Jenny Häggblom

2014-10-28
12:23:45

Ärlighet varar längst - så även nu!
Nu skall jag vara ärlig. Jag skall vara så ärlig som jag täcks vara (märk den åländska betoningen!). Jag har mått som ett AS under min vistelse hemma på ön. Jag har mått så dåligt, vart så självdestruktiv, vart så svag, känslig för allt, gråtmild, haft så mycket ångset etc. så det inte är sant. Skall jag vara helt ärlig så har jag inte mått så här dåligt under flera flera månader, kanske till och med inte sedan jag hade min förstoppning i april 2013. 
 
Anledningen är så komplex så att det inte finns, men det som troligen är den största orsaken är att jag inte har fått den bekräftelse, som jag får i Halmstad, här på ön. Jag får inte den uppskattning jag själv tycker att jag förtjänar osv. Detta har gjort att jag börjat ifrågasätta mig själv - igen - och det lett till ett destruktivt leverne. Som tur är så tar jag inte ut det i maten (som ni känner till att jag gjorde under 3 år) utan jag tar ut det i kroppsliga förnimmelser och ren och skär panik/ångest-attacker. Jag är värd mer än jag är här på Åland och hemma i Halmstad så är jag en person men här på Åland så sätts jag DIREKT in i ett fack och det är antingen Golf-Jenny (som var förut, dvs den personen som for till USA för 4 år sedan och som inte lever längre) eller så är jag anorektiska-Jenny (som väger 49 kg, har lanugo-hår, slutat äta etc). Det finns inget mellanting för ålänningarna - det finns bara dessa två och jag måste passa in i ett av facken för att vara accepterad! Det är så sjukt så att det inte finns något liknande! Jag önskar jag kunde fly stället NU, men nu är det knappt 1 dygn innan jag åker så jag räknar banne mig ner just nu! Jag önskar det vore onsdag morgon NU! 
 
Det skall bli så skönt att komma ner till Halmstad, komma hem, och bli uppskattad för den jag ÄR! 
 
_______ ________ _________ ________ ________ ________ ________
 
Annars så har det väl egentligen inte hänt så jätte mycket här, utan dagarna har knatat på i maklig takt. Jag har som sagt var, mått as-dåligt, men annars så har jag försökt träna så mycket jag kan göra (dvs 1 gång per dag) och idag var det fokus ben. Det gick bra och jag kände mig som en ny person idag! 
 
Åker hem i morgon, första bästa båt tar jag! Äntligen få komma hem!!!!!! Saknar Halmstad - MASSOR! 
 
En liten möss-kavalkad från HM häromdagen, gick bananas på barn-avdelningen! 

2014-10-24
16:43:27

Gungeligung...
Har kört upp till Kapellskär idag, började kl 6 hemma och efter 7 tinnar rullade jag in i Norrtälje. Just nu ligger jag ombord på Rosella och väntar på att få komma i land så småningom. Det gungar som bara den, har aldrig hört så mycket porslinskras och flaskor son krossats som idag! Helt sjukt! Men snart är jag hemma på fast mark igen! Det ska bli skönt! 




Ha en grym fredagskväll! 


2014-10-22
19:32:26

Äntligen!!!
Nu kan jag kalla mig för Personlig tränare! Så glad!!!

2014-10-22
07:08:32

Välj hur du vill se på dagen - det är ditt eget val
God morgon! 
 
Vilken dag, vilken underbar onsdagsmorgon! Nu är det bara att blicka framåt mot dagen och se på den med öppna ögon. Det är bara Du som kan välja hur Du vill se på dagen, så välj den så att Du mår bra av det! 
 
Jag skall så småningom börja bege mig mot Kombihallen bakom Halmstads Arena för att delta, som ledare, i fotbollsträningen för 3 olika grupper under förmiddagen. Det är fystester som står på schemat idag, har jag förstått det rätt så skall jag hålla i en hel station själv! Sjukt roligt! Jag har hållit i fystester förr och jag tycker det är roligt, mest av den anledningen att verkligen ALLA gör sitt yttersta i varje repetition och sekund - till skillnad från en vanlig träning när kanske bara hälften ger 90 %... 
 
