Jenny Häggblom

2014-08-31
21:01:29

Söndag igen. Tiden går fort.
En eftermiddag på golfarenan med Nicholas. Kul faktiskt. Kul med sällskap. Första gången jag rörde klubborna i år. 


Från sista passet igår, imorgon gäller det! :) taggad men nervös! 

2014-08-30
18:59:04

5e lördagen i Augusti
Lugn dag med sista träningspasset för den här veckan samt för den här perioden. Nu är det vila som gäller ikväll och imorgon innan det på måndag smäller - då gäller det att sätta en strikt chins. Jag är taggad, och nervös.

Har annars chillat idag, Nicho är lite trött efter Nollningsmiddagen igår och efterföljande Kårpub. Själv chillade jag med TVn som sällskap. Vi for en sväng runt stan och ut till Tylösand idag. Jag visade var Halmstad GK ligger, jag visade Tylösands Hotell, Golfarenan samt Per Gessles hus. :) Trevlig dag. Ikväll väntar troligen en film samt även att se Hanna Wiss på Finnkampen längdhoppet. Kul kul! ;)

Ha en gó kväll så hörs vi å-mårron!

2014-08-29
19:57:26

Sista etappen på Nollningsveckan
Ujujuj vad dålig jag är på att uppdatera detta ställe just nu. Men till mitt försvar så har jag faktiskt en del att tänka på, det är mycket med den nya praktikplatsen och sen är det så mycket annat som skall göras. Det är innebandy, licens-pluggande, innebandyträning etc som gäller hela veckorna. Det är så mycket ibland, har känt mig trött det senaste dygnet men nu är jag ledig i helgen vilket skall bli skönt. Imorgon skall jag träna lite på förmiddagen och sen så är det väl softa som gäller. Tror jag skall försöka plugga lite, Nicholas kommer nog slumra rätt så länge eftersom han är på finsittning med efterföljande Nollepub på Nationen Halmstad (fd Kårpuben). 
 
Lite bilder från igår och från idag: 
 
 
 
 
Laudbilsracet som är obligatoriskt på Nollningen. Bilden där personerna har reflexväst är byggingenjörerna, de byggde nåfon form av "spjälsängs"-lådbil. Roligt att se på! 
 
 
 
Flott-racet som är obligatoriskt på sista nollningsdagen. Roligt, men i år så är det inte lika kul eftersom de fick tävla 2 &2 istället för att race´a alla tillsammans tvärs över "pölen". 

2014-08-27
20:01:47

Dagens maratonpass
En lång dag är snart till ända. För min del är det bara TV kvar sen sömnen. Jag har vart igång sedan kl 8 idag. Först praktik med fotbollen fram till kl 11, varpå jag i ena passet fick jobba med fysträning för en skadad spelare. Sen hem på lunch, sen egen träning idag vart det ett ryggpass. Efter passet så var jag på nästa del av praktiken, nu en gymintro för eliteleverna på skolan (NIU 1) handboll och pingis. Efter det så for jag hem, andades i 20 minuter. Sen satte jag mig med licensböckerna fram till middagen (alltså mellan 15.30-17.45). Efter maten så satte jag mig sen med stabilitets- och balansträning för fotboll och gjorde ett pass med 11 övningar. Nu skall jag inte göra mera utan se på Idol och sen blir det sova gott som gäller. Imorgon börjar jag kl 8 igen men håller på bara till kl 11. Sen är jag ledig resten, förutom lådbils-racet på stan mellan 16-18 och innebandyträning mellan 19-20.30. Ojdå, fick inte så mycket ledig tid där... 
 
Lyckades också få en 5 kilos viktplatta på min högra stortå idag - förstås från ca 0,5 meter upp i luften... Ont ännu.

2014-08-26
19:42:52

Ett tråkigt men nödvändigt beslut att meddela
Då kan jag meddela vad det var som jag var så hemlig med häromdagen. Jag har nämligen sagt upp mig från mitt jobb på Motionshuset som receptionist där. Anledningen är privat och jag vill inte gärna dela med mig den här, men arbetsgivaren och jag är överrens och jag är fri att gå. Jag är extremt ledsen över att behöva meddela detta till mina kollegor på Motionshuset och även ledsen att behöva meddela detta till er också, men jag kännr att det är rätt beslut. 
 
 
Nu över till något roligare. Igår hade vi innebandyträning igen, den här gången hade jag valt att fokusera på fotledsstabilitet och styrka. Vi gjorde övningar där vi hoppade, sprang och använde tårna samt fötterna på olika sätt. Vi gjorde också steg 2 i knäkontroll-häftet. Nu blir övningarna mer och mer avancerade och jag har märkt att spelarna, vissa men inte alla, har lite större utmaningar med att öka i svårighetsgrad. Nu är det viktigt för mig att få med sig alla spelare till samma nivå och ha dem att utföra dessa övningar lugn och kontrollerat tills dess att de sitter. Jag känner nog att de kommer att få jobba med dessa övningar under kommande 2-3 veckor (minst!). Det som är nackdelen med träningarna är att spelarna inte tränar så mycket på egen hand, och om de gör detta så kanske de utför övningarna "okontrollerat" vilket då ökar risken för skador, även om de utför knäkontroll 2 gånger per vecka. Drömmen vore att de skulle göra övningarna 4 gånger per vecka, helst vid en spegel eller genom filmning så att de skulle kunna se hur deras knäns banor är under rörelsen. Nästa pass blir det således också ett knäkontoll-pass med steg 2 som utgångspunkt. 
 
 
 
Idag hade jag praktik igen, den här gången var exakt samma som gårdagen, alltså vi hade genomgång av gymintroduktionen och basprogrammen i en skolklass/-sal. Idag var det jag, Martina och Ervin som hade genomgången och imorgon är det Martina, jag och Tjommen som har genomgången för nästa grupp av studerande. Imorgon skall jag även ha mitt första fotbollspass vilket jag ser fram emot, jag har redan planerat in en uppvärmning för dem á 10 minuter :) Det var min första uppgift! 
 
Efter dagens praktik så käkade jag lite grann och sen så skulle Nicholas och jag gymma tillsammans på IC, eller Idrottscentrum på skolan. Vi körde ett gemensamt biceps, triceps och magpass där vi båda fick syra i musklerna ganska tidigt. Det var roligt och trevligt att träna tillsammans, det hoppas jag vi kan göra flera gånger! :) Efter passet, som tog ca 75 minuter, så handlade vi lite käk och sånt och sen så gick vi till kårens bostads-förmedlare och snackade lite. Jag passade på att käka en fruktansvärt GOD proteinbar från älsklingsbolaget nr1 Svenskt Kosttillskott! Sen for vi hem och satte oss och snackade tills dess att Nicholas skulle gå på Nollningen vid 17-tiden. 
 
Kvällen har vart lugn och kommer så förbli också. Jag skall inte lyfta ett finger och hoppas på att få sova så gott så gott, imorgon börjar jag praktiken kl 8 på skolan och sen är det första fotbollspasset på Sannarps IP. Efter lunch väntar ett gympass och sen väntar ett gymintropass på skolan igen innan jag är klar för dagen kl 15. Sen blir det kanske plugg och även vila inför kommande torsdag som ser liknande ut!

2014-08-24
19:52:18

Stolthet
 
Del 2 i fitnesspoddens resa till Paris med Team Rynkeby.
 
Är hemma ensam just nu. Sitter och gör egentligen ingenting i soffan. Softar en del. Är trött och slut men jäkligt stolt. Jag har gjort något bra idag, något jag är stolt över. Men vad jag gjort är än så länge hemligt. Återkommer med detta vid ett senare tillfälle. 
 
 
 
Tränade ryggen idag på Idrottscentrum innan jag for iväg till jobbet. På väg hem från jobbet så stannade jag till på en vägkrog för att käka lite men det blev bara bukfylla. Får fylla på med bättre käk till kvällen. Nu skall jag chilla vid tvn och sen sova så sött så sött. Får hoppas jag får en enhetlig sömn inatt, till skillnad från föregående natt. 
 
Imorgon har jag inte någon träning, jag har vilodag. Istället påbörjar jag min praktik i morgon - på allvar. Då är det in i klassen som gäller. Skall bli så roligt!! :) Borde gå och lägga mig nu så kanske det blir måndag snabbare... 
 
