 
 
Det var ett tag sen jag skrev några rader här och jag kände att det var dags att uppdatera er på senaste tiden här i Halmstad :) 
 
Hela den här veckan har vart fylld med jobb. Måndag och tisdag jobbade jag i receptionen, jobbade kväll så var heeelt färdig när jag kom hem. Onsdag och torsdag avlöste sig möten och PT-klienter titt som tätt. Cyklade mellan alla ställen hela tiden, från jobbet hem och vidare till skolan eller sen vidare ner på stan. Det var alltid något. Så när det väl blev tosdag kväll så fick jag äntligen lägga mig ner i soffan och slappa, det var behövligt! En kväll UTAN måsten, utan jobb, utan någonting att tänka på! 
 
Spelade mina första 7 hål på drygt 1,5 år i torsdags med Filiph, spelade dock en korthålsbana men jag spelade i alla fall. Första rundan efter ryggskadan. Teddy var med som sällskap! 
 
Midsommar var för min del som vilken fredag som helst. Jag gjorde inte så mycket mera än skrev uppsats och var hemma. Låg faktiskt i myskläderna hela dagen. Det var väldigt skönt. Även om jag måste arbeta med hjärnan så var det skönt att "bara" vara hemma och civil. Midsommardagen sen blev det träning på Gladius, eftersom IC och Actic var stängda båda två. Jag kommer INTE gå tillbaka till Gladius på ett bra tag. Det är stans "byggar-gym" och alla biffar, dvs anabola killar med finnar och muskler, går dit för att träna. Lilla jag var lite felplaserad under mina bicepscurls med 27 kg på stången (vilket jag tycker är bra men i jämförelse - ingenting). Sen under eftermiddagen satt jag igen med uppsatsen och skrev del 2/3 på bakgrunden. 
 
 
Min midsommar - i uppsatsens tecken...
 
 
... men jag var också hundvakt åt denna bjässe - Bosse. Min kollega/chefs/klients hund. 
 
Idag kommer jag att tvätta och sen kommer jag att skriva del 3/3 på bakgrunden i uppsatsen. Anledningen till att jag sitter med den nu är helt enkelt 2 saker. 1) jag vill bli klar så fort som möjligt för att få något sommarlov och slippa tänka på hela saken och 2) jag hade handledning i onsdags och fick inputs på hur jag skulle skriva för att de skall bli som min examinator vill. Sen går mina handledare på semester snart och då får jag ingen hjälp på flera veckor och sen är det augusti och inlämning. Så det är bara att jobba på nu! Kommer bli många och långa dagar men det är värt det sen, för då får jag sommarlov innan magistern börjar i slutet av augusti. 
 
Nu skall jag återvända ner i hormonerna, bilateral deficit och valgusens värld - på återhörande! 
 
// Jenny

2015-06-13
08:51:13

En studie på 18 veckors styrketräning mot förbättrad golfprestation
En studie gjord av Alvares med kollegor (2012) har undersökt hur ett 18-veckors 3-delat styrkeprogram (6 veckor av vardera maximal-, explosiv-, och golfspecifik träning) påverkar effekten på kroppsvikt, kroppsfett, muskelmassa, isometrisk greppstyrka, hoppförmåga, bollhastighet, klubbacceleration och maxstyrka hos manliga låghandikappare. 
 
Bollhastighet och klubbhastighet bestäms av tekniska färdigheter men också av kapaciteten att på ett kraftfullt sätt kontrahera relevanta muskler i en och samma rörelse. Klubbhuvudets hastighet kan vara över 160 km/h och det tar endast 0.2 sekunder att accelerera till den hastigheten, samt att detta upprepas 30-40 gånger under samma runda. Detta ställer stora krav på kroppen och styrkan som kroppen besitter. Prestationen kan, enligt tidigare forskning och vedertagen information, förbättras genom styrketräning, plyometri (explosiv träning), och kombinerad styrke- och rörlighetsträning. 
 
I Alvares studie ingick 10 manliga testpersoner som samtliga hade under 5 i HCP, samtliga var högerhänta och hade en nedlagd träningstid på 18.5 timme per vecka plus att de spelade 18 hål antingen lördag eller söndag. Studien pågick under tävlingssäsong (dvs mars-juli). 5 spelare ingick i kontrollgruppen och 5 spelare ingick i expedimentgruppen. Kontrollgruppen följde ett generellt träningsprogram för golf för att förbättra styrkan. Kontrollgruppens program bestod av: 
 
Övningar för styrketräningen gjordes med hjälp av gummiband, rep eller assistans av tränare. 
 
