Jenny Häggblom

2014-12-31
21:07:18

Gott nytt 2015!


2014-12-29
07:55:31

Året 2014
Nu när det närmar sig ett nytt år, igen en gång, så brukar man ta tillfället i akt att reflektera över det gångna året och minnas stunder eller händelser som satt minnen i en. Jag är inte sämre än att skriva om mitt senaste år i Halmstad, för jag har ju faktiskt bott här till 100% hela året! 
 
Januari: 
Från skolan så börjades terminen med att gå en utbildning som Eleiko (Exceed performance) håller i, nämnligen Eleiko Strength Coach steg 1. I dagarna 3 gick vi den och lärde oss lyfta på rätt sätt, lyft som marklyft, knäböj, ryk och stöt - med sina respektive varianter! 
 
 
Januari fortsatte sen med nya kurser och nya utmaningar. På det privata planet så hade jag lagt upp ett träningsschema som jag följde till 100%. Det bestod av mycket styrkeövningar och var uppdelat i 2 ben- och armdagar samt 1 konditionsdag i veckan. Samma övningar vecka efter vecka. 
 
Februari: 
Skolan fortsatte med psykologikurser, och jag skrev mitt slutarbete i golfprogrammet. I hela februari så höll jag på med mitt träningsprogram och var då inne på hypertrofi (muskeltillväxt-träning), i slutet av månaden så gick jag över till en kortare period med maxstyrka. Sista veckan i februari var jag också hem på en visit till ön. 
 
 
Mars: 
I mars så höll jag min föreläsning för klassen om mitt projektarbete som jag lämnade in i föregående månad. Mamma kom på besök och nästa kurs började, en kurs om Biomekanik. I övrigt hände det inte så mycket, jag gick tillbaka till en period av hypertrofi i träningen och var i övrigt ledig från skolan då jag läst den kursen vid ett annat tillfälle. 
 
 
April: 
Skolan började igen mera seriöst, jag hade dels biomekanik men även Nutrition på schemat nu. Jag fyllde år i början av månaden, den firades hemma ensam med en god bit mat. Den 12 provjobbade jag på Hotell Tylösand som servitris. Samma dag skadade jag ryggen allvarligt vilket bidrog med att resten av månaden fick jag vila och stå upp och göra allting. 
 
Sista veckan i april så var jag återigen en sväng till ön. Sjukt ont att sitta på både flyg, buss och i båten för att komma hem med ryggen men det gick det också. 
 
Maj: 
I maj fortsatte skolan  med redan tidigare nämnda kurser. I början av månaden var jag kallad på arbetsintervju till Falkenberg, där jag senare i månaden fick börja jobba! Jag gick också till sjukgymnast för ryggen samt började gå till en kiropraktor för den. Den 18 så åkte Anna och jag ner till Malmö för att gå en TRX utbildning tillsammans. Skolan avslutades i slutet av månaden med ett projektarbete och en hemtentamen (3-dagars). Jag började också att jobba mer och mer uppe i Falkenberg, kvällstid. 
 
 
Juni: 
Juni började med att jag tog min examen från School of golf-programmet! Efter examen så for jag ganska snart hem en sväng, till ön alltså, och hälsade på. Återvände sedan tillbaka hem för att fortsätta jobba på som en liten dåre. Midsommarafton tillbringades hemma i stillheten efter en dag på jobbet. Började ta upp träningen mer och mer nu efter skadan i april, nu började jag kunna träna lite mera vanlig träning och inte bara rehab. 
 
 
 
Juli:
Tillbringades till stora delar på jobbet. Jobbade mycket när det var semestertider och var i och med detta ofta på gymmet i Falkenberg och inte här nere i Halmstad. Kunde sluta med att jag försökte sova mellan arbetspassen (bild nedan). Mamma kom på besök den 9e och dagen innan så hade jag tatuerat mig!! Jag fick också reda på att jag blir tränare för Halmstad IBK d3 tillsammans med Alex och vi börjar planera kommande säsong. Jag började också med mina första PT-kunder på jobbet. 
 
 
 
 
Augusti: 
Augusti var lika med jobb för min del. Hela första delen av månaden jobbade jag på som en liten iller. Innebandyn började med en uppstart på Östra Stranden där vi grillade och hade allmänt samkväm. Jag fick ny praktikplats på Aspero så jag började med att planera den kommande terminen med Marcus och Tjommen. Jag fick också börja min praktik i slutet av månaden med att vara med på uppstartsdagen för nya ettor, samt att jag fick börja med att hålla gymintroduktion för nya ettorna i gymmet. I mitten på månaden var jag också hem en sväng till mamma, eller Åland. Nicholas flyttade ner till mig i Halmstad och började plugga här, så jag fick en inneboende person i min lägenhet - trevligt! 
 