// Jenny

2014-08-23
21:14:07

En podcast jag rekommenderar
Tänkte tipsa om en liten videodagbok från Youtube. Detta är även en del av en podcast som jag följer slaviskt. Gå gärna in på fitnesspodden.se och läs mera om själva podcasten. 
 
Videobloggen är en blogg av en medlem i podcasten, Robert Svensson (som även gått samma utbildning som jag går nu, biomedicin). Han har i sommar cyklat tillsammans med Team Rynkeby till Paris, allt för att samla in pengar till barncancerfonden. Alla pengar som dras in genom sponsorer går oavkortat till Barncancerfonden så initiativet är gott och de verkar haft extremt roligt på resan också! Ni kan läsa mera om Team Rynkeby på den här länken!
 
 
____ _______ ______ ______ ______ ______
 
För egen del så är det inte så mycket som hänt idag egentligen. Nicholas har vart på nollning hela dagen, han är även på Nollepub i skrivande stund. Jag har jobbat i 3 timmar i Falkenberg, städade där. Sen hem och lämna matlådan (tom och uppäten) till disken och hämtade gymkortet för att sedan cykla ner till Idrottscentrum för att gymma. Körde ett pass för biceps, triceps och underarmar. Avlsutade förstås med lite mage innan jag for hem. Eftermiddagen tillbringades på golvet med vetekudden under vaden och skolböckerna i famnen. Nu är mera än halva licens-boken läst! Fortsätter imorgon! :) 
 
God natt vänner! 
 
// Jenny

2014-08-22
20:47:44

Taggar
Tagga inför jobb 3 timmar imorgon. Fick ett samtal från chefen idag, måste städa, eftersom de fokuserat på annat i veckan som vart. Skall chilla nu en stund till, käka lite och sen sova gott gott.

Natt.

2014-08-21
20:58:03

Torsdag 21 augusti
Det har vart en lång dag idag. Började med en mjukstart hemma med lite mail. Sen begav jag mig till Galgberget för samarbetsdag med Aspero Idrottsgymnasiums ettor. Det var väldigt roligt och lärorikt. Jag ser fram emot hösten!

Efter förmiddagen på berget så kom jag hem, käkade lite och begav mig sedan till gymmet för att köra ett bröstpass. Gjorde även totalt sett 150 chins med assistans. Puh. Middagen intogs hemma med Nicholas (som också bor hos mig), sen var det träning för min del med innebandyn och Nicholas skulle på sin första nollepub (kårpuben). Får se när han kommer hem. Jag har just suttit och planerat lite inför hösten på Aspero, skall på möte med fotbollstränarna imorgon kl 8 och innan dess måste jag lägga ihop något som jag kan delge imorgon. Blev lite stressigt men jag är någorlunda klar just nu, har en skiss i alla fall. Får se vad de säger imorgon.

Nu skall jag snart sova. Får som sagt se om jag vaknar när Nicholas kommer hem. :) God kväller!

2014-08-20
13:45:03

Ålandsbesöket i Augusti 2014
Tack Åland för denna gången, det var riktigt roligt att ses igen! Kommer tillbaka om ett par månader och X antal veckor hemma hos mig. Kommer när jag är sugen på ön igen! Nu är jag ganska mätt. Men det var roligt i några dagar! 
 
För att sammanfatta dagarna där hemma såhär i efterhand. Jag kom hem i fredags till ön, och mamma mötte upp mig i hamnen kl 18 när båten kom in. :) Det var roligt att ses igen, det var ju några veckor sedan så det var verkligen skoj! Vi for direkt och käkade god mat i gott sällskap på Koppargrytan i Maxinge Center. 
 
 
Under lördagen så gjorde vi väl egentligen inte så mycket under förmiddagen men sen under eftermiddagen så gymmade jag i Eckeröhallens gym. Det gick bra, jag hade bröstfokus då och det kändes bra, även om jag fick planera om lite utifrån utrustningen som fanns på plats. Kan inte önska att alla maskiner eller apparater finns på alla gym så anpassningsbar och flexibel är två saker jag är! Sen gick jag ner till Käringsundsbyn där mor och bror var på möte. Satte ute i solen en stund där, sen for mamma och jag via mormor till stugan för att äta kräftor och salladsbuffe under kvällskvisten. Det var gott  men det var kallt där så vi blev inte så länge som vi tänkte vara, men det var trevligt anyway! 
 
 
Under söndagen gjorde vi inte heller så mycket, i alla fall inte inledningsvis. Vi for sen på eftermiddagen till Godby och där gymmade jag och mamma simmade. Vi timade allt perfekt så vi var klara exakt samtidigt. Sen for vi via Mattssons innan vi hittade hem igen. Käkade och for till faster Annika på kaffe. Satt där och snackade om allt och ingenting i flera timmar, sen hem och vi somnade båda två ganska gott. 
 
Under måndagen gymmade jag själv i Godby och sen lunchade jag med mamma på hennes jobb. For hem och pluggade sen innan jag skulle träffa Sussie Ojala på Iwa Café. Satt och snackade men jag behövde plugga så for hem efter en timme - och fortsatte plugga. Hann inte riktigt klart med avsnittet innan mamma kom hem från jobbet. Men jag tog det på tidagseftermiddagen så hann klar under resan i alla fall! Måndagskvällen tillbringades på Nabben och hemma hos mamma. En lugn kväll. 
 
 
Tisdagen sedan gick i samma anda som måndagen men nu var skillnaden att jag tränade med Åse Raske på Träningsverket under förmiddagen. Sen lunchdate med morsan. Sen under eftermiddagen hade jag lite möten och främst vill jag lyfta fram mötet med min läkare. Jag tänker inte säga vad som sas där, men jag tänker citera min läkare "Du ser muskulös ut". Jag blev så stolt och glad. Dessutom har jag nu ett normalt BMI igen. Det var inte igår. :) Jag är så nöjd och mamma var så stolt när jag berättade det! ;) Det firades med middag i Eckerö och ett besök hos både mormor och pappa innan vi återvände hem mot stan igen, men med lite småkrokar på vägen. Skönt att komma hem och packa ner det sista innan sovdags och innan jag idag skulle börja resa hemåt igen. 
 
 
Nu sitter jag på SJ x2000 mot Göteborg. Vi är snart i Allingsås och sen är slutstation för detta tåg Göteborgs C om ca 35 minuter. Där har jag 1 timme innan snabbtåget till Halmstad avgår. Skall nog inte göra så mycket mera än att strosa runt ett varv och ta mig en kopp te eller så. Börjar bli törstig nu. Kommer hem sen klockan 16.29 om allting går bra och tåget är på tid. Sen väntar en tur till ICA Maxi och storhandla så jag fyller upp kylen igen, sen väntar det middag hemma innan jag väntar på storfrämmande. Ikväll kommer jag få en "inneboende", dvs Nicholas Blomqvist skall bo hos mig ett tag innan han får tag i ett eget boende i Halmstad. Han skall börja plugga på Högskolan och kommer således bli kvar vilket är grymt roligt! Så skönt att få ner en man känner relativt bra och som också skall plugga! ;) Kommer bli många sköna kvällar är jag "rädd" för! :) 
 
Lite övriga bilder från helgen på ön: 
 
 
 

2014-08-18
18:45:42

Pix från senaste dagarna

En bild från stugan i lördags! 


Veins, pumpade armar efter dagens triceps och axelpass. 



En kväll på nabben med mamma, kollade på båtar och pratade om livet - i vinden. 

2014-08-16
19:23:18

Dedication
Blev idag ett pass på ett mindre avancerat gym beläget i eckeröhallen, men bättre det är inget alls! Det handlar om hur mycket man vill något!


Middag igår tillsammans med tokan här nedan! 😄


... Ja den här typen, även kallad min mor! Tack för att du finns! 


2014-08-14
20:44:22

Innebandyträning nummer 2
Kom just hem från ännu ett innebandy-fyspass. Detta var det andra för denna säsong och även andra denna vecka. Idag var det fokus på samarbete och även lite mera styrka. Jag hade lagt ihop ett pass där spelarna fick jobba tillsammans med varandra 2&2. Jag hade satt upp så att de skulle bl.a. bära varandra 15 meter, 3 gånger var och sen skulle de också gå skottkärran med varandra 3 gånger fram och tillbaka. Jag tror att de tyckte det var roligt och jag tänkte sätta mig ner här så småningom, innan skolan börjar, och planera upp hela höstens träning med progression också vidare bortåt. Om ni vill (vilket jag hoppas att ni vill!) så kan ni följa laget under säsongen på den här länken
 
 
I morgon är det hemresa för min del. Tåget rullar från stationen här i Halmstad kl 06.05 och jag ankommer Mariehamn kl 18.15 lokal tid, så ungefär 12 timmars resa ligger framför mig imorgon. Jag har vilodag så jag behöver inte tänka på att träna under dagen, vilket skulle försvåra dagen, så jag kan vila och plugga under resan och hoppas på att dagen går snabbt. 
 