Expedimentgruppens program bestod av: 
 
Maxstyrkan bestod av 3 set á 5 reps, 85% 1RM, 4 minuter vila*. 
Explosiv styrka bestod av 3 set á 6 reps, 70% 1RM, 4 minuter vila*. 
Golfspecifik styrka bestod av svingar med 300g golfklubba samt accelererande svingar med ett speciellt system med 3 set á 10 reps med 4 minuters vila. 
*Övningarna som ingick i båda program var: bänkpress, sittande rodd, skivstångsknäböj, sittande militärpress med skivstång, sittande vadpress och tricepspress i kabel. 
 
Resultaten från studien visar att där var ingen signifkant skillnad mellan grupperna vid starten av studien. Övriga resultat finns att skåda i nedanstående tabell-bild (direkt tagen från studien): 
 
 
Träning i kombination med vanlig golfträning ökar mximal styrka i både övre och nedre extremitet, explosiv styrka i nedre extremitet och driveprestation (dvs bollhastighet och klubbacceleration). Dock fann man ingen signifikant skillnad i isometrisk greppstyrka mellan grupperna, varken före eller efter studien. 
 
Redan efter 6 veckors med träning 2 dagar per vecka i maxstyrkeprogrammet så gav det signifikanta förbättringar i både maximal- och explosiv styrka. Även om resultaten fanns efter 6 veckor så behövs det 12 veckor, vilket då inkluderar explosiv styrka, för att överföra resultaten till den specifika rörelsen. Efter 12 veckors träning så ökade bollhastigheten med 7% vilket i en korrelation med medelgolfare innebar en förbättrad prestation, enligt Alvares et al. En 5.3 km/h ökning i klubbhasighet kan ge en ökad carry med drivern på omkring 10-15 meter vilket då kan underlätta för nästa slag - dvs minskad längd kvar, minskad styrkeprestation i och med ett kortare slag vilket då kan ge mera precision och ökad uthållighet över alla 18 hål. 
 
Slutsatsen som Alvares et al. gör i denna studie är att spelare behöver 12 veckor med styrke- och explosiv träning för att överföra resultaten på svingprestationen. Det är viktigt att kombinera styrk och teknikträning för att maximera chanserna för att överföra förmågan. Muskler som är aktiva i svingen bör prioriteras i träningen. Nackdelen med studien är att det var relativt få deltagare så större grupper bör undersökas vidare. 
 
Källa: 
Alvares, M., Sedano, S., Cuadaro, G., & Redondo, JC. Effects of an 18-week strength training program on low-handicap golfers´ performance. Journal of Strength and Conditioning Research, 26(4): 1110-1121. 
 
___________ x ______________ x _______________ x _________________ x _______________ x _________________
 
För att på ett säkert sätt säkerställa korrekt träning för just dig, för att optimera just din prestation på golfbanan, så kan jag hjälpa dig med din träning! Kontakta mig här (genom en kommentar med mailadressuppgifter) så kontaktar jag dig för att skräddarsy ett perfekt träningsprogram för att just du skall uppnå dina resultat på golfbanan! 
 
Jag läser nuvarande forskning, rekreationsläser litteratur och är allmänt intresserad av träning och prestation, både på golfbanan men också i det vardagliga livet! Vill du också ha hjälp med din träning så finns jag för dig! 
 
// Jenny 

2015-06-09
07:04:21

Kost och Facebook!
Jag skall inte säga att jag är varken feminist eller insatt i den politiken, men ibland får jag bara nog. I går och idag läser man medierna och vad ser man, jo hur herrfotbollslandslaget spelade mot Norge i en träningslandskamp. Fait enough om det inte skulle pågå ett fotbolls-VM för damerna i Kanada där Sverige spelade sin första match i turneringen!! Damfotbollen får alldeles för lite utrymme i medierna, och detta var nog nästan droppen! Att se bilder på en sammanbiten Zlatan istället för ett tjejgäng som hade sjukt roligt ute på plan är inte det minsta rättvist - tycker jag! Skämmas medier! Skämmas. 
 
_____________________________________________ x x _________________________________________________
 
Igår jobbade jag på för fullt, stod i receptionen mellan 15-21 under kvällen och innan dess hann jag med att träna en sväng. Passade också på under träningen att återigen tangera mitt eget rekord i marken med 2 reps på 100kg i följd! Superlycklig :) Det mest komiska av allt var att jag fick ryggont av dammsugningen på jobbet och inte marken... 
 