 
September: 
Skolan började för min del, men det innebar praktik och en distanskurs i ergonomi så det är inte mycket att skriva om. Ja, praktiken tillbringades dels i gymmet och även på fotbollsplanen tillsammans med 2 olika grupper (totalt 6 timmar i veckan). Jag sa också upp mig från mitt jobb i Falkenberg då det inte gick runt längre, jobbade mindre och tjänade mindre än det kostade mig att ta mig dit. Innebandyträningarna började på allvar och vi hade vår första träningsmatch den 21 september i Halmstad Arenas gryta. I slutet av månaden så åkte Nicholas och jag till Ullared en sväng. Han hade ockå fått boende på Krusbäret nu så jag bodde själv i slutet av månaden igen, efter 4 veckor tillsammas så blev de tomt här hemma. Sista veckan i september så höll jag föreläsningar om anorexian på Aspero för årskurs 1.
 
 
Oktober: 
Rivstartades med en ledarskapsutbildning på Eurostop i Halmstad för innebandyn. I dagarna 2 satt vi på ledarskapsutbildning Brun, samtidigt fyllde mamma 55 år hemma. Innebandyträningarna fortsatte rulla på, så även praktiken och ergonomin. Jag gick en repetitionskurs för HLR och hjärtstartare i början av månaden dessutom. Jag fick vara med på en gymnasiemässa för första gången, jag fick dessutom äran att gå på en bra föreläsning. Viktigast av allt, denna månaden fick jag ut mitt certifikat över PT! Den 24 åkte jag hem till ön en sväng och sedan blev resten av året inte riktigt som jag hade tänkt. 
 
 
 
 
November: 
Mamma och jag åkte tillbaka ner till Halmstad efter att jag svimmat hemma på hennes hallgolv när jag skulle tillbaka ensam. Mamma bodde med mig här i 4 veckor innan hon åkte hem och jag hade börjat gå hos en psykolog. Hela månaden är ganska svart för min del. Jag hade enorma ångestattacker och svarta dagar nu. Fick buketten nedan från innebandylaget som önskade mig att krya, jag tog time out från innebandyn och praktiken.
 
 
December: 
Mamma hade åkt hem och jag fortsatte med mina psykologsamtal. Jag började nya kurser i skolan i slutet av november och började ta tag i den här i december. Vi var en sväng ner till Malmö Idrottsakademi på studiedag från en kurs, jag fortsatte att träna på som förut. Innebandyn hade jag börjat ta upp igen, men bara en träning i veckan tillsvidare. Den 22 december kom mamma och faster ner på besök till mig för att fira jul med mig! Dom åkte hem i förrgår igen, så nu är jag ensam här också skall fira nyår här nere - troligen med min bästa vän Anna! 
 
 
 
 
Så har mitt år sett ut. Väldigt mycket upp och ner om man säger så. Det som jag vet är att jag kommer att ha ett bättre 2015, både fysiskt och mentalt! 
 
Det som jag lärt mig om mig själv kommer jag givetvis ta med mig vidare, men jag kommer också att lämna en del gammalt när klockan slår 00.00 natten till torsdag. Anna och Nicholas har räddat mig i många tunga stunder här nere, vilket jag är evigt tacksam för! Ni vet inte hur mycket ni betyder för mig! 
 
Nu ser vi fram mot ett nytt år, med nya utmaningar och händelser. För min del så skall jag ta en examen till, denna gång en Kandidatexamen, och förhoppningsvis börja på en Magisterutbildning. Jag ser också fram emot en sommar här i Halmstad med besök hemifrån, från nära och kära. Nu glömmer vi allt det negativa och blickar fram emot ett nytt år! 

2014-12-28
19:35:33

Mera hardcore träning - ala Jenny
Farmers walk är en bra övning för hela kroppen. Jag tycker personligen den är bra för att stabilisera magens muskler i träningen. Det var precis vad jag gjorde idag på passet. Det blev en magövning för mig idag. Normalt kan man göra den med kettlebells eller hantlar, men jag gjorde den på mitt egna sätt - lite mera "hardcore". 
 
 
Två skivstänger med totalt 30 kg på varje. Bara att lyfta upp och börja gå. 
 
Körde först axlar och sedan mage. Kändes bra genom hela passet. I morgon väntar det bröst och rygg. Ser fram emot att börja använda mitt nya bälte vid morgondagens marklyft! :) 
 
Saknar mamma och Annica, mycket. Det var tomt att vakna upp i morse här. Ingen hund att gå ut med, ingen att dricka sitt kaffe med, ingen att snacka med och minst av allt ingen hund som hälsar närgånget på morgonen. :(

2014-12-28
07:15:50

Bilder från julen 2014
Nu kommer de utlovade bilderna från julen 2014. Jag saknar sällskapet jag haft under veckan som gått. Det är alltid tomt att vakna upp till en tom soffa, men det kändes som ännu tommare idag då det inte ens var någon lurvig krabat som kom och slickade en på fötterna när jag klev upp... Det är extremt tomt här idag. Tomt och kallt. Usch. 
 