Tränade idag på gymmet, var där redan kl 7 och var hemma till kl 9 igen. Kl. 10 hade jag kiropraktortid och det var även den sista för ett tag, ingenting bokat nu. Anledningen är nämligen den att jag är mycket bättre och hon hade svårt att hitta de låsningar som jag tidigare haft i ländryggen. Dock hittade Amelie lite spänningar i ryggmusklerna men det är säkerligen härlett från att jag kompenserat för den smärta jag hade under april-juni. Nu skall jag fortsätta med träningen och fortsätta stabilisera musklerna runtomkring det skadade området. Jätteskönt att det går framåt! Äntligen! Jag är så stolt över mig själv just nu, att jag lyckas. 
 
Jag har även ny praktikplats. Jag kommer i höst att vara på Aspero Idrottsgymnasium i Halmstad och förhoppningsvis jobba tillsammans med fotbollen där. Jag ser fram emot det och jag börjar redan på torsdag! Spännande! :) 
 
Ha det bäst, nästa gång är från holmen igen! Kram
// Jenny

2014-08-12
19:28:02

Högfettdieter och riskerna med denna typ av kost
Jag har läst en studie. Igen. Den här gången handlar det om högfettdieter, eller dieter som har andra namn men som betyder exakt just detta Hög-fett-diet, ni kanske är mera vana med t.ex. LCHF (low carb high fat) dieten. 
 
Detta är väl egentligen ingen studie, men det är en forskningspublicerad artikel som är en s.k. review över nuvarande forskning på området. Det är den svenska tidsskriften Läkartidningen som skrivit denna (nr 51-51 2011, volym 108). Jag tyckte den var intressant och högfettdieter är fortfarande i ropet, därför anser jag den vara relevant. Läs gärna hela. 
 
Rubriken lyder "Högfettdieter är inte harmlösa - allvarliga hälsorisker har kartlagts". Skribent är Charlotte Erlanson-Albertsson och hon är professor vid Lunds Universitet i bl.a. aptit-kontroll. 
 
Nu till innehållet: 
 
Homo sapiens (dvs människan) är en allätare och vår ämnesomsättning är uppbyggd för att få en tillförsel av varierad föda. En högfettdiet är en ensidig diet och därmed går den något emot vad människan är ämnad för. En allsidig kost är byggstenar för kroppen, med allt ifrån vitaminer, mineraler, polyfenoler, essentiella fettsyror och essentiella aminosyror. 
 
Genrellt sett så kan man säga att dieter är till för att minska i vikt, men man kan också konstatera att ett reducerat matintag varje dag också ger en viktminskning som är hållbar. Man rekommenderar att minska födointaget med ca 500 kcal per dag för att få en viktminskning om 0,5-1,0 kg i veckan, dvs 2 kg per månad. Går det fortare än så är risken större för att få tillbaka vikten och därmed en minskad chans för en hållbar viktminskning. 
 
Till en början så lanserades högfettdieten för diabetiker på 1800-talet, innan dess att insulinet var upptäckt. Den fettrika dieten fungerade bra för vuxna, men för barn och unga så fick de inte tillräcklig med energi och de fanns dem som svalt ihjäl på grund av detta. Men omkring 1930, alltså efter insulinets upptäckt (1922), så byttes högfettdieten ut mot en högkolhydratdiet och omkring 1970 så byttes denna till en högkolhydrat/-fiberdiet. 
 
En högfettdiet innehåller en stor andel fett och utgörs till fullo tillsammans med proteiner. Men högkolhydratdieterna innehåller å sin sida sparsamt med både fett och protein. En högfettdiet ger en stor mättnadskänsla, detta beror på att fett frisätter mättnadssignalerna kolecystokinin (CCK), glukagonlik peptid (GLP-1) och peptid YY (PYY) från mag-tarmkanalen. Dessa signalerar mättnadssiganler i både hjärna och tarm och är därför effektiva för att inte känna hunger. Proteinet stimulerar också mättnad och därför anser man att en kombination av fett och protein är optimalt för att snabbt bli mätt. Detta kan jämföras med kolhydrater, vars mättnadseffekt är liten däför att kolhydraterna ofta är energi-"glesa" och det behövs mängder för att bli mätt. I magen så uppkommer därför en mättnadseffekt genom att sträckreceptorer signalerar mättnadskänslan. 
 
Fett som energisubstrat, då det utgör en stor del i kosten, påverkar att energianvändningen i kroppen kommer från fett (alltså fettförbränningen ökar). Detta sker eftersom kroppen lagrar fett i muskler och använder denna vid fysisk aktivitet. Däremot blir en ansträngning som kräver anaerobt arbete svårare hos en person som äter en högfettdiet, detta eftersom ett anaerob arbete kräver kolhydrater som bränsle. Fett ökar också adrenalinutsöndringen och därför ökar pulsen snabbare vid aktivitet, så går man på en högfettdiet så kan arbetspulsen öka fast man inte gjort skillnad i sin träning. 
 
Det finns dock risker med högfettdieter. En av dessa risker är att dieten inte passar rent genetiskt för alla. En gen som kallas för FTO-genen (fat mass and obesity-associated gene) förekommer i olika polymorfa former. Personer som har en viss polymorfi i FTO-genen har svårt att förbränna fett och är därför extremt känsliga för fettrika dieter, vilket leder till viktuppgång. 
 
De generella riskerna man kan se med en högfettdiet är dock: 
- Förhöjda blodfetter vid måltid
Förhöjda blodfetter ger en ökad risk för hjärtinfarkt och ischemisk hjärtsjukdom. En högfettdiet som påbjuder intag av omkring 100 gram fett per dag gynnar en blodfettsförhöjning vilket då kan leda till följdsjukdomar. 
 
- Nedsatt kognitiv funktion
Man har i studier sett att en västerländsk kost med rikligt med fett, kött och mjölkprodukter var associerat med en högre förekomst av neurogenerativa sjukdomar (såsom Alzheimers och Parkinsons sjukdom) jämfört med en Medelhavskost, som är en kolhydratbaserad kost med rikligt av frukt och grönsaker samt fisk. Förklaringen verkar ligga i att Medelhavskosten är rik på skyddseffekter i polyfenoler (från frukt och grönt) samt omega-3 (från fisk). 
Man har också sett att en högfettdiet tillsammans med proteinet i denna, ger en högre oxidativ stress som är förknippat med depression. 
En fettrik kost kan också bilda ett beroende, enligt studier som Charlotte hänvisar till. Fettrika dieter leder till en oväntat hög emotionell stress. 
En fettrik diet kan också framkalla sömighet, ett av de ämnen som ligger absolut högst på listan för sömngivande ämnen är fett följt av protein (kolhydrat kommer först senare ner på listan). 
Hjärnan är beroende av glukos, och forskare har fastställt att hjärnan behöver omkring 130 gram glukos per dag för att fungera. I en högfettdiet så begränsas glukosintaget initialt till 20 gram per dag. Detta leder i sin tur till långsammare reaktionstid, tidsintervallet för att minnas t.ex. en rad siffror blir också längre hos dessa personer som äter fett. Generellt kan man säga att ett högre kolhydratintag, mindre andel fett och protein har positiva effekter på den psykiska hälsan med lägre förekomst av ängslan och depression. 
 
- Ökad inflammatorisk reaktion/cancer
En risk med en högfettkost är risken med tjocktarmscancer. En förklaring som lagts fram är att en fettrik kost ger tjocktarmscancer är den ökande nivån av gallsalter med en fettrik kost. En mångsidig diet ger generellt nivåer av gallsalter om ca 3,2 mg/g torrvikt, vid en högfettdiet han man sett att nivån fördubblas till omkring 6,4 mg/g torrvikt. 
Risken ökar också för bröstcancer, speciellt hos unga flickor (tonåringar som påbörjar en högfettdiet). En högfettdiet ger högre nivåer av tillväxtfaktorn IGF-1, vilken kan stimulera tillväxt av tumörer. 
Även risken för typ 2 diabetes ökar, samma gäller även för psoriasis, reumatoid artrit, astma och ovan nämnda depression. 
 
___________
 
Jag är ingen förespråkare för LCHF eller ens dieter överlag, jag förespråkar en allsidig måttlig kost i lagom proportioner. Är målet viktökning så bör man äta lite mera, men ändå bra (alltså inte tomma kalorier) och vill man gå ner i vikt så bör man äta lite mindre eller alternativt äta energifattigare men inte näringsfattigare kost. Lagom av allt och en balans är det bästa, det är så människan är skapt. 

2014-08-11
12:29:27

Det mest känslosamma här, någonsin.

Istället för att fokusera på träning eller friskvård idag så kommer jag istället ta er med på en resa. Jag kommer ta med er på en av mina allra tyngsta resor i livet, och med resa menar jag fysisk resa (som i semesterresa), en resa som jag aldrig tidigare kunnat sätta ord på. Det är nämligen augusti månad och om exakt 1 vecka så är det exakt 4 år sedan jag satte mig på det där flygplanet med enkelbiljett till, och med destination, USA.

 

Det visade sig vara en resa som jag, inte bara gjorde för att bli världens bästa golfare, utan det visade sig sedan att det blev mitt livs tyngsta resa där livet omkullkastades (från mina planer då) och en resa som ni redan vet en del om (om inte, läs mina kränkningsinlägg här på bloggen).

 

Det var som sagt augusti, i början av månaden och jag började få resnerver så det hette duga. Men jag var tuff och spelade cool, fast jag på insidan var jävligt rädd och nervös för vad som väntade. Jag visste att avresedatum var den 18 och att jag innan dess skulle till Helsingfors för att fixa klart med visumet. Jag började så småningom att packa mina väskor, tog det ganska lugnt så jag inte skulle glömma något viktigt, det var ju inte så enkelt att hämta om man glömt något nämligen.

 

Den 17 augusti på kvällen så satt jag, Totte och Johanna (min brors sambo) i mitt rum och jag la ner de sista sakerna i min gröna kappsäck. Totte och Johanna var där som stöd då, jag ville verkligen umgås med dem så mycket jag kunde innan jag drog iväg. Jag kommer ihåg att Totte drack mera än 1 öl där och då i mitt rum, jag tror också att han var spänd och nervös inför att lillasyster skulle ut i världen, till en okänd plats. Jag har en bild från den kvällen, något suddig men ändå.

 

 
Resväskan blir packad. 
 
 
Totte, på min stol i mitt rum, medans jag packade det sista den där augustikvällen 2010. 

 

Nu var det sista packat, väskorna stod i hallen och jag hade inget mera att göra den kvällen mer än att umgås de sista timmarna med mamma, pappa, Totte och Johanna. Jag tror, men minns inte riktigt, att även mormor var där en stund (kanske farfar också?!). Jag hade alla de jag älskar närmast mig den kvällen, det var en trygghet. Nu väntade något främmande framför mig.

 

Den 18 så åkte vi med Tottes Volvo till Sverige, vi klämde in oss alla 5 i bilen och myste på vägen till Arlanda. Det var mysigt. Mamma satt bredvid mig och jag tror vi höll handen flera gånger under resan. Mamma var sjuk just då, sjukskriven, hon hade bara dagarna innan legat på akuten med enorma smärtor i benet. Jag ville inte lämna henne, men jag måste. Det var trångt, det var varmt, men det var värt det!

 

När vi väl kom till Arlanda så ville jag inte släppa taget om min familj, jag ville inte åka, jag ville verkligen inte lämna dem. Tårarna bara vällde fram ut mina ögon, jag försökte hålla tillbaka men det gick inte, de bara sprutade. När vi stod där vid säkerhetskontrollen så ville jag inte släppa taget om dem, jag ville inte. Jag vet inte, men jag tror jag kramade mamma i flera minuter. Det kändes så. Tårarna sprutade och jag visste att längtan skulle bli enorm. När jag sen kramade pappa, Totte och Johanna, så sprutade tårarna på alla. Jag vet ärligt inte om jag någonsin blivit så tagen av stunden som då, Totte grät, det rörde mig in till själen. Johanna grät, vi kramades. Men jag måste släppa, flyget väntade.

 

När jag vände ryggen om så knackade mamma mig på axeln, hon sa ”ta det här paketet, och öppna det när du kommer fram, inte före, lova mig det”. Jag lovar mamma, jag lovar. Sen gick jag igenom och tittade bakåt på familjen som stod kvar på samma plats som just, de gick inte, de stod kvar och tittade och grät. Jag gick, med ryggen mot dem igenom säkerhetskontrollen, och när jag klarat av den måste jag gå igenom glasdörrarna in till gaten. Glaset var frostat, det betydde att jag inte kunde se dem mera sen. Jag väntade med att ta de tunga stegen och kollade tillbaka en sista gång. Mamma gjorde ett hjärta med sina händer. Det var det sista jag såg innan dörrarna slog igen.

 

Jag gick in och grät, jag grät floder. Jag skämdes. Varför skulle jag, som var så tuff, gråta såhär? Skämmas Jenny. Men jag kunde inte hålla tillbaka. När jag kom fram till rätt gate, den avgångsgate som skulle ta mig till flyget som i sin tur skulle ta mig till Amsterdam, så tog jag upp telefon och ringde mamma. Det hade gått max 10 minuter, men jag saknade henne redan. Jag fick höra hennes stämma, och jag märkte att hon fortfarande hade gråten i halsen. Det berörde ännu mera.

 

På flyget så fortsatte jag gråta. Jag grät mer och mer för varje minut jag kom ifrån mamma och min familj, min tårögda familj som hade stått där vid min sida under de senaste 19 åren. Vi hade aldrig vart ifrån varandra mera än 1 vecka, max 2. Nu skulle vi vara ifrån varandra i minst 4 månader. Det var en hemsk tanke. Jag grät för den tanken också.

 

Maten på flyget gick absolut inte ner, och ungarna som satt omkring mig med sina föräldrar kollade konstigt. Men jag brydde mig inte, jag försökte hålla masken, jag försökte verkligen. Men det var svårt. Jag landade efter ett par timmar i Amsterdam och jag ringde mamma direkt. Hon svarade, då var de ombord på Eckerö Linjen igen och jag fick höra hennes ljuva stämma. Hon försökte lugna mig, men jag vet inte om hon lyckades. Jag hade en stund på Schipol innan flyget till Atlanta skulle gå. Jag fördrev tiden i butiker. Jag köpte en säsong, säsong 8, av Cityakuten – med holländsk textning. Sen gick jag till gaten, och jag ringde mamma igen. Nu var det svårare att nå henne, men hon var i radioskugga på Ålands Hav.

 

Innan jag skulle gå ombord och igenom sista gaten i Amsterdam så kollar de alltid igenom väskorna, dvs handbagaget, innan man går ombord på planet. Jag hade inte köpt varken vatten eller mat eftersom jag hade svårt att svälja tack vare alla tårar som fyllde alla kanaler. Men jag hade ju ett paket som jag fått av mamma. Personalen frågade en mängd frågor om allt möjligt och jag fick fylla i papper och sånt, en av frågorna var ”Har du fått någonting inslaget av någon som du inte vet vad innehåller?”. Svaret här var ju JA, eftersom jag hade paketet från mamma som jag inte fick öppna innan jag kom fram. Men jag, rebellisk som jag är, svarade självklart NEJ på frågan. Jag ville inte svika mamma. Jag kom ändå igenom kontrollen och nu var det inte någon återvändo till mammas trygga famn. Planet som stod framför mina ögon skulle ta mig till andra sidan Atlanten och till en ny miljö, en ny vardag, en vardag utan mina föräldrar och barndomshem. Jag grät igen.

 

På flyget så rann tårarna. I 8 timmar så grät jag okontrollerat, jag visste inte hur jag skulle bete mig. Jag fick ner lite mat, tack vare all energi som gått åt till både tårar och alla känslor som blossat upp under den här dagen. När jag landade så rang jag mamma igen. Nu var jag här. Hon svarade. Det var underbart att höra hennes röst. Hon berättade att resan hem gått bra för dem och undrade hur jag hade det. Jag visste inte.