Idag är det högreps på överkroppen som gäller! Jag är supertaggad! Skall bli kul att träna det igen! Det som är det bästa med detta träningsupplägg är att jag kör en övning enbart en gång per vecka så jag hinner längta till att det blir (t.ex.) tisdag igen. 
 
Ikväll är det kost-screening som gäller! Har inte fullt bestämt hur den skall se ut men har en plan på hur det kommer gå till. Det som är min svårighet ikväll är att jag "bara" har 20 minuter med varje person. Normalt sett skulle man vilja ha en timme - men å andra sidan är det just det som är tanken. 
 
På tal om kost och liknande, hjälp gärna till och sprida min facebook-sida (https://www.facebook.com/pages/Jenny-Häggblom-träning-och-motivation/) för där kommer person nummer 150 som gillar att få en kost-screening och kost-upplägg helt kostnadsfritt (antingen online eller i person)!! Nu är vi 112 som gillar, se till att sprida denna sida så att vi når ut till flera personer!!
 
Ha en underbar tisdag, det tänker jag ha!
 
// Jenny 
 
 

2015-06-07
09:54:00

Golf och tillskott (supplement) - hjälper det?

Golfsvingen är en rörelse som mestadels bygger på power, vilket som konsekvens får att den är anaerob i naturen. Eftersom sporten växer så har också marknaden på kosttillskott börjat söka efter tillåtna medel för att förbättra prestationen på banan. Vad gäller kostråd och tips för golfare på banan så bygger de hittills, mestadels på vätske- och kolhydratsnivåer. Där finns dock andra aspekter som kan, på ett tillåtet sätt, förbättras genom tillskott i kosten. Eftersom en golfrunda tar mellan 3-5 timmar så kan det leda till vätskeförlust (uttorkning), minskade energinivåer samt även mental trötthet. Alla aspekter hänger ihop. Frågan är därmed om man kan minska på dessa aspekter genom tillskott som är tillåtna inom idrotten?

Det finns idag ett tillskott som heter SuperDrive och som består av kreatin monohydrat, kaffe arabica fruktextrakt, kalcium och vitamin D. Detta tillskott marknadsförs på golfmarknaden genom att ”höja prestationen och återhämtningen från muskulära komplikationer som är förknippade med deltagande i golf”.

 

Kalorier

20

Kolhydrater

<1g

Varav socker

0,5g

Vitamin D

1000 IU

Kreatinmonohydrat

5000 mg

Coffea arabica fruktextrakt

100 mg

Bor

3 mg

 Bild 1. Innehåll i SuperDrive

Gällande kreatin så är det tydligt klarlagt att det höjer den intramuskulära koncentrationen av fosfokreatin och totalt kreatin, vilket enligt flera studier, resulterar i en signifikant förbättring av hög-intensiva aktiviteter. Dock är det inte någon studie som har undersökt effekten av kreatin på golfprestationen, före Ziegenfuss et al. (2015).

Koffein minskar upphetsning, smärta och fysisk utmattning. Koffein används för uppiggande ändamål samt för ökat fokus och koncentration, dessa aspekter är också viktiga för en golfare. Det är därför intressant om koffein har någon som helst effekt på golfaren. Koffein motverkar också perifer och central utmattning. 100-150 mg koffein behövs för att påverka den kognitiva förmågan positivt, 30-50 mg påverkar enbart positivt den mentala energin.

Vitamin D påverkar benhälsan och muskelmetabolismen positivt. En genomsnittlig amerikansk kosthållning innehåller ca 150-300 IU (internationella enheter) medan det rekommenderade behovet ligger p omkring 600-800 IU. Vitamin D och golfprestation hade förrän Ziegenfuss et al. aldrig undersökts.

Ziegenfuss et al., 2015, undersökte vilket påverkan på svingen och överkroppens styrka och power hade med hjälp av tillskott av kreatin, coffea arabica (koffein), kalcium och vitamin D. Studieupplägget var en ”randomized double-blind, placebo-controlled trial” under 30 dagar. 27 män med ett handicap mellan 5-15 deltog i studien och delades in i två grupper, en experimentgrupp (SD) bestående av 14 personer och en placebogrupp bestående av 13 personer. Undersökningen gick till så att man under dag 0 genomförde blodprover, styrke- och powertester samt även en 3D analys av driver och järn-7. Samma sak undersöktes under dag 30. Personer som hade ett intag av koffein under 200mg per dag var inkluderade i studien medans personer med ett intag över 200mg exkluderades ur studien. Personer som inte var friska eller som var skadade exkluderades också ur studien. Träningsvana gällande fysisk träning från personerna var 2 gånger i veckan under senaste året. Testet för styrka och power var bänkpress på 1 repetition max respektive 40 % av 1RM (power). Anledningen till bänkpress var för att tidigare studier sett att pectoralis major (bröstmuskeln) har en så pass hög muskelaktiveringen under en golfsving samt att svingen är en horisontal rörelse till stora delar.