 
Ture-man... Åh, jag saknar pälsen och hela hunden! 
 
 
Och så blev det julafton, med Dorsin som hälsar välkommen
 
 
Juldags-promenad på Galgberget, tidig morgon (hmm... kl 9). Faster och mamma på bild.
 
 
Och den obligatoriska julgröten & skinkmackan! 
 
 
Fika ute på Tylösand i solen och kylan! Mysigt! :)
 
 
Faster och mamma tillsammans med Ture. Åh vad ni är saknade! <3
 
 
Och så en avslutande bild på Ture just innan de for igår morse. Se så ledsen han ser ut... 

2014-12-27
15:59:21

Julhelgen är passé , och jag är ensam
Nu var jag ensam här igen. Efter 4 dagar med 3 personer och en hund på 28 kvadrat så känns det tomt och konstigt att vara ensam igen. Mamma och faster är på väg hemåt, bilen svängde ut från Bolmens lite före 9 i morse. Så hela dagen har jag vart ensam. På något sätt har klockan gått ganska snabbt, men samtidigt inte... Jag saknar dem mycket! 

Kommer bli extremt tomt att vakna i morgon. Ingen som ligger i soffan, ingen hund att ta en morgonpromenad med, ingen att dricka kaffe med vid 7-tiden... Jag får försöka ta mig an att ordna allt detta på ett eget sätt. Fördriva tiden med något annat roligt. Frågan är bara vad det skulle vara, jag har inte några förslag alls just nu... 

Jag var ner och gymmade mellan 12 och 14 idag, det gick bra. Körde ett arm-pass och lite mage, men i morgon har jag axlar och mage på schemat så då blir det ännu mera mage. Börjar bli stark där nu igen, det har vart en liten down-period nu senaste tiden men nu är det påväg uppåt igen. Kanske är all julmat som sätter sina spår?! 

Ikväll blir det väl nog en ganska lugn kväll hemma, skall prata med mamma så mycket jag kan. Vill höra hur det går för dem. För 2 timmar sedan var de i Linköping och då siktade de på Stockholm. Förväntar mig att de är i Stockholmsområdet så småningom. 

Kommer en liten bild-kavalkad här så småningom men inte nu. Måste importera lite bilder först från ett annat medium. 

Kram och God fortsättning!  

2014-12-24
18:38:18

God Jul! :)

2014-12-22
18:05:11

Nu!
Sitter i soffan och väntar på att mamma och Annika skall dyka upp snart! Jag har väntat hela dagen nu och fortsätter och vänta en stund till verkar det. 

Har tvättat, städat & softat idag. Käka just lite foder, och väntar som sagt på att familjen kommer snart. 

I morgon är det dags för ett renodlat ryggpass, det ser jag fram emot! Rygg i morgon och ben på onsdag! Super peppad verkligen! 

Nu ska jag ner och möta dem! Jippi! 




2014-12-21
09:48:11

En liten film från gårdagens ryggträning

2014-12-20
10:21:42

Self myofascial release även kallat för SMR i olika sammanhang

Vad är det?

När man tränar eller skadar sig så kommer musklernas senor (fascia) att tappa sin elasticitet och torka ut något (1)(3). När fascian tappar sin elasticitet och blir uttorkad så kan smärta uppkomma i området där man är skadad eller har träningsvärk. Detta kan i sin tur leda till en minskad rörlighet, muskellängd, minskad styrka, minskad uthållighet och koordinationsförmåga. Myofascial release är en manuell terapi som hjälper till att minska dessa spänningar runt musklerna. SMR är en liknande terapiform men där utövaren själv ger sig sin behandling istället för en terapeut (1).

 
 

Vid SMR använder personen sin egen kroppsvikt på en foam roller för att stressa fasciorna och den mjuka vävnaden (3). SMR använder sig av små rörelser, fram och tillbaka, över en rulle och där man börjar på den proximala delen av muskeln och arbetar sig ner till den distala delen och vice versa (1).

 

Vad kostar det?

Det är lite skillnad mellan olika sidor på nätet vad en SMR rulle kostar, här är några exempel på prisbilden ute på marknaden: 

http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/trigger-point-grid

http://www.rusta.com/se/foamroller-point-p75951205.aspx

www.xxl.se/traning/core-traning/foam-roller/sklz-trainerroller/p/1105280_1_style

 

Hur kan man använda det?

SMR kan användas till en mängd olika rehabiliterings och träningsprogram, bland annat kan det användas till att öka en vävnadselasticitet, öka rörelseomfånget i leder och att öka en optimal skelettmuskelfunktion. Foam rolling (SMR) kan användas till uppvärmning, återhämtning, för att öka rörlighet i leder och för att optimera muskelfunktioner (1). Foam rolling kan användas både före och efter träning, men rekommenderas att användas före träning då det tillåter idrottaren att öka hans/hennes träningsvolym och minska de dysfunktionella mikrotrauman som kan uppstå från träningen – utan att behöva betala för andras behandlingar (3). 

En studie (3) ville undersöka om SMR kan användas för att akut förbättra prestation i jämförelse med en annan isometrisk övning. Man kunde i resultaten se att SMR under 30 sekunder för nedre extremiteterna inte förbättrade prestationen i bl.a. isometrisk styrka, vertikal hopphöjd & agility (3).

 

Är det för alla?

Det är vanligt förekommande att atleter använder sig av SMR, eftersom att muskler och senor mjuknar upp. En studie (2), undersökte om SMR kan användas för att minska arteriell stelhet och vaskulärt endotel funktion. Studiens resultat var att baPWV (baseline pulse wave velocity – ökar risken för en första kardiovaskulär händelse) akut minskade och att plasma NO koncentrationen ökade signifikant och gav en slutsats att foam roller kan ha en positiv effekt på arteriell funktion (2). Slutsatsen är således att den fungerar för alla, oavsett om man vill prestera bättre eller om man vill må lite bättre (1,2,3).

 

Fungerar det och hur i så fall?

Friktionen av rörelsen, bidrar till en ökad uppvärmning av fascian, som ger fascian en möjlighet att ta en mera ”vätske-liknande” form (även kallat ”thixotropic property”). Som bryter upp fibrösa spänningar mellan lagren av fascia och återställer vävnadens elasticitet (1).

SMR har genom hårdare material (t.ex. ett PVC-rör omgett av neoprene) visat sig ge en ökad vävnadspress och bättre isolerad kontaktareal på den mjuka vävnaden i jämförelse med foam rollers som är gjorda av mjukare material (t.ex. hela polystyrene-rör) (1). 

En studie (1) har visat att foam rolling ökade knä-rörligheten signifikant (12,7%) enbart 2 minuter efter ett 2 x 1 minuts rullande och 10,3 % efter 10 minuter i quadriceps (framsida lår). Slutsatsen i studien var att foam rolling skall öka den mjuka vävnadens böjlighet som också ger upphov till en ökad rörlighet i leder, utan att inte heller skada eller förstöra korsbryggorna (muskelns cross-bridges) och sarkomererna i muskeln och att inte heller skada muskelns kraftproduktion (vilket statisk stretch kan ge).

SMR som ger en ökad effekt på rörligheten, som kan komma från att blodflödet till musklerna ökar, kan också genom samma effekt bidra till en minskad arteriell stelhet. Konklusionen av undersökningen var således att SMRs akuta effekt (d.v.s. efter enbart 1 tillfälle) ökade plasmas vätejons-koncentration och att det minskade PWV (pulse wave velocity). De långtida effekterna av SMR kanske därmed kan minska grundnivån för arteriell stelhet och bör därför användas i hälso-syfte (2).

 

Referenser:

(1). MacDonald, GZ., Penney, MDH., Mullaley, ME., Cuconato, AL., Drake, CDJ., Behm, DG., & Button, DC. (2013) An actute bout of self-myofascial release increases range of motion without a subsequent decrease in muscle activation or force. Journal of Strength and Conditioning Research, 27(3), s. 812-821.

(2). Okamoto, T., Masuhara, M., & Ikuta, K. (2013). Actute effects of self-myofascial release using a foam roller on arterial function. Journal of Strength and Conditioning Research, 28(1), s. 69-73.

(3). Healey, K., Hatfield, DL., Blanpied, P., Dorfman, LR., & Rieibe, D. (2013). The effects of myofascial release with foam rolling on performance. Journal of Strength and Conditioning Research, 28(1), s. 61-68.


2014-12-19
14:06:39

Träningstrender för 2015 - årets lista!
En nyligen utgiven studie (Worldwide Survey of Fitness Trends for 2015 - What´s driving the market av Thompson, Walter R.) som jag tagit del av berör vilka träningstrender som är hetast under kommande år, dvs år 2015. Det är från tidsskriften ACSM´s Health & Fitness Journal vol 18(6), s. 8-17 som uppgifterna nedan är hämtade. 
 
Undersökningen gick till så att 39 möjliga trender undersöktes, där också topp 25 från listan 2014 var med, samt andra möjliga trender som kan ta sig in på 2015-års lista. Undersökningen formades så att den kunde genomföras på mindre än 15 minuter och skickades ut till 28 426 st health & fitness-professionals runt om i världen. Efter 3 veckor fick undersökningen tillbaka 3 403 svar (12% respondans) från mer eller mindre hela världen (t.ex. Brasilien, Oman, USA, Mexiko, Spanien, Thailand etc.). 67 % var kvinnor av de som svarade, 45 % hade mer än 10 års erfarenhet från industrin, 21 % hade mer än 20 års erfarenhet. 23,8 % var hel- eller halvtids PTs. 
 
Studien beskriver topp 20 av denna lista som tagits fram från undersökningsmaterialet. Listan på de mest populära trenderna 2015 se ut som följer: 
 
1. Egenkroppsträning
- inget nytt med att använda sin egen kropp som belastning, det har gjorts i århundranden men det har fått ett uppsving
- bra att genomföra med lite material och väldigt kostnadseffektiv träning
- plats 2 på föregående års lista
 
2. Högintensiv intervall träning
- korta, högintensiva övningar följt av en kort vila
- tar inte mera än 30 minuter att genomföra 
- var vinnare på trendlistan 2014! 
 
3. Utbildade, certifierade och erfarna fitness-profesionals
- arbetande som fitness-professionals och instruktörer ser ut att öka med 24 % från 2010 till 2020
 
4. Styrketräning
- behåller sin 4e plats från listan 2014, men har vart topp 2 de två föregående åren
 
5. Personlig träning
- eftersom tillgängligheten på PTs (punkt 3) ökar så ökar också tillgången på PTs vilket gör att flera använder sig av dem i sin träning
 
6. Träning och viktminskning
- 2009 var det på plats 18, plats 12 år 2010, plats 4 år 2012
 
7. Yoga
- plats 10 föregående år
 
8. Träning för äldre
- kommer vara en stark trend för år 2015 enligt studien
 
9. Funktionell träning
- definerat som; styrketräning för att förbättra balans, koordination, kraft, power, och uthållighet för att förbättra en persons förmåga att göra vardagliga aktiviteter
 
10. Personlig träning i grupp
- tränar 2 eller 3 personer samtidigt som ger en god ekonomisk vinning för både PT och klienter
 
11. Arbetsplatsträningar
- genomförs ibland på arbetsplatser eller på andra träningsanläggningar än gym
 
12.Utomhusaktiviteter
- promenader, kanot, kajak, spel eller idrott
- rankad som nummer 27 år 2011
 
13. Wellness coaching
- integrerar beteendeförändring och hälsopromotion, sjukdomsförebyggande och rehabiliteringsprogram
- fokuserar på klientens värderingar, behov, och mål
 
14. Cirkelträning
- en hög övningar (6-10 st) som genomförs en efter en i en förutbestämd ordning, ej att förväxla med punkt 2
- plats 15 under 2014
 
15. Core-träning
- stärker styrkan och uthålligheten i de stabiliserande musklerna i magen/bålen, thorax (bröstet) och ryggen
- topp 5 mellan 2007-2010
 
16. Sport-specifik träning
- träning som förbättrar prestation i en vald idrott, t.ex. golf, fotboll, rugby etc. 
- ofta yngres specifika träning
- inte ens topp 20 år 2013
 
17. Barn- och ungdomstränin för behandling/prevention av fetma/övervikt
- droppat från topp 5 från åren 2007-2013 till dagens 17e plats
- en potentiellt ny marknad för komersiella och samhällsbaserade organisationer
 
18. Utvärderingsmätningar
- metoder för att definera och utvärdera/uppfölja att utvalda program verkligen har fungerat
 
19. Arbetsplatsmotiverande program
- kopplat till att bidra med en positiv arbetsplatsmiljö och häsla för att minska sjukkostnader
 
20. Boot camp
- innehåller kardiovaskulär, styrke, uthållighets, och rörlighetsträning
- inkluderar både inomhus och utomhus övningar ledda av en engagerad instruktör
 
Borta från listan har bl.a. dessa farit: 
- Zumba som var topp 20 år 2014 är nu borta från listan
- spinning, pilates, gravidklasser, vattenträning och fysiska remisser tog sig inte in
- MMA, online-träning, Bowka tog sig inte ens in på listan de heller

2014-12-17
07:05:08

Träningsinspirations-torka? Tips på vägen!
Ibland kan det vara svårt att ha motivation att ta sig iväg och träna. Det kan av olika anledningar kännas tyngre för stunden att komma iväg. Själv har jag känt att det vart jobbigt att dra sig till gymmet när jag redan haft ett spikat program som jag kört varje vecka under flera veckors tid. I våras hade jag just denna problematik, jag tränade 5 dagar i veckan, 2 överkropps och 2 benpass plus ett kondition & magpass. Jag visste hur min träningsvecka skulle se ut redan 4 veckor före jag ens var där. Detta tog bort och dödade lite av tjusningen och glädjen med träningen. Jag tappade lite motivation och kände mig inte tillräckligt bra. 
 
Nu har jag istället lagt upp min egen träning på ett annat sätt. Nu har jag inte förutbestämda pass mera, jag har en kalender som jag följer - likt bilden nedan - men där står inte en enda övning! Det enda jag vet på förhand är vilken muskelgrupp jag skall träna. Som idag, då står det axlar + mage, men jag vet ännu inte vilka övningar jag skall eller tänker göra idag. 
 
 
Mitt decemberschema!
 
Antingen så kommer jag på det i stunden, eller så planerar jag upp passet på väg till träningen. Jag har inte suttit på förhand, veckor på förhand, och planerat upp träningens upplägg. Detta gör träningen mycket mera spännande och rolig för min del. Inget pass är det andra likt, även om jag har två pass med ben under samma vecka så är de inte lika varandra. De kan likna, men det är inte samma! Jag finner detta mycket roligare och mera motiverande att träna. 
 
Ett annat sätt att finna motivation är att ha roligt tillsammans med andra när man tränar! Att träna själv har sina fördelar, men det kan också gå till att bli nackdelar (om man tappar intresse/motivation). Att då ta tag i en kompis och träna tillsammans kan lätta på stämningen och man kan finna ny motivation! Viktigt är då att man inte väljer den kompisen som är mest olik en själv träningsmässigt, utan en kompis som är på relativt samma nivå och som har ganska samma förutsättningar. 
 
Att gå på t.ex. pass brukar ofta vara enklare om man är två stycken som känner varandra istället för att gå helt själv (vilket absolut inte är fel - men något som kan dra ner motivationen). Att gå två jämnlika och med en man känner så brukar det ofta kännas bätte under hela passet och även efteråt. Dessutom kan man tala om och reflektera över hela passet efteråt vilket kan vara till en fördel, speciellt om man var helt ny under träningen. Då kan man tillsammans med en som man tror och litar på ev bestämma om man vill fortsätta eller testa något annat. Här är det också viktigt att man går med någon som har ganska samma träningspreferenser, och inte med någon som har helt annan träningsfilosofi än en själv. 
 
Ett annat sätt som man kan pigga upp träningen på är att ha extremt roligt! Ett sätt att ha roligt är att göra saker tillsammans, dels för att stärka banden mellan parterna men också för att göra en rolig träningsform. Mina innebandyspelare fick testa på just detta under senaste träningen i måndags. Jag lovade dem att ha roligt under träningen och det var precis vad de fick ha, jag gav dem en bra gymnastisk övning. Det är ingenting man gör om man inte litar på sin kamrat, dessutom måste man ha en relativt god axel- och bålstyrka för att gemomföra denna övning. Så har du och din kompis bra & starka axlar samt en hyftsat god bålstabilitet, så kan ni testa denna övning som ni ser på filmen nedan! 
 
 
Hoppas ni får lite mera motivation att behålla er träning även nu över kommande julhelg! Men viktigast av allt: 
 
Det är inte vad ni äter/gör mellan jul och nyår som spelar störst roll - det är vad ni äter/gör under perioden nyår-jul som spelar störst roll!
 
Ha en finfin onsdag - och lycka till med träningen framöver! 

2014-12-16
20:34:02

Dugga-plugga
 
Sista-minuten tentaplugg! 10 minuter senare var salen fylld och "tentan" igång. Kuggade.
 
Så började min dag idag. Dugga, som det heter (en sk minitenta), som jag kuggade - skulle ha 100 % rätt. Sen hem och käkade lite, och sen for jag tillbaka till gymmet för att träna lite. Idag var det armar på schemat, så det blev ett lugnade biceps, triceps och underarms pass. Eftermiddagen tillbringade jag hemma i soffan, med lite artiklar i famnen. Somnade en stund. 
 
Nu kom jag just från yogan och nu laddar jag med finrexin och även tv-tittande. Skall snart gå och sova. Jag är trött och dessutom har jag tvättid tidigt i morgon. 
 
God natt! 
 

2014-12-15
21:46:21

Förkylnings-gympass


2014-12-14
14:05:24

Tredje advent 2014
Känner mig lite hängig pga en förkylning som spökar i kroppen, men det fick mig inte att avstå träningen idag. Ett lättare pass på gymmet har just genomförts och nu blir det en lugn dag resten av denna söndag/tredje advent! 
 
 
Kombination av marklyft och bänkrodd, hade ryggfokus idag
 
 
Sen kombination av bent over row och godd mornings
 
 
Å så lite adventsstämmning! :) 
 
Glad tredje advent! 
 