 

Jag fick så småningom mitt bagage, 2 väskor och 1 golfbag. Sen gick jag ut i ankommande-terminalen. Där väntade en hel hop med människor. Jag stod i ett hörn och väntade på Coachen som skulle hämta mig. Hon kom sent. Jag var rädd. Jag var väldigt reserverad under hela bilfärden till där jag skulle bo, vilket jag inte visste hur skulle vara (skulle jag få en säng, fanns lakan, kudde, toalett etc.). Coachen tog mig till en liten butik där jag fick köpa på mig förnödenheter så jag skulle klara mig kommande 15 timmar till dess att vi skulle till Walmart dagen efter. Vad skulle jag ha? Musli och yoghurt blev det. Vet inte om jag köpte mera, jo vatten. Sen for vi hem och jag fick installera mig i mitt nya hem, dvs rum. Jag hade säng, toa, ett skrivbord och ett litet kök. Det kändes tryggt. Nu väntade ett samtal jag längtat efter, mamma igen. Jag ringde och väckte henne, det var sent där jag var och tidigt där mamma var. Men inget skulle hindra mig från att ringa, det lovade hon. Hon tröstade mig när jag grät i telefon och sa att jag längtade efter henne. Hon grät också. Vi grät båda två.

 

Jag öppnade paketet från mamma, jag var framme och jag hade ju lovat att öppna det först nu. När jag öppnade det så grät jag ännu mera. I paketet så fann jag en åländsk flagga och en fotobok som mamma gjort till mig, så jag inte skulle glömma var jag kom ifrån. I den boken fanns bilder på mamma, pappa, Totte och mig, huset, midsommarstången, Ålänningens sång och en karta över Åland. Tillsammans med alla fina bilder så hade mamma skrivit flera fina ord, ord som jag minns än idag. Boken stod på nattduksbordet under hela min resa och jag tittade i den flera gånger per dag de kommande månaderna. Den kvällen, den första i USA, grät jag mig till sömns. Jag trodde inte jag skulle somna, men det gjorde jag. När jag vaknade igen så hade jag just sovit min första natt och nu väntade äventyr som skulle förändra mitt liv framåt. Jag var rädd, extremt rädd. Och jag saknade familjen.

 

 
Vad jag kom fram till. 
 

Nu har även ni fått ta del av min värsta resa genom hela mitt liv. Den resa som jag aldrig kommer glömma. Ni har som första personer, kunnat ta del av känslor jag hade under detta långa dygn. När jag skrev det här nu, så tror jag att jag grät exakt lika mycket som jag gjorde under detta dygn. Tårarna rinner i skivande stund på mina kinder och jag minns exakt hur det var. Hoppas ni förstår mina känslor för denna upplevelse. Mina tankar. Mina minnen. Jag glömmer det aldrig och jag kommer alltid älska min familj, nu mera än förut. Jag älskar er.

 

Kram, er Jenny. 


2014-08-09
20:48:57

Belive in yourself - the road that will lead you to your goal
Idag är det lördag - men bara därför skall man inte ligga på latsidan. Min lördag har bestått av träning (självfallet!), pappersarbete och plugg inför licensprovet som närmar sig mer stormsteg! Fattar inte att sommaren är slut snart och att vi skriver licensen om 1 månad! Sjukt och spännande på samma gång!!! 
 
Har tränat enligt mitt chins-upplägg i 1 vecka, eller rättare sagt 5 träningspass. Det känns bra och jag känner mig starkare, mycket tack vare att jag tror på det jag gör och vet att om jag bara håller fokus och följer planen så kommer jag att lyckas. Det är det som är nyckln till att nå sina mål. 
 
"Chose a final destination. Enter your current coordinates at the GPS, and then belive in what you do, where you go and how you do to reach your goal. If you follow these simple steps - you will win and reach your goal for this journey. So, set a goal and start walking - one day (if you follow your map) you will get there!"
 
Att tro på sig själv, det man gör och vart man är på väg - det är det enda som behövs för att lyckas! Så tro på dig själv, oberoende vad andra tycker och tänker. Du är unik och ingen kan döma dig, bara Du vet vad Du kan och Du kan ofta mycket mera än du tror. Belive in yourself - you are worth every single moment of life!
 
 
 

2014-08-08
18:51:50

3 hektiska dagar som nu är över
Nu skall jag fatta mig lite längre än jag gjort de senaste dagarna. Det har nämnligen vart fullt ös medvetslös under senaste 3 dagarna. Men nu är det lite återhämtning och andningsrum. 
 
Vi kan börja med tisdagen, då jobbade jag under förmiddagen och sen så under kvällen så hade vi innebandy-uppstart med grillning nere på Östra Stranden här i Halmstad. För den som missat det så är ju jag ny fystränare för HIBK dam B lag under kommande vinter, tillsammans med Alexander så utgör jag tränarstaben för laget och kommer på måndag att börja jobba mera aktivt med detta. Men i tisdags så hade vi alltså en första träff där vi tränare fick träffa stora delar av laget som kommer spela i vinter, umgås och lära känna dem lite bättre. Det var trevligt men det blev inte så länge, för min egen del så ville jag komma hem och sova eftersom kommande två dagar skulle bli hektiska - vilket ni snart skall få reda på mera. Så jag kom hem redan vid kl 20 i tisdags och vi träffades kl 18. Så en kort men intensiv träff, hoppas laget fick goda vibbar av oss tränare! 
 
Så, nu kommer vi till onsdagen. En extremt lång dag där jag först och främst jobbade mellan 8-12, sen tränade jag lite grann. Efter träningen så gick jag på en promenad ner till Skrea Strand i Falkenberg (ca 2,5 km) och solade i 20 minuter - sen gick jag tillbaka igen (jobbet kallade). Jobbade mellan 16-19 och kom hem med tåget kl 20.00. Somnade nästan ovaggad efter en lång dag med pass och även annat smått och gott. Hade seniorerna en sväng under förmiddagen, med ett pass som är en sorts cirkelträning där de gör sitt eget samt använder de maskiner som finns i den maskinparken. Jag har inte så stor inverkan mera än att peppa och tagga dem till att göra deras yttersta. 
 
 
Skrea strand i Falkenberg.
 
Torsdagen blev något längre däremot. Jag tog bilen igår och åkte hemifrån vid 7 tiden. Visste att det skulle ta ca 40 minuter och jag ville vara i tid på jobbet - är ju ingen person som vill vara sen till en avtalad tid! Jobbade mellan 8-12 igen, sen tränade jag igen. Hade dock inget pass med någon under morgonen, det skötte Linda så bra så! Sen efter träningen så for jag ut och käkade min favoriträtt - Raggmunk! - på ett hak i Falkenberg. Sen cirklade jag på stan med bilen och återvände på jobb när klockan närmade sig 16. Mellan 16-18 så jobbade jag i recpetionen och mellan 18-20 hade jag två stycken (mina 2 första, betalande, klienter på Motionshuset) klienter som jag hade konsultation med. Gjorde tester och fråga lite frågor för att ha en grund att stå på när det kommer till träning. Bland annat tar jag reda på kostvanor, målsättning (personens egen, min kan skilja sig men jag vill få en uppfattning om vad han/hon vill göra med PT-tiderna), skadehistorik, sjukdomar (gamla eller nuvarande) etc. så jag kan bygga ett tryggt och säkert program för kommande tider och tidsperiod som vi kommer ha tillsammans. Igår kom jag hem klockan 21 och skulle upp igen i morse (alltså fredag) klockan 6 för att ta tåget klockan 7 tillbaka till jobbet. 
 
Jag var inte människa - jag var en maskin, som jobbade mellan 8-12 idag. Knappt så att 3 koppar kaffe hjälpte mig att orka fokusera och jobba. Men jag klarade det och jag hade dessutom 2 pass med seniorer, ett pass som jag beskrev här ovan, sen hade jag ett styrkepass i en gruppträningssal där jag leder seniorerna och "koreograferar" dem så gott jag kan. 
 
Till den här historien, alltså styrkepasset, skall tilläggas att i morse när jag gick till tåget så kom jag fram till att jag hade min koreografi på köksbordet hemma (med 5 minuter till avgång så är det inte värt att hämta det, skulle inte hinna helt enkelt). Hade inte dokumentet på min iPad heller och datorn lämnade jag hemma. Så vad gör man då - 2 timmar senare, på en annan ort, skall man vara 100 % förberedd för att leda seniorerna? Jo, man tar upp sin Ipad och improviserar fram ett pass genom att anteckna lite smått. Ingen musik, ingen mall, ingenting. Kaos i skallen. Dessutom var jag ju trött som fan. Kom på jobb och spelade med - inget har hänt, allt skulle vara kalas - fast kaoset var totalt inombords. Nu närmade sig ännu mera till "take-off" för passet. Klockan slog 9.05 och passet  var igång. 45 minuter senare kom seniorerna fram och tackade för ett "bra", "härligt", "super bra" och "skönt" pass! Jag hade lyckats. Det trodde jag banne mig inte när jag satte mig på tåget i morse. Superglad blev jag och nöjd med mig själv, jag är så jäkla bra! Duktiga Jenny, du kan så mycket! :) 
 
Efter jobbet, när klockan slog 12 så tog jag bussen till tåget och tåget hem. Kom hem klockan 13 och somnade nästan klockan 13.10. Käkade lite och tog mig så småningom till gymmet för att göra mitt planerade ryggpass. Käkade alldeles just och nu skall jag inte göra mera än att slutföra detta inlägg. Har ännu några saker att ta upp. 
 
Den första saken är att beskriva HUR trött jag var när jobbet var över idag. Eftersom jag jobbar i mina träningsskor (då jag är inne på ett gym) så har jag mina uteskor på skohyllan vid dörren. Idag gick jag hem i gymskorna. Jag glömde byta och kom på mig själv efter 100-150 meter att fasiken, jag måste byta dojor. Då är man trött. Men det kanske man kan vara efter 6 arbetsdagar, ca 30 h aktivt arbete, ca 12 h pendel (tåg eller bil) och ca 7 h "siesta" mellan arbetspassen. Alltså totalt så har jag vart borta hemifrån ca 50 h under 6 dagar. 
 
För det andra så kom jag idag, när jag satt hemma och filosiferade, fram till att jag var ledig för första gången - en fredag eftermiddag - sedan midsommar. Alltså senast som jag, en fredag, åt mat hemma i lugn och ro så var det midsommarafton! Det var på tiden att äta hemma idag! Så jag njöt extra mycket av maten idag - min egen variant av Kassler Hawaii med potatismos och broccoli. 
 
 
Inatt skall jag sova så gott så gott och det bästa av allt - imorgon är det INGEN klocka som ringer och väcker mig! Tack och lov för det! :) 

2014-08-06
21:11:00

Onsdagsträning och promenix till stranden

Ett pass för armar och axlar avverkades efter förmiddagens pass, i rasten mellan de två passen. 


Passade också på att ta en promenad ner till Skrea strand i pausen. Sen var det dags att börja tagga om till eftermiddagens pass. 


2014-08-05
14:55:14

Tips för att öka vardagsmotionen

Har du börjat jobba igen? Eller kanske du har småbarn hemma? Kanske du har svårt att få tiden att gå ihop med resten av alla måsten du har? Jag har flertalet tips och råd till hur du kan smyga in träningen i vardagen utan egentligen behöva sätta ner extra tid för det. Ett flertal tips kanske du redan hört, vissa är mera klassiska och andra kanske du inte reflekterat över ännu, men då skall jag hjälpa dig lite på traven. Nu kör vi!

 

Du kan t.ex.

-       välja korg istället för kundvagn i butiken

-       bära matkassen från kassan till bilen (eller ännu hellre cykeln)

-       ta cykeln istället för bilen på arbete/till skolan om du har mindre än 5 kilometer

-       ta trapporna istället för hissen

-       på jobbet kan du skriva ut material till en skrivare som står i ett annat utrymme än den vid din arbetsplats

-       gå ett varv och hälsa på dina arbetskollegor minst 3 gånger under arbetstid (om möjligt 1 gång i timmen)

-       kliva av bussen en hållplats tidigare och gå sista biten

-       byta tv kanal genom att byta på tv´n och inte på dosan

-       när du lagar mat, ha råvarorna i olika skåp runtom i köket så att du måste röra dig under tiden

-       parkera längst bort från dörren

-       göra 10 situps medan potatisen kokar

-       använda barnen som träningsredskap (ett barn på ryggen och sen gör man knäböj etc.)

-       gå en extra sväng varje gång du rastar hunden

-       stå istället för att sitta under kafferasten

 

Som ni märker så kan man göra mycket utan att behöva avsätta extra mycket (om ens någon) tid på träning. Enkla saker som vi alla kan och faktiskt borde implementera i vår vardag, kan man genomföra utan att det tar extra mycket tid. Men sen är jag av den sorten som också tycker att man kan avsätta tid, i alla fall 3 gånger i veckan, till att träna. Om man har tid för att rekreations-surfa när man sitter hemma på kvällen, så kan nog avsätta lite av den tiden till att träna. Att investera i sin egen hälsa är ett av de bästa tipsen man kan få, speciellt i dagens samhälle.

 

En liten beräkning på hur mycket det kan kosta en om man väljer att inte investera i sin hälsa och om man väljer att göra det:

Om en person väljer att betala för ett gymkort (inkluderat gruppträning) så kommer det i runda slängar ligga runt 380 kronor per månad.

Om samma person inte väljer att investera i ett gymkort och väljer att leva ”otränad” så kan en ryggåkomma som kräver både sjukgymnastik och kiropraktorbehandling att kosta 400 kronor och 450 kronor per gång.

Alltså, genom att investera i ett kort på gym där möjligheterna till träning nästintill är obegränsade eller genom att inte investera i detta, så kan din ekonomi rasa samman och dessutom kan kroppen säga ifrån mycket tidigare än den annars skulle kunna gjort.

 

Jag hade idag igen, träning med seniorerna när jag jobbade. Det är så roligt att se dem komma lika ivriga till varje träningspass de har. Med seniorer så innebär det inte att de är mellan 60-70 år utan där är även aktiva 80 + åringar som tränar. Jag blir så glad av att se dem må bra när det tränar, det skänker energi till mig! Även om jag är trött så blir jag alltid lite piggare när man får se hur glada de är av att träna och hur bra de mår efteråt när de får sitt nybryggda kaffe! Att lilla jag kan hjälpa dem att må så bra, även i den åldern, det får mig att kunna stå rakryggad och älska mitt jobb!

 

Så summan av kardemumman, gör lite träning varje dag. Du kan ta till dig tipsen som jag skrev här ovan, eller så kan du komma på egna tips till hur du kan öka din vardagsmotion. Det lilla extra i vardagen kommer att betala sig i slutändan, ”många bäckar små”. 

 

 

2014-08-04
11:52:03

Chins-splitten klar
Nu har jag äntligen fått igång mitt program och jag är dessutom färdig med splitten på programmet. Här nedan kan ni se hur splitten kommer se ut under de nästkommande 4 veckorna! 
 
 
Jag är sjukt taggad på detta nu och idag fick jag in ett riktigt bra ryggpass! Jag körde på intuition idag och hade inte någon övning förplanerad, det enda jag visste var att jag skulle slakta ryggen och det kändes som jag gjorde det också! Övningarna jag körde var (kan hända att namnet på dem inte är de generella, utan mina egna påhitt): 
Chins with assistance and negative reps
Deadlifts & kettlebell swings
Bent over row & single arm dumbell row
Lat wide pulldown & facepulls
Lat wide row & kneeling crunches
Single arm standing row & reverse finn
Wheel rollout & pullaparts
 
Hoppas ni är med och följer min resa under kommande månad - hoppas även det kan inspirera andra till att fixa chins! Nu kör vi! :) 
 
// Jenny

2014-08-03
09:29:42

Nyhetsmorgon - ifrågasättning från min sida

Jag satt i morse och tittade på tv4 Nyhetsmorgon, och där var en kvinna som skulle laga nyttiga sallader och dressingar. Det låter ju bra med tanke på att samhället ser ut som det gör, jag gillar verkligen konceptet eftersom befolkningen blir fetare och fetare samt att där ofta är kockar som lagar snabbmat eller mat som inte är väldigt hälsosam alla gånger.

Kvinnan som heter Josefin Jäger, är utnämnd specialist på mat som näringsrik, ekologisk och smakrik mat. Hon lagade i morse sallader med t.ex. quinoa, hampafrön och rotfrukter.

I programmet så hade hon lite annorlunda syn på en del saker som tog min uppmärksamhet som jag måste kolla upp, de gav mig stora funderingar nämligen. En av de saker som hon skippar i kosten är proteinkällor, som fisk, kött, kyckling etc. så hon förlitar sig mycket på vegetariska proteinkällor.

Hon påstod t.ex. att avokado är en bra proteinkälla. Detta fick mig att fundera ett tag. Avokado är ingen bra proteinkälla i sig själv, per 100 gram avokado så förekommer det bara 1,9 gram protein – det är inte en stor mängd. Avokado är en väldigt bra och nyttig fettkälla däremot. I 100 gram avokado så förekommer det 19,6 gram fett, men av detta fett – som kan anses som en relativt hög mängd – är 3,4 gram mättade fettsyror (3,3 är fettsyror 16:0, palmitinsyra), 12,7 gram är enkelomättad fettsyror (11,2 är 18:1 dvs oljesyra), och 2,6 gram fleromättade fettsyror (fettsyra 18:2 dvs omega-6). Så avokado är snarare en bra fettkälla och en mindre bra proteinkälla, men i kombination med andra proteinkällor (bönor, linser, quorn) så får måltiden en bra makronutrient-sammansättning.

En annan sak som hon nämnde är att spenat är farligt att äta stora mängder av. Jag har aldrig hört att spenat är en dålig produkt, men när jag började kolla upp detta så fick jag mig en och annan tankeställare. Men, jag kommer inte sluta äta spenat bara därför. Enligt Livsmedelsverket så har man sett att rå spenat (färsk och fryst), dvs icke tillagad i någon form, innehåller bakterier som bildar sporer. ”Bakterierna kan omvandla det nitrat som finns naturligt i spenat till nitrit. Ibland kan nitrithalten bli hög. Detta innebär ingen risk för vuxna, men kan vara skadligt för små barn eftersom de är mer känsliga”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida. De skriver också att om man hettar upp spenaten så dör bakterierna, men om man inte kyler ner spenaten snabbt efter tillagning om man t.ex. skall spara till en matlåda dagen efter, så kan sporerna börja gro igen och bilda bakterier igen. Så rådet är alltså att kyla ner tillagad spenat för att minska risken för att sporerna börjar gro och återbilda bakterierna.

Det var detta som jag fick en funderare på och behövde kolla upp kände jag. Nu är jag lite klokare igen och kan gå vidare genom att veta ännu lite mera! Hoppas ni också lärde er någonting på kuppen!

Imorgon skall jag börja med mitt chins-upplägg mera koncentrerat, med andra ord skall jag börja fokusera på teknik, och relevanta muskelgrupper. Jag är inte riktigt klar med min splitt ännu, men jag känner på mig att det kommer bli svårt att lägga upp en bra splitt för att fixa detta – jag vill göra alla övningar hela tiden! Idag blir det i alla fall en löptur på bandet på jobbet innan passet börjar, sen skall jag också klämma in lite magövningar. Jag skall sätta mig ner nu och inspireras via nätet och via andra medier för att få tips inför min splitt, men till att börja med så skall jag gå ner och skifta tvätten från maskinen till torktumlaren – om hon/han som är före är klar där nere med den. Här är en liten bild från övningsurvalet som kommer ingå i splitten – många övningar är det!

Hoppas ni får en finfin 3 augusti, och att solen skiner på er hela dagen!

// Jenny

 

2014-08-02
14:00:18

Chins, tekniken och träningen bakom - ej konkreta träningsövningar

Chins är en komplex rörelse där man aktiverar många leder och många muskler på samma gång. Övningen klassas som en helkroppsövning där styrkan och kraften kommer från hela kroppen och inte bara musklerna som arbetar primärt i rörelsen. Bålen, benen och armarna måste vara starka, inte bara ryggen, bröstet och axlarna.

 

Chins är en teknisk övning, som kräver god kontroll på skulderbladen för att hitta rätt läge innan man kan genomföra sin första chins. Det är därför viktigt att man tränar på rörelsen i kombination med att man tränar upp styrkan i musklerna. Anledningen till att det är viktigt att träna rörelsen är dels för att lära känna den bättre, men också för att musklerna skall lära sig att samarbeta med varandra. Om man avviker från att träna med hjälpmedel (t.ex. gummiband) så kommer man troligen inte att klara av att genomföra en chins eftersom musklerna inte är vana med rörelsen och tekniken.

 

Funktion i lederna som är huvudsakligen involverade i rörelsen:

Led:

Funktion:

Muskler:

Armbågsled

Extension, flexion

Triceps brachii, biceps brachii, brachialis, acroneus

Axelled

Extension, flexion, abduktion, adduktion, cirkumduktion

Rotatorkuffen, pectoralis major, teres major, biceps brachii, triceps brachii, coracobrachialis, subscapularis

Skuldran

Elevation, depression, adduktion, abduktion, inåtrotation, utåtrotation

Trapezius, rhomboideus, levator scapulae, serratus anterior, pectoralis minor

 

 

Vad krävs för att klara en chins?

Styrka i första hand – förstås. Men det är också viktigt som jag nämnde här ovan att ha kontroll på tekniken i övningen. En god rörlighet i axlar och skulderblad är ett måste för att kunna klara av att genomföra uppgiften. Muskelsamarbete är också viktigt, samarbete mellan ryggen, magen, axeln, armen och bröstet.

 

Träning för att klara en chins

Som jag redan nämnt, träna på chins med hjälp av någonting. Undvik att göra latsdrag eftersom det är en låst övning där du inte kommer att ta hjälp av benen och magen på samma sätt som i en chins. Alla typer av drag är bra annars, rodd för att stärka musklerna mellan skulderbladet (rhomboideus), axelövningar där man jobbar ovanför huvudet och hantelövningar där man jobbar framför kroppen (t.ex. bänkpress). Viktigt är också att tänka på att genomföra negativa reps under träningen, det vill säga att hålla emot på nervägen i en övning (i den excentriska fasen).

 

Tekniktips för en chins (från Anatomi för Styrke- och fitnessträning av Mark Vella):

Använda långsamma, kontrollerade rörelser och undvik att använda rörelseenergin.

Undvik att dra upp eller dra samman axlarna under övningen. Ut med thorax och pressa tillbaka skulderbladen.

Häng inte i skulderlederna när du befinner dig i bottenläget. Se till att hålla spänningen i leden och i stabilisatormusklerna i ryggen.

Andas in under uppåtfasen. 

 

Rörelseanalys Chins: 

Rörelseanalys

Led 1

Led 2

Led 3

Leder

Armbåge

Skuldra

Skulderblad

Ledrörelse

Flexion

Extension

Adduktion, svag extension

Abduktion, svag flexion

Nedåtrotation, adduktion, depression

Uppåtrotation, abduktion, elevation

Mobiliserande muskler

Biceps brachii, brachialis, brachioradialis

Latissimus dorsi, teres major, pectoralis major, deltiodeus posterior

Rhomboideus, trapezius

 
 
Såhär långt kommer jag idag när jag skall göra en chins, det är här det tar stopp för mig. Det är ofta här det tar stopp för dem som inte klarar av att göra en chins. Om 1 månad, den 1 september så skall jag klara av att göra en strikt chins. Det ser jag fram emot! Jag är sjukt motiverad inför den här 4 veckorsperioden. Ett axplock av övningar kommer i ett senare inlägg, så håll utkik! 

2014-08-01
19:23:11

En tänk-om när det kommer till Kräftskivan - ett medvetet val

Idag tänkte jag ta upp ett ganska aktuellt ämne och händelse som sker i dessa augusti-tider. Jag tänkte reflektera lite över den gamla och klassiska, samt fantastiskt goda kräftskivan. Det är kräftpremiär den 8 augusti 2014, så det är verkligen ett aktuellt ämne. Det är många som antingen anordnar eller som går på kräftskiva nu under augusti månad vilket gör ämnet ännu mera relevant.

Jag tänkte bland annat nämna lite vad som brukar finnas på ett bord när det är kräftskiva och hur man bland alla dessa delikatesser skall välja för att inte ”sabba” träningen som man gjort under förhoppningsvis, hela sommaren.

Vad brukar finnas på kräftskivan? Ja, här i Sverige så har jag genom kollegor och internet luskat ut i vad som brukar finnas på bordet. Jag tänkte stapla upp dem i en enda lista här nedan, det blir enklast så:

-       Kräftor självfallet!