Resultatet från studien visar att båda grupper (både SD och placebo) ökade 1RM i bänkpress från dag 0 till dag 30, med 3,7±2,9kg respektive 3,8±3,0 kg. Gällande peak power så ökade experimentgruppen (SD) sitt resultat signifikant från före perioden (med 28,6±26,7 watt) jämfört med placebogruppen, som också ökade men betydligt mindre (14,5±43,8 watt). Testgruppen ökade också längden med drivern (ca 13,6 yards) efter 4 veckor av supplementering av SuperDrive.

Vitamin D ökade i båda grupper, placebo 1,78 ng/mL och SD 3,95 ng/mL. Kalcium minskade något i båda grupper ca 0,05 mg/dl. Mest intressant var att blodtrycken sjönk hos båda grupper, både systole och diastole (tabell 1).

 

Placebo

SD

Diastole

-1,9 mgHg

-7,1 mgHg

Systole

-7,4 mgHg

-5,9 mgHg

Tabell 1. Blodtrycks-skillnad efter interventionen

 

 
 Bild 2. Skillnaderna i golfprestation däremot var inte så stora mellan grupperna (bildtext).

Slutsats av resultatet är att man kan se en tendens till att män som supplementerar med SuperDrive slår ca 13,6 yards länge efter 4 veckor än gruppen som inte supplementerade. Dock bör fortsatt forskning undersöka detta vidare, speciellt kolla på om det är skillnader mellan män och kvinnor då denna studie enbart var gjord på män.

 

Referens:

Ziegenfuss, T N., Habowski, S M., Lemieux, R., Sandrock, J E., Kedia, A W., Kerksick, C M., & Lopez, H L. (2015). Effects of a dietary supplement on golf drive distance and functional indices of golf performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(4).  


2015-06-02
07:03:52

Examen
Nu kan jag faktiskt titulera mig Kandidat i Biomedicin inriktning fysisk träning! Det känns lite konstigt att skolan faktiskt är slut, speciellt eftersom jag fick komplettering på mitt slutarbete och det skall lämnas in i augusti (senast). Men jag är annars klar med alla kurser, alla tentor och alla uppgifter vilket känns jättebra. Nu siktar jag fram mot en sommar med jobb och sen en höst med Magistern i Biomedicin inriktning fysisk träning. 
 
 
Jag och min bästa vän Anna på examens-minglet
 
 
Rosutdelning inför nära och kära av kursansvariga (dock ej programansvarig)
 
 
Hela avgångsklassen, Hanna försvann på vänsterkanten (är för många för en bild), dessutom saknas 6-7 stycken
 
 
Mammas och min avslutningsmiddag/examensmiddag, skaldjur! :P 
 
 
Mamma och jag på äventyr i en skog under morsdag
 
 
Där vi gillade middagen och njöt av "sista kvällen" denna gång (obs mamma trodde hon jobbade på Postnord)
 
 
Mamma och hennes vän Kerstin (som besökte sina bekanta under helgen) åker tillbaka till Åland med tåget under måndagsförmiddagen
Det har vart en väldigt bra helg, mycket rolig tid med mamma en rolig och lite vemodig examen (förstås) men över lag en fin helg. Det enda man, som vanligt på denna kust, kan klaga på är vinden. Men å andra sidan har sällskapet och upplevelsen slagit bort alla vindbyar och fyllt det med kärlek istället. 
 
Denna vecka för mig innehåller nu jobb under nästan hela dagen idag, där jag har först 2 klienter och sedan 4h screening av bålmuskler av drop-in kunder. Sen i morgon är det vilodag (med lite jobb) och på torsdag bär det av ner till Lund för utbildning! Skall gå en instruktörsutbildning för Actic under torsdag och fredag. Sen blir det chill i helgen med mest vila och fira nationaldagen. 
 
Ha det bäst! 
 
// Jenny