(8 days and counting...) ;)

2014-12-12
06:48:27

Senaste laborationen som var 2D och en massa annat
Nu är det så småningom dags för julkalendern, efter det så är det dags att börja bege sig upp mot sjukhuset för läkarbesök och sen snabbt hem för att börja skriva på hemtentan som går mellan 9-15 idag. Sen efter det är det träning tillsammans med Sandra (böjar) som gäller. Kvällen sen tillbringas hemma i soffan! Det kan jag nog vara värd + att det skall storma här ute i knutarna så soffan är ett bra alternativt ikväll känner jag! 
 
Tänkte lägga upp ett par bilder från veckan och veckans sista laboration, som bestod av en 2D analys i ett program som heter Dartfish. Bilderna är mer eller mindre från själva laborations-salen än vad vi egentligen gjorde på själva labben. Men nu får ni en inblick i var jag kommer att genomföra min c-uppsats till största delen. 
 
 
Där inne genom dörren är det en sal till med ännu mera "leksaker" som man kan använda för att testa en persons VO2max, power-utveckling, hoppförmåga och en massa annat!
 
 
Lite klassrumskänsla, men där bakom finns det Monark-cyklar som man kan göra t.ex. Åstrands-test på, eller WIngate-test. Vita fläckarna på golvet mitt i bilden är kraftplattor i golvet som kan registrera force. 
 
Nu skall jag snart börja koka mitt kaffe och så småningom är det som sagt julkalender-dags! :) Sen är det full fart genom denna fredag! På återhörandes!

2014-12-09
07:49:46

Böj-skillnader -> tips!
I söndags hade jag min böjar dag, och här kommer en liten bild-jämförelse mellan två typer av knäböj. Den vänstra bilder innehåller ett större utslag i knäna och den högra innehåller en mera "sittande" stil. Känslan i den högra bilden är således att "sätta sig ner på en stol" och den vänstra är mera "böj bara". Den som är mera korrekt är den högra bilden! Kom ihåg att känna känslan "sätta sig på en stol"! 
 
 
 
Ni kan också se att min högra fot på den vänstra bilden har lättat lite från underlaget - det är fel! Vikten skall vara mera mot hälen så höger bild är era korrekt. Det man också kan se är att knäna i den högra bilden är mera ovanför fötterna och på vänster bild är knäna framför tårna. 
 
Nu väntar det snart lite skola, mellan 10-12 och sen plugg med Sandra mellan 12-14. Sen är det träning för min del, ett bröst och axelpass står på schemat idag. Ikväll väntar sedan yoga. Men först och främst skall jag skriva ut en artikel, sen skall jag granska den noga och skriva lite likheter/olikheter mellan den och vårt projekt. Så nu väntar det ett par timmar med artikelgranskning. 
 
Solong! 

2014-12-07
15:12:00

Böjar-söndag!

2014-12-06
19:46:20

Julbordets lockelser och fettkällor - tips på vägen
Nu kommer det ett utlovat inlägg. Jag skrev om samma ämne i somras vid ett tillfälle, lagom till midsommar. Jag skrev då om hur man kan och bör välja när det kommer till midsommarbuffén. Nu står vi inför en ny stor högtid, med mycket mat och inte alltid den bästa maten. Inte den mest bantningsvänliga maten och tillbehören. 
 
Julen har mycket att göra med att samlas igen efter en termin av arbete och skola, samlas och äta gott samt njuta i varandras sällskap. Ett ypperligt tillfälle att ta en sk "time-out" i både träning och kost. En time-out som tyvärr brukar hålla i sig så mycket längre än bara över helgerna. 
 
Jag godkänner en time-out för att gymmen, simhallarna eller gruppträningarna tar en paus. Men jag tycker att det är svagt att ta en hel time-out när vi har fina gångstråk och även cykelstråk i naturen. Det är ju inte så att det ligger ca 1 meter snö ute, så man inte kan röra sig ute obehindrat. Nu är det barmark och i värsta fall lite snö, men absolut inte så mycket så att det behöver ställas in träningspass eller promenader. 
 
Tänk så här, att gå ut och gå i 30 minuter i lätt tempo bränner ca 135 kcal. Det är ungefär lika mycket som antingen 6 pepparkakor eller 3 skivor julskinka. Det är inte mycket, men det är i alla fall något! Tänk dig då att gå i 60 minuter per dag - i ett högre tempo! 
 
Nu över till julmaten. Hur skall man tänka och vad skall man undvika på julbordet? 
- man kan för det första äta allt, men man skall äta med ett sunt förnuft! 
 