-       Baguette, knäckebröd, kex, smörgåsrån – någon form av bröd i varje fall

-       Kryddad ost – långlagrad och smakrik

-       Västerbottenpaj – nästan på alla svenskars bord om jag förstått det hela korrekt

-       Räkor – även om det är kräftskiva är det vanligt inslag

-       Aioli – eller annan dipp för skaldjuren

-       Sallad – ibland en matigare variant med pasta/potatis

-       Brännvin – kryddat såklart!

-       Öl – ingen kräftskiva utan bira!

-       Sockerdricka eller läsk – till kidsen

-       Potatis – kan förekomma men är inte självklart för alla

-       Sill – samma som potatisen

En kräftskiva brukar vara synonymt med en fest, en sensommarfest. Det brukar vara dukat med hattar, bestick, papperstallrikar, lyktor m.m. en hel del attiraljer följer med denna fest. Brännvinet och kräftorna är det som står i centrum när det kommer till innehållet på bordet (det jag nämnt ovan).

Hur skall man då tänka ur hälsosynpunkt? Vad skall man välja? Hur kan man, eller ens kan man, göra bordet näringsrikare och lite mindre flottigt? Det skall vi gå igenom nu, i alla fall mina rekommendationer. Vi skall också gå igenom lite vad olika alternativ innehåller och hur man kan tänka när man står där i butiken och skall förbereda för festen.

Till att börja med så skall vi se på de två huvudingredienserna för en klassisk kräftskiva, kräftorna och brännvinet.

Näringsämne per 100 gram

% av dagligt intag

69 kcal

 

15,6 g protein

 

0,8 g fett

 

0,2 g kolhydrater

 

80,9 g vatten

 

2,2 g salt

 

3,63 ug Vitamin B12

181 %

2,06 mg zink

29 % (kvinnor) och 22 % (män)

 

Som ni kan se ovan så är kräftorna per 100 gram ganska kalorifattiga men proteinrika. Kräftor som råvara är inte en dålig produkt, snarare ett av de få på bordet som verkligen är bra. Forstsätt därmed att äta dessa delikatesser!

Näringsämne per 100 gram

 

226 kcal

 

32 g alkohol

 

1,1 g kolhydrater

1,1 g monosackarider

0 g protein

 

0 g fett

 

66,9 g vatten

 

 

Som ni här kan se så är detta väldigt mycket s.k. flytande kalorier. Ofta dricker man mera än en liten snaps under kvällen och därmed så kommer man snabbt upp i mängden om 100 g. En snaps enligt alkoholstiftningen i Sverige motsvarar 4 cl och det motsvarar då 40 gram, alltså räcker det med 2,5 snaps så är man uppe i den här mängden om 226 kalorier. Lätt-druckna kalorier med andra ord!

Näringsämne per 100 gram

Näringsvärde per portion 45 gram

288 kcal

130 kcal

10,3 g protein

4,6 g protein

1,9 g fett

0,8 g fett

54,0 g kolhydrater

24,3 g kolhydrater

26,2 g vatten

11,8 g vatten

 

När det kommer till tillbehören för kräftkalaset så kommer brödet högt upp på mångas lista, så även på min. Vad skall man då tänka på när det kommer till brödet? Ja, för det första så skulle man kunna välja ett mörkare bröd, ett bröd bakat på fullkornsvetemjöl eller rågsikt. Sen skall man undvika sötade bröd, alltså bröd med sirap eller stora mängder socker i. I tabellen ovan så ser ni näringsvärdet för både 100 gram bröd och 45 gram bröd vilket motsvarar ungefär 1 portion.

Coca-cola

Näringsvärde per 100 gram

Coca-Cola Light

43

Kcal

1

0,0

Fett (g)

0,0

10,5

Kolhydrater (g)

0,1

0,0

Protein (g)

0,1

89,4

Vatten (g)

99,8

 

 

 

 

 

Här ovan ser ni den vanligt förekommande drycken i Sverige eller Finland också, Coca-cola. Som ni kan se så är det mycket mera kolhydrater och kalorier i den originella colan jämfört med Coca-cola light. Så i detta fall så är light versionen mycket bättre än den vanliga colan, fast helst skall man undvika båda. Osötad saft är i så fall mycket bättre, eller vatten som är smaksatt med t.ex. jordgubbar, lime eller citron.

Öl pilsner vol. 3,5 %

Näringsvärde per 100 gram

Carlsberg Non Alcoholic

40

Kcal

20

0,0

Fett (g)

0,0

4,6

Kolhydrater (g)

4,0

0,4

Protein (g)

0,5

92,0

Vatten (g)

-

2,8

Alkohol (g)

-

 

 

 

 

 

 

Ölen är också vanlig att förekomma på bordet under kalaset. Öl är även det en flytande kaloribomb. En vanlig pilsner, som antagligen är ovanligt i dessa kretsar, innehåller per flaska (33 cl) ca 130 kcal. En lika stor flaska men som är alkoholfri, innehåller istället endast 70 kcal. Man kan alltså reducera mängden kalorier på att byta till alkoholfritt alternativ, och som bonus slipper man baksmällan dagen efter och kan träna igen!

Så för att sammanfatta lite här nu då och sammanställa hur man kan tänka om man blir bortbjuden och skall välja från ett dignande bord, eller om man själv skall knåpa ihop en kräftskiva.

Byt från:

Byt istället till:

Varför byta eller hur tänka?

Kräftor

 

BYT INTE BORT DETTA!!!!

Baguette

Rustik baguette

Fullkorn, råg, osötat m.m. laga helst själv så vet du vad det innehåller, och ät inte så mycket

Brännvin

Alkoholfri variant

Byt helst bort spriten och drick vatten, men om måste så drick en snaps och bit av istället

Knäckebröd, kex

Knäckebröd av råg

Wasa sport, sport + eller liknande, ät helst inte alls kex (mängden blir större än man tror) och om måste så undvik saltade varianter (ex. Tuc)

Västerbottenpaj

 

Undvik i mån av möjlighet, väldigt fett och flottigt, om måste så ät bara en liten bit

Räkor

 

Behåll dem naturella och ät lite mera!

Kryddad ost

Magrare varianter av ost

Finns många olika varianter på magra men smakrika ostar i disken idag, välj en av dem

Aioli

Hemmagjord Aioli

Gör den själv på turkisk yoghurt eller kvarg istället för gräddfil eller creme fraiche

Sallad

Grönsallad

Byt bort ex. fetaost, pasta, torkade tomater m.m. och satsa på sallad, gurka och tomat, tänk enkelt det är ändå kräftorna som är navet

Öl

Alkoholfri öl

Eller helst av allt – Undvik det!

Sockerdricka, läsk

Osötade varianter, light

Undvik helst och satsa på vatten istället

Sill

Sill

Undvik krämiga sillar (senapsill, västkustsill etc) och välj ex. löksill, dillsill, fransk sill eller laga egen

Dessertostar

 

Undvik feta ostar till kräftskivan, ta frukter istället eller håll dig till hårdost som är kryddad

Efterrättspaj

Fruktsallad

Undvik pajer och såser, välj hellre en fräsch fruktsallad som avslutning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man kan också tänka på att göra någon aktivitet när man är eller håller en kräftskiva. Till exempel så kan man spela ett parti kubb, eller helst lite mera action som kanske stock-stötning (vilket också är bra generell träning) eller stövelkastning. Det är bara fantasin som sätter gränser till aktiviteten, involvera gärna barnen också, de brukar uppskattas. Viktigast är att komma upp från matbordet och röra på sig, då får man spring i benen, man äter inte mera i ett sträck, och man får gratis motion – toppen!

Så generellt sett kan man alltså tänka på:

-       Ät med måtta, vräk inte i dig

-       Ät långsamt, då njuter man mera av maten och man äter också mindre för man upptäcker sin mättnad tidigare

-       Välj och fokusera på kräftorna, det är de som är huvudingrediensen så ät dem i större utsträckning

-       Undvik flytande kalorier såsom brännvinet, ölet och läsken

-       Byt ut feta såser som aioli till magrare varianter som du gjort själv, t.ex. basera såsen på yoghurt eller hellre kvarg

-       Byt bort krämiga sillar och välj klara sillspad istället

-       Fokusera på proteinet i maten, d.v.s. kräftor och räkor, se allt annat som en smaksak

-       Tänk på att röra på dig emellanåt, kanske ett parti kubb eller stock-stötning?