Igår så hade jag en relativt soft - men lång dag. Jag vaknade kl 5.35 och var i gymmet 1 timme senare. Körde ett rygg- och tricepspass innan jag for hem för att få mitt kaffe innan jag sedan återvände till gymmet för att ha gym med bordtennisen. Eftermiddagen blev lugn och skön, gjorde inte så mycket. Pluggade och handlade typ. 
 
 
Idag har jag vilodag från gym, men å andra sidan så kommer jag jobba en del istället så att dagen kommer att fördrivas på ett eller annat sätt ändå. Har min sista föreläsning idag på Aspero, sista schemalagda i alla fall, och sen skall jag tvätta ikväll. Snart är jag på väg hem, så skall tvätta upp lite träningskläder innan jag sätter mig i bilen och driver den uppåt - norrut. 
 
Just det, jag tror jag sett snett i kalendern... Jag är nämnligen klar med alla julklappar och det är ju inte ens 24 oktober. Nåja, nu kan jag fokusera på annat istället! 

2014-10-20
14:24:56

Ben, mage och föreläsning på schemat hittills
I morse, klockan stod på 06.57, stämplade jag in på gymmet. Men jag var varken först eller ensam. Där var en handfull människor som var lika morgonpigga som jag. Där kom även flera som också ville träna på morgonen - troligen innan föreläsningar och/eller jobbet. Jag körde ben och mage idag. Började med ben och övergick sedan till mage för att sedan sluta med en benövning innan jag for hem och vilade och drack mitt dagliga kaffe. :) 
 
 
 
När jag cyklade hem, klockan var inte ens 9.00 så såg jag upp i skyn och såg blå himmel! :) 
 
 
Den som är pessimist skulle säkerligen se det som mulet och grått, men jag som är optimist såg blå himmel och en himmelsk dag! :) Det är helt avhängt på vilka glasögon du väljer att använda. Jag har valt att se på dagen och veckan med optimistiska ögon! 
 
Tidiga eftermiddagen tillägnades föreläsning på Aspero, en 1h föreläsning om överträning, ideal och anorexia. Det gick bra och det kändes bra att ha den idag igen! Bra åhörare som verkligen lyssnade också! Har en föreläsning kvar den här veckan innan det är över. Med vemod måste jag säga - men kritiken jag fått är "du bör ut i klubbar och skolor med detta", så kanske det bara är början (får hoppas på det!). 
 
Resten av eftermiddagen blir rätt så chill, sen blir det innebandyträning i kväll - träning tillsammans med A-laget dessutom. Sen hem och sova. Vaknade ju som sagt var rätt tidigt i morse. I morgon blir det nog också ett tidigt pass innan jobbet kl 9.15. :) 
 
Kollade in lite bilder i går - detta är en liten skillnads bild: 
 

2014-10-19
09:06:18

En liten tankeställare - igen....
Kommer ni ihåg mitt inlägg när det handlade om proteinbars? Annars, följ denna länk. Där skriver jag lite om skillnaderna mellan olika proteinbars och hur man skall tänka när man skall införskaffa i en bra proteinbar. Det är ju så att en proteinbar innehåller mera näring än vad en chokladstång gör - hoppas man i alla fall. Men där finns ju proteinbars som innehåller extremt mycket socker och onödigheter. Jag har just hittat en proteinbar som jag ALDRIG skulle införskaffa! Tyvärr är den väldigt frekvent förekommande både på gym och i livsmedelsaffärer i Sverige. I och med att den förekommer så ofta på dessa ställen så är det också denna som lättast slinker ner i korgen/kundvagnen och slinker in i bilen på väg hem. Jag anser dock att dessa är bättre än t.ex. en Mars, Snickers eller en Kexchoklad. 
 
 
Som ni kan se, så är Sweshake och Swebar inte de mest nyttiga som man kan köpa. Sweshake innehåller visseligen 26 gram protein MEN den innehåller också 31 gram kolhydrater varav sockerarter är 31 gram (sockerarter är rent socker)!! Som man också kan se på innehållsförteckningen så innehåller en shake, som tredje ingrediens socker. Jämför man då shaken som är ljusblå, Protein Smoothie, så innehåller den också 26 gram protein men enbart 5,3 gram kolhydrater, varav 4,3 gram sockerarter. Kan ni se skillnaden?! Skillnaden är ganska uppenbar. Vad gör detta i kroppen då? Jo, socker ökar blodsockerhalten i kroppen och man blir desto mera speedad av socker. Risken att öka ett sockerberoende ökar också ju mera socker man äter. Så mitt tips är - införskaffa i en bra proteinbar eller köp en liten mjölktetra istället för just denna proteinshake. 
 
Vad gäller Swebar med smak av Apple Pie (guda gott, eller hur?), så innehåller den också mycket socker. I en bar, så innehåller den 16 gram protein och 22 gram kolhydrater (varav sockerarter är 20 gram). Denna bar innehåller alltså mera socker än protein - och då skall det heta "proteinbar"... En snickers innehåller 27,7 gram socker... Vad gäller High Protein Bar från Svenskt kosttillskott så innehåller den enbart 13,1 gram kolhydrater (varav sockerarter är 7,4 gram) och motsvarande proteinmängd är 20 gram. Ser ni skillnaden här? 
 
Som sagt är så finns det enorma skillnader mellan vad en proteinbar och en annan bar innehåller. Så, om ni verkligen vill ha en mera hälsosam bar så kontrollera innehållet en gång extra och jämför gärna kolhydrat och proteininnehållet (ration bör helst vara 1:1, eller mera protein vs kolhydrater). 
 
Ha en underbar söndagmorgon! Jag skall tagga inför biceps och axelträningspass i eftermiddag. Gymmet öppnar först klockan 12 men då kan ni lita på att jag hänger på låset!!! :) 
 
Kramar!!! 
// Jenny

2014-10-18
13:31:34

Lördag 18 oktober 2014
Den här veckan har jag inte haft så mycket tid för mig själv. och därmed ännu mindre tid för bloggen - tyvärr. Just nu är jag så pass trött så det finns inte utav dess like någonstans känns det som. Men det skall väl bli bättre - kan jag hoppas! Jag har i alla fall ingenting som jag måste göra idag mera. Nu kan jag bara vara hemma och chilla, och det uppskattas eftersom jag ränner mer eller mindre hela tiden annars. 
 
Den här senaste veckan har som sagts, vart rätt så häktisk. Måndagen var väl rätt lugn, tisdagen däremot så hade jag föreläsning (om anorexia) och under eftermiddagen satt jag på motivationsföreläsning (skrev om den i senaste inlägget). Onsdagen var desto häftigare. Där tränade jag först på morgonen, sen så hade jag praktik (fast jag fick bara sitta ner, hade ingen i gymmet), sen under hela/halva eftermiddagen så var det gymnasiemässa i Halmstad Arena. Jag var där mellan 11-15 innan jag åkte hem för att jobba lite med skolan. Skulle dessutom ha föreläsningar senare i veckan så ville förbereda mig för det. 
 
Torsdagen var det vilodag från gymmet. Jag var på gymnasiemässan mellan 12-15 igen, men nu hade jag gym med fotbollen mellan 8-11 så det var lite tid att verkligen "landa" på innan man cyklade iväg. Kvällen sen handlade om innebandy. Fredagen gym mellan 7-11, med en föreläsning där emellan. Sen föreläsning igen under eftermiddagen, båda höll jag i på Aspero. Sen under sena eftermiddagen så var jag över till Nicholas en sväng innan jag till sista landade i soffan! 
 
Idag så har jag enkomst tränat och vart en kort sväng på stan. Resterande tid av lördagen kommer nog spenderas vid dator/tv har jag en känsla av. Skulle vilja se Halmia spela, men vet banne mig inte om jag orkar det... Får se. Men just nu är det inte aktuellt. Men allt kan ju ändra... 
 
 
Från Asperos uppvisning på Gymnasiemässan i Halmstad Arena. Trixande! 
 
 
Egen träning. Fixade 100 st kettlebell-swings på 1.31 min. Var i gymmet 2 dagar i rad innan kl 7 på  morgonen! 
 
 
Ugnspannkaka med kassler efter träning för triceps! Gottigott! ;) 

2014-10-15
09:22:50

Inspirationsföreläsning och träning
LIte bilder från gårdagen, alltså tisdagen: 
 
 
Inspirations, motivationsföreläsning med Michael Södermalm. Gymt inspirerande och roligt! 
 
 
Ryggdag, dessutom en tidig morgon i gymmet när man stämpat in 6.57! 
 
Jag kan rekommendera er att gå på en föreläsning med Södermalm (hemsida www.michaelsodermalm.se)! Dessutom hade jag igår ännu en föreläsning på Aspero angående anorexia. Det gick bättre idag, men jag börjar också bli lite mera varm i kläderna när det kommer till att prata om det och dessutom "blotta" sig så mycket som jag gör när jag står där uppe framför en skara människor. Nästa föreläsning är på fredag morgon och ännu en under fredag eftermiddag. Innan dess skall jag idag vara på en Gymnasiemässa i Halmstad Arena för Asperos och Idrottscentrums räkning. 
 
I morse var jag i gymmet och körde ett pass för biceps och vader. Jag kan säga att jag aldrig kört vader isolerat någon gång i mitt liv - idag var första gången. Men det gick bra och det var nästan roligt. Men biceps var roligare! Dessutom avslutade jag passet med att köra en challange som gymmet har under vecka 41-42, att göra 100 kettlebellswings på så kort tid som möjligt med 16 kg. Jag klarade det på 1 minut och 31 sekunder vilket jag tycker är ok, jag lyckades dessutom göra det i ett - alltså vilade inte under 100 repetitioner! ;) 
 
Nu skall jag göra mig i ordning för gymnasiemässan, men först lite gympraktik på IC innan vi (jag och Kristian) rullar till Arenan för att ställa i ordning. :) 
 
PS. Kolla in detta klippet nedan, det är från en föreläsning med Södermalm. DS. 

2014-10-13
18:32:29

Bröstpasset och föreläsning nummer 1!
Hade då min första föreläsning. Lite nervöst men det gick bra, fick applåder efteråt. Ibland fick jag dessutom ett sus att gå genom åhörarskaran, men det är mycket som är "oj-stämplat" som hänt mig under sjukdomstiden de 3 senaste åren så det är nästan befogat. Det som kändes mest annorlunda var att prata om sig själv på det här sättet, men det känns också bra om jag kan hjälpa någon annan att ta hjälp! Det är det jag vill uppnå! :) 
 
Annars har jag slaktat tuttarna idag, det kändes grymt bra! I morgon skall jag slakta min rygg och mina axlar! Förrästen, hade grym pump i bröstet efter passet - så pass att "the veinz" kom fram! Härligt! 
 
 
 
 
Skall snart dra iväg på innebandyträning med laget, skall bli kul att se hur de mår efter vinsten igår. Vi skall träna fys tillsammans med A-laget, under min ledning. Men det blir ett lättare och roligare pass än vanlig träning idag. Det kommer bli samarbetsövningar och ha fokuset "roligt"! 
 
Nu är det 4 föreläsningar kvar denna vecka och sedan 2 nästa vecka! Sjukt kul! Skall dessutom på en inspirations/motivations-föreläsning imorgon på skolan! :) Solong - ping-pong! 

2014-10-12
19:47:40

Vecka 41 har rullat till ända
Söndag och veckan kan börja sammanfattas. Det har vart en lång men ändå snabb vecka som passerat. Jag har hunnit med mycket, så känns det i alla fall. Har haft praktik som vanligt, men istället för torsdagens fotbollspass mellan 8-11 så deltog jag i en prova-på dag för 9or på Aspero, så i form av praktikant så fick jag vara med och hjälpa till lite. Fick även delta i introduktionen i skolan efteråt när de fick reda på hur upplägget ser ut när det kommer till gymnasiestudier på Aspero. Kommande vecka så kommer jag ha flertalet föreläsningar med fokus på min sjukdomstid i Anorexia Nervosa, samt generell fakta och tips&råd gällande både den sjuka och dennes anhöriga! Jag är sjukt taggad på att komma ut och delge mina kunskaper och även lyfta frågan i skolan. Ingen vill tyvärr prata om det för att det är "tabu", men det är inte tabu. Ju fler som pratar om det, desto flera kommer räddas! Ätstörningar har den största mortaliteten när det gäller de mentala sjukdomarna. I en undersökning på college så kunde konstateras att 91% hade försökt kontrollerat sin vikt genom kosten eller dieter. Dessutom kan läsas sådant här: "69% of girls in 5th-12th grade reported that magazine pictures influenced their idea of a perfect body shape" - vilket är SKRÄMMANDE! 
 
Jag har med innebandyn jobbat en del på egen hand, jag har gjort ett dokument som spelarna fått fylla i på egen hand. Ett dokument som behandlat motivation och målsättningar, dels för spelaren individuellt men även spelarens uppfattning och målsättning för lagets skull. Baserat på svaren från enkäten så har vi kommit fram till lagets målsättningar för säsongen 2014-2015. Nu när det är gjort så kan vi fokusera på att tillsammans jobba för att uppnå målen, och det kommer genomsyra både match och träning hela vintern. Torsdagens träning bestod t.ex. av fystester gällande snabbhet. Efter dem sedan så började jag genomföra individuella intervjuer med spelarna. Jag kommer att jobba med intervjuerna under kommande veckor till alla spelare är "avhandlade". 
 
Idag hade vi match, säsongspremiär mot Veddige IBK hemma på Halmstad Arena. Vi spelade bra, mycket bättre än träningsmatcherna, och vann premiären med 6-5 efter ett rafflande slut på matchen där vi släppte in 6-5 målet med ca 1,5 minut kvar. Men vinsten räknas och vi tog 3 viktiga poäng in i säsongen! 
 
Gällande min egen träning så jobbar jag på att bygga upp kroppen med mycket muskler! Jag jobbar som en tok på att bygga massa, och vad behövs för att bygga massa?! Jo en massa käk. Jag försöker äta så att jag hela tiden ligger på ett överskott i kalorier, då går dessa kalorier till att bygga upp den massa som jag vill skaffa mig! Jag har ännu en del kvar innan jag är uppe på min målvikt men jag har, tror jag, ännu längre till min idealkropp (eller mål-kropp). Imorgon är det tutte-slakt som gäller - alltså läs bröst-träningspass - som börjar bli roligt att göra! Jag börjar gilla all typ av träning mer och mer, mycket med tanke på att jag hela tiden varierar passen så att två pass som rör samma muskelgrupp inte ser likadana ut! Det är roligt och lärorikt! Jag älskart! :) 
 
Nu skall jag sätta ihop morgondagens bröstpass och sen skall jag se på I Huvudet på Gunde Svan från tv4. :) Ha en go söndagskväll kära vänner!
 
#minresaräknas #jagtrogbeslutet #howbaddoyouwantit #följdindröm #vågaviljaförändra #bodyfitnessdream

2014-10-11
19:02:52

Squaturday





2014-10-10
20:55:14

Bilder från senaste veckan






2014-10-07
07:42:57

Utbildningen i helgen - en lång helg!
Helgen bedrev minimalt hemma. Jag var hela helgen på  Eurostop (hotell i Halmstad) på en kurs som kallades Brun - junior- & seniorledarutbildning Innebandy, given av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med Hallands Innebandyförbund. 
 
Under lördagen, som var den längsta dagen, så höll vi på mellan 9.00 till kl 20.00 då det bjöds på middag. Men fullt med utbildning där emellan. Under söndagen höll vi på mellan 9-18.00 innan vi fick avrunda och kursen var över. Så det blev två långa dagar med mycket information och ny kunskap, samt en del repetition för min del (fast det nog var ny information för de andra på kursen). 
 
Kursen inbegrep kunskaper om plattformen (föreningen, administrativt, värdegrund etc.), människan (motivation, målsättningar, skapa laganda etc.), atleten (försäsongsträning, upp- & nedvarvning, skadeförebyggande träning etc)., innebandyspelaren (terminologi - tekniska detaljer etc), och spelsystemet (anfall- & försvarsspel i 5 mot 5 etc.). 
 
Jag lärde mig mest nytt när det handlade om innebandyspelaren och spelsystemet samt en liten del av plattformen (då jag är dåligt insatt i Svensk innebandys föreningsliv). Det jag tyckte jag kunde och som jag även bara såg som repetition är människan och atleten. Jag har god kunskap i träning och koppplat till psyket på plan och i grupp, så för min del så innebar detta nya exempel som jag tar med mig vidare i livet. Även intressant att koppla allt till en lagidrott - och inte individuellt som jag hållt på med hela mitt liv (mer eller mindre). 
 
 
Det blev en lång lördag och en lång söndag....
 
 
... tur att det fanns energförhöjare i kakor och gelehallon samt kaffe - gratis för konferensgäster ;)
 
 
Även gratis tillgång till Popcorn och mjukglass under hela helgen - mjukglassen gick varm från gruppen! 
 
 
Och så min akilleshäl - speltaktik & -teknik. Men jag lyckades göra en övning och fick positiv kritik när den väl testades under söndagens praktikpass! 
 

2014-10-03
16:16:37

Tidsbrist - mitt största problem just nu..
Hejsan, ursäkta mig för dålig uppdatering på sista tiden. Det är inte ett medvetet val av mig att undvika att skriva här - för jag önskar jag hade skrivit mera. Anledningen till varför jag inte skrivit så mycket om något på senaste tiden är helt enkelt för att jag inte haft tiden att göra det.

Just nu är det mycket att tänka på för min del, det är allt mellan himmel och jord. Jag har ganska mycket att fundera på så när jag väl får ett hål i mitten så vill jag ta hand om mig själv och vila, koppla ner och koppla av.

Senaste veckan har vart hektisk, jag har haft en del i skolan, dvs jag har haft praktiken (3 föreläsningar + 7 träningspass + extra pass utöver detta), jag har haft ergonomin (föreläsningar på nätet + ergonomianalys på en arbetsplats + skriva en presentation till analysen), tränat själv (4 pass på 5 dagar, enligt planering!), samt innebandyn (2 träningspass där ena vart en träningsmatch, och i helgen 21 timmar utbildning 9-21 & 9-18, lördag och söndag).

Som ni kanske förstår så har jag inte så värst mycket tid däremellan till att hinna göra så mycket annat. Jag önskar jag kunde läsa mera artiklar, forskning, nya rön, förkovra mig i kunskap att dela med mig - men jag hinner inte detta i dagsläget.

Det här är egentligen ingen bortförklaring, men jag hoppas ni förstår att jag har en del bollar i luften just nu. I nästa vecka borde det börja bli lite lugnare, men bäst som det är kommer det upp en ny sak på schemat och så är tiden passé igen. Förhoppningsvis skriver jag några rader om något i kommande vecka, kommentera gärna detta inlägg om det är något speciellt som du vill att jag ska skriva om.

Jag hoppas ni alla får en underbar fredag och en ännu mera underbar helg. Ta hand om varandra, njut av varandras sällskap och kom ihåg att träna lite mellan varven!