Det jag tycker att man skall undvika är: 
- krämiga sillar (inlagda i majonäs osv), janssons frestelse (baserad på grädde och ost), för många köttbullar (smaka gärna, men ät dig inte mätt på dem!), prinskorv, rödbetssallad (med majonäs eller creme fraiche), alkoholhaltiga drycker över lag, julmust, vörtbröd, kola, knäck, pepparkakor, aladin-godis och annat sött. 
 
Det jag tycker man skall prioritera är: 
- kokt potatis, sillar i klart spad, knäckebröd, lax, lutfisk, klementiner, brysselkål, julskinka förstås, sillsallad/rödbetssallad utan kräm, julmust light, mineralvatten, osötad glögg, ägghalvor
 
Hur kan man göra onyttigheter bättre?! går det ens? Lite tips för helgens firanden: 
- laga janssons frestelse på mera mjölk och mindre grädde samt magrare ost
- laga köttbullarna på kycklingfärs istället för fläskfärs
- rödbetssallad går att laga utan krämigheten, om så ändå önskas - ha en skål med majonäs brevid till de som vill ha det så
- vörtbrödet går att byta till kavring eller annat osötat bröd, eller byt ut det till knäckebröd med julsmaker
- drick light julmust om du verkligen vill ha must under helgen
- ät mera frukter än godis från sötsaks-bordet, ha som vana att alltid ha apelsin/klementiner hemma
- be dina familjemedlemmar att inte hetsa dig till att agera utan att tänka, låt dig tänka långsiktigt innan agerande
 
Och sist men inte minst - se till att röra på dig under julhelgen. Ta en promenad eller två, far ut och spring under helgerna, det finns nog en lucka där du kan ta hand om dig själv! Och tänk långsiktigt, det du gör idag - det kommer att vara ett steg närmare ditt mål där borta i framtiden. Om du kliver av banan nu, då kan det helt plötsligt bli svårare att hitta tillbaka till den banan igen när du vill tillbaka. Risken att du får börja om från början är mycket större! 
 
Glad helg! :)
 

2014-12-05
07:09:10

Veckan går mot sitt slut!

Det är fredag, sista dagen som är arbetsdag för denna vecka. Ska bli skönt att det blir helg och att jag får lämna denna vecka bakom mig! Det har vart den tuffaste veckan hittills, med minimal fritid och maximalt med arbete. 

Har gjort ett projekt som vi fick kasta och göra om nästan från början. Det har vart mycket privata saker, innebandy, träffar etc som tagit upp min tid. Nu blir det en välförtjänt helg och lite vila, för att vila upp mig inför kommande vecka. 

Idag förväntas jag komma hem mot halv 5-tiden. Först nya tester för projektet, sen spinning, sen föreläsning/övning och till sist mitt ryggpass. Sen hem!

2014-12-03
07:00:22

En alternativ träningsform - som ger energi, inte tar
God morgon! 
 
Dags att ta tag i en ny dag, med nya möjligheter, med nya utmaningar och med nya upplevelser! Jag är snart på väg till skolan för att sätta mig i en buss som kommer att ta mig (och klassen) ner till Malmö Idrottsakademi. Där kommer vi att få genomföra 4 olika laborationer innan bussen går hemåt igen. Anledningen till denna resa är att vi går en kurs just nu, som enbart (nästan) handlar om att bekanta sig med olika tester och mätmetoder inom biomekanik och fysiologi. Vi har bl.a. testat EMG, syreupptaning, hopp, Quantum (trainitest) och muscle lab. Idag vet jag dock inte vad vi kommer att få se/testa på så det blir spännande. 
 
Det jag också tänkte skriva om lite idag är min nyaste upplevelse inom träningen. Något jag tar mig tid för varje dag, något jag känner att ger mig lugn och harmoni i kroppen. Jag har nämligen börjat med yoga. Tro det eller er, men jag kör yoga 1 gång per vecka och har gjort det i säkert 5-6 veckor nu. Jag känner att det ger mig lugn i kroppen, jag kommer ner i varv - speciellt under avslutande avslappning. Jag har nu kommit in i andningen mycket bättre än första gången jag körde - då jag också hade extrem ångest under 60 minuter vilket jag inte har nu. Jag har dessutom fått den somatiska/kroppsliga känslan att börja infinna sig nu, vilket innebär att jag känner i min kropp i olika rörelser samt att jag börjar känna min egen kropp och dess begränsningar. Jag ger mig själv 60 minuter yoga i veckan, även om det inte alla dagar känns bra att "måsta åka" men när jag kommer därifrån så känns det super (det är inte alla dagar jag ser fram emot styrketräning heller, men när man kommer därifrån så känns det underbart, det är bara att ta sig dig!). 
 
Känner du dig stel eller stressad så rekommenderar jag dig att testa på yoga några gånger, det behövs kanske 4-5 innan du får någon uppfattning men ge det den tiden för din kropp och hjärna kommer tacka dig för det - det lovar jag!