Jenny Häggblom

2014-05-09
14:06:01

En personlig tränare, hur vara och varför vara så?
Jag tänkte väl försöka att inte verka dryg eller snobbig på något sätt, men det finns ett problem inom den branch jag håller på med - nämligen oseriösa tränare. Detta kan vara ett sätt att sticka ut hakan, och det vill jag inte egentligen. Därför skal jag hålla mig så saklig som det går och ta information som jag funnit från andra källor istället. Men: jag kommer reflektera över fakta i slutet. 
 
Branchen Personlig Tränare:
Som personlig tränare har vi ansvaret för våra kunder/klienter. Ni söker till oss för att få hjälp med er kost, hälsa eller livssituation i övrigt. Det kan vara alla möjliga orsaker till varför vi får en klient. En personlig tränare skall ta hand om dig på bästa sätt, och se till att du får dina behov täckta. 
 
Om du som klient skulle komma till en personlig tränare, så vill väl du ha ut maximalt av det du köper, för du köper faktiskt någon annans tjänster. Om du kommer till en PT och t.ex. vill öka i muskelmassa, inte vill väl du då höra "ät allt möjligt, det är inte farligt". En tränare kanske inte lyssnar på exakt allting som du säger, utan fastnar vid enstaka saker, som t.ex. viktökning i form av muskelmassa. Men under samma samtal kanske du också nämner att du är diabetiker (genetiskt typ1) och har svårt att veta vad som är bra och dålig mat. Att då få rådet "ät allt möjligt" är kanske inte direkt vad du vill ha ut av ditt möte. Du vill antagligen ha konkreta råd på vad du skall äta, när du skall äta och hur mycket du skall äta, för att få i dig tillräckligt med energi för att bygga upp kroppens muskler på ett "naturligt" sätt. 
 
Detta är ett av problemen med mängder av personliga tränare. Alla där ute vet inte vad som är bra för sina kunder. De kanske har ett koncept som de ger till alla som kommer till dig, enligt Fitnesspodden (finns via appen Podcasts), så finns det tränare som går runt med samma papperslapp med samma övningar - oberoende vilken klienttyp de har framför sig. Det kan alltså vara allt från knäskadade Pelle (23 år) till överviktiga Magda (54 år) som  har andra behov. Att då köra bänkpress för båda personer är kanske inte det optimala. Pelle kanske kan köra det, men Magda kanske behöver först och främst minska i vikt genom exempelvis cardio eller andra träningsformer. 
 
Eftersom det finns så många typer av personliga tränare där ute, så skall man vara kritisk när man tillkallar hjälp. Du skall inte vara rädd för att fråga efter vad som är PTns erfarenheter och referenser, vilken skola och hur lång utbildning han/hon har, arbetslivserfarenhet och även vilken hans/hennes favoritområden är. Om en PT t.ex. har gått en kort, intensiv men dyr kurs för att bli PT, så kanske inte hans/hennes erfarenheter från olika klineter är så stor. Eftersom kurserna ofta är korta så hinner man inte praktisera sina kunskaper på så många innan man är ute i arbetslivet. Det kan ju hända att han/hon just slutat på kursen och därmed inte jobbat så länge - samt att han/hon har liten träningserfarenhet själv. Om du skulle råka på en sådan PT, då skulle jag rekommendera dig att söka en ny. Det händer ganska ofta nämligen att just den PTn skulle kunna skada dig genom att han/hon inte känner till så många olika kroppstyper, mentaliteter o.s.v. 
 
Det händer nämligen att skador uppstår pga att en personlig tränare inte vet vad som är bäst för klienten. Jag läste tidigare en artikel i Faktum.se där man undersökt PT-yrket och kunde finna att flertalet PTs inte kunde urskilja symptomen på korsbandsproblematik hos en klient. Om en PT inte kan säga emot och rekommendera att klienten söker sjukgymnastik/fysioterapi innan han/hon kommer till PTn så är det illa. Ett korsband skall man inte leka med och det kan hända att knäet blir ännu mera sargat om man inte rehabiliterar/opererar det först. I detta fallet så hade man ringt upp ett X antal personliga tränare och fått svaret att "kom till mig, knäet är inga problem" även om symptomen som klienten uppgav var utgivna av en knä-specialist och typiska för ett korsband. Enligt Faktum.se´s reporter så kunde 26 av 55 PT´s ta emot en knäskadad klient efter samtalet - bara i Göteborgsområdet. 
 
Du kan läsa mera om undersökningen från Faktum.se på denna länk: http://faktum.se/2014/02/den-stora-traningsbluffen/ 
 
Eftersom det finns så många typer av personliga tränare, en del bättre och mera utbildade än andra, så finns det också en uppsjö av olika utbildningar för detta ändamål. Enligt bilden nedan, där jag sammanställt olika utbildningar (längd, kostnad, namn, antalet studietimmar), så kan man dra en och annan slutsats. Notera att här finns inte alla utbildningar med, men de som är vanligast! 
 
 
Eftersom där en del olikheter i längd och studietimmar så kan man diskutera hur erfarna och kunniga de tränarna verkligen är. Därför tycker jag att du skall fråga dig för innan du bestämmer om det är en tränare som du kan lita på! Enligt tabellen ovan så är det många kurser som inte har speciellt lång utbilning. T.ex. PT-school och IntensivPT.se som är korta utbildningar och inte speciellt långa. Man kan vara kritisk till många, och då finns det ändå outbildade ute på marknaden som skall ta hand om vår hälsa när vi söker hjälp. 
 
Inte vill du väl komma till en läkare som har gått en intensivkurs i medicin, och lita på allt han säger. "Så här är det, du har urinvägsinfektion", när det kanske handlar om en blindtarm eller ännu allvarligare. Jag skulle inte vilja råka ut för det och sen bli felbehandlad till dess att jag är extremt sjuk och kommer till en "riktig" läkare. Det är samma sak inom denna branch, alltså PT-branchen. Inte vill du ådra dig skador pga att din tränare inte vet vad som är bäst för dig och hur du skall bli så hälsosam och stark som möjligt. 
 
Ett fall kanske kan vara att klara av att springa milen på max 60 minuter, då vill den personen antagligen inte köra tunga marklyft. Speciellt inte om klienten är överviktig och har svag rygg, samt att personen aldrig gjort marklyft tidigare. Det kanske är PTns specialområde och därför låser sig på området, ser inte utanför zonen. Det är farligt, väldigt farligt. 
 
Mina synpunker är därför att du inte skall vara rädd för att fråga den PT du anlitar om han/hon har erfarenhet av det område du vill ha hjälp med, om han/hon ens är utbildad (finns många av den sorten också, som inte har utbildning). Du kan även höra omkring på gymmet du går om de andra rekommenderar han/henne och varför/varför inte i så fall, ofta finns det orsaker och skäl till anledningarna (de är inte baserat på luft). 
 
Så, sammanfattningsvis: 
- var kritisk till den du anlitar - det är Du som betalar för din hälsa
- våga fråga - det är inte oartigt eller dumt, det är för din säkerhet och trygghet
- hör dig för - är han/hon rekommenderad av andra, om inte -> varför?
- vilket är ditt behov - välj inte någon som inte kan ditt område
- stå på dig - annars kanske någon annan gör det! 

Kommentarer:
#1: MAM

Bra reflektion! Inom medicinen har patienten idag rätt till en second opinion, från annan sakkunnig läkare. Kunden har rätt att ifrågasätta expertens kunskaper. Som du säger; vi betalar för tjänsten och vi vill ha det bästa som finns att erbjuda. Lite av köparens marknad, men det är bara jag som kan vara rädd om mig och ge mig själv det bästa på marknaden för att bli frisk eller nå mina mål. Bra!! Och skrämmande hur det får gå till! Kramar :)

2014-05-09 @ 19:41:18
#2: Matilda

Riktigt bra inlägg Jenny! Jag länkar till dig! :)

2014-05-13 @ 19:06:04
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: